Az iMac dicsőséges évei

Jóval az iPod, az iPhone és az iPad készülékek előtt az Apple bemutatott egy személyi számítógépet, amely gyökeresen megváltoztatta a hagyományos PC formatervezést. És hatással volt az egész műszaki cikk iparágra is.

A köztudatban Steve Jobs volt az, aki megmentette a csőd szélére jutott Apple-t, ám valójában az iMac volt az a termék, amely újra életre keltette a haldokló vállalatot. Az iMac előtt hosszú éveken át a Mac is csak egy sima bézs doboz volt… Aztán minden megváltozott. Ahogy az iMac is az évek alatt. Ez a kis összeállítás ezt a változást hivatott áttekinteni a MacMag.hu olvasói számára.

Steve Jobs-ról bővebben…

(Szöveg: Birincsik József, 2007.; 2013.; 2016.; 2022. MacMag.hu)


További mérföldkövek:

Kattintson egy kisképre a mérföldkő megtekintéséhez!

Előzmények
Írásaink törekszenek a részletességre és a tényszerűségre, így meg kell említenünk az előzményeket is. Az Apple a '90-es években komoly válságon esett át, mert az úttörő és eredeti céget megpróbálták olyan vezetők irányítani, akik iskolában tanulták a vállalatirányítást. Steve Jobs cége mindig is ösztönös cég volt, ám az alapító elűzését követően egy lett a szürke nagyvállalatok közül.

Az Apple egyik zseniális tervezőmérnöke, a díjak tucatjait begyűjtő Robert Brunner már a '90-es években törekedett a formabontó megoldásokra, és a Spartacus kódnéven fejlesztett Twentieth Anniverary Macintosh megmutatott valamit abból, amit az Apple szellemisége képviselt, amely biztosan sikert aratott volna, ha Steve Jobs vezeti a céget. Brunner már a '90-es években LCD kijelzőt használt, multimédiás hangszórókat épített a termékbe, és az egér mellé ujjkövetőt is integrált a billentyűzetbe huszonöt évvel azelőtt, hogy a Magic Trackpad megjelenésével ez újra perspektíva lett.

Robert Brunner zseniális tervezői munkáját elhomájosítja az a tény, hogy az Apple túlárazta a terméket, amely megbukott a piacon. Brunner 2.000 dolláros csúcs Mac-et tervezett a tömegek számára, az Apple pedig 8.000 dollárért próbálta árusítani az eszközt, amely így kudarcra volt ítélve. A raktáron maradt készleteket aztán 1.200 dollárért szórták ki, és azon az áron pár hét alatt el is fogyott az összes. Brunner otthagyta az Apple-t e komoly csalódást követően, hiszen élete egyik nagy művét tette tönkre a pénzéhes cégvezetés.

Manapság nem is annyira a TAM miatt emlékszünk vissza Brunner munkájára, hanem amiatt, hogy ő szerződtette a céghez Jony Ive brit tervezőmérnököt, akinek Steve Jobs visszatérése lehetőséget adott arra, hogy átírja a számítástechnika és a mobiltelefónia történetét. Ive a Twentieth Anniverary Macintosh durva megbuktatása miatt szintén ott akarta hagyni a céget, és már épp felmondani készült, amikor megismerkedett Steve Jobs-zal. A folytatást ismerjük, de az iMac sikereit látva ne felejtsük el, hogy Robert Brunner volt az, aki irányt mutatott Jony Ive számára, és segítette kiteljesedni a brit mérnök képességeit, értékeit.


Forrás: Apple.com Public Relations lap; iJoe.hu visszaemlékezések; BusinessWeek.com; Apple-History.com; MacTracker