A System Preferences / Rendszerbeállítások iCloud panelen az Apple ingyenes és sokoldalú szolgáltatásának alapvető beállításait érhetjük el. Manapság elmondható, hogy az iCloud használata alapelemévé vált a Mac használatának, hatékonyabbá teszi a több eszközzel végzett munkát, értékes plusz tudást nyújt a macOS és az iOS rendszerek közötti átjáráshoz. Az iCloud használata teljesen ingyenes, és minden funkció elérhető. Amennyiben az 5 GB-os ingyen tárhelyet kevésnek találjuk, lehetőségünk van fizetős konstrukcióban többet vásárolni, de ez az alap használathoz nem szükséges.

A macOS utóbbi néhány változata törekszik arra, hogy minden iratunkat a felhőben tárolja. Mit is jelent ez?

A felhő alapú tárolás lényege, hogy a gépen elérhető tartalom folyamatosan szinkronizálódik egy internet alapú tárolóval, amely internet kapcsolat mellett mindig elérhető. A szinkronizálás minden eszközön végbemegy, amely az adott iCloud kontót használja. Ha létrehozunk egy kapcsolatot az iPhone készüléken, akkor az rövidesen a Mac alatt futó Contacts / Kontaktok alkalmazásban is látható válik. Ha alkotunk egy új naptár bejegyzést, az minden eszközünkön meg fog jelenni. Az iCloud azonban ennél még többet nyújt: ha a Keynote programban létrehozunk egy prezentációt a Mac-en, akkor utazás közben azt átnézhetjük az iPhone-unkon, kijavíthatjuk az esetleges elírásokat, és a javított változat leszinkronizálódik a Mac-re. Az iPhone segítségével készített fotók szintén szinkronizálódnak az Apple szervereire, ahonnan az Aperture vagy iPhoto programunk a Mac-en eléri és megjeleníti azokat.Az iCloud tehát nem csak egy egyszerű szinkronizálási megoldás, hanem annál jóval több: gyakorlatilag eszközfüggetlenné teszi az alapvető dokumentumainkkal kapcsolatos tevékenységet, végre átjárást biztosít az asztali és mobil számítógép élménye között, hiszen képes a munkaanyagainkat minden gépen elérhetővé tenni és szinkronban tartani.

Fontos információ, hogy az iCloud támogatást azon alkalmazások biztosítják, amelyek a Mac App Store-ból elérhetőek, és az Apple által hitelesített fejlesztőktől származnak. Ezek a fejlesztők hozzáférnek az iCloud SDK nevű csomaghoz, amelynek képességeit beépíthetik az alkalmazásaikba. Így aztán ne keressünk iCloud támogatást az Adobe programokban vagy a Microsoft Office-ban, mert azok még régebbi programozási technológia szerint készülnek. Ezek helyett azonban jópár olcsóbb, újabb és elegánsabban megírt programot érhetünk el, amelyek rendelkeznek iCloud támogatással is.

Az iCloud használatához egy Apple ID-re van szükségünk, amelyet valószínűleg már legelső Mac gépünk üzembe állításakor létrehoztunk. Fontos, hogy az iCloud akkor működik megfelelő hatékonysággal, ha egyetlen címünk van, azaz nem érdemes sok regisztrációt végrehajtani, mert csak az éppen aktív kontót tudjuk megfelelően használni. Az iCloud kontónk lehet teljesen azonos az iTunes Store-ban, az App Store-ban és a Mac App Store-ban használt fiókunkkal is.

Új iCloud kontó létrehozása
Amennyiben még nem rendelkezünk iCloud kontóval, és azt a Mac első üzembe helyezésekor nem hoztunk létre, a System Preferences / Rendszerbeállítások iCloud panel lehetőséget ad arra, hogy létrehozzunk egyet.Az iCloud ablaka ilyen esetben üresen jelenik meg, lehetőséget adva a bejelentkezésre, amelyhez felhasználónév és jelszó páros szükséges. A felhasználónév alatt a Create new Apple ID… opció található, amely segítségével lehetőségünk van néhány perc alatt egy iCloud kontóként is funkcionáló Apple ID-t alkotni.

Az iCloud funkció és használatuk
Ahogyan fentebb említésre került, manapság a Mac használati élményébe szervesen kapcsolódik az iCloud kontó. Ritka ugyanis az az eset, hogy csupán egyetlen eszközzel rendelkezzünk, és ha már egynél több olyan eszköz van a birtokunkban, amelyen macOS vagy iOS fut, máris nagy hasznát vesszük a szinkronizálásnak.

• Mail
Az iCloud szolgáltatás része egy ingyenes @icloud.com email cím. Korábban az Apple a patinás @mac.com címet is osztogatta, majd az @me.com terjedt el, manapság pedig az @icloud.com cím az alapértelmezett, de választhatunk, hogy az @me.com végződést szeretnénk inkább használni. Az iCloud részeként egy IMAP alapú levelezési megoldást kapunk, amelynek előnye, hogy minden eszközünkön szinkronban lesz, vagyis ha a Mac-en olvasunk egy levelet, az az iPhone-on is olvasottként jelenik meg. Ha a választ már a telefonról írjuk meg, akkor az a Mac-en is megtalálható lesz az elküldött levelek mappájában.

A levelezésnek fontos képessége, hogy kimenő kiszolgálót is biztosít, vagyis nem vagyunk a szolgáltatóhoz kötve ezen a területen.

Contacts / Kontaktok, Calendar, Reminders, Notes
Nagyon fontos képesség, hogy a külön alkalmazásokban tárolt, szabványos formátumban elmentett anyagainkat, információinkat lehetőség van szinkronban tartani. A címtár, naptár, emlékeztetők és feljegyzések ugyanúgy létrehozhatók, hozzáadhatók a Mac-en, mint az iOS eszközeinken, az iCloud révén pedig szinkronban vannak. Nagyszerű képesség, hogy ha az iPhone segítségével rögzítünk egy találkozó időpontot, akkor az néhány pillanat múlva a Mac-en, iPaden is megjelenik.

Kapcsolódó szoftverek:
Contacts / Kontaktok (címtár) alkalmazás…
Calendar / Naptár (korábbi iCal) alkalmazás…

Safari: Böngészőprogramunk könyvjelzői, aktuális tartalmainak állandó szinkronja
A szinkron élményhez természetesen hozzátartozik a könyvjelzőink megosztása az eszközeink között. Az iCloud révén emellett arra is mód van, hogy az éppen nézegetett oldalak listája is megjelenjen az adott készülékeken, vagyis a megnyitott címkék (tab) ugyanúgy jelennek meg a Mac-en, ahogyan az iPad Air készüléken elhagytuk őket.

Mi több, a Safari zseniális Reading List szolgáltatása is szinkronban van, vagyis ha valamilyen lap elolvasására éppen nincsen időnk, de azt az olvasási listához adjuk, az megjelenik majd mobil eszközeinken is, és ott folytathatjuk az elolvasást internet kapcsolat nélkül is.

• Keychain / Kulcskarika: Jelszavak, űrlap adatok, bizalmas információk a felhőben
Az iCloud Keychain szolgáltatás egy bátor kezdeményezés volt az Apple-től, amelyet 2013-ban mutattak be az iOS 7 és a macOS Mavericks megjelenésével. A funkció beindításával az Apple nem kevesebbet vállalt, mint azt, hogy biztonságosan, titkosítva tárolja el jelszóinkat, internetes űrlapokon beírt adatainkat, így akár hitelkártya információinkat is. A szolgáltatás használatát több formában is jóvá kell hagyni, így például az iCloud regisztráció során megadott telefonszámunkra SMS-ben küld kódot az Apple, valahányszor másik eszközt hatalmazunk fel az adatokhoz való hozzáférésre.Az iCloud Keychain jóvoltából egy-egy új eszköz beállítása nem okoz nehézséget, hiszen a bejelentkezést követően az Apple ID azonosítónk jelszavával és az Apple által kiküldött SMS kóddal feljogosítjuk az eszközt, hogy adatainkhoz hozzáférjen, és máris tud a termék minden szükséges bejelentkezési jelszót.

A szolgáltatás kiegészül a Password Generator funkcióval, amely révén a rendszer alkot jelszavakat. Az így létrehozott jelszavak biztonságosak, nem találhatóak ki, és nem is jegyezhetők meg könnyedén, ezáltal nem jelentenek veszélyt. A megjegyzésükre nincsen többé szükség, mivel az iCloud Keychain tárolja és hívja elő őket.

A funkció előnye, hogy sok olyan oldalon, amely titkosított, például HTTPS tartalmak, az iCloud Keychain megjegyzi a jelszót, de a bejelentkezési nevünket kéri, így csak az tud bejelentkezni, aki ismeri például egy internet bank azonosítóját.

Az Apple 256-bites AES titkosítással kódolja az iCloud Keychain tartalmát, amely a tudomány mai állása szerint feltörhetetlennek számít.

• Photos / Fényképek: Az iCloud fotóadatfolyam használata
Az iCloud szolgáltatás egy értékes eleme a fénykép megosztás lehetősége akár az eszközeink között, akár mások irányába.

A System Preferences / Rendszerbeállítások iCloud panelen a Photos sor melletti Options… gombra kattintva beállíthatjuk, hogy használni kívánjuk a Photo Stream / Fényképadatfolyam szolgáltatást, illetve a Photo Sharing / Fényép megosztás funkciót, amely révén kiválasztott személyek számára tudunk képeket megosztani. Ők ezekhez a képekhez a macOS alatt az iPhoto vagy Aperture programokban tudnak hozzáférni, míg az iOS rendszereken a Photos / Fényképek alkalmazásban. A megosztott fényképeinkről egy levél érkezik a célszemélyek postafiókjába, és ott tudják fogadni a képeket, amelyek szinkronizálódnak az eszközeikre elfogadást követően.

A Photo Stream / Fényképadatfolyam szolgáltatás használatáról külön cikkeink számolnak be:
A Photo Stream használata az Aperture programban…

• Documents & Data / Dokumentumok és adatok: Az iCloud támogató alkalmazások adatai a felhőbenAz iCloud szolgáltatás egyik legzseniálisabb képessége a fentebb említett átjárhatóság a számítógépeink között. Ha az otthoni Mac Pro előtt ülve írunk egy szöveget a TextEdit programban, majd útra kelünk, a dokumentum akár félkész állapotában, mentés nélkül megtalálható a MacBook Pro kijelzőjén is, mivel az iCloud révén szinkronizálódnak ezek a tartalmak. E dokumentumok mérete minimális, így nem igényel nagy sávszélességet a szinkron, és az ingyenes 5 GB tárhelyünket sem túl gyorsan fogyasztják el. Vannak természetesen nagyobb dokumentumokkal dolgozó programok - iMovie, Keynote, Pages, Numbers -, amelyek támogatják az iCloud szinkront: ezek már lényegesen nagyobb iratokkal is alkothatnak. A több tíz megabyte-os iratok azonban szintén elférnek az iCloud tárhelyen, amikor pedig nem használjuk már őket napi szinten, áthelyezhetjük valamely Mac egy mappájába.

Felmerül a kérdés, hogy ha az iratok internet alapú szinkronban vannak, mi a helyzet akkor, amikor nincsen internet kapcsolat? Az iCloud természetesen végez helyi mentést. A Mac alatt itt találhatóak ezek a tartalmak:
~ / Library / Mobile Documents
Ha ezt a mappát megnyitjuk, a felső menüsoron máris az iCloud ikon jelenik meg.

Megjegyzés: A Library mappa alapértelmezés szerint nem látható. Az Alt billentyű nyomva tartása mellett a Finder Go menüjében megjelenik az elérése, illetve a házacskával jelzett felhasználói fiókunk nézet beállításait megnyitva (Command + J; View menü > Show View Options) a Show Library Folder opciót kipipálva van módunk beállítani, hogy ne legyen láthatatlan, mindig látszódjon.Egyes dokumentumok az iOS eszközeinkre is szinkronizálódnak, így például a produktivitást segítő Pages, Numbers és Keynote programok tartalmai az iPhone, iPod touch, iPad készülékeken is szerkeszthetőek. Ezek szinkronjával kapcsolatosan a mobilinternetre képes készülékek (iPad 9,7", iPad mini, iPhone) esetén megadható, hogy ne történjen mobil szinkron: Settings alkalmazás iCloud beállítás Documents & Data sor: Use Cellular Data opció ki- és bekapcsolása.

A System Preferences / Rendszerbeállítások iCloud panelen a Documents & Data beállítás alatt tudjuk megadni, hogy egy-egy program használja-e az iCloud szinkront vagy sem. Az Options… gombra kattintva megjelennek az alkalmazásaink, és pipákkal tudjuk szabályozni, hogy mely program dokumentumait szeretnénk szinkronizálni.Megjegyzés: Ha egy alkalmazást szinkronizálunk, majd a szinkront kikapcsoljuk, akkor az iCloud tárhelyen lévő tartalom - a helyi mentéssel együtt - törlődik! Mielőtt esetlegesen kikapcsolnánk egy alkalmazás szinkronizálását, mindenképpen mentsük el a Mac-re a még nem mentett iratokat, illetve a felhőben tárolt tartalmakat mozgassuk át a Finder egy felhasználó által elérhető pontjára! Menteni egyszerűen a Command + S paranccsal (File menü > Save…), átmozgatni a File menü > Move to… parancsával tudunk.

Hogy egy dokumentum pontosan hol található a rendszerünkben, azt a címsorra Command-kattintva tudjuk megtekinteni, azaz a Command billentyű nyomva tartása mellett kell az irat nevére kattintani. Az illusztrációként használt Untitled 199 dokumentum például az iCloud tárhelyen van. Ha kikapcsolnánk a TextEdit program szinkronizálását, akkor ez az irat törlődne a felhőből és annak helyi mentéséből is. Emiatt mindenképpen el kell mentenünk előbb a Mac-re!

• Back to My Mac / Vissza a Mac gépemre
A Back to My Mac szolgáltatás révén a távol lévő, alvó vagy ébren lévő Mac-re csatlakozhatunk be az Apple ID adataink használatával. Erről a nagyszerű szolgáltatásról egy külön cikkünk számol be nagyobb részletességgel.
Bővebben a Back to My Mac szolgáltatásról…

• Find My Mac / A Mac gépem keresése
A szolgáltatással kapcsolatosan egy külön cikkünk számol be nagy részletességgel.
Bővebben eszközeink kereséséről…

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2014. 03. 26.
Frissítve: 2015. V. 22.


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: