Tartalom
PDF fájl létrehozása a macOS rendszerben…
A PDF fájlok megnyitása, olvasása…
Oldalak egyesítése egy PDF-fé…
PDF fájladatok, kulcsszavak, hozzáfűzések megjelenése: az Inspector panel…
A Jelölőeszköztár lehetőségei a PDF iratokkal kapcsolatosan - aláírás, megjegyzés…
Könyvjelzők…


A Preview / Megtekintő alkalmazás a macOS egy alapvető programja, amely a képfájlok megtekintésén túl a PDF formátumú dokumentumok megnyitására szolgál. Az Apple felszerelte az alkalmazást többféle opcióval a PDF-ek szerkesztésére is, amely révén egyszerű műveleteket - több lap egyesítése egy dokumentummá, lapok sorrendjének változtatása, megjegyzések elhelyezése, kiemelés - el lehet végezni a dokumentumon, további a Markup Toolbar / Jelölőeszköztár jóvoltából akár alá is írhatunk egy-egy űrlapot vagy megrendelést anélkül, hogy nyomtatnunk kellene az iratot.

PDF fájl létrehozása a rendszerben
Első lépésként érdemes pár gondolatot megismerni a PDF fájlokról. A PDF a Portable Document Format (hordozható dokumentum formátum) rövidítése, és elsősorban olyan dokumentumokat jelöl, amelyek képeket és szövegeket egyaránt tartalmaznak, és általában egy szerkesztési folyamat végeredményét képezik. A PDF fájlok tartalmazhatnak internet hivatkozásokat (hyperlink), és gazdagon szerkeszthető források végső mentései. Nevük eleje onnan ered, hogy platform függetlenek, minden rendszeren megnyithatók, és minden rendszeren ugyanúgy néznek ki. Ha az általunk létrehozott szöveges dokumentumot a legtöbb felhasználó számára szeretnénk elérhetővé tenni - például a Pages programból vagy a Microsoft Wordből -, akkor PDF-ben célszerű elmenteni, és mindenki számára egyformán élvezhető lesz. (A PDF formátum nem egy bizonyos megjelenítő programhoz kötött, mint például a DOC formátum, amely a Microsoft saját szövegszerkesztőjének kötött formája, hanem univerzális formátum.)A macOS a kezdetektől kínált lehetőséget PDF fájlok létrehozására bármely programjából. Az iWork irodai programcsomag elemei ez Export / Exportálás menü első eleme a PDF formátumú fájl létrehozása, és akár arra is lehetőség van, hogy jelszó védetté tegyük a fájlt, azaz csak olyanok tudják megnyitni, akiket arra felhatalmaztunk.

Az iWork csomagon kívüli programokban is tudunk PDF fájlt létrehozni: a File / Fájl menüből elérhető Print / Nyomtatás paranccsal megnyíló nyomtatási párbeszéd ablak bal alsó sarkában található PDF felnyíló menüből a Save as PDF… / Mentés PDF-ként… opciót választva bármely program - Safari, Mail, Messages / Üzenetek stb. - képes arra, hogy az adott ablak tartalmát PDF-ben lementse, és szintén elérhetőek a jelszó védelmi lehetőségek.

Egyes programok, mint a Keynote prezentációkészítő, specifikus elemeket is tartalmaznak, például az előadói jegyzeteket is rá tudják nyomtatni a PDF iratra.

Fontos beállítási paraméter még a képek minősége. A PDF irat tartalmazhat a szöveg mellett képeket is, amelyek tömörítéséhez a JPEG eljárást használja. (A JPEG a Joint Photographic Experts Group rövidítése, egy tömörített képformátum szabvány, amely a legelterjedtebbnek mondható, és amely veszteségesen tömöríti a képeket. A veszteség mértékét tudjuk állítani az Image Quality / Képminőség felnyíló menüből, ahol alapból Good / Jó a kiválasztott minőség, amely körülbelül 60%-os JPEG-nek felel meg. Ezt lehet javítani a Better / Jobb és Best / Legjobb opciókkal. Utóbbi esetben 85-90%-os minőségű a fájl, vagyis alig éri veszteség. Természetesen a méretre is kihatással van a képek mérete. Az illusztráció során használt dokumentum esetén csak a malom képe 8,5 MB, amely a szöveg 647 kilobyte-jához képest a dokumentum méretének meghatározó tartalma. A tömörítés mértékével ezen lehet csökkenteni.)

A PDF fájlok megnyitása, olvasása
A PDF fájlokat alapbeállítások szerint a Preview / Megtekintő program nyitja meg a macOS operációs rendszerben, amely paraméter akkor változhat, ha például az Adobe Reader nevű alkalmazást telepítjük, és ez átveszi a PDF kezelés szerepét.

A Preview / Megtekintő az egyoldalas PDF dokumentumokat oldalsáv nélkül, a többoldalas PDF fájlokat oldalsávval nyitja meg, amely az oldalak közti navigálásra szolgál. A tartalmat a program alapból akkora méretben nyitja meg, hogy egy olyan kényelmesen kitöltse a Mac kijelző magasságát. Amennyiben a szöveg mérete a megnyitás után ezzel a paraméterrel nem elég nagy, az eszköztáron lévő nagyító gombbal tudjuk növelni a tartalom méretét. A programablak eszköztárán a Sidebar / Oldalsáv nézetbeállításait áttekintő gomb mellett található a kicsinyító és a nagyító gomb, amelyeket nagyító szimbolizál mínusz, illetve plusz jellel ellátva.

A Preview / Megtekintő ablak eszköztárán látható Sidebar / Oldalsáv gombbal tudjuk megjeleníteni vagy eltüntetni az oldalsó sávot, illetve szabályozni annak megjelenését és tartalmát. Az oldalsávon a néhány oldalas PDF fájloknál az oldalak kis képe látható. Ha a gombra kattintva felnyitjuk az itt lévő menüt, akkor a Thumbnails / Bélyegképek opció aktív. A Preview / Megtekintő segítségével itt is lehetőségünk van oldalról oldalra lépkedve haladni a dokumentumban.

Lehetőségünk van azonban másféle nézetet választani: például a Table of Contents / Tartalomjegyzék opciót választva nem az oldalak, hanem egy hosszas PDF dokumentum esetén a fejezetek, alcímek láthatóak itt felsorolva, és azok között tudunk könnyedén navigálni. A Contact Sheet / Kontaktlap az összes lapot mutatja egymás mellett sorokba rendezve, segítve a tájékozódást, ha vizuális információ alapján találjuk meg könnyebben a kívánt dokumentum részletet. Ez sok oldallal rendelkező dokumentum esetén előnyös a navigálásra, hiszen könnyedén megtalálhatjuk vizuális tartalom alapján a keresett oldalt, és jó eséllyel minimálisan kell görgetősávot használni. A kiválasztott oldalt dupla kattintással tudjuk megnyitni, amelyre az ablak visszarendeződik az eredeti nézet állapotba, azaz a tartalom mellé kerül vissza az oldalsáv.Ezen kívül az oldalsávban lehetőségünk van a kiemelések és jegyzetek listáját látni, vagy a könyvjelzőket nyomon követni. Ezeknek akkor van jelentősége, ha például szövegkönyvet vagy valamilyen technikai olvasmányt ismerünk meg a Preview / Megtekintő alkalmazással, és a tartalom elsajátítása közben jegyzeteket is készítünk.

Megjegyzés: Ezek a szolgáltatások hasonlatosak az iBooks alkalmazás képességeihez az ekönyvekkel. Valójában a funkciók éppen azért jelentek meg, mert az iBooks nem olvas PDF iratokat, hanem a Preview / Megtekintő számára adja át azokat.A Preview / Megtekintő segítségével könnyedén kereshetünk az oldalak tartalmában: a jobb felső sarokban lévő kereső mező (Search) pillanatok alatt mutat keresési eredményeket. A találatokat sárga színnel emeli ki. Ha néhány oldalas PDF dokumentumról van szó, a keresés az oldalsávban leszűkíti azokat az oldalakat, amelyekben a keresett kifejezés szerepel. Amennyiben tartalomjegyzéket jeleníti meg az oldalsáv, úgy azokat a tartalom elemeket emeli ki, amelyekben szerepel a keresett szó. Amennyiben több szavas keresést szeretnénk eszközölni, úgy macskakörmök közé kell zárni a kifejezést:
kengyel település = megkeresi az összes helyet, ahol szerepel vagy a kengyel vagy a település szó
"kengyel település" = csak azokat a helyeket keresi meg, ahol a két kifejezés együtt szerepel.

Oldalak egyesítése egy PDF-fé; Több PDF irat egyszerű egyesítése
A Preview / Megtekintő egyik igen hasznos vonása, hogy képes egy ablakban több PDF fájlt megnyitni, és azokat a segítségével egyesíthetünk, hogy egy fájl jöjjön létre belőlük. Előfordul például, hogy internetről lementünk bizonyos tartalmakat - egy internetes kurzust, oktatóanyagot -, és annak minden oldala külön PDF fájlként jön létre, de nem kívánunk vívódni azok kezelésével, szeretnénk egy dokumentumban látni az összes oldalt. Ilyenkor praktikus vagy egy ablakban megnyitni az összes dokumentumot, vagy a külön-külön megnyitott dokumentumok egyik példányának kinyitni az oldalsávját (sidebar), amely a Sidebar gomb lenyomásával történik.Itt azt látjuk, hogy a dokumentum egy oldalból áll (ezért is nem volt nyitva az oldalsáv). A többi dokumentumot a Preview / Megtekintő ablak tetején lévő apró ikon megragadásával be tudjuk húzni az alap dokumentum megnyitott oldalsávjába. Ha a másik dokumentumot ráhúzzuk a nyitva lévő PDF kis képére az oldalsávon, akkor annak ikonja egy oldalasról több oldalas ikonná változik - ennek jele, hogy a kis kép baloldalán műanyag fűzés jelenik meg, mintha a több lap össze lenne fűzve. Fontos, hogy az egyesíteni kívánt dokumentum ikonját a kis képre, és ne az alá húzzuk, mert ha a nyitva lévő PDF alá húzzuk, akkor csak egy ablakban lesz megnyitva a két fájl, de nem lesznek egyesítve.

Ugyanezzel a módszerrel további oldalakat is húzhatunk a PDF-be. Ha az összes oldalt beraktuk az egyesíteni kívánt tartalomba, akkor a kis kép jobb oldalán lévő nyíl segítségével tudjuk lenyitni vagy összecsukni az oldalakat. Ha lenyitjuk őket, könnyedén módosíthatunk az oldalak sorrendjét - az egérrel egyszerűen csak sorrendbe húzhatjuk az oldalakat.

Bármely módosításunkat mentéssel véglegesíthetjük.

PDF fájladatok, kulcsszavak, hozzáfűzések megjelenése: az Inspector / Vizsgáló panel
A Preview / Megtekintő program Inspector / Vizsgáló panelét a Tools / Eszközök menü Show Inspector / Vizsgáló mutatása parancsával érhetjük el. Az Inspector egyrészt információkat tartalmaz az adott dokumentumról, továbbá lehetőséget ad kulcsszavak hozzáadására - ennek inkább a képeknél, mint a szöveges tartalmú PDF-eknél van jelentősége, de a PDF-nél is lehet haszna, ha valami olyen metaadattal kívánjuk ellátni az iratot, amely a szövegében nem szerepel -, megjeleníti a titkosítási információkat és korlátozásokat (képek esetén az általános fájladatokat, valamint az EXIF és JFIF adatlapot is megjeleníti), valamint képes a PDF iratokban lévő megjegyzéseket (note) és kiemeléseket (highlight) listázva megjeleníteni.

A paletta első, papírlappal illusztrált része összefoglalást ad a dokumentum adatairól: fájlnév, formátum, méret és kiterjedés, a irat címe, szerzője és témája is megjelennek itt, valamint a létrehozás és legutóbbi módosítás dátuma. (A szerzőt a Preview / Megtekintő önműködően a macOS aktuális bejelentkezett felhasználójával azonosítja, amely paramétert a program beállításai között tudunk módosítani. A Preview / Megtekintő programmenü Preferences… / Beállítások… pontját választva, és a megnyíló ablakban a PDF címkét választva érjük el a név módosításának lehetőségét.)

A kulcsszavak hozzáadása a nagyító ikonra elérhető Keywords / Kulcsszavak felületen történik, ahol a plusz jelre kattintva tudunk egy-egy új kulcsszót beírni, amely mentést követően máris jellemzi majd a dokumentumot, és az adott szóra keresve a rendszer keresője - Spotlight - megtalálja az adott fájlt. Ezek a kulcsszavak a Finder felületén az Info ablakban is megjelennek.

A lakattal jelölt felületen a fájl titkosítására vonatkozó információk érhetőek el. Amennyiben a PDF irat létrehozásakor állítottunk be titkosítást, annak paraméterei láthatóak ezen a helyen. Természetesen a paraméterek csak akkor láthatóak, ha volt jogosultságunk megnyitni az iratot. Amennyiben nem volt erre jogosultságunk, akkor a PDF fájl megnyitásakor egy szürke felülete látható a jelszókérési mezővel.

A következő felülete a Crop Inspector / Vágás vizsgáló eszköztára, ahol egyrészt a dokumentum nyomtatási méreteit láthatjuk, valamint az esetlegesen kiválasztott képrészlet méreteit követhetjük, és módosíthatjuk a kijelölés méretét. Ennek akkor lehet jelentősége, ha arra törekszünk, hogy a nyomtatásban például a valós méretaránynak megfelelő kép jelenjen meg, és emiatt akár milliméterre pontos vágást kell végrehajtanunk az iratban.

Végül pedig az Inspector / Vizsgáló paletta felületén az úgynevezett Annotations Inspector / Magyarázatok vizsgáló látható, amelyben felsorolva találjuk a dokumentumban lévő megjegyzéseket vagy jegyzeteket, illetve a kiemelt elemeket. Ezeket a színkódjuknak megfelelő árnyalatban illusztrálja a paletta, vagyis ha egy kiemelés piros, akkor itt is pirossal lesz felsorolva, ha egy másik kék, akkor az kékkel jelenik meg a palettán. Ezzel a listával a dokumentumban lineáris módon követhetjük végig a megjegyzéseket, illetve a kiemelt tartalmakat, amely például tanulásnál előnyös.

A kiemelésről és megjegyzésekről a következő szekcióban írunk részletesebben.

A Markup Toolbar / Jelölőeszköztár lehetőségei a PDF iratokkal kapcsolatosan


A Preview / Megtekintő alkalmazás felső menüsorában található a kis bőrönd ikonnal ábrázolt Markup Toolbar / Jelölőeszköztár, amely a macOS operációs rendszer Markup nevű rendszer bővítményének funkcióit foglalja magában.

Megjegyzés: A Markup Toolbar / Jelölőeszköztár funkcióit egy külön írásban nagy részletességgel taglaljuk, vannak azonban olyan képességei, amelyek kimondottan a PDF iratok szöveges tartalmaihoz kötődnek, és nem a képekhez. Ez az írás ezekkel a képességekkel foglalkozik.

A legelső funkció, amely a jelölőeszköztárban található, egy Aa ikonnal jelölt lehetőség, amely a szöveg kijelölésére szolgál. A szöveg kijelölés célja lehet például a másolás, de az is, hogy a fontos tartalmat kiemeljük: a jelölőeszköztár kijelölési funkcióját használva az eszköztáron lévő toll ikonra kattintva különböző színekkel emelhetjük ki az adott szövegrészt.A jelölőeszköztár első négyes blokkjának következő eleme a képekre alkalmazható kijelölés, amely révén kivágásra is lehetőségünk nyílik. A további két eszközzel pedig kézírást használhatunk, vagy vonalakat helyezhetünk el a dokumentumon. Ezek külön rétegként, a tartalom fölött jelennek meg, vagyis például egy hibajavítást követően törölhetőek az iratból.

A következő négyes révén egyrészt alakzatokat tudunk elhelyezni, másrészt a jelölőeszköztár révén lehetőségünk van feliratokat illeszteni a PDF dokumentumba, például egy térképen magyarázó szövegeket, vagy lemaradt képaláírásokat pótolni. Ehhez a sorban második, T betűvel jelölt gombra kell kattintanunk. Ez egy szövegdobozt illeszt a dokumentumba, amelyet szabadon tölthetünk meg tartalommal.

Tipp: Ha alakzatot illesztünk a dokumentumba, az dupla kattintása egyúttal szövegdobozként is funkcionál, vagyis egy téglalap egyúttal a szöveg háttereként is alkalmazható.Az aláírás felnyíló menü látja el azt a sokat prezenált funkciót, amely révén egy PDF űrlapot alá tudunk írni: bármely mobil Mac ujjkövetőjével, vagy egy asztali Mac-hez párosított Magic Trackpad kiegészítővel tudunk szabadon, az ujjunkkal leírt aláírást rögzíteni, amelyet a rendszer vektorgrafikus ábraként tárol el, és az összes olyan alkalmazásban elérhetővé tesz, amelyek a Markup Toolbar / Jelölőeszköztár funkcióit támogatják. Az aláírást - ha már elkészült - a menüből tudjuk kiválasztani, és szabadon húzhatjuk bárhová. Amennyiben még nem készült, úgy a menüből elérjük azt a felületet, ahol az ujjkövetővel létrehozhatjuk.

Végül pedig az aláírás mellett található még egy hasznos képesség, amelyet akár egy szöveg áttekintésekor, lektorálásakor, akár tanulás közben használhatunk: a ragacsokra emlékeztető kis emlékeztető helyezhető el az iraton, így ha valamilyen javítás, módosítás szükséges, akkor azt egyszerűen és jól látható módon oda tudjuk tenni a dokumentum „felületére.” Ez szintén kiegészítő réteg, tehát törölhető, de például egy PDF iratból történő vizsgára készüléskor nagyon hasznos, hogy saját megjegyzéseink is láthatóak ilyen formában.

A Preview / Megtekintő alkalmazás oldalsávja (Sidebar) beállítható úgy is, hogy ezeket a feljegyzéseket jelenítse meg az oldalakhoz kapcsolva, így nem kell őket dupla kattintással megnyitni, hanem az oldalsávon folyamatosan, a tartalommal párhuzamosan láthatóak. Ezek dátuma is megjelenik, így ha egy közösen szerkesztett dokumentum esetén egy megjegyzésre reagál valaki egy újabb megjegyzéssel, akkor azok ideje is nyomon követhető.

Könyvjelzők

Az utóbbi években egyre inkább terjednek az ePub formátumú könyvek, illetve az iBooks Store-ból letölthető, kimondottan az ilyen tartalmak olvasására alkotott szoftverekre optimalizált publikációk, de még mindig nagyon sok olyan iratanyag van, amelyet PDF formátumban tesznek közzé, és a Mac-en a Preview / Megtekintő segítségével tudjuk elolvasni. A fentiek alapján lehetőségünk van szöveget kiemelni, megjegyzéseket hozzáfűzni a tartalmakhoz, és természetesen a review / Megtekintő módot ad arra is, hogy a könyveknél szokásos módon piros színű könyvjelzőt helyezzünk el az iratban, hogy újabb megnyitás során tudjuk, hogy hol fejeztük be az olvasást.

A könyvjelző hozzáadása a legegyszerűbben a Command + D billentyűparanccsal történik, amely azért remek, mert a Safari böngészőben is éppen ez a parancsa a könyvjelző eltárolásának, így könnyebb rá emlékezni. Egyébként a Tools / Eszközök menü Add Bookmark / Könyvjelző hozzáadása parancsával érhető el.

A könyvjelző hozzáadása természetesen a navigációnak csak az egyik része, mert később lehetőség szerint előnyös, ha gyorsan meg is találjuk. Ennek módja pedig a fentebb említett Sidebar / Oldalsáv, ahol beállítható az a nézet, amely a könyvjelzőket mutatja, illetve ugyanez a Command + Alt + 5 billentyűparanccsal is elérhető, amely a View / Nézet menü Bookmarks / Könyvjelzők parancsával egyenértékű. Ennek használatával az oldalsávban a PDF iratban elhelyezett könyvejelző vagy könyvjelzők jelennek meg, amelyek között ezáltal egyszerűen navigálhatunk, és egyetlen kattintással azon az oldalon teremhetünk, ahol az olvasást befejeztük.

A Preview / Megtekintő program széleskörű eszköztárral rendelkezik a PDF fájlok megjelenítése, kereshetősége, olvasása és alapvető szerkesztései terén.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2010.
Frissítve: 2017. július 17-19.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: