Az iTunes program egyik igen vonzó lehetősége a benne található tartalmak megosztása, amelyre két megoldás elérhető. A sima megosztás révén a helyi hálózatban lévő felhasználók iTunes programja hozzáférhet a dalainkhoz, filmjeinkhez és lejátszhatja azokat saját számítógépén a hálózati sávszélesség terhére. Itt csak lejátszásra nyílik lehetőség, bármennyi kliens hozzáférhet a tartalmakhoz, de nem másolhatja át azokat a saját gépére. A Home Sharing / Otthoni megosztás nevű lehetőség egy sokoldalúbb, összetettebb megoldás, amely révén a tartalmakat át is másolhatjuk a feljogosított, maximum öt darab számítógépünkre, sőt, bármely iOS eszközünkön hozzáférhetünk az iTunes-ban tárolt tartalmakhoz helyi hálózatban, így az iPod touch, iPad és iPhone, valamint az Apple TV készülékünkön is. Az Apple TV működésének alapja a Home Sharing / Otthoni megosztás, így az eszköz felhasználói számára mindenképpen szükséges annak használata.

Egyszerű megosztás
Amennyiben csak hozzáférni kívánunk a hálózatban lévő dalokhoz, elegendő a megosztást bekapcsolni az iTunes programmenü Preferences… / Beállítások… menüpontjából megnyíló ablak Sharing / Megosztás felületén. Ezzel elérhetőek és lejátszhatóak a tartalmaink, de nem másolhatók. A megosztott tartalmak a helyi hálózatban lévő többi számítógép (Mac vagy PC) iTunes programjának forráslistájában a Shared / Megosztott pont alatt jelennek meg a nevünkkel. A megosztást bármikor ki- és bekapcsolhatjuk, és jelszóval is levédhetjük, hogy ne férjen hozzá bárki a zenetárunkhoz.

Otthoni megosztás
A Home Sharing / Otthoni megosztás más filozófiára épül, és valóban otthoni megosztásra szolgál, többek között arra, hogy az iTunes-ból vásárolt zenéket a saját gépeink között könnyedén másolhassuk: az iMac-en lévő zenéket és filmeket egyszerűen átvehessük a MacBook Próra, stb. Ennek alapja minden esetben egy Apple ID, amely lehet például iCloud azonosítónk, iTunes Store bejelentkezési nevünk, korábbi .Mac vagy MobileMe nevünk is. (Az Apple ID megadásával az Apple korlátozza a könnyű másolás lehetőségét, hiszen egyrészt öt gépet hitelesíthetünk mindössze, másrészt akárkinek nem adjuk meg a hozzá tartozó jelszónkat.)

A Home Sharing / Otthoni megosztás esetén minden eszköznél ugyanazt az Apple ID-t kell használnunk, vagyis fel kell jogosítanunk (Authorize / Feljogosítás) a számítógépet az Apple ID használatára. Összesen öt számítógépet hitelesíthetünk egy Apple ID használatával, ami általában egy felhasználónál elégséges lehet. (Fontos, hogy ha később eladjuk a számítógépet, a hitelesítést töröljük, mert hamar el tud fogyni az öt darabos határ, és valamilyen megfontolásból az Apple évente csak egyszer engedi az összeset törölni.)A Home Sharing / Otthoni megosztás használatára beállított iOS eszközök száma korlátlan, hiszen azok nem másolják át a tartalmakat, csak lejátszani tudják a zenéket, filmeket, amíg azonos WiFi hálózaton vannak a gazda Mac-kel. (Egyes, az iTunes-ban lévő filmeket az iOS eszközök nem tudnak lejátszani, mert túl nagy a felbontásuk, magasabb az adatrátájuk. Az iOS eszközök által támogatott film formátumokról azok terméklapján olvasható bővebb információ. Az iTunes által lejátszani képes 96 kHz-es zenéket csak a Mac gépek tudják lejátszani, az iPod touch, iPhone, iPad és Apple TV ezt a felbontású zeneformátumot nem támogatja.)

Használat a másik Mac irányából
A Home Sharing / Otthoni megosztás használata a másik gép irányából egyszerű: az iTunes-ban megjelenik egy Shared / Megosztott felület, amely alatt egyrészt a helyi hálózatban megosztott zenetárak találhatók meg (sima megosztással), illetve megjelenik egy Home Sharing / Saját mappa megosztása felület is, amely alatt az adott Apple ID-vel megosztott számítógépek zenetáraihoz férhetünk hozzá. Az első alkalommal ezen a másik számítógépen is meg kell adni az Apple ID-nket és jelszónkat annak érdekében, hogy a megosztás létrejöjjön. (Magyarul következetlen és helytelen a fordítás, hiszen ugyanúgy az otthoni megosztást jelöli a szolgáltatás, csak itt eltérő névvel, némi zavart keltve.)

A Home Sharing aktiválása révén a másik Mac-en lehetőség van az iTunes Library tartalmába importálni a megosztott tartalmakat, vagyis zenét másolhatunk egyik gépről a másikra anélkül, hogy fájl szinten kellene keresgélnünk, vagy külső adathordozót kellene használni.

Kitérő az önműködő letöltéssel kapcsolatosan
Az iTunes Áruházzal kapcsolatos fontos és idevágó lehetőség az önműködő letöltés lehetősége, amely szükségtelenné teszi a zenék - és egyéb tartalmak - másolását, mert automatizálni képes a letöltést minden feljogosított eszközre. A szolgáltatás bekapcsolásával a tartalmak automatikusan letöltődnek a Mac-re, ha például az iPhone-on vásárolunk egy zeneszámot az iTunes Áruházból. (Ugyanez a funkció működik a könyvekkel és alkalmazásokkal is.) Ezt a funkciót engedélyezni kell a Mac-en és az iOS eszközökön is.

A Mac-en az iTunes program Preferences / Beállítások ablakának Store / Áruház címkéje alatt van mód az Automatic Downloads / Automatikus letöltések aktiválására. E felületen megadhatjuk, hogy a zenék, alkalmazások és könyvek közül melyik töltődjön le.

Az iOS eszközökön a Settings / Beálltások program Store / Áruház felülete szolgál ezen beállítások végrehajtására. Amint itt bejelentkezünk az Apple ID-nkkel az áruházba, megjelenik a három opció (zene, alkalmazások, könyvek), és kiválaszthatjuk, hogy melyiknek az önműködő letöltését kívánjuk engedélyezni. Így ha a Mac-en vásárolunk meg egy muzsikát, akkor az is önműködően letöltődik az iPod touch-ra, iPhone-ra és iPadre.
A Home Sharing / Otthoni megosztás az Apple TV-n
Az Apple TV tartalom hozzáférésének alapja a Home Sharing / Otthoni megosztás minden olyan esetben, amikor az Apple TV irányából akarunk elérni tartalmakat a számítógépen. Maga az Apple TV ugyebár AirPlay képességgel rendelkező eszköz, azaz lehetőségünk van rá zenéket és filmeket küldeni az iOS eszközeinkről és a Mac-ről azonos WiFi (vagy Mac esetén Ethernet) hálózatban. Ha azonban a televízió képernyőjén kívánunk hozzáférni tartalmakhoz a számítógépeinkről, egyszerűen meg kell adni a Home Shargin / Otthoni megosztásnál használt kontó információinkat, és máris el tudjuk érni a Mac zenetárát az Apple TV-ről.

Az Apple TV felületén a Computers / Számítógépek menüpontból tudjuk kiválasztani azt a Mac-et, amelyről zenéket kívánunk elérni. Itt meg kell adni a Mac-en a Home Sharing / Otthoni megosztás céljára használt Apple ID-t és a hozzá tartozó jelszót. Erre a célra kissé nehézkes a gyári Apple Remote távvezérlővel kibogarászni a betűket a megjelenő betűtárból, így hasznos lehet a Remote alkalmazás, amely révén bármely iOS eszközünket távvezérlőként használhatjuk, amely WiFin keresztül küldi a jelet, és például a gépelési kontextusoknál nagyságrendekkel gyorsabb bevitelt tesz lehetővé.
A Remote alkalmazás használata az iPaden…
A Remote alkalmazás ingyenes letöltése az App Store-ból…

A Home Sharing / Otthoni megosztás beállítása az iOS eszközökön
A Home Sharing / Otthoni megosztás használata nem is annyira a Mac-ek közti másolás, mint inkább az iOS eszközök könnyű hozzáférése szempontjából praktikus megoldás. Az iOS eszközeink Settings / Beállítások alkalmazásában a Music / Zene pontban tudjuk beállítani a szolgáltatást. Fontos tényező, hogy a Home Sharing / Otthoni megosztás beállítására csak akkor van mód, ha az eszköz WiFI hálózatra kapcsolódik. Amikor nincsen kapcsolódva, a beállítás lehetősége sem jelenik meg az említett pontban.

Amikor egy iOS eszközt - például iPod touch készülékünket - feljogosítunk a Home Sharing / Otthoni megosztás elérésére, akkor a megosztott Mac-ről WiFi kapcsolaton keresztül képes zenei tartalmakat elérni, vagyis az iTunes tartalmához hozzáfér. Az ilyen jellegű eléréshez a Mac-nek bekapcsolva és ébren kell lennie, és az iTunes-nak futnia kell. A megosztásnak ez a módja rendkívül praktikus, ha például a kertben akarunk zenét hallgatni Harman/Kardon Go & Play hangszórónk használatával, de a zenéink a nappaliban lévő iMac-en vannak. Ilyenkor a Home Sharing / Otthoni megosztás révén az iPod touch vagy iPhone képes elérni az iTunes tartalmát, és lejátszani a muzsikákat úgy, hogy azok nincsenek rámásolva.

A Home Sharing / Otthoni megosztás egy okos és biztonságos módja a tartalmaink megosztásának eszközeink között, amely a zeneipar számára sem jelent hátrányt, hiszen a megosztás Apple ID-hez kötött, amely garancia arra, hogy valóban csak házon belül osztjuk meg a tartalmakat. A segítségével az iOS eszközeinken ugyanúgy hozzáférhetünk a zenéinkhez, mintha rájuk lenne másolva, dalszövegeket, album borítókat is megjeleníthetünk.

©2012. MacMag.hu Cikk: Birincsik József, 2012. 03. 26.
Frissítve: 2014. IIII. 24.; 2015. április 14-15.
 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: