Az Apple a QuickTime 6 szoftverében mutatta be azt a rendszer szinten széleskörűen támogatott videó és hang tömörítési technológiát, amelyet 2003-ban szabványosítottak, és amely az MPEG-4 szabvány csoport Part 10 nevű alváltozata: a H.264 kodek. Ez a megoldás rendkívül széles körben használható a mobiltelefonos videóanyagok méretétől a videó konferenciákon át a nagy felbontású filmek és a Blu-ray DVD-k színvonaláig. Az Apple a később bemutatott QuickTime és Music / Zene alkalmazá verziókat is felvértezte a H.264 szabvány támogatásával, és jelenleg ez a kodek határozza meg az iTunes Bolt tartalmainak tömörítését is. Az iOS eszközök beépített kamerája, így az iPhone modellek 4K felbontású videók rögzítésére is alkalmas egysége is H.264 tömörítést használ a felvételek készítésekor.

Kiváló minőség, alacsony méret
A H.264 több szempontból is igen jól eltalált videó kódolási technológia. Az MPEG tömörítések egyik jellegzetessége, hogy a színek mellett a képi tartalom azonosságának ismeretével is tömörítenek: vagyis ha egy felvételen a szereplők azonos háttér előtt mozognak, akkor az MPEG csak a változó részeket tárolja el képkockánként, a hátteret behelyettesíti. Ez bizonyos esetekben minőség romlást eredményezhet, ám a H.264 e téren is fejlődött, és precízebb, pontosabb módon követi le a színek és képek változását, az álló háttér mozgását. A takarékos fájlméret érdekében képes változtatni a blokkok méretén, ezáltal precízen írja le a képi tartalom ténylegesen változó részét akár 4x4-es blokkok formájában, de nagyobb méretű, 16x16-os blokkok képében tárolja a nem változó régiókat. A gyors előnézeti mentéseket egyszeri átfutással (single-pass encoding) segíti elő, a kiváló minőségű végeredményt pedig többszöri átfutással garantálja (multi-pass encoding).Ilyen és ehhez hasonló fejlesztések révén a H.264 kódolású anyagok úgy tudnak kisebb méretűek lenni a korábbi technológiával kódolt filmeknél, hogy a minőségük lényegesen jobb, élesebb és színekben gazdagabb. A H.264 tömörítésű MPEG-4 fájlok például harmadakkorák, mint az azonos minőségű MPEG-2 anyagok. Az új kodek hatékonyabb, mint az MPEG-4 néven ismert MPEG-4 Part 2 technológia, amelynél négyszer nagyobb képkocka mérettel azonos méretű a H.264 fájl.

Méretezhetőség
A H.264 kodek egyik hatalmas előnye, hogy a mobiltelefonos mérettől a Blu-ray lemezek csúcsminőségéig képes kielégítő lehetőségeket kínálni: 176x144 képponttól 1920x1080 képponton át akár 4K (vagy afölötti) felvételekig a legjobb tömörítési eljárást kínálja a felhasználóknak.

Ennek a rugalmas méretezhetőségnek köszönhetően a H.264 kodeket sok területen használják vagy használták az utód H.265 megjelenéséig:
3GPP mobiltelefonos videótartalmak
Messages / Üzenetek és egyéb videókonferencia lehetőségek
YouTube videók
• internetes élő adások és igényre letölthető filmek
iTunes Bolt filmek és nagy felbontású filmek
• Blu-ray DVD lemezek
• DVB digitális televíziós műsorszórás
• iPod, iPhone, iPad videós tartalmak akkumulátor kímélő módon
• iOS eszközök beépített kamerájának felvételei akár 4K felbontásban (kompatibilis mód; egyéb esetben az újabb modellek a H.265 szabványt használják)
• számítógépen használatos nagy felbontású állományok (filmek, fotó bemutatók, prezentációk).

A H.264 kodek és az Apple kínálta hardveres gyorsítás révén bármely iOS és tvOS eszköz, illetve Mac alkalmas arra, hogy igazán nagy felbontású, akár 4K videókat tudjon teljes képkocka rátával, akadás nélkül lejátszani.

A macOS rendszerben
A H.264 kodek terjesztésére az MPEG (Motion Picture Experts Group) társulás a QuickTime technológiát választotta ki, így az Apple a szabványosítás első pillanatától kezdve támogatni tudja ezt a fejlett tömörítési eljárást. A kodek beépült a QuickTime-ba, amely a macOS alapvető eleme, és ezáltal felhasználható minden olyan Apple programban, amely videó lejátszásra vagy feldolgozásra használható: iMovie és Final Cut Pro.

Forrás: Apple QuickTime oldalak, Apple.com/Business

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2010. IIII. 23.
Frissítve: 2017. január 9.; 2023. február 25.