Amikor az Apple bemutatta az iPad termékvonalát, az egyik legizgalmasabb terület, amit a készülék megnyitott, az irodalom közelebb hozása, a művelődés és az elektronikus csúcstechnika összekapcsolása lett. Az iBooks alkalmazás révén aztán a többi iOS eszköz, az iPod touch és iPhone modellek, később az macOS rendszerre kiadott változattal bármely Mac képessé vált az elektronikus kiadványok, e-könyvek megjelenítésére és a könyvjelzők, megjegyzések szinkronizálására.

Vannak a területnek ortodox hívei, akik szerint a könyv szigorúan papír alapú lehet. Az elektronikus kiadványoknak azonban számtalan előnye van: például jegyzeteket fűzhetünk egyes részekhez anélkül, hogy a papír alapú kiadványunkat összefirkálnánk; villámgyorsan kereshető, így nem kell 20 percig lapozgatnunk, hogy egy szimpatikus idézetet megtaláljunk; bármikor kiemelhetünk részleteket, és azokat akár e-mailben továbbküldhetjük ismerőseinknek; minden eszközünkkel szinkronizálódnak az információk, úgy a jegyzetek, mint az aktuális lapszám, ahol épp tartunk. És persze vitathatatlan előny, hogy a teljes könyvtárunkat mindig magunkkal hordhatjuk anélkül, hogy bármi plusz tömeget kellene a táskánkban cipelni.

Az Apple az iBooks alkalmazás kiadása után röviddel lehetővé tette, hogy a Pages szövegszerkesztő szoftverből ePub formátumban exportálhassunk, azaz olyan könyvet hozzunk létre, amely az iBooks programban olvasható. A Pages segítségével nem csak szöveget, hanem akár multimédiában gazdag tartalmú kiadványt is alkothatunk: animált térkép, egy dallamra való hivatkozás esetén akár egy AAC zenefájl elhelyezése a könyvben, fényképek, mozgóképek mind-mind elhelyezhetőek egy ilyen könyvben.

A Pages azonban alapvetően szövegszerkesztő alkalmazás, és mint ilyen némileg más felületet nyújt, mint amit egy elektronikus kiadvány megkövetelhet.

Éppen ezért fordult az Apple figyelme egy alapjaiban hasonló, ám dedikáltan az e-könyvekre fókuszáló szoftver, az iBooks Author megalkotása felé. Az iBooks Author nagyon sokban hasonlít az iWork csomag alkalmazásaihoz, így aki jártas ezen programokban, villámgyorsan használni tudja majd ezt az alkalmazást. Az eltérés mindösszesen annyi, hogy a program felülete és funkciói az elektronikus kiadványok alkotására irányulnak, így ennek megfelelő a kezelő felülete és tartalma.

Az iBooks Author alkalmazást az Apple az oktatási piacra fókuszálva mutatta be azzal a céllal, hogy a különféle szakkönyvek és jegyzetek többé ne papíron, hanem elektronikusan jelenjenek meg. A munkafolyamatok megkönnyítését előre legyártott sablonok segítik, de a látszólag kötött könyvszerkezet ellenére a program teljes mértékben testre szabható. Sőt, ha nagyon elütnek az Apple kínálta sablonok az általunk preferált megjelenéstől és tartalmi szerkezettől, akkor teljesen eltérő lapmintákat is alkothatunk.

Az iBooks Author hasznos funkciója, hogy a könyvben szereplő bármely szóból vagy kifejezésből létrehozhatunk egy szócikk tárat, ahol magyarázatokat írhatunk egy-egy kifejezéshez. A program továbbá önműködően hozza létre a tartalomjegyzéket is, amely megkönnyíti és gyorsítja a könyv publikálását.

Első indítás, téma kiválasztása
Az iBooks Author alkalmazás az első indításakor a sokféle kreatív Apple szoftverből ismeretes sablon választó ablakkal köszönt. Szinte rögvest tolul az inspiráció, látva a remekül megkomponált gyári témákat, amelyeket természetesen alaposan testre kell majd szabnunk ahhoz, hogy a saját művünket publikáljuk.

Az iBooks Author Template Chooser felületén alapvetően kétféle típus közül választhatunk: a fekvő kialakítású könyv álló megjelenési opcióval, és a csak álló megjelenésű könyv közül van mód válogatni.Ezek a paraméterek triviálisnak tűnhetnek, de nagyon fontos még a munka megkezdése előtt átgondolni, hogy mi is a könyv végső felhasználási célja. Ha például egy múzeum részére készítünk iPad alapú bemutatkozást, és az iPad egy rögzített keretben lesz élettörténete során folyamatosan álló módban, akkor indokolt lehet eleve a csak álló módra optimalizált könyvet megalkotni. Ha azonban főként nagy méretű képekből akarjuk összeállítani a könyvet, amelyek fekvő fényképek, akkor érdemes lehet az álló módot is támogató fekvő könyvet választani.

Az Apple tízféle téma alapján kínál választást a fekvő, és hétféle téma alapján az álló formátumú könyvekhez. Ezek az előre definiált témák azért meghatározóak, mert sokféle keretet előre lekötnek: például a képek megjelenését a lapokon, a betűtípust és méretet, a különböző grafikai elemeket, mint a képek esetleges kerete. Ezek mind-mind módosíthatóak, de könnyebb az életünk, ha egy eleve jól kiválasztott téma szerint épülnek fel.

Mind az álló, mind a fekvő könyvek esetén van Blank / Üres sablon is, amelyben az Apple semmit nem definiált előre, maximálisan szabadon van mód szerkeszteni a kiadvány tartalmát, grafikai elemeit, megjelenését.

A sablon kiválasztása után máris a szerkesztési felület látható - a vászon, amelyen remekművünket elkészíthetjük. A felület rendkívül célirányos, és otthonos azok számára, akik ismerik az iWork csomagot, de hamar otthonossá válik azok számára is, akik rövid cikksorozatunkat végigolvassák!

 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: