Az iTunes program az Apple minden területet lefedő zene élmény megoldása, amely magában foglalja a kapcsolatot az iTunes Store felületéhez, ahonnan filmek és zenék tölthetők le, zenei CD-k játszhatók és írhatók, digitalizálhatók a Mac-re akár veszteségmentes formátumban, internetes rádiók és podcast műsorok hallgathatók, hangoskönyvek játszhatók le, illetve szinkronizálhatók az iPod lejátszók, iPhone készülékek és iPad táblagépek, iTunes kompatibilis mobiltelefonok, valamint elérhetők a hálózatban lévő felhasználók, illetve potenciális iTunes Server szolgáltatók megosztott zenéi is meghallgatásra.

Az iTunes program használata magától értetődő, köszönhetően az Apple szakértelmének, amely révén ezt a sok funkciót képesek voltak egy áttekinthető és jól hozzáférhető felületre egyesíteni. Ebben az írásban a program felületét, alapvető funkcióit mutatjuk be, de egyes témákról részletes, különálló cikkek is szólnak.A szoftver felülete három elemből áll: az egyik a keret, amely az iTunes alján és tetején különböző funkciójú gombokat (vezérlő, lejátszási magatartás, keresés) tartalmaz, a másik a keret alatti tartalom sáv, ahol az iTunes-ban tárolt tartalmak között navigálhatunk típus szerint válogatva, a harmadik pedig maga a tartalom lista, ahol a dalok, albumok és előadók találhatók meg.

Megjegyzés: A korábbi iTunes verziókban elérhető forrás lista (Source List) az iTunes 12 verzióban csak a Playlist / Játéklista nézetben látható, ahogyan a fenti illusztráción is látszik, és a megjelölt tartalom sáv tőle függetlenül is jelen van.

A kereten található gombok szabályozzák a lejátszást - előre- és visszalépés, illetve csévélés, lejátszás és szünet, vagy kontextustól függően megállítás -, itt található a hangerő szabályozás, az AirPlay menü, illetve a lejátszási folyamatot mutató kijelző, amely egy hifi kijelzőjére emlékeztet. Emellett itt található a kereső, amely villámgyorsan képes keresni az iTunes zenetárában. (Ugyanez a kereső az iTunes Store-ban a bolt tartalmai között keres.)
Az AirPlay szolgáltatásról bővebben…
Az AirPort Express termék weblapja…

Az iTunes 11 felületét Sir Jonathan Ive, az Apple többszörösen kitüntetett és elismert formatervezője álmodta meg.

Ő a tartalom prezentálását a függőleges megjelenéssel szakító vízszintes konstrukciójú sáv megalkotásában látta jónak, amelyről bővebb információt a cikk későbbi részében foglalunk össze. Ezen a sávon hozzáférünk a gyűjteményeinkhez: a Library / Könyvtár (zenetár) címke alatt található a Music / Zene (az összes zenénk), Filmes / Mozifilmek (az iTunes-ban tárolt mozifilmek), TV Shows / TV műsorok (az iTunes-ban tárolt, tipikusan az iTunes Store-ból letöltött sorozatok), Podcasts / Podcastok (előfizetéseink alapján), iTunes U oktatóanyagok, Books / Könyvek (az iBooks szoftverben használható ePub formátumú könyvek), Apps / Alkalmazások (iOS programjaink), Tones / Csengőhangok (iPhone csengőhangjaink). Ez alatt a Store / Áruház, Home Sharing / Otthoni megosztás, Devices / Eszközök, Genius / Géniusz, illetve a Playlists / Játéklisták címkék jelennek meg a saját tartalmaikkal.

Megjegyzés: A Home Sharing / Otthoni megosztás és a Genius funkció bekapcsolást követően jelenik meg. A Devices / Eszközök címke akkor aktív, ha van csatlakoztatva a Mac-hez iOS eszköz, iPod vagy van a közelben olyan iPhone, iPad vagy iPod touch, amelyet WiFin keresztül szinkronizálunk.

A Playlists / Játéklisták Sidebar / Oldalsáv alatt balról egy plus (+) jellel jelölt gomb található, amellyel az új dallista létrehozására szolgáló menü nyílik fel. Itt új üres dallistát, a kiválasztott elemkből alkotott dallistát, okos dallistát vagy dallistákat magában foglalni hivatott mappát (Playlist Folder) hozhatunk létre.
Bővebben az iTunes-ban létrehozható dallistákról…

Az iTunes 12-től alapból ki van kapcsolva, a View / Nézet menü Show Status Bar / Állapotsor megjelenítése parancsával érhető el a programablak alján lévő sáv, amely az iTunes-ban lévő zene mennyiségét jelöli időben és tárhely igényben kifejezve. Rákattintva a dátum kijelzés formátuma egyszerűsíthető vagy pontosítható. Ez mindig az aktuális kontextusnak megfelelő adatokat közöl, azaz album nézetben az albumok számát, keresés esetén a keresési találatokra vonatkozó adatot.

A program felső szürke kerete, a lejátszást vezérlő gombok alatt található egy sáv, ahol elérhetjük az összes tartalmat: zenéket, filmeket, hangoskönyveket, rádió csatornákat, podcastokat, az esetlegesen csatlakoztatott eszközeinket, valamint tőlük jobbra kapcsolatot az iTunes Store felületével, továbbá a létrehozott normál és okos dallistáinkkal. Ez a felület némileg változott az iTunes régebbi verzióihoz képest: mostanra teljesen áttekinthetővé és logikussá vált, hogy bárki el tudjon igazodni rajta.

Amely elemet kiválasztjuk, annak tartalmát fogjuk látni, és annak a tartalmából válogatva tudunk lejátszani zenéket vagy filmeket. A forráslista szabadon szervezhető, és a tartalom lista felületről egyszerűen egérrel húzva tudunk újabb elemeket hozzáadni a forrás lista egy-egy pontjához. A forrás listán okos dallisták is létrehozhatók, amelyek bizonyos kritériumok alapján önállóan szerveződnek.
Bővebben az iTunes dallisták létrehozásáról…

A sáv elemei közül a Devices / Eszközök felület csak akkor látszik, ha megfelelő eszköz - optikai lemez, iPod, iPhone telefon - van jelen. Az Apple jelentősen egyszerűsítette az iPodok kezelését az iTunes-ból: nem kell három felületen beállításokkal vesződni, hanem az iTunes-on belül elvégezhetők a szoftver frissítések vagy újratelepítések, az iPod alapbeállításai, illetve a zenékkel való szinkronizálása, amelyet önműködően végez el a program vagy manuálisan végezhetünk el tetszés szerinti tartalmak átmásolásával - a dallista szervezéshez hasonló módon, egérrel behúzva.
Az iTunes és az iPod kezelése…
Az AutoSync szolgáltatás…

Az iTunes-ban tárolt dalokhoz dalszöveget és más információkat, például album borítókat is adhatunk.
Az iTunes infó ablakáról bővebben…
Az iTunes album borító megoldásairól…A tartalom megjelenése
Az iTunes újragondolt változataiban az ablak központi része, az albumokat és dalokat megjelenítő felület változott a legtöbbet. Az albumokhoz és dalokhoz való hozzáférést forradalmasították teljesen egyedi módon Sir Jonathan Ive elképzelései nyomán.Itt a klasszikus módon hozzáférhetünk a dalainkhoz (Music / Zene), az iTunes Store-ból vásárolt filmekhez (Films/ Filmek), a szintén iTunes Store-ból származó TV Programmes / TV műsorokhoz, Podcastsokhoz, iTunes U előadásokhoz, hangoskönyvekhez (Audiobooks), az iOS alkalmazásainkhoz, iPhone csengőkhangokhoz, internetes Radio / Rádió adásokhoz és a Match felülethez, amely az Apple fizetős szolgáltatása.A Music / Zene felületen a dalok listázva jelennek meg, de a jobb oldalon lévő felnyíló menü (lásd jobbra) segítségével másféle nézetek közül is válogathatunk. Az albumok megjelenítése esetén borítókat látunk, és valamelyikre kattintva "megnyitjuk" az albumot, lentebb csúszik a többi tartalom, és a borító színéhez illeszkedő háttérrel jelenik meg, közvetlen elérést biztosítva az iTunes Store-hoz, és az adott stílushoz hasonlatos zenéket ajánlva. A megjelenésnek ez a módja azért remek, mert könnyedén tovább tudunk görgetni, viszont elképesztően egyszerűen hozzáférünk az album tartalmához.

Az Arists / Előadók felületen a művészek egymás alatt felsorolva láthatók, és az adott együttes nevére kattintva megjelenik annak összes albuma. Az album nézet itt "nyitva" található, látszódnak a dalcímek, hiszen itt célirányosan egy előadóra keresünk, itt így logikus a megjelenés. Az előadóknál nem csak a Songs / Dalok és az In Store elem jelenik meg, hanem közte egy Gallery / Galéria pont is, amely az iTunes Store-ban az adott művészről elérhető néhány fotót jeleníti meg igen jó felbontásban. (Ez nem minden előadónál elérhető, noha maga a Gallery / Galéria menüpont jelen van.)

Az előadó nézetben az együttes neve alatt megtalálható az iTunes-ban tárolt albumok és dalok száma, valamint a név mellett a lejátszást elindító gomb, illetve a dalkeverés bekapcsolása az előadó művein belül (a dalkeverés is elindítja a lejátszást). Az előadó mellett és a dalcímek mellett is található egy körben jobbra mutató nyíl, amely praktikus funkciókkal rendelkezik: ilyen például a Play Next funkció, amely akkor nagyon praktikus, ha rátalálunk egy kedves dalra, amelyet meghallgatnánk, de nem kívánjuk félbeszakítani az éppen játszódó dalt. Ilyenkor az iTunes-nak kiadhatjuk azt a parancsot, hogy az éppen játszódó dalt követően ezt a dalt játssza.

Hasonló megoldás az Add to Up Next, amelyben kvázi játéklistát tudunk összeállítani a dalok böngészése közben.Akik régebben használják az iTunes-t, emlékezhetnek a Party Shuffle funkcióra, ahol megmondhatjuk, hogy milyen dalok következzenek véletlenszerű sorrendben, és élőben törölhetünk a listából. Az azóta az iTunes-ból már kiveszett funkció némileg módosult utódja az Up Next (következik) szolgáltatás, ahol egészen hosszú listát állíthatunk össze a következő dalokból, és azokat kézzel szabadon módosíthatjuk is, illetve a fentebb említett Play Next funkcióval beszúrhatunk egy olyan dalt, amelyre éppen igény mutatkozik.

Az Up Next listát a felső kijelzőn láthatjuk, mégpedig a lejátszási idő kijelzése mellett. Amennyiben van hozzáadva a listához dal, ez a jelzés élénk kék színű lesz, amely az macOS rendszerben mindig valamiféle aktivitásra utal.

Az Artists / Előadók felülethez nagyban hasonlít a Genres / Műfajok felület, ahol akár a program által előre definiált műfaj kategóriák, akár az általunk utólag megadott műfajok szerint van lehetőségünk áttekinteni a zenéket. A műfajokon belül albumok jelennek meg, hasonlóan az Artists / Előadók nézethez.

A Films/ Filmek és TV Programmes / TV műsorok felület alatt az iTunes-ból letöltött tartalmak találhatók: videóklipek, zenekarokról szóló filmek, mozifilmek, tévésorozatok, tévéműsorok. A videóra duplán kattintva tudjuk elindítani azt, mégpedig úgy, hogy az iTunes ablakot kitöltve jelenik meg. A lejátszás során lehetőségünk van teljes képernyőre állítani a megjelenést a lejátszás vezérlő felület jobb oldalán. Kilépni a lejátszásból az Escape billentyűvel vagy a bal felső sarokban egérmozgásra megjelenő X gombra kattintva tudunk. Az iTunes a rendszer natív QTKit szolgáltatását használja a videó lejátszáshoz, azaz a QuickTime alkalmazásban elvárt minőségben élvezhetjük a videókat Core Image támogatással, vagyis kihasználva a grafikus processzor képességeit is.A Radio / Rádió menüben az iTunes-ban előre meghatározott internetes rádió csatornák találhatók meg. A lista természetesen nem teljes, de File > Open Stream (Command + U) paranccsal bármely, az internetről elérhető rádióadást elérhetjük.

Az iTunes felületén a rádiók különféle kategóriák szerint csoportosítva jelennek meg, amely segít szűkíteni a több száz csatorna közti választást. A rádiócsatornák hallgatása internet kapcsolatot igényel.
Bővebben az iTunes Rádió funkciójáról…

A lista jobb oldalán található a Match, amely az iTunes Match szolgáltatás megjelenése. Az iTunes Match egy előfizetéses megoldás az Apple részéről, amely lényege, hogy a bármely eszközünkön meglévő zenénk adatbázisához hozzáférve az iTunes Store kínálatából bármely másik eszközünkön lehetőségünk van hallgatni a dalainkat anélkül, hogy a szinkronizálással vesződnénk: vagyis ha például egy CD-nket bemásoltuk a Mac-re, és van iTunes Match előfizetésünk, akkor a CD dalaihoz az iPaden és az iPod touch-on is hozzáférhetünk anélkül, hogy fizikailag átmásoltuk volna a tartalmakat.Az Apple a Sidebar / Oldalsáv nélküli felületen sem lehetetlenítette el az egérhúzással való dalmásolást: ha manuálisan kívánjuk szinkronizálni például az iPod touch készülékünket, akkor azt USB-n felcsatolva vagy a WiFi alapú szinkront aktiválva a felső menüelemek között látjuk megjelenni: ha egy dalt megragadunk, az iPod touch saját tartalma ideiglenesen oldalról betolódik, és rá tudjuk húzni a dalt úgy, mintha az iTunes a Sidebar / Oldalsáv funkcióját használnánk.

Ha magára az eszköz nevére kattintunk, akkor megjelenik a szinkronizálás klasszikus felülete, ahol például a biztonsági mentési paramétereket, a szoftverfrissítést és az eszközre szinkronizálni kívánt adatokat beállíthatjuk. Fontos kiemelni, hogy az iOS eszközök már teljesen önállóan, Mac nélkül is használhatóak, tehát ott akár úgy is üzemeltethetjük az eszközöket, hogy sosem kapcsoljuk össze a számítógéppel. Az iPod shuffle és iPod nano modellek esetén erre szükség van, hiszen ilyen módon tudjuk tartalommal feltölteni őket.Az iTunes felületéről közvetlen elérés nyílik az iTunes Store felé, amelyből ingyenes és fizetős tartalmakat szerezhetünk be az eszközeinket való használatra.

Az iTunes ablak bal felső sarkában található az macOS szokásos tripla gombsora, amelynek jobb oldali gombja a teljes képernyős megjelenést aktiválja. Az iTunes immáron maximálisan optimalizálva van a teljes képernyős módra. A lejátszás kijelző album borító ikonja ezzel szemben a mini lejátszó gombja: az iTunes képes arra, hogy teljesen minimálisra, album borítónyi négyzetre zsugorodva biztosítsa az alapvető lejátszási funkciókat. Az iTunes Mini Player ablak képes arra is, hogy minden egyéb ablak fölött lebegjen, illetve az egérrel fölé navigálva előjövő funkciói közül a jobb alsó gomb segítségével az Up Next / Következő dalok listáját is elő tudjuk hívni és módosítani, szerkeszteni a dalkeverés spontán játéklistáját.

A mini lejátszón az egér kurzor fölé húzása nyomán megjelenő funkciók révén továbbá lehetőségünk van a lejátszás vezérlésére, léptetésre, valamint a keresőt is elérjük, ahonnan szabadon tudunk újabb dalokat és albumokat hozzáadni a játéklistához. A mini lejátszó bal felső sarkában való bezárásval tudjuk újra a nagy méretű iTunes ablakot aktiválni.

©2002. MacMag.hu Cikk: Birincsik József
Frissítve: 2004. október 11.; 2007. november 16.; 2013. augusztus 29.; 2015. április 10.


Az iTunes látványos vizualizációja: