Pages kiadványszerkesztő         Numbers táblázatkezelő         Keynote prezentációkészítő
 


A Pages az Apple szövegszerkesztő és kiadványkészítő alkalmazása, a Microsoft Word és az egykori Adobe PageMaker program legjobb tulajdonságait egyesítő szoftver, amely alkalmas a sima szöveges dokumentumok mellett levelek, prospektusok, katalógusok, képes kiadványok, albumok, e-könyvek elkészítésére és publikálására. Az ingyenes Szabad magyar szótár révén magyar helyesírás ellenőrzésre is lehetőség van a Pages programban, biztosítva az elírásoktól mentes végeredményt. A Pages használata egyszerű azok számára is, akik még sosem használtak szövegszerkesztőt, és könnyedén, gyorsan van módjuk látványos szöveges dokumentumok készítésére a program segédletével. Az iCloud integráció révén átjárást biztosít több Mac között, de bekapcsolhatjuk a szerkesztésbe az iPad készüléket, sőt, akár egy webböngészőn keresztül hozzáférést kapott PC-t is.

Célirányos és dinamikus szöveg- és kiadványszerkesztés
A dokumentum már az előtt szép, hogy elkezdenénk írni: az Apple nagy számú előre elkészített, teljes mértékben testre szabható sablont biztosít a Pages-ben, amelyek különböző témák szerint kínálkoznak szerkesztésre, vagy nyújthatnak inspirációt egy saját ötlet megvalósításához.

A sablonokban átírhatjuk a szöveget, kicserélhetjük a képeket, módosíthatjuk a betűtípust, és gyakorlatilag bármit megváltoztathatunk, de a segédletükkel abban a könnyű helyzetben vagyunk, hogy nem az üres lapról kell indulnunk, hanem van egy igényes alapanyag. A Pages mindent tud, amit egy szövegszerkesztőtől elvárunk: lehetőség van több nyelven helyesírást ellenőrizni, megannyi stílust el tudunk tárolni a gyáriak mellett, sokféle betűcsaládot biztosít az Apple a programjához, áttekinthetjük szerkesztés közben a dokumentumot, lábjegyzeteket és széljegyzetek is elhelyezhetünk a szövegben.

És még többet: A szövegszerkesztésen túl a Pages képes kiadványok létrehozására, legyen szó katalógusról, egy kis reklámfüzetről, képeslapról, meghívóról vagy más nyomtatványról. Ehhez egy igen jól fejlett képszerkesztési mechanizmus tartozik, amelynek része egyrészt a maszkolás: a képnek azt a részét használhatjuk fel, amelyiket szeretnénk megjeleníteni, vagyis ha egy képnek csak a középső részét szeretnénk a dokumentumban látni, akkor külön program nélkül tudjuk maszkolni, és a többi részt láthatatlanná tenni. A maszkoknak többféle alakja lehet, kör, szív, rombusz… - csak az igényeink szabnak határt a lehetőségeknek.

Ha egy kép hátterét szeretnénk a háttérszínhez igazítani, könnyedén el tudunk tüntetni egy színt az Remove Background / Háttér eltávolítása szolgáltatás jóvoltából, amely egy árnyalatot képes teljes egészében kivonni a képből. Ha például egy megsárgult képeslap vagy újságcikk részét képezi a dokumentum képi világának, akkor a sárgulást fehér színre cserélhetjük a sárga árnyalat eltávolításával.

A kész műhöz a Pages képes a főcímek és alcímek alapján igényes tartalomjegyzéket készíteni, amelyet igény szerint a dokumentum elején vagy végén helyez el, és akár hyperlinkké is tud alakítani, ha például PDF formátumban kívánjuk publikálni a kész anyagot. Vagy önálló tartalomként jelenít meg az EPUB formátumú elektronikus kiadványok esetén, így az ekönyvekben nem kell külön oldalon szerepeltetni, mert a megfelelő olvasók ezt kezelni képesek.

Varázstoll
Bármelyik szövegszerkesztő rendelkezik az alapvető írási funkciókkal. A Pages azonban ennél többre képes, hogy elősegítse a tökéletes végeredményt. Ennek egyik példája a teljes képernyős nézet, amelynek keretében a dokumentumon kívül a Desktop többi részét fekete fátyol borítja, így csak az éppen születés alatt álló dokumentumra koncentrálhatunk.

eKönyvkötő - Tartalmak a Books / Könyvek alkalmazásban
A Pages szoftver nem csak a hagyományos dokumentumokkal végez remek munkát, de alkalmas arra is, hogy az Apple Apple Books / Könyvek szoftverében olvasható könyvet hozzon létre. Az Apple Books / Könyvek nem csak az iOS, hanem a macOS rendszeken is elérhető, vagyis a mobil eszközeink mellett a Mac Retina kijelzőjén is kellemes olvasás élményt tesz lehetővé.

A Pages 4.0.4-es verziójától kezdve a program magában foglalja az ePub fájlok támogatását, amely az eKönyvek hivatalos szabványa, és amelyet az Apple Books / Könyvek szoftver is támogat a könyvolvasáshoz. A Pages publikálási opciói között az ePub opció is jelen van, így bármely, a programban szerkesztett dokumentumból lehetőség van ebben a formátumban publikálni.

A Pages remekül képes arra is, hogy más formátumban, például PDF-ben meglévő könyveket alakítson át ePub formátummá az Apple Books / Könyvek alkalmazásban való olvasásra.
Erről bővebben egy külön cikkünk szól…iCloud integráció és iCloud Drive
Az Apple egyik legnagyszerűbb fejlesztése az elmúlt években a felhő alapú adattárolás rendszer szintű integrálása volt. Ez a szolgáltatás saját tárhelyen, az iCloud nevű megoldás óriás szerverközpontjaiban történik, és előnye, hogy ha létrehozunk valamint a MacBook Pro gépünk Pages programjában, akkor az néhány pillanat múlva az iMac gépünk Pages programjában is elérhetővé válik, mi több, az iPad és iPhone eszközeinkre is szinkronizálódik. Amit megírunk a Mac-en, könnyedén kiegészíthetjük az iPaden, javíthatjuk az esetleges elírásokat, szóismétléseket az iPhone kijelzőjén.

Az iCloud alapú tárolás további előnye, hogy minden eszközünkre a legfrissebb tartalom kerül át, ráadásul szükség esetén akár a weben is szerkeszthető az irat. Lentebb azt is bemutatjuk, mint van módunk megosztani a dokumentumot úgy, hogy nem kell méretes csatolmányokat elküldenünk, csak egy iCloud elérést az irathoz.Csapatjátékos
A Pages - mint az iWork csomag többi tagja - együttműködik a Microsoft Office párhuzamos alkalmazásával, esetünkben a Word szövegszerkesztővel, legyen az Windows-os vagy Mac-es Word. Ennek jegyében képes megnyitni DOC és DOCX formátumú dokumentumokat, beolvasni RTF és TXT fájlokat. Az exportálásnál szintén válogathatunk a PDF és EPUB mellett ezen formátumok között is.

A végeredmény mindenkié
A legideálisabb exportálási formátum a PDF, mert azt minden felhasználó minden platformon el tudja olvasni, betűcsaládokat ágyazhatunk be, és a formátum már támogat bizonyos multimédiás tartalmakat is. Szintén maximálisan jól prezentálható formátum az EPUB, amely az elektronikus publikáció rövidítéséből származó elnevezés.

A Pages többféleképpen alkalmas arra, hogy a munkánk eredményét szerkeszthető formában megosszuk másokkal. A megnyitásnál támogatott Microsoft Word formátumban exportálni is képes, így ha a cél szerkeszthető Word irat küldése, arra minden további nélkül lehetőségünk van. Emellett mód van a régebbi Mac gépeken futó Pages '09 formátum használatára is, amennyiben ilyen régi típusú Pages programmal szeretnénk szerkeszteni a fájlt. Valamint az univerzális RTF (rich text format) formátumot is választhatjuk.

 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: