Az Apple innovatív megoldásaira igazán remek példa az AirPlay Mirroring nevű szolgáltatás: a macOS Mountain Lion rendszerben bemutatott WiFi alapú kijelző tükrözési technológia, amely nagy általánosságban a 2011 óta bemutatott Macintosh gépek számára adott lehetőség.

Az AirPlay Mirroring lényege, hogy nem kell többé kábelekkel bajlódnunk, ha a Mac kijelzőjének képét ki szeretnénk küldeni egy nagy méretű kijelzőre, például egy HDTV-re. Egy Apple TV-vel kell csupán felszerelnünk az otthonunkat, az irodai előadótermet vagy éppen a tantermet, és a közös WiFi hálózatra kapcsolódott Mac máris képessé válik a kijelző képét megjeleníteni a prezentációs eszközön.

Az Intel Core i5 és i7 processzorok dedikált videókódolási képességekkel rendelkeznek, amely révén a mozgóképként kiküldött kijelző jel élvezhető minőségben kerül továbbításra a megfelelő, legalább 802.11a/g/n vagy legújabb 802.11ac hálózaton keresztül. A leterhelt hálózatokat használók számára az Ethernet alapú kapcsolat lehet az ideális, amelynek előnye a kijelző kábelekkel szemben, hogy tipikusan kiépített megoldás, így nem kell az előadónak magával vinnie.

A macOS felső menüsorán az AirPlay ismert ikonja jelenik meg, ha van AirPlay Mirroring fogadására alkalmas Apple TV a közelben. A menüből kiválaszthatjuk az Apple TV-t, amely néhány pillanat alatt aktiválódik, a menüsorban lévő ikon élénk kékre vált, aktivitását jelezve.

Fontos paraméter még a Match Desktop Size To: / Íróasztal méret igazítása: sor alatt található két opció: amennyiben a This Mac / Ehhez a Mac géphez opció van kipipálva, akkor a Mac kijelző felbontása nem változik, de az Apple TV-hez kapcsolt televízión nagy átméretezve fog megjelenni a tartalom. Ez azt is jelenti, hogy a 16:10 képarányú gépek esetén a tévén megjelenő tartalom kicsinyítésre kerül, és nem tölti ki teljes egészében a képet. (Az utóbbi időszakban az Apple több gépénél alkalmazza a 16:9 képarányt, így például az iMac modellek már ilyen arányúak.)

Amennyiben a Match Desktop Size To: Apple TV opció aktív, úgy a Mac kijelző mérete kerül átállításra az 1920 x 1080 képpontos felbontásra, amely több program elvárt ablak méretet változtatja, összenyomja a nyitva lévő programjaink ablak méretét. Az Apple TV-n azonban natív felbontás jelenik meg, amely ezáltal a legélesebb és legpontosabb leképezése lesz a tartalomnak.

A kielégítő minőség érdekében célszerű kikapcsolni a televíziók intelligens minőség javító funkcióit, mert ezek tipikusan interferenciába kerülnek a natív jellel, és rontanak a végeredményen.

Az Apple TV kiválósága, hogy elég apró ahhoz, hogy akár magunkkal vigyük egy előadásra, és HDMI-HDMI kábellel rácsatlakoztassuk a megfelelő megjelenítő eszközre.

Megjegyzés: Az AirPlay Mirroring nem működik, ha a tűzfal beállításoknál minden bejövő kapcsolat le van tiltva. A használathoz a System Preferences / Rendszerbeállítások program Security / Biztonság felületén a Firewall Options… / Tűzfal opciók… gombra kattintva Block all incoming connections / Minden bejövő kapcsolat tiltása opciót meg kell változtatni például az Automatically allow singed software to receive incoming connections / Ellenőrzött szoftverek bejövő kapcsolatainak önműködően fogadása beállításra.Forrás: Apple Support dokumentumok

 


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: