Az iTunes programnak hosszú ideig tiltott gyümölcse volt egy kis zöld menüelem: iTunes Store. A világ legnagyobb zeneáruháza fejlődött ki a néhány éve még CD-író és zene lejátszó programból, amely aztán filmekkel és más tartalmakkal is kiegészült, és kedvenc programunkból vált elérhetővé. Vagy legalábbis megtekinthetővé, hiszen Magyarországról hivatalosan még nem lehet vásárolni a különböző jogdíj törvényi akadályok miatt. Az iJoe.hu Apple Kereskedés azonban egy kis kerülő út segítségével leghűségesebb ügyfeleinek mégis kínál lehetőséget a vásárlásra, hogy kulturált és törvényes módon legyen lehetőség az internetről zenék és filmek letöltésére, azok vételárának megfizetésével.
Erről bővebben ide kattintva olvashat…

Amennyiben felfedezzük az iTunes Boltot, ott az előre fizetett kártyák segítségével lehetőségünk van vásárolni, dalokat és filmeket letölteni azok árának megfizetésével. Az iJoe.hu Apple Kereskedés kártyái segítségével az amerikai boltból van mód vásárolni, ahol bal oldalon találhatók meg a kategóriák, középen egy ajánló felület látható, jobb oldalt pedig az aktuális slágerek. Az iTunes jobb felső keretén lévő kereső a boltban keres, amennyiben éppen annak tartalmát böngésszük. Minden kedden egy ingyen dalt tölthetünk le, ami általában új szerzemény, és az iTunes közepén jelenik meg (Free Download - Single of the Week).

Az iTunes Bolt dollárban adja meg a tartalmak árát, amely dalok esetén 99 cent, albumok esetén általában 9.99 dollár, de több dal esetén változhat, minden esetben fel van azonban tüntetve az ár. Ebből következik, hogy az előre fizetett kártyából fennmarad némi pénz. Ezt később elkölthetjük, ha újabb kártyát vásárolunk, és azzal feltöltjük az egyenlegünket.

A vásárlást a Buy Album vagy Buy Song gombra kattintva hatjhatjuk végre, amely eredményeképpen az iTunes Store menüpont alatt megjelenik egy letöltések (Downloads) pont, és itt látható a folyamat. Amennyiben megfontoltabban akarunk pénzt költeni, úgy lehetőség van a bevásárlókosár használatára. Ezt az iTunes > Preferences > Store felületen állíthatjuk be, ahol a One Click (azonnali) és a Shopping Cart (bevásárlókosár) között lehet választani. Utóbbi csak összegyűjti a vásárlásra szánt dalokat, később törölhetők egyes elemek, és csak azt töltjük le így, amit nagyon biztosan meg akarunk vásárolni.
Ismerd meg az iTunes Bolt Complete My Album szolgáltatását dalok és albumok vásárlására…

A megvásárolt dalok letöltve a Purchased nevű dallistába kerülnek. Ha innen véletlenül törlünk valamit, az az iTunes zenetárban marad, de onnan semmiképp ne töröljük, mert akkor elveszik a zene, és újra meg kell vásárolni. Nagyon fontos, hogy a megvásárolt dalokról készítsünk biztonsági mentést, mert ha bármilyen okból elvesznek, az Apple nem pótolja őket a vásárlás ellenére sem. Az iTunes egyébként bizonyos időközönként felhívja a felhasználók figyelmét, hogy készítsenek biztonsági mentést az iTunes tartalmáról.

A megvásárolt muzsikákat és videókat egyszerre összesen öt darab számítógépen van mód hallgatni, de helyi hálózatban is elérhetők. A zenéket hét alkalommal írhatjuk CD-re, és akármennyi iPodra átvehetjük. Ha a zenét egy másik gépre másoljuk, akkor ott az iTunes kéri a kontó nevünket és jelszónkat, amit az iTunes Boltban használunk. Ezt megadva lehetőség van meghallgatni a zenét, de az iTunes figyelmeztet arra is, hogy eggyel kevesebb gép marad szabadon. Évente egyszer lehet törölni a gépek teljes listáját, így eladás előtt mindenképpen használjuk az iTunes > Store menü > Deathorize Computer… opcióját. (Hiába formázzuk a gépet és töröljük a tartalmát, teszünk fel új rendszert, az iTunes Boltban regisztrálva lesz a gép, még ha arról az új tulajdonos esetleg nem is tud.)

Nem tudunk az iTunes-ban dalt ajándékozni az iTunes kártyával, amelyet az iJoe.hu Apple Kereskedéstől lehet vásárolni. Ehhez ugyanis mindenképp hitelkártyás regisztráció szükséges, ami viszont nem lehetséges Magyarországról.

Egyes albumokhoz járnak ajándék PDF vagy Flash "könyvecskék", amelyek a CD borítók digitális utódai. Amennyiben a Flash tartalmat nem játszaná le az iTunes, akkor a System Preferences > QuickTime panel Advanced címkéje alatt az Enable Flash opciót kell kipipálni, amely révén ez a funkció működni fog. (Az Apple egyébként erről a vásárlást követően küld levelet is, amelyben elmondja a beállítás módját.)

Összefoglalva tehát az iTunes Bolt használata roppant egyszerű és kézenfekvő lehetőség az iJoe.hu Apple Kereskedés ügyfeleinek. Csupán a rendszeres biztonsági mentésekre kell figyelni, illetve arra, hogy eladás előtt szüntessük meg az adott számítógépünk jogosultságát a zenék hallgatására.