Pages kiadványszerkesztő         Numbers táblázatkezelő         Keynote prezentációkészítő
 


A Numbers az Apple táblázatkezelő alkalmazása az iWork irodai programcsomagban, a Microsoft Excel programjának elegáns, Apple által alkotott megfelelője, amely megannyi feladatra jelent célirányos megoldást, amely számokhoz, műveletekhez, táblázatokhoz, adatokhoz kapcsolódik. Egy költségvetés megtervezése, az alkalmazottak jelenléti ívének vezetése, egy újszülött tömeg változásainak rögzítése… csak néhány feladat, amire a Numbers táblázatkezelő kiváló megoldás. A program, hasonlóan a többi Apple irodai alkalmazáshoz elegáns témákkal, egyszerű, hatékony megoldásokkal biztosítja, hogy a kezdők éppúgy ki tudják használni a Numbers lehetőségeit, mint a táblázatkezelőknek jártas szakemberek. A program alapvető eleme az iCloud integráció, amely révén a Numbers macOS változatai remekül együttműködnek a program iOS verziójával.

Sablonok: Kiterített inspiráció

A Numbers használata egy félkész sablonokat tartalmazó, különböző témakörök szerint elkészített fájlokból álló ablakkal indul, amelyen kiválasztható egy alap stílus a dokumentumnak, amellyel dolgozni kívánunk, és a kezdést egyszerűsíti, hogy csak át kell írnunk a címeket, paramétereket, és gyakorlatilag készen is vagyunk. Az Apple több témában - munkabeosztás, hírlevél, kimutatás, jelenléti ív, költségvetés, növekedési táblázat - előre legyárt egy-egy sablont, és ezek már gyári formájukban is olyan igényesek, hogy csak be kell írnunk a saját adatainkat, témáinkat, számainkat, és meg is van a táblázat.

A Media / Média gombra kattintva megnyíló panel segítségével az Apple digitális életmód alkalmazásaiból (köztük a korábbi iLife programokból) hívhatunk be tartalmakat: fényképeket az Photos / Fényképek és Photo Booth alkalmazásból, filmeket az iMovie-ból, vagy akár háttérzenét a Music / Zene szoftverből, illetve saját produkciókat a GarageBand tartalmából.

Az előre elkészített sablonok teljes egészében testre szabhatók: módosítható a betűméret, betűtípus, színek, objektumok, méretek, képek elrendezése. Végül egy teljes egészében egyedi terméket hozhatunk létre a Numbers segédletével. Az iWork csomag egyébként egy bőséges adag, igen szép és jól használható betűcsaládot is feltelepít a rendszerbe, amely minden más programban is elérhető és használható lesz.

Formulák: A Mac számít

A táblázatkezelő programok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy bizonyos mezők definiálhatók adott műveletek automatikus számítására, így egyes értékek módosításával más értékek önműködően kiszámítódnak a program segítségével. A Numbers több mint 250 ilyen előre definiált formulát tartalmaz, amelyek között dátummal és idővel, távolsággal kapcsolatos képletek, mérnöki paraméterek, pénzügyi számítások és különböző matematikai műveletek is megtalálhatók. A táblázat egy cellájának így megadhatjuk, hogy más cellák értékeire vonatkoztassa a megadott képletet, és adja meg a végeredményt. Ez nagyon hasznos olyan esetekben, amikor több feltétel teljesülésétől függ egy érték, mert itt a feltételeket kiegészítve a program magától számolja ki a végeredményt. Így szokás például kiszámolni egy üzlet jövedelmezőségét is: különböző cellákba beírjuk a részletes költség vonzatokat, a várható bevétel alakulását, és ebből a program megadja, hogy mikor is éri meg az üzlet. Ha az egyik paraméter változik - például gyengül a forint, vagy emelkedik az áram havi díja -, akkor a Numbers új végeredményt ír ki, amely segít üzleti döntések meghozatalában. Mindezt teszi úgy, hogy igen sok időt megspórol. Érdemes tehát tanulmányozni a gyárilag definiált formulákat, mert egy-egy jól kidolgozott táblázattal nagyon sok időt és számítást takaríthatunk meg, és bízhatunk a számítógépre.

A Numbers program részletes formula listája ezen az oldalon van leírva:
http://help.apple.com/functions/mac/3.0/?lang=hu#

Csapatjátékos

A Numbers együttműködik a Microsoft Office párhuzamos alkalmazásával, esetünkben az Excel táblázatkezelővel, legyen az Windows-os vagy Mac-es Excel. Ennek jegyében képes megnyitni XLS és XLSX formátumú dokumentumokat, beolvasni és táblázattá alakítvani CSV (comma-separated-values; vesszővel elválasztott értékek) fájlokat, vCard névjegyeket, Financial Exchange formátumú Quicken állományokat.
Bővebben a Microsoft Office kompatibilitásról…

A végeredmény mindenkié

A Numbers többféleképpen alkalmas arra, hogy a munkánk végeredményét megosszuk másokkal: export opciói közül a bárki által értelmezhető és menyitható PDF a legideálisabb, de akár szerkeszthetőségét megőrző Excel (XLS vagy XLSX), CSV vagy Numbers '09 iratokat is létrehozhatunk. (Utóbbi biztosítja a kompatibilitást a szoftver régebbi verzióival.)

Fontos képesség, hogy az iCloud Drive használatával az éppen szerkesztés alatt lévő dokumentumainkat egyszerűen megoszthatjuk kollégákkal, ismerősökkel, akik így egyrészt meg tudják tekinteni az iratot, másrészt hozzá is tudnak nyúlni, szerkeszteni is tudják azt. Amennyiben a tartalmakat az iCloud Drive segítségével tároljuk el, a Share / Megosztás menüből többféleképpen is megoszthatjuk az iratot anélkül, hogy ténylegesen mozgatnánk az adatokat. Az iCloud Drive használatának további előnye, hogy a jóvoltából az azonos Apple ID-t használó összes Mac és iOS eszköz hozzáférhet a tartalomhoz, szerkeszteni tudja azt. Sőt, akár PC-ről is bejelentkezhetünk szükség esetén, és az iCloud webes felületén módosíthatjuk a Numbers iratot.
Bővebben az iCloud Drive felhő alapú tárhely megoldásról…

 


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: