A Mac felhasználók megszokhatták, hogy az Apple tipikusan elsőként alkalmaz új technológiákat, de kíméletlenül az élen jár akkor is, amikor azok meghaladottá válnak. Így van ez a DVD formátummal is: jelenleg az Apple-nek nincsen olyan számítógépe, amelyben lenne optikai meghajtó, a meglévő lemezeink csak külső meghajtóval játszhatók le. E célra a cég az Apple USB SuperDrive termékét kínálja, amely ráadásul a hagyományos, széles USB-A csatolóval van felszerelve, így a korszerű Mac gépekhez csak Apple USB-A USB-C átalakítóval kapcsolható hozzá.
Bővebben az Apple USB SuperDrive egységről…

Függetlenül persze attól, hogy nincsen a gépekben meghajtó, a korábban megírt szoftvert az Apple továbbfejlesztette, és a macOS 10.14 Mojave rendszerben jelentős fejlesztéseket is bemutatott, amely révén például Touch Bar támogatást is kapott ez a szoftver, amely annyira alap szolgáltatásnak számít, hogy az Applications / Alkalmazások mappából átkerült a System / Rendszer mappa CoreServices („mag szolgáltatások”) nevű mappájába. Ezáltal nincsen szükségünk külső alkalmazásokra ahhoz, hogy a meglévő vagy újonnan vásárolt DVD lemezeinket megtekintsük egy új Mac-en.

Alapértelmezés szerint egy DVD videó lemez behelyezésekor a régebbi Mac gépek meghajtójába, vagy az Apple USB SuperDrive egységbe a DVD Player alkalmazás indul el, amely a legelső használatkor a régiókód beállítására kér fel. A régiókód a DVD formátum velejárója, egy olyan kényelmetlenség, amelyet a lemezkiadók találtak ki, hogy bosszantsák azokat, akik Amerikából olcsóbban vásároltak régebben DVD-t. Többek között az ilyen bosszúságok miatt terjedtek el roham tempóban az előfizetéses és letöltési szolgáltatások.
A régiókód beállításról külön cikkünk számol be…

A DVD Player segítségével különösebb kihívások nélkül tudjuk lejátszani a lemezeinket, elérni az extrákat, a MacBook Pro modellek Touch Bar felülete révén pedig mindennél könnyebben tudunk bizonyos funkciókat lejátszás közben is elérni.

A DVD Player szoftver aktuális verziója egyetlen felületből áll: a lemez tartalmát a Viewer / Lejátszóablak felületen játsszuk le, itt fut maga a tartalom, és a film fölött megtalálhatóak a vezérlő gombok. (Immáron tehát itt található a korábbi, távirányítót imitáló paletta, amely a régi verziókban különálló ablak volt.) A vezérlő felület néhány másodperc inaktivitás után elrejti magát, vagyis természetesen nem zavarja a film élményét, és úgy az ablakos nézetben, mint a teljes képernyős nézetben elérhető marad. Az összes funkciója elérhető a menürendszerből is, de aki az asztali DVD lejátszók használati élményét kedveli, annak otthonosabb lehet ezt használni, illetve lejátszás közben kéznél van. A Menu gomb használatával a DVD korong főmenüjébe tudunk kilépni, míg a Title gomb segítségével a DVD behelyezése után megjelenő tartalom indul el - ez lehet a főmenü is sok lemeznél, de van úgy, hogy teljesen eltérő tartalom. Ezen kívül a lejátszás vezérlő funkciók találhatóak meg itt.

A jelenet visszaléptető gombbal tudunk az éppen játszódó jelenet elejére ugrani, illetve egyesével visszafelé lépni. Ha a gombot egérrel nyomva tartjuk, akkor lassú visszafelé csévélés indul meg, amely azonban a DVD lemez olvashatósági paraméterei miatt erőltetett, lassú és nehézkes.

A szünet gombot a szóköz billentyű használata tökéletesen kiváltja: ezzel meg tudjuk állítani a lejátszást, majd még egy gombnyomásra ugyanonnan folytatni. Ilyenkor a Viewer / Lejátszóablak felületen a megállítás pillanata látszik, és a DVD még néhány percig forog a lejátszóban. Csak akkor áll le, ha hosszabb ideig nem indítjuk el újra a lejátszást.

A leállítás gomb (négyzet) ellenben befejezi a lejátszást, lepörgeti a DVD-t, a Viewer / Lejátszóablak felület feketévé válik, és a következő indításkor meg kell várnunk, amíg a korong felpörög, és újra betölti az aktuális helyszínt, vagy beállításunk szerint az elejéről kezdi a lemezt. A leállítás gomb használata egyenértékű a DVD Player programból való kilépéssel, így az újbóli lejátszás nem szükségszerűen folytatódik ugyanonnan, ahol leállítottuk azt.

A vezérlő felületen hangerő szabályozó csúszógomb is található. Ez a rendszerhangerőtől függetlenül képes befolyásolni a DVD lejátszás hangerejét. Fontos azonban, hogy ha a rendszer halk, akkor a DVD Player maximális hangereje sem éri el a maximumot, inkább csak amolyan finomabb hangerő állítás van a programon belül a rendszerhangerő állításon kívül.

Tipp: A rendszerhangerő is állítható finomabban a hangerőszabályzó négyzetek erejénél: ha az Option + Shift gombokat nyomva tartjuk, és úgy állítjuk a hangerőt, akkor a kijelző négyzetek negyedelésre kerülnek, és négyszer finomabb hangerő állításra nyílik lehetőségünk.A Touch Bar felülettel rendelkező MacBook Pro modellek tulajdonosai számára az Apple nagyon kellemes megoldással kedveskedett, és jó látni, hogy még ilyen alap szolgáltatást nyújtó alkalmazás, mint a DVD Player is kap új funkciókat az új felületre optimalizálva. A legalapvetőbb funkció, amely egy média lejátszó esetén megjelenhet a Touch Bar felületén, a lejátszás megállítása és a tartalomban való navigálás. Ennek megfelelően a Touch Bar bal oldalán a megállítás/lejátszás gomb kapott helyet, tőle jobbra pedig a film idővonala látható, amelyen markáns fehér sáv jelzi, hogy éppen hol tart a lejátszás. Jobbra egy párbeszédablakra utaló jelzés található, amely a beállításokat hozza fel: a film nyelvei és feliratai közül választhatunk egyszerű módon, a Touch Bar felületén.© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2003. december
Frissítve: 2014. február; 2018. augusztus 15. (Mojave)


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: