Amikor az Apple 2004-ben bemutatta az első AirPort Express bázist, annak egyik legfőbb vonzereje az a képesség volt, hogy a lakás egyik pontján található Mac képes rá úgy zenét küldeni, hogy vezetékkel nincsen a hangfalakhoz vagy erősítőhöz kapcsolva. A megoldás AirTunes néven vonult be a Mac-es köztudatba, majd a kis méretű, fekete színű Apple TV megjelenésével a cég AirPlay-re nevezte át, mivel immáron filmet és fotókat is tudunk küldeni bizonyos eszközökre. Az AirPort Express természetesen továbbra is a zenetovábbításról szól (és ez a cikk is), de az egységesítés jegyében a zeneküldés neve is AirPlay lett. Az AirPlay szolgáltatás révén úgy tudunk a Mac (vagy PC) iTunes programjában lévő zenéket hallgatni otthoni hifi termékeinken, hogy azok csak az AirPort Express bázissal vannak közvetlen kapcsolatban, a számítógépről vezeték nélkül kapják a jelet. A megoldás egyébként Etheret kábelen keresztül is működik, ha például valaki egy Power Mac G4 Cube-ot akar így megszólaltatni, mint öreg otthoni zeneszerver.

Az AirPlay szolgáltatás beállításainak trükkjeivel kapcsolatban nehéz volna oldalakat megtölteni, hiszen a megoldás épp olyan egyszerű, mint azt más Apple termékektől megszokhattuk. Mégis érdemes lehet megismerni a szolgáltatás nyújtotta lehetőségeket, amelyek révén akár több bázisra is küldhetjük ugyanazt a muzsikát, az egész lakást, házat, irodát, éttermet megtöltve az iTunes zenéjével!

Ha közvetlenül kapcsolódunk az AirPort Express nyújtotta hálózatra, akkor ott az AirPort Utility / AirPort Segédprogram alkalmazásban ki kell választani az AirPlay beállításaira kiválasztott eszközt. Amennyiben normál, egy bázisos hálózatról van szó, úgy az AirPort Utility / AirPort Segédprogram felületén az egyetlen megjelenő bázist kell választanunk. Amennyiben több szereplős a hálózat, úgy az éppen adminisztrálni kívánt AirPort Express-t kell kiválasztani. Fontos, hogy minden AirPort Express-nek adhatunk eltérő AirPlay nevet, amely révén külön-külön tudjuk őket kezelni: például a dolgozó szobánkban lévő iMac-ről játszhatunk zenét a hálószobában lévő AirPort Express-re kötött hangfalszettre - a zenelejátszást természetesen a Remote alkalmazás segítségével akár iPod touch-unk segítségével is tudjuk szabályozni, csakúgy, mint iPad vagy iPhone közreműködésével.
A Remote alkalmazásról bővebben…
A Remote alkalmazás használata az iPaden…
A Remote alkalmazás ingyenes letöltése az App Store-ból…

Beállítások az AirPort Utility / AirPort Segédprogram 6.0 vagy újabb verziójában (OS X Lion vagy újabb rendszeren)
Az Apple 2012. januárjában frissítést adott ki az AirPort Utility / AirPort Segédprogram alkalmazásához az OS X Lion felhasználók számára, amely nagyban hasonlít a program iOS eszközökön futó változatához: sötétszürke felületen nagy méretben illusztrálva láthatjuk az eszközöket, és egyszerűsített felületen tudjuk őket menedzselni. Ez a program kevesebbet tud, mint a korábbi verzió, az Apple kihagyott olyan beállítási lehetőségeket, amelyekre szerinte a felhasználók többségének nincsen szüksége. Fontos, hogy ez az AirPort Utility / AirPort Segédprogram csak a 802.11n szabványú eszközeinket tudja kezelni, a B-s modelleket nem, így aki ilyen régebbi eszközzel rendelkezik, le kell töltenie a régi AirPort Utility verziót. (Hasonlóan akkor is, ha például MAC cím alapú szűrést akar végezni a hálózaton.)

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram felületén hálózatunk alkotó tagjait láthatjuk: azon AirPort bázisokat, amelyek részt vesznek a hálózatban. A rendben működő eszközök előtt zöld pötty jelenik meg, a nem elérhető eszközök haloványak, és előttük felkiáltójel található. Az eszközre kattintva egy paletta nyílik fel, amelyben az Edit / Szerkesztés gombra kattinva tudjuk elérni a beállítási palástablakot, amely becsúszik a programablakba, és amelynek AirPlay felülete alatt tudjuk finomhangolni a beállításainkat: lehetőség van külön elnevezni az AirPort Express AirPlay paraméterét. Alapból az AirPlay menüben az AirPort Express bázis neve jelenik meg, de adhatunk deszkriptívebb nevet is, mint például a rajta lévő hangtechnika neve, vagy a helyiség elnevezése, amelyben az eszköz szolgálni fog. Lehetőség van AirPlay jelszót is megandi, ha nem kívánjuk engedni, hogy bárki küldhessen zenét a bázisra. A Mac eltárolja a jelszót a kulcskarikán, így nem jelent kényelmetlenséget, viszont így nem férhet hozzá más, aki esetleg a hálózatra feljelentkezik. Alapból a rendszer nem kér AirPlay jelszót.Lehetőség van arra is, hogy az AirPort Express Ethernet csatlakozóját használjuk AirPlay zenelejátszás céljára például olyan gépeknél, amelyekben nincsen WiFi - tipikusan nagyon régi Mac-ek esetében. De ez például akkor is hasznos, ha egy WiFi kártya nélküli, minijack csatlakozóval sem rendelkező Power Mac G4 Cube van a közelünkben, és annak iTunes-ban tárolt dalait szeretnénk a WiFi bázison keresztül megszólaltatni. Ehhez csak ki kell pipálni az Enable AirPlay over WAN / AirPlay engedélyezése WAN-on keresztül opciót. (Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram rendelkezik egy olyan hibával, hogy ez az opció nem mindig jelenik meg. Ilyenkor ki kell lépni és újra elindítani a programot. Második-harmadik próbálkozásra megjelenik a beállítás. Vélhetőleg az Apple orvosolja majd a gondot.)

A beállításaink révén a számítógép egyszerre tud hálózati szolgáltatásokat fogadni az AirPort Express bázistól, és zenét szolgáltatni rajta keresztül.

Beállítások az AirPort Utility / AirPort segédprogram iOS verziójában
Az Apple által vizionált PC utáni világ alapelemei az iPad, iPhone és iPod touch eszközök, amelyek immáron Mac nélkül is alkalmasak a teljesen önálló működésre. Ennek keretében akár AirPort bázisunk beállítását is végre tudják hajtani az ingyenes AirPort Utility / AirPort segédprogram jóvoltából, amely alapból nincsen telepítve az eszközökre, éppen ezért az alapbeállításokat a Settings / Beállítások programban is végrehajthatjuk.
Az AirPort bázisok beállításának módjáról az iOS eszközeinket egy külön cikkünk számol be…

Az AirPlay beállítása hasonlóan történik a mobil eszközeinken, mint az AirPort Utility / AirPort segédprogram hatos verziójában, hiszen a felület is szinte teljesen azonos. A program elindításával AirPort hálózatunkat látjuk, ahol az internet kapcsolat mellett a WiFi eszközünk vagy eszközeink is megjelennek. A megfelelő működést itt is zöld pötty mutatja.

Az adott WiFi eszköz kiválasztásával annak paramétereit tölti be az alkalmazás, ahol többek között a sorozatszámát, az általa alkotott hálózat nevét, az IP címet, a vezérlő szoftver verziót, illetve a vezeték nélküli kliensek számát tudhatjuk meg. A jobb felső sarokban tudunk az Edit / Szerkesztés gombra bökni, amellyel a beállításokhoz is hozzáférhetünk. Az AirPort Express bázis esetén itt sorban a harmadik az AirPlay funkció, ahol lehetőségünk van elnevezni az AirPlay hangszórót külön, hogy az AirPlay-képes alkalmazásokból (például Music / Zene) e néven azonosíthassuk az adott bázist, és az arra csatlakoztatott hangszórót. Lehetőségünk van jelszót megadni, amivel az AirPlay képességhez való hozzáférést korlátozhatjuk, amely a WiFi jelszótól teljesen független. A beállításainkat a Done / Kész gombra bökve tudjuk véglegesíteni.

Az AirPlay beállításokat követően az AirPort Express bázis újraindul, néhány másodpercig a hálózati szolgáltatások nem elérhetőek.

Fizikai kapcsolat
Az AirPort Express bázis csatlakozói között egy olyan minijack port található, amely egyszerre analóg és digitális (optikai) kimenet: ha Toslink kábelt csatlakoztatunk hozzá, akkor lehetőségünk van digitális kapcsolaton keresztül erősítőhöz, hangprojektorhoz, házimozihoz kapcsolni. (Az AirPort Express sztereó jelet továbbít, vagyis hiába képes az erősítő 5.1-es hang megszólaltatására, az AirPlay szolgáltatás révén csak sztereóban fog szólni a hangfalszett.) Amennyiben normál 3,5 milliméteres minijack csatlakozót kapcsolunk az eszközhöz, mint a Harman/Kardon SoundSticks vagy bármely multimédiás hangszóró, akkor a bázis analóg jelet szolgáltat, és így szólaltatja meg az iTunes hangját. A jel kiváló minőségben kerül továbbításra, és a rendszer igyekszik előtölteni annyi adatot, hogy ne legyen akadozás. Az indításnál ezért nem rögtön, hanem csak néhány pillanat után indul meg a szolgáltatás.

AirPlay az iTunes-ban
Az AirPlay szolgáltatás használatához az iTunes programablak jobb alján lévő felnyíló menüből kell kiválasztani a Computer / Számítógép helyett az AirPort Express bázis kínálta AirPlay hálózatot. Ekkor néhány másodperc késéssel az iTunes már a külső hangszórón szólaltatja meg kedvenc muzsikáinkat. Ilyenkor a rendszer hangerő nem befolyásolja a hangszórók erejét - az iTunes saját, bal felső sarokban lévő belső hangerő csúszógombjával és a hangszórón lévő fizikai hangerő szabályzóval van mód megváltoztatni a lejátszás hangosságát.

Fontos képesség, hogy az iTunes képes több AirPort Express bázisra is jelet küldeni, vagyis ha egy nagyobb helyiségben, esetleg több helyiségben kívánjuk ugyanazt a muzsikát megszólaltatni, akkor az AirPlay menüből a Multiple Speakers / Több hangszóró opciót választva nyílik lehetőség arra, hogy több AirPort Express-re küldjük ugyanazt a jelet. A Mutliple Speakers / Több hangszóró ablakban pipákkal tudjuk kiválasztani, hogy a lista mely AirPlay hangszórói szólaltassák meg a zenét, sőt arra is lehetőség van, hogy maga a számítógép is szóljon - így ha az iMac-ünkre rá van csatlakoztatva egy Harman/Kardon SoundSticks, de ugyanazt a zenét akarjuk a nappaliban és a konyhában is megszólaltani AirPlay segítségével, akkor arra is mód van, hogy három helyen szóljon ugyanaz a muzsika, kvázi egyesítve a hangsugárzókat. A Master Volume / Fő hangerő az iTunes belső hangereje, de lehetőség van az egyes hangszórókat külön-külön is szabályozni az ablakból, ezzel biztosítva az ideális hangzásélményt.

Az AirPlay képesség olyan paramétere az AirPort Express bázisoknak, amely nélkülözhetetlenné teszi a kicsiny WiFi bázist a komolyabb zenei igényekkel rendelkező háztartások számára.

 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: