Az Apple ingyenes Remote alkalmazása arra a célra jelent meg, hogy az iPhone vagy iPod touch segítségével tudjuk vezérelni a Mac-en futó iTunes program lejátszását teljes körűen.

A program izgalmas újdonságokat tartogatva jelent meg az iPad készülék jóval nagyobb kijelzőjére, amelyen egészen nagyszerű iTunes vezérlési élményt tartogat, az AirPlay funkció révén pedig AirPort Express WiFi bázisra és Apple TV egységre is képes kiküldeni a Mac hangját, mindezt WiFin át vezérelve.

A program a legelső indításkor ad lehetőséget arra, hogy egy iTunes zenetárhoz párosítsuk: erre a célra kiír egy számkódot az iPad kijelzőjén, amelyet a Mac-en az iTunes programban a tartalom sorban, nagyjából az ablak középső vonalában megjelenő Remote ikonnal ábrázolt iPadre kattintva tudunk begépelni. A párosítás alapja, hogy a Mac és az iPad azonos WiFi hálózatra legyen csatlakozva.

Párosításra nincsen szükség, ha a Home Sharing / Otthoni megosztás funkció be van kapcsolva, amelynek lényege, hogy az Apple ID azonosítónk használatával aktiváljuk az otthoni megosztást (Home Sharing / Otthoni megosztás) a Mac-en az iTunes-ban és például egy Apple TV-n, ezáltal a Remote automatikusan felfedezi az eszközök tartalmát, és a Home Sharing / Otthoni megosztás azonosítóval hitelesítve képes ezeket párosítás nélkül is vezérelni.A sikeres párosítást követően az iPad kijelzőjén egy páratlanul jól kidolgozott felületen jelenik meg az iTunes: minthogy a táblaszámítógép felbontása révén volt elég hely, az Apple kvázi egy kis iTunes ablakot hozott létre a Remote alkalmazáson belül, amelyet teljesen ugyanúgy kezelhetünk, mint a Mac-en futó iTunes alkalmazást, csak éppen nem egérrel, hanem az ujjunkkal érve el a dalokat, albumokat, előadókat. (Az ablak portré és tájkép módban is elérhető.) Megjelennek a dallistáink, azon belül az album borítók, a filmek, podcastok; a Remote precízen ábrázolja a lejátszás folyamatát, és képes olyan műveletekre, mint új dallista létrehozása vagy az iTunes Genius bekapcsolása, illetve ezen alapuló dallisták létrehozása.A Remote felületén a Music ikont kiválasztva az iTunes teljes zenetárához hozzáférhetünk - ugyanazt a tartalmat látjuk, mint az iTunes program Library > Music felületén. A programablak alján zeneszámok (Songs), előadók (Artists), albumok (Albums), műfajok (Genres) és zeneszerzők (Composers) szerint válogathatunk. A tartalmakat bökéssel indíthatjuk el, a megállítás és léptetés visszafelé és előre ugyanúgy történik, ahogyan az iTunes programban is: a bal felső sarokban lévő vezérlő gombok kínálnak erre lehetőséget.A programablak tetején, csakúgy, mint az iTunes alkalmazás ablakában található a Now Playing / Most játszódó mező, kvázi az iTunes program lejátszás kijelzője, amely az album borítóra bökésre igényes felületen betölti az éppen játszódó dal album borítóját, ha elérhető, illetve a borítóra bökve további funkciók jelennek meg: hangerő szabályzás a bal felső sarokban, léptetés és megállítás a jobb felső sarokban. Az album borító jobb alsó felületén egy kis felsorolás ikon látható, amelyre kattintva az adott albumból az iTunes-ban megtalálható dalok listája jelenik meg: itt értékelhetjük is az albumot csillagokkal, valamint választhatunk másik dalt az albumról.A borító bal felső részén található visszalépés gombbal az iTunes felületére térhetünk vissza.

A hangerő szabályzó mellett található meg az AirPlay menü, amennyiben van a hálózatban AirPlay szolgáltatásra alkalmas eszköz, például AirPort Express vagy Apple TV: mindkét eszköz alkalmas arra, hogy WiFi hálózatban hangot fogadjon, s azt a rácsatlakoztatott hangfalszett vagy erősítő segítségével megszólaltassa. Az AirPlay szolgáltatás egyszerre több hangeszközre is képes kiküldeni a hangot, tehát akár több szobában is lejátszhatjuk ugyanazt a muzsikát: az AirPlay menüből a Single vagy Multiple gombok közti váltással tudjuk ezt a paramétert szabályozni. A Remote program AirPlay menüjéből a WiFin kiküldött hang erejét is tudjuk módosítani: ha például túl hangosan szólal meg az erősítő, akkor tudjuk mérsékelni a hangerőt. (Nyilán praktikus lehet helyben, a hangfalon vagy erősítőn beállítani az ideális hangerőt a kellemetlen meglepetések elkerülése végett.)

A Remote program album borító felületén ezen kívül a lejátszást is tudjuk vezérelni: az idővonal segítségével beletekerhetünk egy-egy dalba, illetve beállíthatjuk az ismétlődő és kevert lejátszást is.A Remote alkalmazás bal alsó részén láthatjuk, hogy éppen melyik felhasználó vagy számítógép iTunes zenetárát vezéreljük - a képen például egy LaCie CloudBox felhő alapú szolgáltatást is nyújtó hálózati tároló iTunes Server funkciójának eredményeként elérhető zenetár is megjelenik. A felnyíló menüből van lehetőségünk kiválasztani azt a tartalmat vagy zenetárat, amelyet szeretnénk elérni. A felületen tudunk egyrészt újabb iTunes zenetárakat párosítani a programmal, vagy válogathatunk a Home Sharing / Otthoni megosztás révén elérhető zenetárak közül. Ha vezérelni kívánunk egy már párosított zenetárat, csak rá kell bökni, s néhány pillanat múltán be is töltődik a tartalma.A Remote alkalmazás egy igen okos találmány, hiszen például iPad olvasás közben tudunk beavatkozni a háttérben muzsikáló iTunes-ba, hogy felkelnénk és odamennénk a Mac elé. A Remote révén az iPhone és iPod touch egy potenciális multimédiás távvezérlővé válik, remek kiegészítője az Apple TV-nek az AirPlay szolgáltatás révén, az iPaden pedig egy okos és látványos plusz funkció.© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2011. 01. 14.
Frissítve: 2015. V. 13-14. (iOS 8; iTunes 12)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: