A Font Book / Betűtár az Apple megoldása a betűcsaládok egyszerű áttekintésére, telepítésére, ki- és bekapcsolására, megjelenésük és egyéb tulajdonságaik áttekintésére, csoportosítására és a betűcsaládok pontos tárolási helyének meghatározására.

A betűcsaládok, közismertebb nevükön fontok olyan programok, amelyek használatuk közben a saját megjelenésükre vonatkozó információt nyújtanak a rendszernek, tehát egy betűcsalád egy adott megjelenésű betűtípus karaktereinek gyűjteménye. A macOS támogatja az összes szabványos betűtípus formátumot, mint a TrueType, OpenType és PostScript (Type 1), továbbá alkalmas például a Windows-ról átmásolt TrueType családok fogadására is, emellett a Mac OS Classic operációs rendszerekben elterjedt Suitcase formátumot is képes kezelni.Megjegyzés: A Suitcase betűcsaládok a Mac OS Classic alatt egy mappa formájában jelentek meg. Ezeket a betűcsaládokat a macOS-ben FFIL feliratú ikon jelzi, ha megnyitjuk az adott betűcsalád Info ablakát. (A macOS-ben a betűcsaládok ikonja az adott betűtípus előnézetét mutatja, de az Info ablakon a fájl ikon is látható.)
Bővebben az Info ablakról…

A Mac felhasználók korábbi generációja ismerhet még CE jelzésű betűcsaládokat is. Ezek olyan, módosított TrueType betűk, amelyek az őŐűŰ karaktereket is tartalmazzák, és nem kalapos változatukat jelenítik meg. (A Mac OS Classic felhasználók még rendelkezhetnek kellemetlen élményekkel ezen karakterekkel kapcsolatosan.)

A Font Book / Betűtár program felülete viszonylag célirányos: a Collection / Kollekció (gyűjtemény) felület alatt megmutatja a gyárilag válogatott és felhasználó által létrehozható gyűjteményeket. Gyűjteményt szabadon hozhatunk létre a bal alsó sarokban lévő plusz jelre kattintva, és a gyűjteményt elnevezve. Ha például egy könyvön vagy egy weblapon dolgozunk, összeválogathatjuk az ott használt betűket, így bármilyen szerkesztő programban sokkal könnyebben tudunk a Fonts palettáról választani. (A Fonts palettáról kicsit később…)

A gyűjteményeket létrehozhatjuk támogatott nyelvek, megjelenésbeli hasonlóság vagy teljesen szubjektív igények szerint. A gyűjteményeinkbe egyszerűen egérrel húzva tudunk betűcsaládokat hozzáadni.

A gyűjtemények jelentősége nem feltétlenül a Font Book / Betűtár program felületén nyilvánul meg, sokkal inkább a rendszer olyan alkalmazásaiban, ahol szöveggel dolgozunk. Ezen programokban ugyanis a betűcsaládok elérése egységes, legegyszerűbben a Command + T billentyűparanccsal érhető el, bonyolultabban a Format / Formátum menü > Font / Betű > Show Fonts / Betűcsaládok mutatása parancsával. Ezen a palettán tudunk egy szövegszerkesztésre szolgáló alkalmazásban, mint a TextEdit / Szövegszerkesztő, Pages, Mail, vagy akár az Aperture könyvszerkesztő felületén betűkkel kapcsolatos beállításokat eszközölni, betűcsaládokat választani, méretet és stílust állítani. Itt pontosan az a tartalom jelenik meg, mint a Font Book / Betűtár alkalmazásban: baloldalt láthatjuk a gyűjteményeket (amelyek révén máris könnyebben tudunk betűt választani), középen a betűcsaládokat, majd a betűcsalád egyedi megjelenését (telt, dőlt, vékony, általános), illetve a betűméretet tudjuk még állítani előre definiált számértékek alapján kattintással, csúszógomb segítségével szubjektíven, szemmérték alapján, illetve pontos érték begépelésével.

A Fonts paletta minden olyan alkalmazásban azonos, amely az Apple erre a célra rendelkezésre bocsátott objektumaira épül, és a rendszer betűkezelőjét hívja meg. (Ez elsősorban a Cocoa programnyelven íródott külső alkalmazásokra jellemző, és nem elterjedt a Carbon programnyelven írt régebbi, lomha programokban.)

A Fonts / Betűk paletta fogaskerékkel jelzett felnyíló menüjének alsó pontja a Manage Fonts… / Betűtípusok kezelése…, ahonnan máris visszatérhetünk cikkünk témájába, a Font Book / Betűtár alkalmazásba.

Új betűcsalád telepítése
A Font Book / Betűtár alkalmazásnak nagy jelentősége van például új betűcsaládok telepítésénél: a felhasználónak nem szükséges megkeresni, hogy hová is tegye a betűcsaládot, hanem elegendő duplán kattintania a frissen letöltött betűn, és a Font Book / Betűtár máris felkínálja a telepítés lehetőségét. Dupla kattintásra a betűcsalád megnyílik egy Font Book / Betűtár ablakban, ahol rátekinthetünk, hogy hogyan is néz ki, majd az Install Font / Betűcsalád telepítése gombra kattintva tudjuk azt a felhasználói fiókunk számára telepíteni.

Azt a paramétert, hogy a Font Book / Betűtár csak a saját felhasználói fiókunk, vagy a rendszer összes felhasználója számára tegye elérhetővé a feltelepíteni kívánt betűcsaládot, a program Preferences / Beállítások felületén tudjuk meghatározni: itt a Default Install Location / Alapértelmezett telepítési hely paraméternél választhatjuk a User / Felhasználó és a Computer / Számítógép paramétereket. A felhasználó esetén csak az éppen bejelentkezett felhasználó részére települ a betűcsalád, míg a számítógép esetén minden felhasználó számára.

Betűcsaládokat például a 1001Fonts.com oldalról lehet ingyenesen letölteni.
http://www.1001freefonts.com/

A magyar ékezetes karaktereket nem tartalmazó betűket a FontLab nevű fizetős alkalmazással van mód kibővíteni a közép-európai karakterekkel.

Hol tárolja a rendszer a betűket?
A telepítést természetesen manuálisan is végezhetjük, amennyiben nem kívánjuk a Font Book / Betűtár szolgáltatását igénybe venni.A rendszer a következő helyeken tárol betűcsaládokat:
Macintosh HD: System / Rendszer: Library / Könyvtár: Fonts / Betűcsaládok
Gyári rendszer betűcsaládok, amelyeket csak adminisztrátori joggal módosíthatunk. Innen nem célszerű kivenni betűcsaládot vagy újat behelyezni, mert egy újratelepítésnél törlődne, másrészt a rendszer mappáit nem praktikus bolygatni.

Macintosh HD: Library / Könyvtár: Fonts / Betűcsaládok
Ez az a mappa, amely a Mac-en lévő összes felhasználó számára elérhető betűcsaládokat tartalmazza. Amennyiben a Font Book / Betűtár programban a Computer / Számítógép opciót választjuk ki, mint alapértelmezett betűcsalád telepítési hely, úgy ide kerülnek a betűk. Ebbe a mappába manuálisan is tudunk betűcsaládokat telepíteni, de például a felhasználói fiókunk esetleges költözésekor elfelejtkezhetünk róluk, így praktikusabb lehet a saját felhasználói fiókunkban tárolni a betűinket.

Macintosh HD: Users / Felhasználók: "Home" (~): Library / Könyvtár: Fonts / Betűcsaládok
Az adott felhasználó saját betűcsalád mappája, ahová alapértelmezés szerint az újonnan telepített betűk kerülnek. Ide helyezi a Microsoft Office programcsomag is a betűcsaládjait.A betűk megjelenésének tesztelése
A Font Book / Betűtár egyik fontos feladata, hogy benne megtekinthetjük egy betűcsalád megjelenését, illetve ékezeteit is. Erre három nézet elérhető, amelyek a Font Book / Betűtár ablak bal felső sarkában található gombokkal érhetők el: a vízszintes vonalas gomb az alapvető kis- és nagybetűket mutatja meg, míg a négy négyzetből álló gomb a számokat, matematikai szimbólumokat, és a kis- és nagybetűket. A felhasználói ikonnal ellátott, emberi sziluettet tartalmazó gombra kattintva egyedi szöveget írhatunk be, mint az "árvíztűrő tükörfúrógép", amelynek értelme nincsen, viszont az összes magyar ékezetes karaktert tartalmazza, így remek lehetőség a betűcsalád tesztelésére. A betűméretet egy csúszógomb segítségével mindhárom nézetnél állíthatjuk, a harmadik esetben pedig teljesen egyedi szöveggel is tesztelhetjük a betűt, így akár egy tetszetős címfeliratot is ki tudunk próbálni a Font Book / Betűtár segítségével anélkül, hogy grafikus programhoz nyúlnánk.

A betűcsaláddal kapcsolatos információs blokkot jelenít meg a kis i betűvel jelölt információs gomb, amely különféle paramétereket és jogi információkat jelenít meg a betűcsaládról, továbbá felsorolja a támogatott nyelveket.

Betűcsaládok tesztelése
A Font Book / Betűtár fontos feladata, hogy tesztelni is képes a betűcsaládokat. A betűkben rejlik némi veszély, hiszen internetről letöltött alkalmazások, sokszor egyáltalán nem megbízható forrásból. Ebből kifolyólag aztán alapvető, hogy minőségükről meggyőződjünk. A Font Book / Betűtár a telepítéskor átnézi a betűcsaládot, és jelez esetleges hibákat. A telepített betűket a Font Book / Betűtár felületén kiválasztva a File / Fájl menü > Validate Font / Betűcsalád érvényesítése (ellenőrzése) parancsával tudjuk tesztelni. Ez zöld pipával jelzi a kifogástalan betűcsaládokat, sárga figyelmeztetéssel az apróbb hibákat, és pirossal a súlyos hibákat.

A program Font felülete fölötti, az eszköztáron elhelyezett, négyzetben lévő pipa ikonnal van mód egy-egy kiválasztott betűcsalád kikapcsolására. A kikapcsolás azt jelenti, hogy a rendszer induláskor nem tölti be a betűt, hanem egy Disabled Fonts mappába helyezve attól függetlenül fut, és semmilyen programban nem érhetjük el a betűcsaládot.Fontos tisztában lenni azzal, hogy a betűcsaládok betöltése lassítja a rendszer indulását, így ha több száz betűt használunk egyszerre, akkor érdemes lehet egyes betűket vagy gyűjteményeket kikapcsolni, hiszen egyszerre úgy sincs szükségünk több száz betűtípusra. (A Mac OS Classic 512 darabban maximalizálta a betűcsaládok számára, a macOS-ben viszont nincsen ilyen korlát.) A Font Book / Betűtár segítségével nem csak egy-egy betűcsaládot, hanem gyári vagy egyedileg létrehozott gyűjteményeket is ki tudunk kapcsolni: ehhez adott gyűjteményen Control kattintva a Disable "név" / "név" kikapcsolása opciót kell választani, vagy a gyűjteményt kattintással kiválasztva az Edit / Szerkesztés menü > Disable "név" / "név" kikapcsolása menüpontját kiválasztani.

A Font Book / Betűtár arra is képes, hogy duplikált betűcsaládokat keressen, és kapcsoljon ki. A duplikált betűcsaládok okozhatnak problémákat a rendszer működésével kapcsolatosan, így célszerű őket orvosolni, mégpedig az Edit / Szerkesztés menü > Look for Duplicates / Engedélyezett kettőzések keresése (Command + L) paranccsal. Ilyenkor a Font Book / Betűtár kiírja, hogy talált-e dupla betűcsaládokat, majd felajánlja a megoldást - az egyik betűcsaládot kikapcsolja vagy beállítástól függően kidobja a Kukába. (A Kukába dobást a Font Book / Betűtár programmenü > Preferences / Beállítások felület Resolve duplicates by moving files to the Trash / Kettőzött elemek feloldása a fájlok kukába helyezésével opciójának kipipálásával tudjuk aktiválni.)

A Font Book / Betűtár egy fontos és hasznos eleme a macOS program kínálatának.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2003. X. 10.
Frissítve: 2011. 05. 25.; 2013. 08. 30.; 2015. V. 21. (Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: