Az iOS készülékek, és főként az iPad modellek a legjobb felületet kínálják arra, hogy az irodalom legértékesebb vagy éppen hasznos darabjait a birtokunkba vegyük: a készülékek kiváló Retina kijelzője és az Apple által kínált iBooks alkalmazás fantasztikus olvasási élményt nyújt. Az Apple által üzemeltetett iBooks Store felületén pedig több és több magyar nyelvű mű jelenik meg, de több egyéb forgalmazó weblapján is vásárolhatunk elektronikus formátumban kiadott könyveket, amely révén akár egész könyvtárunkat magunkkal vihetjük egy iPhone készüléken, ráadásul idézeteket emelhetünk ki és kereshetünk vissza villámgyorsan.

Az iBooks alkalmazás gyárilag nincsen telepítve az iOS eszközökre, de az üzembe helyezést követően a rendszer felajánlja, hogy telepítse az összes ingyenes Apple alkalmazást, köztük az iBooks nevűt is.

Az iBooks az Apple ekönyv olvasó megoldása, amely nem csak gyűjti és igényeink szerint kategorizálja a könyveinket, hanem kapcsolatot biztosít az iBooks Store felülethez, amelyen könnyedén kereshetünk kedvünkre való műveket. A MacMag.hu több cikksorozatának kibővített, multimédia tartalomban gazdag változata is elérhető ekönyv formátumban, amely azért kényelmes, mert internet kapcsolat nélkül is bármikor olvasható, egyes részletek kiemelhetőek, jegyzetek fűzhetőek hozzá, és nem csak az iOS, hanem az macOS rendszerekre is szinkronizálhatóak.

Az iBooks Store mellett több egyéb helyszínről is lehetőség van ekönyveket beszerezni, például készíthetünk is ilyeneket. Erre az Apple két megoldást kínál: az iBooks Author révén kimondottan az iBooks szoftverre optimalizált megjelenésű produkciókat hozhatunk létre, illetve a Pages segítségével is van módunk arra, hogy ePub formátumban exportáljunk, amelyet az iBooks olvasni képes.
Az iBooks Author alkalmazásról szóló cikksorozatunk…
Az iBooks Author szoftverről szóló bővített ekönyvünk…
eKönyv készítése a Pages segítségével…További lehetőség, hogy PDF-ben letöltünk tartalmakat a Mac-re, például a Magyar Elektronikus Könyvtár által ingyenesen kínált szépirodalmi remekműveket, és azokat a Pages segítségével igényes minőségben átalakítjuk az macOS felületén.

Hasonló célra szolgál az ingyenesen elérhető, adománnyal támogatható Calibre nevű macOS alkalmazás, amely a PDF-ekből képes ekönyveket kialakítani úgy, hogy címlapot is helyez el bennük. Az ePub formátum tulajdonképpen egy stíluslapokkal kiegészült HTML anyag, amelyet ezáltal nem oly bonyolult létrehozni. A Calibre 80% tökéletességgel végzi el az átalakítást - sajnos fennakadásokat okoz, ha a PDF forrás tördelt volt, és például elválasztásokat is tartalmazott, mert ilyenkor a kötőjelek benne maradnak. (A Pages segítségével ez a munkafolyamat pepecselősebben, de hatékonyabban elvégezhető.)
Bővebben a Calibre szoftverről az macOS rendszerekre…

Ezekhez a műveletekhez természetesen a Mac megléte alapvető igény. A Mac-ről egyébként az iTunes segítségével tudjuk szinkronizálni, azaz az iOS eszközre áttölteni a könyveket. A Mac-en található könyveket az iBooks alkalmazás macOS változatával olvashatjuk az macOS Mavericks rendszertől kezdődően (előtte nem volt erre Apple megoldás). Az iBooks alkalmazásban lévő könyveket az iTunes az iOS eszköz csatlakoztatásakor képes áttölteni az eszközeinkre, hogy ott is hozzáférhessünk azokhoz.Az iBooks olvasási élménynek több remek vonása is van: roppant hasznos, hogy kiemelhetünk részleteket, jegyzeteket írhatunk egy-egy könyvbe anélkül, hogy kárt tennénk benne. Sok esetben találunk rá egy műben nagyon jó gondolatokra, de a papír alapú könyv olvasása közben kényelmetlen ezeket kijegyzetelni. Az ekönyv esetén ez az olvasás felületén megtörténhet, ráadásul könnyedén meg is oszthatjuk a jó idézetet ismerőseinkkel, barátainkkal. A kiemelés egy szón való dupla bökéssel történhet, illetve az ujjunk húzásával. Ekkor megjelenik egy menü, ahonnan a kiemelést kiválaszthatjuk, illetve annak alapértelmezett sárga színét módosíthatjuk más árnyalatra. A kiemelés mellett a kis négyzetre hasonlító ikonra bökve jegyzeteket is fűzhetünk egy-egy kiemelt szövegrészhez. A jegyzetek természetesen kereshetőek, és akár évekkel később visszatérve a műhöz visszaidézhetjük korábbi gondolatainkat, kutatás során sok-sok mű feldolgozásakor könnyedén megtaláljuk az esetleges hivatkozásainkat.

Tipp: Az macOS rendszeren futó iBooks szoftverben beállítható úgy a megjelenés, hogy a jegyzetek folyamatosan láthatóak legyenek, még könnyebbé téve a használatukat.

Annak érdekében, hogy szemünk ne fáradjon el, az iBooks éjjel képes önműködően átkapcsolni fekete alapú felületre, illetve a hófehér alap felület helyett szépia tónust is választhatunk, amely visszafogottabb erővel világít a szemünkbe. További lehetőség a sötétszürke alap, amely nem fekete hátterű, de mégis kíméletes a szemhez. Célszerű az olvasásnál a fényerőt visszább venni, hogy a szemünk számára ne legyen kellemetlen és megerőltető az esetleges túl erős fény. Az eltérő méretű AA feliratú gomb alatt nem csak a fényerőt állíthatjuk, illetve a hátteret módosíthatjuk, hanem lehetőségünk van a betűméret szabályozására - kisebb és nagyobb méreteket állíthatunk be az aktuálishoz képest, amely természetesen a könyv oldalszámának módosulásával jár. Illetve az iOS rendszerek szűkös betűcsalád készletéből válogatva módosíthatjuk az iBooks alkalmazás alapértelmezett és a könyv megjelenítése során használt betűtípusát.

Tipp: E felületen tudjuk beállítani az önműködő éjszakai témára váltást, ha az iOS eszköz azt érzékeli, hogy sötét van. Az Auto-Night Theme opció aktiválásakor az iBooks önműködően sötét háttérre vált, amint a háttérfény látványosan lecsökken.

Az olvasás közben az aktuális abbahagyáskor könyvjelzőt tudunk elhelyezni a műben. Ez a könyvjelző nem csak az adott eszközön látható, hanem megjelenik más készülékeinken, a Mac-en éppúgy, mint az iPhone, iPod touch vagy iPad modelleken. A lényeg, hogy ugyanaz az Apple ID legyen bejelentkezve: egy iCloud szolgáltatásról van szó.
Bővebben az iCloud szolgáltatásról…

A könyvjelzőinket, a kiemeléseket és a megjegyzéseket az iBooks iOS alkalmazás felületén a felsorolásra utaló három függőleges pontból és vonalból álló gombra bökve érhetjük el. Ekkor megjelenik a fejezeteket is listázó felület, amelynek három része a Contents / Tartalom, a Bookmarks / Könyvjelzők és a Notes / Jegyzetek. A tartalom alatt a fejezetek címei jelennek meg, illetve a hozzájuk tartozó oldalszám. A könyvjelzők alatt a műben elhelyezett egy vagy több könyvjelző - mivel digitális produktumról van szó, természetesen több helyre is rakhatunk könyvjelzőt, és kiemelhetünk így számunkra fontos tartalmakat. A jegyzetek alatt találhatóak meg azok a szövegrészek, amelyeket kiemeltünk, és azok oldalszáma, valamint a kiemelésekhez fűzött esetleges jegyzetek is. (Ez az macOS rendszeren egyszerűbben áttekinthető, de az iOS eszközök képernyő mérete okán érthető, hogy az iBooks mobil alkalmazás külön kezeli őket.)

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2011. december 17.
Frissítve: 2015. december 2.


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: