A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder alapismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 187 oldal hosszúságú elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületrőlÜdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.

Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények MacBook Pro 15" 2016 és 2017 akku csere program részletei… 

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


iMovie - Kompozíciós módok használata (november 28.)

A mozgókép feldolgozás területén általában egy videósávot látunk, és azt egy másik videósáv felváltja vagy kitakarja. Amennyiben mindkét videósáv látszódik, az kompozíciós eljárásnak (angolul compositing) nevezzük. Ilyen megoldás például a kép a képben konstrukció vagy valamelyik szín kihagyásával az egymást fedő sávok kölcsönhatásaként keletkező vizuális tartalom. Kompozíciós megoldásra akkor lehet szükség, ha egyszerre, azonos időben párhuzamosan szeretnénk két videót bemutatni: például egy felvételt valamiről, miközben látjuk az egyik sarokban azt a személyt, aki éppen beszél erről. Ez mindennapos megoldás a televízióban is: a háttérben látunk egy tudósítást az eseményről, az egyik sarokban pedig a tudósító vagy a nyilatkozó személy látható kicsiben, ugyanazon a képanyagon. Az iMovie esetén ez úgy érhető el, hogy létrehozzuk a produkció elsődleges történetvonalát, vagyis az idővonalra helyezzük, effekteljük, feliratozzuk, megszerkesztjük azt a mozgóképet, amely a fő tartalom, amely a háttér lesz a produkcióban. Ezt követően a médiaböngésző felületén kiválasztjuk azt a klipet, amelyet szeretnénk még szerepeltetni a filmben, és azt nem csak hozzáadjuk az idővonal végéhez, hanem a bökésre megjelenő Add / Hozzáadás felnyíló menü három ponttal (…) jelölt elemére bökve ott kompozíciós módot választunk. Írásunk ezt a képességet mutatja be nagyobb részletességgel.
Kompozíciós módok használata az iMovie mobilalkalmazásban…
Az iMovie 10.3 és iMovie 3 cikksorozatunk…
Az iMovie 10.3 könyv az Apple Books Store-ban…

Koronavírus lezárások Kínában, újabb tüntetések és potenciális termékhiány (november 28.)

Sanghajban található a Quanta üzeme, amely az Apple mobil számítógépeit gyártja, és amely kiemelten érzékenyen érinti a világ MacBook Air és MacBook Pro ellátását. Mivel Kína nagyon komoly korlátozásokkal él mindenütt, ahol felbukkan a COVID-19 valamely újabb variánsa, ebben a városban is erőteljes lezárások indultak meg. Bár Európában és a nyugati világban egyelőre nyugvó pontra ért a koronavírus fertőzés, vagy az aktuális variáns nem okoz olyan komoly kockázatokat, hogy erőteljesebb lezárások legyenek érvényben, Ázsiában a vírus jelen van és agresszíven terjed: Japánban egy nap alatt közel 50.000 új fertőzöttet azonosítottak, Dél-Koreában 22.000, Tajvanon 10.000, Thaiföldön közel 5.000 új beteget diagnosztizáltak. Kínában ez a szám vasárnapra vonatkozóan 3822 fő, de a vírus hazájának számító Kínában már korábban is csak bizonyos esettípusokat számoltak, vagy éppen a lakosság titkolta a betegségét, ha tehette. Emellett 2020-tól folyamatosan durva lezárások jellemzőek, ha valahol koronavírusos beteget találnak. A jelenleg aktív fertőzött 33.000 fő így az ország lakosságszámához mérten nem számít soknak, de a nagy népsűrűség miatt a vírus berobbanásától komolyan tartani kell, ám a sokszor fasisztoid jellegű korlátozások kapcsán mostanra elfogyott a lakosság türelme. A múlt héten Csengcsou városban voltak COVID-ellenes tüntetések, most pedig az új lezárások elérték Sanghajt, és ott is összecsapások zajlottak mind a rendőri erőkkel, mind pedig a Quanta üzemének biztonsági szolgálatával. A dolgozók ugyanis szerettek volna bejutni a munkahelyükre, hogy a nyugati világ számára MacBook Pro modelleket gyártsanak, de az üzemet védő biztonságiak a COVID-korlátozások miatt gátolták, hogy felvegyék a munkát. Emiatt az elégedetlen tömeg nekiment az őrségnek, és verekedések, rongálások zajlottak.A társadalmi elégedetlenséghez az is hozzájárult, hogy november 10-én tíz fő bennégett egy lakástűzben, amelynek oltása és a lakók kimenekítése a koronavírus lezárások miatti nehézkes tűzoltási aktivitásra volt visszavezethető. A lakosság ellenmondásosan élte meg, hogy bár a lezárások a korábban életveszélyes, mára influenzaszerűvé szelídült vírustól kímélné meg az életüket, mi értelme az egésznek, ha a tűzoltók nem tudnak időben kiérni egy tűzhöz, és a vírus által meg nem fertőzve, de mégis bennégnek a lakók.
A lezárt csengcsoui után kitört sanghaji tüntetéssel egy időben Pekingben békés tüntetés volt a drasztikus koronavírus lezárások ellen, ahol a Kínában vágyálomnak számító szólásszabadságot is éltették. Azt a tüntetést a rendőrség nem verte szét. Látszólag a lezárás piaci hatásaival még nem számol az Apple, mert egyelőre a MacBook Air és MacBook Pro modellek szállítási ideje nem növekedett, persze egy múlt hétvégi döntésnek hétfőn reggel még nyilván nem láthatóak a következménye. Elemzők szerint azonban a lezárások súlyosbodása december közepétől mindenképpen éreztetni fogja a hatását, és a 2-3 hetes szállítások az egyedi konfigurációknál ismét akár 2 hónaposra növekedhetnek majd.
A Patently Apple írása a témában…

OWC Mercury Elite Pro 3,5" USB 3.2 külső ház (november 25.)

Az OWC a professzionális tárhely rendszerei mellett gondol az olyan felhasználókra is, akik csak egyetlen, nagy kapacitású külső lemezt szeretnének használni például archiválásra vagy Time Machine mentésre. Számukra alkotta meg a cég a Mercury Elite Pro terméket, amely USB 3.2 technológiára épít, ideális az egylemezes kapcsolathoz, és elegáns alumínium kivitelű, amely üdítő a filléres kivitelű műanyag házak világában. Az OWC Mercury Elite Pro fektetve és a mellékelt asztali állvány segítségével állítva is elhelyezhető az asztalunkon, de egy Twelve South BackPack segítségével akár az iMac 24” modell talpának hátára is rakható. Az egység 3,5”-es méretű, tehát elsősorban a nagy kapacitású merevlemez igényekhez alkalmazható, de természetesen kisebb kapacitású lemezt is helyezhetünk bele az igényeink szerint - ideális megoldás biztonsági mentésekhez, hiszen a merevlemezek nem kifejezetten gyorsak, viszont a gigabyte-onkénti áruk kellően alacsony. Az OWC Mercury Elite Pro a leggyorsabb SATA III lemezekkel 283 MB/s olvasási sebességet tud elérni, amely természetesen nem a sebességbajnokságban induló érték, ám a ma elérhető 20 TB körüli merevlemezek révén a Time Machine számára kár kifogyhatatlan mentési tárhelyet is alkothatunk a segítségével. Köszönhetően az alumínium kialakításnak a termék igen jó hőelvezető képességgel rendelkezik, így nem igényel ventilátort. A merevlemez működésének természetesen van hangja, de maga a ház ehhez nem ad hozzá további zajt. A belső részében gumis rezgés csillapító megoldások találhatóak, így a merevlemez forgása mellett nem kelt további rezgéseket, amelyek fokoznák a zajt. Az OWC Mercury Elite Pro hátoldalán USB 3.2 szabványú Type-B konnektor található, amelyhez a gyártó USB-A kábelt is mellékel. Ezt lecserélhetjük például az iJoe.hu kínálatában elérhető Delock USB-C to USB 3.2 Type-B kábelre a közvetlen összekötés érdekében. USB-C kábel segítségével nem csak bármelyik Mac gépre, de akár az utóbbi évek iPad modelljeire is csatlakoztathatjuk a lemezt, hogy onnan filmeket, zenéket, fotókat érjünk el. Az OWC Mercury Elite Pro saját tápegységgel rendelkezik, mivel a 3,5 hüvelykes lemezek tápigénye ezt megköveteli.
Az OWC Mercury Elite Pro 3,5" USB 3.2 külső ház…
Külső házak tárhelyek számára…

Növekszik a feszültség Kínában: COVID tüntetés és vandál rombolás volt a Foxconn gyáránál is (november 25.)

A kínai lakosságnak szépen lassan kezd elege lenni a koronavírus járvány miatti korlátozásokból. Tény, hogy sajátos étkezési szokásaikkal maguk a kínaiak szabadították a világra a járványt, amely évekre kiható gazdasági folyamatokat indított el, ám a helyi kormányzat úgynevezett zéró toleranciát hirdetett a járvánnyal szemben. Ez azt jelenti, hogy ha bárhol új fertőzöttek vannak, akkor tömeges tesztelés, akár milliós városrészek lezárása következik, amíg csak új fertőzötteket fedeznek fel. Ez azt jelenti, hogy nem csak a klasszikus gyógyulási időre vannak lezárások, hanem hetekre, vagy akár hónapokra. Az egyik ilyen lezárás most Csengcsou várost érinti, amely okán az Apple nem nagyon fog november-decemberben iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max készülékeket szállítani. Igen ám, de a városban az embereknek is elege van már a lezárásokból, és több ellenőrző ponton is verekedések robbantak ki, tesztelést végző szakembereket lökdöstek el, és a rendőrök gumibottal állították meg a szabad mozgásra vágyókat. Ezzel a hangulattal csengett össze, hogy a gyártást visszapörgető Foxconn késlelteti bizonyos bónuszok és túlórapénzek kifizetését, vagyis amellett, hogy sehová nem tudnak menni a helyiek, még interneten sem tudnak rendelni kedvükre, mert a jogosan várt fizetésüket visszatartják. Ezek a tényezők, illetve a komor késő őszi időjárás is odáig vezetett, hogy a Foxconn üzemében kvázi munkáslázadás tört ki, amelynek keretében ablakokat és ipari kamerákat zúztak be. (Itt nem olyan volt a munkáslázadás, mint Indiában, ahol gyakorlatilag lenullázták az épületeket, a kínaiak inkább a karhatalmi eszközök, mint a figyelő kamerák ellen léptek fel.) Kínában egyébként is nagy kultúrája van annak, hogy kamerák figyelik a társadalmat, és pontrendszer értékeli a közterületi viselkedésüket, és egy idő után elpattannak azok a bizonyos húrok. A zavarban már olyan hangok is előfordultak, hogy a Foxconn is tehet a lezárásokról, mert koronavírusos betegekkel is dolgoztat a profit érdekében, ezt azonban a kínai gyáróriás cáfolta, egész pontosan „valótlannak” nevezte. A Foxconn azt is közölte, hogy mindenkinek kifizette a jogosan várt juttatásait, aminek némileg ellentmond a munkások felháborodása. A cég Csengcsouban lévő gyára egyébként 200.000 embert foglalkoztat, tehát egészen jelentős az a tömeg, amelynek az elégedetlensége látványos és érezhető. A Nikkei Asia cikkében több dolgozó is megszólalt, és arra panaszkodtak, hogy a Foxconn nem emberként tekint a munkásokra, amelyben nyilván lehet igazság a korábban felszínre került esetek ismeretében. Tény azonban, hogy amíg a Tim Cookhoz hasonló amerikai milliárdosok a drága amerikai és európai gyártás helyett az olcsó ázsiai gyártást választják, hogy még nagyobb hasznot zsebelhessenek be az amerikai és európai vásárlóikon, addig ezek a típusú visszás helyzetek fennállnak. Lehetnek bármilyen naív illúzióink, de a nagy kapitalista cégek azért gyártatnak a pártállami diktatúra Kínában, mert ott jóval olcsóbb a munkaerő, egyszerűen nem akarnak amerikai és európai béreket fizetni, hogy a végén több pénzük maradjon. Cserébe azonban Kínában olyan partnerekre szorulnak, amelyek számára a munkaügyi jogok nem annyira kötöttek, mint Amerikában vagy Európában lennének.
A Patently Apple írása a témában…
A Nikkei Asia helyszíni beszámolója…

Tim Cook vagy az Apple megvenné a Manchester Unitedet? (november 24.)

A Daily Star brit bulvárlap számolt be arról, hogy a korábbi 9,9 milliárd dolláros árcélt jócskán alulmúlva, 6,9 milliárd dollárért Tim Cook Apple ügyvezető lehet a Manchester United labdarúgó csapatlegenda új tulajdonosa - más helyen az Apple-t jelölik meg potenciális vevőként. A jelenlegi tulajdonos az amerikai milliárdos Glazer család, akik mindenképpen le kívánják adni a David Bachham kezdeti felfutásának is helyszínül szolgáló, 1878-ban alapított Manchaster United FC-t. Az esetleges felvásárlást nem feltétlenül az Apple, hanem Tim Cook, mint gazdag amerikai tehetné meg, és a vagyona meg is van hozzá. Másutt arra hivatkoznak, hogy az Apple Inc. lenne a vásárló. Érdekesség, hogy az Apple sikeres sorozata, a Ted Lasso arról szól, hogy egy kevésbé jártas új vezető átvesz egy angol focicsapatot, és egy európai labdarúgásban járatlan amerikai edzőt szerződtet - nyilván ott válás utáni bosszúról és az ebből következő kalandokról van szó, de Cook számára egyértelműen vonzóvá vált az európai labdarúgás, és szinte látni, ahogy Ted Lasso-ként jár be az öltözőkbe. Néhány hónapja az FC Bayern München edzését is meglátogatta, és a Twitteren pózolt a focistákkal, illetve az Apple TV felületén is egyre több labdarúgó tartalom megjelenését segíti. Hogy a hír igaz-e, egyelőre nem tudni, a Daily Star a magyar Blikk vagy Bors szintjén lévő lap, tehát érdemes további forrásokat is megvárni. Azt egyébként szomorúan jegyzik meg az angol lapok, hogy Manchester városnak esélye nem lenne annyi pénzt összeraknia, hogy saját nevét viselő, egykor általa tulajdonolt focicsapatát visszavásárolja. Sem Tim Cook, sem az Apple számára azonban ez nem akadály.
Az AppleInsider.com írása a témában…
A Daily Star cikke a témában…

Photos / Fotók - Kép tárgyának másolása a Mac-en (november 22.)

Az Apple a 2022-es fejlesztői konferencián, a Worldwide Developer Conference (WWDC) eseményen mutatta be a Photos / Fotók mobil alkalmazás új képességét, amely révén ki tudjuk másolni egy fénykép témáját. A funkció révén az iPhone készüléken az ujjunkat hosszan nyomva tartva a fényképen a program az Apple processzor gépi tanulás motorja, a Neural Engine segítségével elemzi a fényképet, és kiemeli annak tárgyát úgy, hogy azt akár más alkalmazásban is fel tudjuk használni, mint önálló objektum. Bár a macOS alatt futó Photos / Fotók alkalmazásban egy a képesség nem kapott ekkora felhajtást, természetesen a Mac alatt is elérhető ez a képesség, mégpedig úgy, hogy a képen Control-kattintunk, és a megjelenő környezetfüggő menüből a Copy Subject / Tárgy másolása parancsot választjuk. Ha csak szeretnénk látni, hogy mi kerül majd kimásolásra, akkor a megjelenő menü Copy Subject / Tárgy másolása menüpontja fölött tartva az egérkurzor a Photos / Fotók fehér mozgó kerettel emeli ki a kimásolásra kerülő témát.Ezt kimásolva máris beilleszthetjük például a Pages alkalmazásba, és ott illusztrációként használhatjuk az alfa csatornával ellátott, tehát az átlátszó helyeken valóban átlátszó, szöveggel kitölthető részű képet. Az így kimásolt tartalmat természetesen külön fájlként is elmenthetjük, ha azt a a Preview / Megtekintő alkalmazás megnyitásával az ilyenkor a File / Fájl menüben megjelenő New from Clipboard / Új a vágólapról parancsát választjuk. A funkció jó példája annak, hogy mire képes az Apple, amikor a processzort, az operációs rendszert és a szoftvert is maga fejleszti. Bár a képesség nem minden esetben működik tökéletesen - hajkorona esetén picit összemosódhat a háttérrel, villamosmozdonyról lehagyja az áramszedőt -, de nagyon sok olyan eset van, amikor a körbevágás amúgy nem kellemes és nem is mindig szépen sikerülő feladatát leveszi a vállunkról. Mi több, ha kifejezetten Pages kiadványokhoz vagy Keynote prezentációhoz szeretnénk illusztrációkat készíteni, akkor lehetőségünk van egyenletes háttér előtt lefényképezni ezeket a témákat, ezzel gyönyörű, egyszínű hátterüktől minőségi módon megfosztott képi nyersanyagok létrehozva.
A kép tárgyának másolása a Photos / Fotók alkalmazásban…Súlyos sérültek, halálos áldozat az egyik bostoni Apple Store elleni merényletben (november 21.)

Egy kisterepjáró (SUV) hajtott bele az Apple Derby Street üzletbe hétfőn magyar idő szerint az esti órákban, a délutáni csúcsidőben. Az üzlet Boston Hingham nevű külvárosában található Masschusetts államban. Több dolgozó és vásárló is megsérült, köztük néhányan súlyosan. Összesen 19 embert szállítottak kórházba, és többeket a helyszínen láttak el. A jármű vezetőjét elfogták a rendőrök, de nem adtak bővebb tájékoztatást az esetről, illetve az elkövető személyéről és esetleges szándékairól, így egyelőre nem tudni, hogy terrorcselekményről van-e szó, vagy egy őrült döbbenetes tettéről. Az Apple a Twitteren jelentette be együttérzését az eset áldozataival.
Frissítés: Elhunyt az esemény egyik áldozata. A 65 éves New Jersey-i lakos, Kevin Bradley az Apple Store kivitelezési munkáiban is részt vett, és a legszerencsétlenebb sérüléseket szenvedte az esemény során, így sajnálatos belehalt a gázolásba.
Az Apple Store-ba behajtó autós, az 53 éves Bradley Rein balesetnek nevezte az incidenst, de az eddigi nyomozati anyag alapján szándékos merénylet történt, így jelenleg bűncselekmény ügyében zajlik a nyomozás. A gyanúsítottat a bíróság 100.000 dolláros óvadék ellenében engedné szabad ládon védekezni, jelenleg őrizetben tartják. A hírek szerint több embernek jelenleg is kritikus az állapota. Az autó legalább 4-5 embert az üzlet hátsó részébe tolt és a falakhoz szorított, így számos belső sérüléssel ápolt beteg van a közeli kórházakban az esetet követően.
A MacRumors.com összefoglalója az eseményről…OWC Drive Dock - praktikus dupla meghajtós USB-C tárhely foglalat (november 20.)

Az OWC a Mac felhasználók igényeihez, de teljesen univerzális módon PC-vel is használható kivitelben alkotta meg két meghajtó befogadására alkalmas külső egységét, az OWC Drive Dock nevű megoldást, amely USB-C kapcsolattal működik a Mac irányába. Az OWC Drive Dock típusú megoldások lényege, hogy az adathordozókat „csupaszon”, házba építés nélkül van lehetőség kezelni: könnyedén tudjuk így formázni, telepíteni, másolni, klónozni őket. Az univerzális kivitel révén az állítva, függőleges pozícióban behelyezett meghajtók lehetnek 3,5 hüvelykes SATA merevlemezek éppúgy, mint 2,5 hüvelykes merevlemezek vagy szilárdtest meghajtók. A termék bármely Mac géppel használható az utóbbi évtizedekből: minimális rendszerkövetelménye a 10.6.8-as rendszer. Ehhez csupán egy átalakítóra van szükség, amely az USB-C kaput a régi USB-A formátumra alakítja. Maga a termék USB 3.2 szabványú (korábban USB 3.1 Gen 2.), és USB-C csatlakozóval kommunikál a Mac gépekkel, illetve a hátoldalán is USB-C kapu található. Az OWC Drive Dock megoldás olyan felhasználók számára hasznos, akik a munkájuk során több adathordozóval dolgoznak, és nem szeretnének sok-sok házat vásárolni, hanem a csupasz lemezek aktuális elérése ideális a számukra. Az OWC e célra külön kapcsolhatóvá teszi a lemezeket, vagyis az egység tápellátását és bekapcsolását követően az egyes és kettes helyen lévő lemez külön-külön életre kelthető, illetve kikapcsolható. Az egység támogatja a rendszerindítást is, ha az adathordozó ennek megfelelően van formázva, és olyan Mac-et használunk, amely támogatja az USB alapú rendszerindítást.
Az OWC Drive Dock rugalmas tárhely megoldás…

Phil Schiller törölte a Twitter fiókját (november 19.)

Miután Elon Musk szürreálisan magas összegért megvásárolta a Twittert, számos változás lépett életbe és fog bekövetkezni a közösségi lap működésében. A Tesla és a SpaceX ügyvezetője abszurdnak tartotta azt a beavatkozást az amerikai választási kampányba, ami a 2019-es választások során lezajlott, és amelynek keretében például elnémították Donald Trump elnököt, akadályozva a kommunikációját és aktív kampányát, majd a Kapitólium elleni ostrom idején Trumpot végleg letiltották. Több objektív újságíró már akkor megrettent, hogy egy-egy tech cég ügyvezetőjének mekkora hatalma van, ha elnököket korlátozhatnak a szólásszabadságban, és megmondhatják senki által meg nem választott üzletemberek, hogy ki mit mondhat. Elon Musk is ez ellen fejezte ki véleményét, és e célból vetette fel a Twitter megvásárlását, amelyet véghez is vett a közelmúltban. Mivel bejelentette, hogy Donald Trump rövidesen visszatérhet a Twitterre, számos szélső liberális felhasználó tüntetőleg elhagyta a platformot, amelynek nézettsége és forgalma ezzel összefüggésben egyébként nem csökkent, így kérdéses, hogy a Twitter fog-e nagyobbat bukni, vagy ezek a személyek. Mindenesetre az Apple egykori marketing alelnöke, az eddig keveset politizáló Phil Schiller is döntött: eltávolította a kontóját a Twitterről. Van egyébként 30 napja meggondolnia magát, tehát még visszatérhet úgy, hogy ne vesszen el semmilyen korábbi tartalma, de nyilván tüntető üzenete úgy elveszne.
Amellett, hogy megkérdőjelezhető Donald Trump viselkedése a washingtoni események kapcsán, a Twitternek nem dolga a cenzúra, főleg annak tükrében, hogy számos, az Amerikai Egyesült Államokon kívüli szélsőséges nézetnek teret engednek, és semmiféle cenzúrát nem alkalmaznak. Musk számára nem feltétlenül Trump némítása volt dühítő, hanem a kettős mérce, amely valamiért az efféle tech cégeknél alapvető gondolat. A cég új ügyvezetője azonban bízik abban, hogy az emberek képesek felnőtt módon mérlegelni a különféle bejegyzéseket, és szerinte a vélemények elnémítása, elnyomása nem fér bele a Twitter értékeibe. Phil Schiller egyébként évek óta csak megismételte az Apple közleményeit, önálló tartalmat már hosszú ideje nem tett közzé a Twitter felületén.
A hír a 9to5Mac.com oldalon…

Jelentős frissítés az iMovie ekönyv tartalmában (november 18.)

Mint azt néhány kedves olvasónk tapasztalta, egyes Apple szoftverekről és felületekről nem csak web alapú bemutatók érhetőek el, hanem gazdag tartalmú ekönyvek is az Apple Books Store felületén. Az iMovie videószerkesztő Mac-en futó 10.3-as és az iPhone és iPad készülékeken futó 3-as változatát mutatja be a most megjelent, rendkívül részletes frissítés.
Akik a könyv korábbi verzióját megvásárolták, tapasztalhatták, hogy a frissítések a könyvhöz ingyenesen váltak elérhetővé. Ezt a gyakorlatot szerettük volna itt is követni, de az Apple pár éve megszüntette az iparági szabványnak szánt iBooks Author szoftverét, és helyette a Pages segítségével van mód a könyveket elkészíteni és feltölteni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nulláról kell újra elkészíteni az egész művet, de nem ez az oka annak, hogy a Books Store ismét pénzt kér el a könyvért, hanem hogy a Pages segítségével készített könyvet az Apple nem tudja befogadni az iBooks Author segítségével már feltöltött korábbi könyv frissítésének. Emiatt teljesen új kiadásként kellett publikálni a művet, és sajnos nem lehet ingyenesen felkínálni azoknak sem, akik korábban már megvásárolták. A mű továbbra sem került megerőltető összegbe, 1990 Ft az ára, de aki csalódottan veszi tudomásul, hogy nem ingyen dobja fel a frissítés a Books / Könyvek alkalmazás, annak sajnos el kell fogadnia, hogy ennek az Apple az oka, és nem saját mohóságunk.A könyvben a korábbinál több lett a magyarázó videó, és természetesen belekerültek olyan izgalmas újítások, mint a már 4K-ban is működő Cinematic Mode / Filmszerű mód, illetve a mobil verzió Storyboard / Képes forgatókönyv és Magic Movie / Varázsfilm funkciója.
A mű továbbra is kötött megjelenésű, mert bár a Pages kapcsán volt remény arra, hogy lehetőség lesz a szövegméret szabad állítására, sajnos ettől a több hetes tesztelés és küzdelem ellenére teljesen szétesik a megjelenés, így maradt a kötött beállítás.
Ezzel párhuzamban a teljes iMovie cikksorozat is lefrissült a weblapon, ám ott nem minden tartalmat van mód olyan részletességgel taglalni, mint egy könyvben, így akit mélyebben foglalkoztat az iMovie alkalmazás, érdemes lehet beruháznia a kiadványba, amely immáron átfutott az Apple jóváhagyásán, és elérhetővé vált az Apple Books Store felületén.
Az iMovie 10.3 könyv az Apple Books Store-ban…
Az iMovie 10.3 cikksorozatunk…

Mivel dolgoznak az Apple mérnökei Texas-ban? (november 18.)

Tim Cook nemrégiben a Twitter felületén publikált egy fényképet, amelyben a cég Austinban, Texas államban működő részlegét kereste fel, ahol többek között a processzor fejlesztés és tesztelés is folyik. Az asztalon számos szalagkábel és világító furcsaság látható, amelyek nem ismeretlenek azok számára, akik a nyomtatott áramkörök és kapcsolódó alkatrészeik világában otthonosan mozognak. (Tim Cook nyilván nem mozog otthonosan az arckifejezése alapján, de ezt nem is várjuk el tőle.) Érdekes azonban, hogy míg a képaláírás arról szól, hogy itt fejlesztik az Apple újabb processzorait, egy Intel alapú Mac mini (2018), és a távolban egy cilinder alakú Mac Pro (2013) dolgozik, még távolabb pedig egy iMac Pro (2017) látható. Tényleg őskövület Intel alapú gépeken folyik az Apple Silicon fejlesztése? (Tény, hogy ezek fantasztikus termékek, de az M3 processzor fejlesztését nem feltétlenül a 10 éves Intel processzorral futó, amúgy csodálatos megjelenésű és lenyűgöző ipari műremek gépen képzeli el az ember.)A másik lehetőség, hogy az Apple mérnökei is imádják ezt a designt, és már régen M3 processzor hajtja az öreg Mac Pro modellt - ilyesmire volt egyébként példa: a Power Mac G4 “Cube” asztali gépekből csináltak olyan variációt, hogy gyakorlatilag egy Hackintosh épült a bámulatos megjelenésű házba a G4-es rendszer helyett.
A Tim Cook profilján megjelent nyilvános kép…

Kibővített valóság a Google Maps iOS változatában (november 18.)

Néhány nagyvárosban, mint London, Párizs, New York vagy Tokyo, a Google Maps immáron az utcanézetben képes arra, hogy a tartalmakat pontosan elhelyezve jelenítse meg, azonosítsa, és segítsen az iPhone kijelzőjén pontosan odanavigálni, ahol az adott helyszín található. Vagyis nem csak utcaképet látunk, hanem különféle szimbólumok jelzik az éttermeket, színházakat, ATM-eket és egyéb fontos helyszíneket. A konstrukciót évekkel ezelőtt az Apple kapcsán vetették fel pletykaoldalak, de az Apple Maps / Térképek alkalmazása még nem tud ilyesmit, egyéb, a kamerát használó, és az aktuálisan látott valóságot kibővítő alkalmazást még nem mutatott be az Apple, a Google Maps azonban most elérhetővé tette ezt a funkciót.
A Google blog bejegyzése a témában…


OWC tipp: Thunderbolt Hub használata az iPad Pro modellekkel
(november 17.)

Bár az iPadOS 16.2 még csak béta állapotú, ha decemberben megjelenik, végre valóban lehetőség lesz az M1 és M2 processzoros iPad modelleken a valódi külső kijelző élményre, vagyis nem egy nagy méretű tükrözést vagy média megjelenítést kapunk, hanem különálló tartalmat, a Stage Manager / Porondmester révén ablakokat helyezhetünk a külső kijelzőre. (Felmerülhet a kérdés, hogy miért örülünk most ennek, amikor egy MacBook segítségével ezt évtizedek óta hatékonyan megtehetjük, de vannak olyan alkalmazások, amelyek az iPad felületén igazán élvezetesek, így aztán a kiindulási helyzet, hogy az iPad Pro készüléket úgy használjuk, mintha az volna a teljes értékű fő számítógépünk.)Az OWC ezt a kérdéskört járta körbe, és felismerték, mennyire hasznos kiegészítő az OWC Thunderbolt Hub, amely a Mac felhasználók körében is rendkívül népszerű. A termék többnyire megbízhatóan működik a külső kijelzőkkel, illetve a lefoglalt porton keresztül töltést is nyújt az iPad Pro számára, miközben a kijelző csatlakoztatását követően további két szabad Thunderbolt 3 kapu és egy USB-A port érhető el rajta. Ezekre további tárhelyet, memóriakártya olvasót, kamerát csatlakoztathatunk a munkához, valódi kis stúdióvá egészítve ki az iPad Pro modellt.
Az OWC cikke a témában…
Az OWC Thunderbolt Hub termék…

Kuo: Nehezen szakad el az Apple az USB 2.0-tól (november 17.)

Az Apple nem az innováció és a fejlődés iránti természetes hajlamából, hanem az Európai Unió törvényének nyomása alatt vált USB-C kapura az iPhone modelleken. Greg Joswiak a magát innovatívnak tartó cég képviseletében legalábbis a kényszer alatti nyöszörgésének adott hangot a múlt hónapban. Azóta India is beállt a sorba, és amikor már biztos, hogy az Apple USB-C kapura fog váltani, ők is terveznek egy törvényt, amely erre kényszeríti a céget. Ming-Chi Kuo iparági hírforrás azonban arról számol be, hogy az Apple 2023-ban nem tartja időszerűnek elszakadni az USB 2.0 technológia 480 Mb/s sebességi küszöbétől, amely miatt sokan már ma is megmosolyogják az iPhone készülékeket. Szerinte bár lezajlik az USB-C váltás, az Apple az iPhone 15 és iPhone 15 Plus modellek esetén marad az USB 2.0 átviteli sebességnél, és csak az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modellek kapnak majd USB 3.2 sebességet. Manapság egy 5G képességű iPhone vezetékes internet megosztás esetén lassabban szolgáltat internetet, mintha WiFin osztanánk meg azt, mert a Lightning kapu csak USB 2.0 sebességet biztosít.Az iPhone modellek abszurditása egyébként, hogy a Lightning kapuban az adatkapcsolatot az USB 2.0 chip, a gyorstöltési képességet egy USB-C chip biztosítja, tehát a mai Lightning is részben már USB-C technológiára épít, csak éppen a Lightning jogdíjak miatt az Apple-nek kényelmesebb a szabványt elkerülve saját csatlakozót alkalmaznia. Az USB 2.0 egyébként 2000-ben jelent meg, tehát jövőre 23 éve lesz velünk. Az USB 3.0 (mostani elnevezésével USB 3.2 Gen1) 2008-ban mutatkozott be, és már 2019. óta piacon van az USB4 is. Némileg tehát meglepő, hogy az Apple a mai napig a 2000-es szabványt részesíti előnyben, ha az iPhone készülékek adatkapcsolatáról van szó, és nem tartja indokolnak, hogy legalább a 14 évvel ezelőtti sebességi szintre ugorjon fel. Valami okból ezen a téren az Apple nem tartja olyan fontosnak az ugrásszerű fejlődést, mint mondjuk a kameratechnológia esetén - még akkor sem, ha a videók letöltése a Mac-re már most zavaróan lassú akár egy magasabb kategóriás mikró-SD kártyához képest is.
Kuo gondolatait a MacRumors.com fordította angolra…

Újdonság: Satechi USB4 Multiport Adapter 2.5Gb Ethernet kapuval
(november 16.)

A Satechi USB4 termékvonalának egyik újszerű darabja nem csak a szokásos USB-C, USB-A és HDMI kaput nyújtja, hanem RJ-45 hálózati kapuja 2,5 Gigabites Ethernet kapcsolatot is biztosít. A Satechi USB4 Multiport W2.5G Ethernet termék így a szokottnál is gyorsabb vezetékes hálózati kapcsolatot kínálja a Mac felhasználók számára. A Satechi USB4 Multiport W2.5G Ethernet átalakító elegáns alumínium alapanyagú, lekerekített formatervű megoldás, amely 40 Gb/s USB4 kapcsolaton keresztül kommunikál a Mac gépekkel. Ez kompatibilis a Thunderbolt 3 kapcsolattal is, és lefelé kompatibilis az USB 3.2 (10 Gb/s) kapcsolattal is USB-C kapun keresztül.Az egység látványos újdonsága, hogy Ethernet kapuja nem a szokásos Gigabit Ethernet megoldás, hanem annak 2,5x gyorsabb variációja, a 2,5 Gb/s sebességű 2.5GbE kapu. Az ilyen szolgáltatást nyújtó, vagy ennél gyorsabb hálózati eszközök felé ezáltal gyorsabban tud kommunikálni a Mac, ugyanakkor olcsóbb megoldásról van szó, mint a 10 GbE adapterek. A csatlakozó felülete a szabványos RJ-45 konnektor, tehát meglévő Ethernet hálózatunkkal is tökéletesen kompatibilis, illetve támogatja a 10/100/1000 Mb/s Ethernet kapcsolatokat is.
A Satechi USB4 Multiport Adapter 2.5Gb Ethernet kapuval…

Apple Pencil lebegtetési támogatást kapott az Astropad szoftver
(november 16.)

Az Astropad az egyik legizgalmasabb grafikai alkalmazáscsalád az iPad modellek számára: a segítségével egy iOS vagy iPadOS eszközről tudunk a Mac-en futó alkalmazásba rajzolni, vagyis rajztáblaként használhatjuk az iPad modellt, akár egy iPad Pro 12,9”-es példányt is. Az Apple új, nemrégiben bemutatott, M2 processzoros iPad Pro modelljei egy érdekes új funkciót kínálnak az Apple Pencil 2 felhasználói számára, mégpedig a lebegtetést.Vagyis nem érintjük hozzá a ceruzát az iPad Pro felületéhez, és így megnézhetjük, hogy az adott beállítással a kiválasztott eszköz miként fog viselkedni az alkalmazásban. Ezáltal nem kell a rajzon próbálgatnunk az eszközeinket, hanem egyszerűen beállíthatjuk azokat, mielőtt használnánk. (Más alkalmazásokban például egy galériába vagy több oldalas dokumentumba pillanthatunk bele annak megnyitása nélkül, pusztán fölé tartva az Apple Pencil eszközünket.) Az Astropad Studio alkalmazás, amely az iPad Pro modelleken fut, immáron kiegészül a lebegtetés képességével, így az új iPad Pro modellek tulajdonosai élvezhetik ezt a remek új fejlesztést.
Az Astropad Studio hivatalos lapja…
iJoe.hu: Már raktáron az új iPad Pro modellek…

2024-től amerikai processzorok lesznek egy Apple termékekben
(november 15.)

Még Donald Trump agresszív gazdasági lépéseinek eredménye volt, hogy számos cég, például a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban épít gyárat. Ez azért fontos, mert a TSMC egyrészt az amerikai hadiipar számára kiemelkedően fontos félvezető gyártó, de az Apple számára is szinte kizárólagos gyártója a processzoroknak. Tim Cook még múlt hónapban, egy németországi látogatása során a cégen belüli megbeszélésén utalt arra, hogy „egy arizonai gyárból” fogják vásárolni a processzorokat. A TSMC az a cég, amelyik Arizonában olyan processzor gyárat épített, amely az Apple számára megfelelő lehet, és amely révén például a Kínával olykor amúgy is viharos viszonyban lévő Tajvan kapcsán fennálló káros függést is lehet enyhíteni, másrészt Tim Cook is hazafias lépésként adhatja el, hogy az Apple termékekben amerikai processzor működik.Azt nyilván senki nem hangsúlyozza majd, hogy ez Donald Trump sokat kritizált gazdaságpolitikájának eredménye lesz. (Arizona emlegetését azért tartják érdekesnek egyes híroldalak, mert az Intel is épített ott egy gyárat, de arra azért nagyobb összeget lehet tenni, hogy az Apple nem az Inteltől fog 2024-től processzorokat vásárolni, még ha furcsa is, hogy Tim Cook nem nevezte nevén a gyárat.) Érdekesség még, hogy a TSMC amerikai gyára 5 nanométeres tranzisztorral szerelt processzorokat gyárt majd, vagyis első körben az Apple már forgalomban lévő termékei számára megfelelő erőforrásokat lesz képes biztosítani. Jelenleg az M1, M1 Max, M1 Pro, M1 Ultra, M2, A14 és A15 processzorcsalád az, amelyik 5 nanométeres technológiára épít - vagyis szinte minden Apple processzor. (Egyedül az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max szériában lévő A16 Bionic chip lett 4 nanométeres.) A Reuters híre szerint egyébként a TSMC annyira lelkes, hogy hajlandó lenne akár triplázni is a befektetését, és 25 milliárd dollárért egy dedikáltan 3 nanométeres chipeket gyártó üzemet építeni valahol az Egyesült Államokban.
A Patently Apple írása a témában…

Tim Cook a CBS-en beszélgetett aktuális témákról (november 15.)

A CBS Mornings című műsor pár perces riportot szentelt az Apple aktuális témáinak abból az apropóból, hogy az Amerikai Egyesült Államokban beindult az Emergency Satellite szolgáltatás, amely a marketing anyag szerint életeket menthet majd. Nate Burleson személyesen látogatott el Cupertinóba, hogy a bejátszások során beszélgessen az Apple számos szakemberével és Tim Cook ügyvezetővel is, és egyetértően bólogasson a vágóképeken, amikor Cook a magánélet védelméről beszél.
Szóba kerültek bizonyos gazdasági döntések is, mint a dolgozói létszám befagyasztása, amely kapcsán Cook véleménye a kivárás volt a bizonytalan gazdasági folyamatok okán - nyilván ezek egyike sem érinti majd Tim Cook életét. Jövőbeli terveiről azt mesélte el, hogy mennyire nagy örömöt okoz az Apple-nél dolgozni, vagyis nincsenek tervei arról, hogy ezen a helyzeten változasson.
A CBS Mornings összefoglaló…Butított A15 Bionic chip van az Apple TV új generációjában (november 14.)

Bár az Apple nagyon fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbi A12 Bionic chipet tartalmazó Apple TV 4K modellhez képest az új milyen óriási ugrás az A15 Bionic processzorával, az valójában csak a játékoknál érezhető, és nagyjából 40% előnyt jelent. Hogyan lehetséges ez? A kérdés jogos, hiszen az A15 Bionic ennél nagyobb ugrást hozott az iPhone modellekben az A12 szériához képest - tény, hogy az A12 nagyon jól sikerült és rengeteg tartalékkal rendelkező processzor volt - emlékezzünk csak rá, hogy az M1 processzor megjelenése előtt az iPad Pro modellek előbb egy A12X Bionic processzorral működtek, amelyet egy A12Z Bionic sorozat követett, amely több területen gyorsabb volt, mint az A14 Bionic processzor. A mostani relatíve kicsi különbség oka, hogy az A15 Bionic chip az Apple TV modellekben egy egyszerűsített, ha csúnyán akarunk fogalmazni, butított processzor: hat helyett csak öt CPU magja van, és hat helyett csak négy GPU magja dolgozik. Nem világos, hogy az Apple-nél is úgy működik ez a folyamat, hogy a kevésbé jó processzorokból lesz egyszerűbb processzor, vagy ezek kifejezetten így készültek - az Intel és más gyártók esetén ha egy processzor nem működik stabilan az adott órajelen és névleges teljesítménnyel, akkor visszább fogják, és lesz belőle egy olcsóbb szériájú processzor - annak idején a Mac mini modellekben lévő Core Solo processzor is kevésbé jól sikerült Core Duo processzor volt, amelynek kikapcsolták bizonyos magját. A nyers processzorteszten az A15 Bionic Apple TV tehát 40%-kal gyorsabb elődjénél, míg a GPU esetén nem végezhető teszt, de az Apple szerint legalább 30% az előnye az új terméknek.
Az Apple TV termékcsalád…

OWC Accelsior S PCIe kártya SSD számára (november 13.)

Az OWC Accelsior S termék kettő felhasználói sémára kínál kitűnő megoldást: Az egyik lehetőség, hogy valaki régebbi generációs, szürke házas Mac Pro géppel rendelkezik, amelynek SATA csaltakozói lassúak, cserébe van gyors PCI Express foglalata, amely remek adottság SSD-k elhelyezésére. A másik lehetőség pedig, hogy Thunderbolt alapú külső PCI Express foglalatot használunk, amelyben van még szabad hely, és ésszerű megoldás egy darab nagy kapacitású szilárdtest meghajtót tartalmazó, PCI Express gyorsaságú tároló konstrukciók kialakítani a professzionális kártyáink társaságában.Az OWC Accelsior S egy PCI Express 2.0 szabványú, négycsatornás (x4) megoldás, amelyre egy elterjedt SATA III (6 Gb/s) SSD meghajtót telepíthetünk, és így alkalmazhatjuk akár régebbi Mac Pro modellben, akár külső Thunderbolt foglalatban.
Az OWC Accelsior S PCI Express kártya…

Rossz hírek az iPhone 14 Pro széria kapcsán: karácsony utáni szállításokat jelez előre az Apple (november 12.)

Ahogyan arról beszámoltunk, Kínában ismét drámai COVID lezárások vannak érvényben. A kínai nagyvárosok némelyikének nagyobb a lakossága, mint Magyarországé, így aztán érthető, hogy a helyi hatóságok nem akarnak komolyabb bajt, emiatt elképesztő szigorral lépnek fel, ha koronavírus megbetegedéseket tapasztalnak.Ennek azonban az a hátulütője, hogy készek akár gyárakat lezárni, vagy éppen karanténra kényszeríteni egész városrészeket. Az Apple számos termékét Csengcsouban rakják össze alkatrészeiből, amelynek köszönhetően sajnos most az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max széria gyártása jelentősen csúszik. Az Apple amerikai lapján már 5 hét fölé is növekedett néhány modell szállítási ideje, ami miatt többen december 27-i szállítási dátumokat kaptak tájékoztatásul, amelyre persze semmi garancia nincsen, simán késhetnek a szállítások ennél többet is.Itt most ismét következhet egy bejegyzés, amelyben éltetjük, hogy az Apple az utolsó negyedévre időzíti legkeresettebb termékeinek bemutatóját, ezzel szinte minden évben előidézve, hogy az ünnepi időszakra képtelen eleget szállítani, majd a következő évben az egy ember által hét helyen megrendelt termékek leszállításával komoly logisztikai nehézségeket idéz elő saját magának…
A MacRumors.com összefoglalója a témában…

Adapterek helyett dedikált kábelek: Delock USB-C USB-B kábel („nyomtatókábel”) (november 11.)

Az Apple USB-C váltása sokakat arra ösztönzött, hogy adapterek tömegeit szerezzék be, amelyek nem mindig azonos funkciót látnak el, és olykor nem is a legpraktikusabbak. Ezzel szemben a Delock olyan kábeleket kínál, amelyek révén adapterek nélkül élvezhetjük tovább a kiegészítőinket.Ebbe a sorba illeszkedik a Delock USB-C USB-B 2.0 kábele, közismert nevén nyomtatókábel, amely az USB 2.0 szabvány B variációjának négyzetes alakú variációját kínálja bármely Thunderbolt 3 vagy Thunderbolt 4 csatlakozós Mac számára. Ez a kábel természetesen nem csak nyomtatókhoz használható: ezt a csatoló felületet használja számos lapolvasó, illetve külső hangkártya is, amelyeket így szintén adapter nélkül kapcsolhatjuk a Mac-hez, vagy akár iPad Pro modellekhez.
A Delock USB-C USB-B kábel („nyomtatókábel”)…

Az Apple bemutatóvideója az Action Mode használatáról (november 10.)

Az Apple hatásos bemutatóvideót tett közzé az Action Mode használatáról, amely az iPhone 14 széria kamera technológiai újdonsága, és stabilizátor nélkül teszi lehetővé rendkívül remegésmentes felvételek készítését.
Az Action Mode bemutatója az Apple YouTube csatornáján…Jony Ive utódlási kihívásairól ír a Bloomberg (november 8.)

Aki cserélt már akkumulátort MacBook Pro Retina modellben, esetleg helyezett WiFi kártyát egy Power Mac G5-be, vagy birtokolt fehér MacBook modellt, amelynek menetrendszerűen tört le a kéz alatti része, annyira nem érzi tragikusnak azt a változást, hogy Sir Jonathan Ive nyilván mérhetetlenül remek formatervei más fejlesztők szűrőin futnak keresztül. Amíg az Apple ki nem adta a mindenféle karcsúsági törekvést nélkülöző MacBook Pro 14” és 16” M1 Pro és M1 Max modelljeit, nem is merült fel különösebb aggodalom a változás miatt. Tény azonban, hogy idővel az Apple-nek új dolgokat kell mutatnia, és e téren a Bloomberg szerint kell egy ikon, mint amilyen Ive volt.
Némi szubjektív gondolattal egészítve ki a cikk kivonatát: A közelmúltban bekerült egy Mac Studio modellre cserélt régi Mac Pro modell az iJoe.hu üzletébe, és való igaz, hogy a kukának csúfolt gyönyörű tárgy, amely finoman megvilágítja a hátán a portokat a könnyű hozzáféréshez, valóban egyfajta magasabb röptű formatervezési törekvést bizonyít, mint ami most jellemzi az Apple-t. De ez a hatás érvényesül akkor is, amikor egy korábbi, Touch Bar felülettel rendelkező MacBook Pro kerül a mai MacBook Pro modell mellé: a régi, karcsúbb, modernebb hatású kivitel tűnik az újnak, és a vastag, funkciógombos, elavult porttal szerelt verzió a réginek.
Jony Ive távozása után nem történtek drámai törések: megjelent az iMac 24”, az új M2 MacBook Air fantasztikusan néz ki, az Apple Watch Ultra pedig minden várakozást felülmúl a sikerével. Intő jel azonban, hogy Ive távozása után három évvel a cégnél 20 évig dolgozó Evans Hankey is úgy döntött, visszavonul a cégtől, amely pedig egy olyan tényezőre vezethető vissza, ami miatt annak idején Ive is komoly „hisztiket” robbantott ki, ahol még régen Steve Jobs tett rendet. Ismert, hogy a cég akkori hardver főfejlesztője, Jon Rubinstein a designt másodlagosnak tartotta, és letett Ive asztalára valamit, amit bele kellett helyezni egy burkolatba. Ez Ive-nak nem tetszett, és visszaküldte a tervezőnek, hogy mit változtasson. A kritikához nem szokott mérnök Steve Jobs-hoz rohant, aki viszont fontosnak tartotta, hogy az Apple termékek egyik védjegye a megjelenés legyen, így a design került előtérbe, még akkor is, ha a hűtés miatt a teljesítmény rovására ment.
Most ez a két nézet ismét összecsap, és mivel nincsen egy olyan erős karakter, mint Ive, aki megharcol a munkájáért, van viszont egy, a témában kevésbé kompetens cégvezető, aki Tim Cook személyében vélhetőleg annyival tudja le a dolgot, hogy „szeressétek egymást, srácok”, így feloldhatatlan ellentét alakult ki. A Bloomberg arról is ír, hogy az Apple elképesztő pénzügyi tartaléka mellett rengeteget fordít kutatásra és fejlesztésre, tehát egy megfelelően erős formatervezési vezető számára álommunkáról lenne szó, mert egyszerűen nincsen olyan terv, amit ne tudna végig vinni.
A cikk arra is kitér, hogy a szoftver interfész fejlesztési terület immáron külön vezetés alatt áll, amelyet Alan Dye irányít, és Jeff Williams alelnök ellenőriz. Korábban ez a terület is Jony Ive vezetése alatt működött, amely sok kritikának adott hangot - az egyszerű fehér felületek nem mindenki számára jelentették ugyanis azt, hogy bármilyen funkciót rejt az adott felület a szoftverben.
Jony Ive egyébként az Apple számos tervezőjét elcsábította saját cégéhez, a LoveFormhoz, de az együttműködési szerződés idén lejárt az Apple és az új vállalat között, noha nem ismert, hogy történt-e tényleges bedolgozás, vagy csak az Ive távozása miatt ijedezőket akarták megnyugtatni. Steve Jobs visszatérése előtt az Apple formatervezése külső cégeken keresztül zajlott, amely rendkívül szerencsétlen megoldás volt, és többek között e téren ért el látványos átalakulást Jobs annak idején. Ez persze nem zárja ki, hogy ismét belelépjenek ebbe a hibába, de a titkokra nagyban ügyelő Apple valószínűleg nem adná ki ezeket a feladatokat külső vállalatoknak, hogy még előbb minden információ kiszivárogjon. A Bloomberg azt is kiemeli, hogy a Microsoft és a Google is felismerte a formatervezés fontosságát, és termékeik nem csak funkcionálisak, de a megjelenésük és használati élményük is fokozódott, amelynek jelentősége most mintha csorbát szenvedne az Apple-nél - véli az írásmű. Azt is kiemelik, hogy míg a két nagy riválisnál vannak nevek és arcok a tervezés mögött, az Apple-nél most ez előbb Ive, majd Evans Hankey távozásával megváltozik.
A Bloomberg írása a témában…

iMovie: A Storyboard funkció használata (november 7.)

Az iMovie nem csak roppant egyszerű filmkészítési lehetőséget kínál a felhasználók számára, hanem segédleteket is nyújt ahhoz, hogy igazán jó videókat alkothassunk például közösségi oldalakon való megosztásra. E célra született meg az iMovie mobil változatának harmadik verziójában a Storyboard funkció, amely angol jelentésének megfelelően egy képes forgatókönyv, amely gyakorlatilag előre elkészített szerkezet alapján összeállít egy forgatókönyvet, amely tematika alapján készítve el a klipjeinket kiváló produkció születhet! Az iMovie képes forgatókönyv funkciójának nem titkolt célja, hogy egy kezdő felhasználó is látványos produkciókat alkothasson például a YouTube-ra vagy saját weblapjára. Manapság rengeteg felhasználó készít vlogot, azaz mozgóképes naplót, amelyben egyedi módon mutat be valamit.E műfajban számtalan értéktelen termék mellett több ezer olyan értékes tartalom is megjelenik, amelyet régebben nem ismerhettünk volna meg, mert annyira nem nagy a téma, hogy megmozgassa a professzionális filmkészítők érdeklődését, vagy éppen pontosan akkor nem jártak ott, amikor a készítő megismételhetetlen videót készített. Az iMovie ennek megfelelően kínál témát bemutatkozó videóhoz, egy ünneplést bemutató anyaghoz, például születésnaphoz, szalagavatóhoz, esküvőhöz, van sablonja főzéshez, amikor egy remek receptet akarunk megmutatni a nagyközönségnek, a nagybetűs Élet egy napjának bemutatásához, csináld magad tematikához, játékhoz, egy-egy dolog működési bemutatójához, sminkeléshez, kérdésekhez és válaszokhoz, valódi filmhez, köszönetnyilvánításhoz, legek bemutatásához, utazáshoz, kikapcsolódáshoz, termék ízelítőhöz, termékbemutatóhoz, bejelentéshez, könyvbemutatóhoz, híradáshoz, tudományos kísérlethez és filmelőzeteshez.
Az iMovie Storyboard funkciója…
Az iMovie 10.3 könyv az Apple Books Store-ban…

Ellátási gond lesz az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max vonalon (november 6.)

Az Apple sajtóközleményt adott ki, amely arról számol be, hogy a legkívánatosabb iPhone modellekből ellátási gond lesz a kínai Csengcsou városban tapasztalható COVID korlátozások miatt. Kína zéró toleranciát hirdetett a koronavírussal szemben: ahol felbukkan, egészen durva lezárásokat eszközölnek, okozzon az bármilyen gazdasági károkat. Tavasszal már számos termék csúszott jelentősen emiatt, de nyár végére viszonylag helyreálltak a szállítások, és október közepéig nem is voltak komoly csúszások.Az Apple most sajtóközleményében arról ír, hogy a lezárások, a munkások mozgásának nehézségei és a téli időszak várható további lezárásai miatt az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max szállítások elnyúlhatnak, ezáltal akár hetekre nőhet a szállítási idő. Mindez annak ellenére következett be, hogy a totális kudarcot arató iPhone 14 és iPhone 14 Plus gyártási kapacitásait is átállította a cég a profi vonal termékeire. Az iPhone 14 Pro szállítások már most 4-5 hétre nőttek az Egyesült Államokban, és minden bizonnyal ez a hatás november közepétől január közepéig Magyarországon is érződni fog.
Az Apple sajtóközleménye a témában…

A jen durva leértékelődése miatt gyenge a japán piac (november 5.)

Az Apple negyedéves beszámolója kapcsán megemlítettük, hogy az Apple számára korábban kulcs piacnak számító Japánban gyengültek a cég pozíciói, és csökkentek az eladások. A problémakör másoknak is feltűnt, és a Patently Apple utána is járt a témának, mégpedig a Central News Agency Tokyo elemzését összefoglalva. Japán az utóbbi években látványosan gyengült az Apple eladási beszámolóiban, amelynek az az oka, hogy a jen 32 éves mélyponton van a dollárral szemben, és ahogyan a világon Kína kivételével mindenhol, Japánban is drámai áremeléssel mutatkozott be az iPhone 14 széria: az Apple 20%-kal drágább árakon mutatta be új készülékeit a japán piacon, mint amennyibe az iPhone 13 sorozat idején kerültek.A szakértők megemlítik, hogy nem a japán gazdaság beteg, hanem a dollár vált indokolatlanul és elképesztően értékessé, amely okán világszerte drágul a dollár alapú elszámolás, legyen szó energiahordozóról, számítástechnikai komponensről vagy szolgáltatásról. Japánban emiatt most a használt piac pörgött fel nagyon, és soha ennyire nagy érdeklődés nem jellemezte akár a külföldről olcsóbban behozott használt eszközöket. Míg az Apple forgalma éves szinten 9%-ot gyengült, a használt telefonkészülékek forgalma 15%-kal növekedett Japánban, és mivel az elemzők 2026-ig nem számítanak a dollár drámai árfolyamváltozására, néhány piackutató cég szerint ez a piac továbbra is virágozni fog. Az Apple-nek egyébként 50% körül van a felhasználói bázisban a részesedése, ám ez az aktív felhasználókat mérő adat, nem pedig a forgalom alapján számított „piaci részesedés”.
A Patently Apple írása a témában…

Erősödik az Apple Indiában (november 4.)

Alapvetően nem kifejezetten izgalmas ázsiai piacok Apple szereplését vizsgálni, de India, mint a világ legnagyobb népességű országa, mégis említést érdemel. Az Apple komoly harcokat folytatott azért, hogy boltokat nyithasson az országban, amely erősen protekcionista, és csak úgy engedte az Apple-t megjelenni a piacon, ha kellő mennyiségű indiait foglalkoztat. Ezért aztán gyárakat hozott létre a Foxconn - ezeket legfőképpen az ételmérgezések miatti leállások és a munkáslázadások hírei okán ismerhettük meg, de azért számos iPhone SE modell is készült itt a világpiacra.Az Apple most először komoly sikereket ért el az országban: az összes prémium telefon eladásának 40%-a iPhone volt, míg a cég piaci részesedése 5% fölé növekedett. A cég az iPhone 13 modellekkel hódít piacot, tehát a prémium kategória valójában a belépő kategória, de ott prémium telefon minden, ami 30.000 rúpiánál drágább - ez 147.300 Ft-nak felel meg mai árfolyamon, tehát bármelyik újonnan kapható okostelefon prémium kategóriába sorolható. Az Apple egyébként nincsen benne az első öt legnagyobb szereplőben: a Xiaomi vezeti a piacot 21%-kal, mögötte a Samsung liheg 19%-kal, majd a Vivo, a Realme és az Oppo osztozik 14-14-10%-on, az Apple pedig a 22%-os egyéb kategória második legnagyobb, azaz a sor 7. szereplője - egyelőre. (Előtte a Transsion Group található, hogy ne maradjon rejtély a sor 6. tagja sem.)
A CounterPoint Research részletes elemzése…

Chipolo One Spot Bluetooth tárgykereső (november 3.)

A Chipolo One Spot tárgykereső megoldás célja, hogy egyszerű rögzítéssel, szolidan megbúvó elhelyezési lehetőséggel és hosszú elem élettartammal biztosítsa elkeveredésre hajlamos használati tárgyaink könnyed helymeghatározását a Find My / Lokátor keretrendszerbe illeszkedve az Apple anonim helyzet információ közlési lehetőségét kiaknázva. Mivel a termék a legtöbb szakmai elismerést azon címen kapta, mint legjobb AirTag alternatíva, így kézenfekvő dolog, hogy az Apple tárgykeresőjével hasonlítsuk össze, amelyhez képest vitathatatlan árelőnye van. Ennek az árelőnynek az alapja az épületen belüli helymeghatározási képesség hiánya, mivel a termék ezt az egy funkciót nem tudja, tehát nem fog a házon belül pontosan odavezetni, ahol az eszközünk található, azt csupán hangjelzése alapján leszünk képesek azonosítani.Ezzel szemben előnye, hogy fekete színű, így kevésbé tűnik ki mondjuk egy táska vagy kerékpár felületére helyezve, továbbá van rajta egy furat, amely segítségével átfűzhető számos eszközön, például olyan kézenfekvő használati tárgyon, mint egy kulcskarika. Vagyis nem kell az eszköz árát elkölteni egy tartó megoldásra, mert maga a Chipolo One Sport közvetlenül rögzíthető. A termék üzembe helyezése rendkívül egyszerű: egyetlen nyomással történő, hangjelzéssel is megerősített bekapcsolást követően mindössze közel kell helyeznünk az iPhone készülékhez, és a megjelenő párbeszédablakban a Connect / Kapcsolódás gombra bökni, majd elnevezni, és akár egy Emoji ikont választani neki azonosításul. Ezzel az egység az ökoszisztémánk része lesz, és a Find My / Lokátor alkalmazásban elérhetővé válik. Ilyen módon elláthatunk tárgykeresővel kulcscsomót, kerékpárt, táskát, esernyőt, pénztárcát és még sok más mindennapi tárgyat, amit hajlamosak lehetünk elhagyni, elkeverni, esetleg eltulajdoníthatják tőlünk. A Chipolo One Spot tárgykereső előnye számos hasonló megoldással szemben, hogy nem hagyatkozik saját alkalmazásra, hanem az Apple saját, Find My / Lokátor keretrendszerébe illeszkedik, ott fog megjelenni az Items / Tárgyak között. A termék egydarabos és gazdaságos árazású négyes kiszerelésben is elérhető, ahol a negyedik darabhoz kvázi ingyen jutunk hozzá.
A Chipolo One Spot Bluetooth tárgykereső…

Apple negyedév: Rekord bevétel és haszon a részvényeseknél; Minden eddiginél több az aktív eszközök száma (november 2.)

Az Apple október 27-én jelentette be a július-augusztus-szeptemberi negyedévre vonatkozó beszámolóját, amelyet a cég a nyolcvanas évek előtt tisztelegve egy telefonos konferenciahívás keretében tesz meg - ha egy újságíró kérdezni szeretne, fel kell hívnia egy telefonszámot, ahol meghallgathatja Tim Cook és Luca Maestri gondolatait, illetve más kérdezőket is. A cég elképesztő 90,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, amely 8%-kal erősebb a 2021-es év azonos időszakánál, és most először volt ebben a negyedévben 90 milliárd fölötti a forgalom, amely ráadásul szintén rekord 1,29 dolláros profitot hozott részvényenként, amely 4% növekedést jelent éves szinten.Mivel az Apple számára ez a negyedév a 2022-es pénzügyi év része, és októbertől már a 2023-as pénzügyi évbe lépnek át, így az évről is megismerhettünk számokat: 394,3 milliárd dolláros forgalom és részvényenként 6,11 dollár profit jellemezte az évet. Tim Cook ezen eseményre megfogalmazott, a „vásárló” és „innováció” szavakat tartalmazni hivatott véletlenszerű szógörgetege így hangzott: „Ez a negyedéves eredmény jó tükrözi az Apple elkötelezettségét a vásárlói iránt, az innováció töretlen követését és hogy jobb világot hagyjunk magunk után, mint amit örököltünk.
Cook megfogalmazása valóban magában foglal minden ilyenkor elvárható közhelyet, bár az eredményeken sokkal inkább a vásárlók Apple iránti elköteleződése látszódik, és nem fordítva. Az Apple egyszerű pénzügyi műveletként simán 45%-os áremelést hajtott végre, ha a számok azt dobták ki, és nem foglalkozott azzal, hogy az európai vásárlók számára esetleg kicsit beáldozzon a profitjából a valamivel jobb árak érdekében. Az innovációk helyett most inkább az óvatos előre lépkedés tapasztalható meg. Jobb világot pedig akkor hagyunk majd magunk után, ha az AirPods és Apple Pencil akkumulátorai cserélhetőek lesznek, és nem több ezer tonna szemét keletkezik a ma divatos fülhallgatók 4-5 év múlva biztosan használhatatlanná váló műanyag burkolatából. De Tim Cook szavait természetesen jobb nem értelmezni, a valóságba behelyezni, csak idézni.
Luca Maestri pénzügyi alelnök szavai már szakmaibbak: „A rekord szeptemberi negyedévünk jól mutatja, hogy képesek vagyunk hatékonyan reagálni a kihívásokkal teli és sebezhető makrogazdasági helyzetre. Változatlanul eltökéltek vagyunk a növekedést segítő befektetések iránt, 24 milliárd dollárnyi tőkét halmoztunk fel, és több mint 29 milliárd dollár osztalékot fizettünk ki a részvényeseink számára. A termék ökoszisztémánk ereje, az összehasonlíthatatlan vásárlói lojalitás és a rekord eladások együttesen vezettek el ahhoz, hogy az aktív használatban lévő termékbázisunk a valaha volt legnagyobbá vált.” Az Apple újabb 23 centet fizet részvényenként osztalékként a részvényesek számára november 10-én.Azt gondolnánk, hogy a szolgáltatások köre bővül látványosan, és ez hajtja a céget, ám ebben a negyedévben a termékek eladásának növekedése hozott rekordokat - ugyan a szolgáltatások értéke is bővült, de sokkal kisebb mértékben. Bár a cég mindenből többet adott el, a működési költség is jelentős mértékben emelkedett, ám ennek ellenére a haszonkulcsot nem csak fenntartani sikerült, de növelni is, így az Apple bruttó árrése még nagyobb értékű lett. A cég nagyjából a bevétele 10%-át költi kutatásra és fejlesztésre, amely példás befektetési érték. Földrajzi arányok tekintetében a legnagyobbat arányaiban meglepő módon Európa növekedte, a második helyen arányaiban Ázsia Japánon és Kínán kívüli része majd az amerikai kontinens következik - értékben Amerika, Európa és Ázsia a sorrend. Tudott növekedni a cég Kínában, de csökkent a forgalom Japánban, amely valaha kiemelten fontos területe volt az Apple forgalmának - természetesen most is Európa teljes forgalmának egynegyedét adja Japán, de folyamatosan csökkenő tendenciával. A legnagyobb forgalmat az iPhone értékesítés adta, második helyen a Mac, harmadik helyen a viselkedő és otthoni kiegészítők, negyedik helyen az iPad termékvonal szerepel a hardverek közül. A szolgáltatási szektor az iPhone mögé sorakozik fel, annak már közel felét adja, stabil alapokat nyújtva a cég működése számára.
Az Apple hivatalos sajtóközleménye…
A számokról részletesen beszámoló PDF…

Visszatérhet a világító alma a MacBook modellekre? (november 1.)

A Patently Apple fedezte fel, hogy az Apple még 2021-ben benyújtott egy újfajta szabadalmat arra vonatkozóan, hogy miképpen oldanák meg, hogy az egykor ikonikus világító Apple logó ismét megjelenjen a MacBook sorozat hátoldalán. A cég 2015-ben szakított ezzel a jellegzetes megjelenéssel, mivel az akkor megjelent MacBook 12” annyira vékony volt, hogy egyszerűen nem lehetett megoldani, hogy a kijelző panel és a fém burkolat közé egy tejfehér plexi is bekerüljön, amin átszűrődhet a fény. Valljuk be, a megoldás nem volt tökéletes: volt olyan eset, amikor az Apple logó fehér műanyagja elengedett, és becsúszott a kijelző fém burkolata mögé, de az is jellemző volt, hogy a napfény vagy egy erős lámpa hátulról átvilágított rajta, amely furán mutatott a kijelzőn. Az új szabadalom nyomán az Apple éppen ezért másképpen tervezi majd megoldani ezt a konstrukciót, és különféle minitükrökkel oldaná meg, hogy a fény a logót megvilágítsa.
A Patently Apple foglalja össze a szabadalom tartalmát…

Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max zoom tartománya őszi erdőben (november 1.)

Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max páratlan kamerarendszere a 0,5x-ös nagy látószögtől a 3x-os optikai közelítésig a standard 1x-es mellett tartalmaz egy 2x-esnek nevezett zoom tartományt is, amely egyszerűen az 1x-es főlencse 48 megapixeles képéből vág ki egy 12 megapixeles középső részt, amely ezáltal kvázi ráközelítés a területre. Az őszi erdő egészen látványos részleteire is ráközelíthetünk, miközben megörökíthetjük a teljes környezetet az iPhone segítségével.
Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max professzionális kamerarendszere…A MacMag.hu 2002. február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.