Több gyümölcs olcsóbban

2000.
Az Apple következő frissítése 2000. nyarán még izgalmasabb új színeket hozott, és az iMovie program megjelenésével az iMac kis otthoni videóstúdióvá is vált. Ekkor már a legkisebb modellt kivéve alap felszereltség volt a két darab FireWire 400 port a gépeken. Az új színek az indigó, rubin, zsálya, hópihe és grafit voltak. A grafit iMac mindig a csúcsot képviselte, és az Apple iMac DV, iMac DV+ és iMac DV Special Edition jelzőkkel bontotta külön a gépeit. A későbbi MacMag.hu ekkor szerezte be első iMac-jét, egy iMac DV+ Ruby 400 MHz-es terméket DVD-olvasóval, 768 MB memóriával, amely ebben az időben magyar árakon röpke 700.000 forint volt… Drága, de gyönyörűszép! Az Egyesült Államokban egyébként ekkor drámai árcsökkentést valósított meg az Apple: 799 dollár lett a legolcsóbb iMac, amely 500 dollárral kedvezőbb ár a kezdeti árfekvéshez képest.

Az Apple ekkor mutatta be új pro billentyű családját, és minden gép mellé standarddá vált a fekete színű optikai egér is.

Az új gépen debütáltak a réstöltős optikai meghajtók, amelyek Steve Jobs keresztes hadjáratának voltak köszönhetőek a cégen belül. John Rubinstein hardver fejlesztési vezető ugyanis úgy gondolta, hogy az optikai meghajtók fejlődése gyors, és a felhasználóknak lehetőséget kell adni az egyszerű cserére, ha megjelenik valami új. Ezt a célt szolgálta a tálcás meghajtó. Amikor Jobs először meglátta, hogy tálcás meghajtó van az iMac-ben, majdnem lefújta a termék bemutatását, és csak úgy lehetett lenyugtatni, hogy megígérték neki, hogy a következő változatban réstöltős meghajtó lesz. A színes gépek előbb kerültek a piacra, de két évvel az első iMac bemutatását követően Jobs vágya teljesült, és megjelent a réstöltős meghajtó a gépeken.További mérföldkövek:

Forrás: Apple.com Public Relations lap; iJoe.hu visszaemlékezések; BusinessWeek.com; Apple-History.com; MacTracker