Az iTunes alkalmazás egyik kiváló képessége a géniusz szolgáltatás, amely révén a világ legnagyobb zeneáruháza, az iTunes Store névtelen vásárlói adatait felhasználva ajánl a program kitűnő válogatásokat. A szolgáltatás alapja a vásárlási történelem, amely révén a felhasználók zenei vásárlásai révén kapcsolatba kerülnek egymással a zenék, és a nagy számok törvénye alapján összeillő, rokon muzsikák kerülnek felfedezésre. Az iTunes program aztán ezen információk alapján a saját zenetárunkban olyan dalokat válogat össze aktuális játéklistává, amelyek jól szólnak együtt. Így nem fordul elő, hogy Metallica és Megadeth dalok mellé Roxette vagy Gigi d’Agostino vegyül csak azért, mert az iTunes Library esetleg ilyen dalokat is tartalmaz.

A Genius szolgáltatás alapja, hogy az iTunes egy Apple ID segítségével az iTunes Store-hoz kapcsolódik, és a Store / Áruház menüben bekapcsoljuk a géniusz szolgáltatást: Turn On Genius / Genius bekapcsolása.

Megjegyzés: Amennyiben az adott Apple ID-hez volt már bekapcsolva a géniusz szolgáltatás, de másik Mac-re költöztünk, vagy új iTunes Library tartalmat hoztunk létre, esetleg nagyban változott az iTunes tartalma, akkor a Store / Áruház menüből az Update Genuis / Géniusz frissítése parancsot kell választani, amely révén néhány perc alatt a Mac kommunikál az iTunes Store szervereivel, és az aktuális zenetárunk tartalmának felhasználásával létrehozza a Géniusz adatbázist.

A Géniusz funkció használata ezt követően több módon is történhet: a Controls / Vezérlés menüből a Genius Shuffle / Géniusz dalkeverés opciót választva a megszerzett tudás alapján a zenetárunkból egymáshoz passzoló zenék véletlenszerű lejátszását indíthatjuk el. A funkció remekül működik, akár órákig hallgathatjuk úgy a zenéinket, hogy a továbbléptetés eszközével élnénk. Ezzel a megoldással egyenértékű, amikor a dalcím utáni három pöttyre bökve megjelenő helyi menüből a Start Genius / Géniusz indítása opciót választjuk. Ilyenkor is véletlenszerű lejátszás indul el, de az első zeneszám által meghatározott hangulat, műfaj és stílus alapján.

Ugyanebben a dalcím utáni három pöttyre elérhető menüben található a Create Genius Playlist / Géniusz játéklista létrehozása parancs, amely révén egy játéklista jön létre az iTunes ablak bal oldalán, amely az adott dalhoz kötődik, és képes dinamikusan frissülni az iTunes tartalma alapján. A géniusz játéklista a legelső dal címét veszi fel, így a képen Sultans of Swing a címe, de természetesen átnevezhetjük tetszőlegesen - akár végighallgatást követően.A géniusz játéklista sorrendjét manuálisan változtathatjuk, és ha nem tetszenek a dalok, akkor lehetőségünk van a jobb felső sarokban lévő Refresh / Frissítés gombra kattintva új keverést kérni a paraméterek felhasználásával. Az alapértelmezés szerinti 25 dalnyi maximumot is módunkban áll növelni, és 50-75-100 dalt belehelyezni a válogatásba.

Az így létrehozott lista igazán kellemes és jól összeillő hallgatási élményt nyújt, ha elég sok dal van az iTunes zenetárunkban. A zenehallgatás pedig sokkal kellemesebb úgy, hogy nem kell minden harmadik dalt továbbléptetnünk, mert nem illik az aktuális hangulatunkhoz.A Genius funkció bekapcsolásával az iTunes létrehoz egy Genius Mixes felületet is, ahol az iTunes Library tárában lévő összes zenét felhasználva műfajonként alkot gyűjteményeket, válogatásokat, amelyek jól illenek egymáshoz. A Genius Mixes felületen az album borítók kombinálásával létrejön négyzetekre bökve indíthatjuk el a géniusz válogatást, és élvezhetjük a műfajban passzoló zenék együttes hangulatát.

A dalcímek utáni három pöttyre bökve jelenik meg a Genius Suggestions / Géniusz ajánlatok menüelem, amelyből szabadon választhatunk olyan dalt egy bizonyos dalra kattintva, amelyik stílusban illeszkedik az adott dalhoz. Vagyis ha nem akarjuk éppen azt a dalt hallgatni, de a hangulatunknak megfelel a dal képviselte stílus, akkor ilyen módon a megjelenő listából tudunk egy illeszkedő hangvételű dalt választani.

A megjelenő menüből dupla kattintással bármelyik dalt elindíthatjuk. A dal fölé mozgatva az egeret egy plusz jel kerül a dalcím elé masszív kék háttér mellett. A plusz jelre kattintva az iTunes-ban játszódó következő dalnak jelölhetjük meg azt a bizonyos muzsikát. Ha több dalt választunk ki, akkor az Up Next / Következő dal listához adhatunk hozzá egyesével tartalmakat, vagyis manuálisan beavatkozhatunk a játéklista működésébe.

Az iTunes Genius szolgáltatása nagyszerűen megalkotott mód arra a célra, hogy összeillő, hangulatban passzoló zenei válogatásokat hallgassunk anélkül, hogy órákig gyűjtöttük volna az egymáshoz illő dalokat. A segítségével olyan zenéket is újra felfedezhetünk, amelyeket magunktól régóta nem hallgattunk meg, és az újabb zenei beszerzéseink tartalmai is bekerülnek a válogatásba, ha a hangulati igényekhez illeszkednek.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. április 13. 11:01