QuickTimeA QuickTime 6 újdonságai között a legfontosabb mindenképpen az új média formátum, az MPEG-4 teljeskörű támogatása volt. Ez a formátum arra a célra készült, hogy az interneten szórt műsorok a kisebb sávszélességű felhasználók számára is elérhetőek legyenek, illetve hogy a nagyobb sávszélességgel rendelkezők számára jobb minőségben legyenek elérhetőek.
 

< A Final Cut Express weblap demóinak és referencia filmjeinek többsége az MPEG-4 kodekkel lett tömörítve. MPEG-4 alapú a multimédiás mobiltelefonok videószabványa, a 3GPP is, amelyről egy későbbi cikkünk szól.

Az MPEG-4 az ISMA (Internet Streaming Media Alliance: Internetes Műsorszórók Szövetsége) által elfogadott sztenderd formátum, amelynek terjesztésére évekkel ezelőtt a QuickTime-ot jelölték meg. 2001 tavasza és nyara arról szólt, hogy a már elérhető MPEG-4 licenszelése kapcsán elhúzódó viták miatt nem jelenhetett meg a termék. Az Apple kénytelen volt béta verziót kiadni, hogy aztán a nyár folyamán végre megjelenhessen az MPEG-4 kódolás lehetősége a tömegeknél. (Az Apple támogatta azt az elképzelést, hogy a sztenderdet a lejátszóikba integráló gyártók fizessenek az MPEG-4-ért, de ellenezte, hogy azokat is jogdíj fizetésre kötelezzék, akik használni kívánják. Ez ugyanis akadályozta volna az elterjedését.)

Az MPEG-4 révén kitűnő minőségű tömörített videóanyagokat hozhatunk létre nagyon kis méretben. Az internetes szórásra szánt alapbeállítású 256 kilobites másodpercenkénti adattartalmú félperces videó 1,2 MB lett (25 fps, 320x240).
A minősége nem egy DVD, de aki látott internetes TV adást, érzékelni fogja, hogy ez annál sokkal jobb. Nagyvonlaúan megemeltem a méretet, hogy egy másodperc 400 kilobitet tartalmazzon. Így ugyanez a félperces videóanyag 1,6 MB lett, viszont a minősége messze-messze jobb lett az internetre szánt anyagnál. A méret itt is 320x240 volt, a képkockák mennyisége pedig 24 lett másodpercenként.
Ez azt jelenti, hogy elfogadható minőségűre tömörítve egy 320x240-es méretű másfél órás film akár 300MB-ból megúszható! Itt persze lehet variálni a mérettel és a tömörítéssel, tehát lehet még jobb minőségre törekedni, de az MPEG-4 mindenképp a legoptimálisabb tömörítőnek ígérkezik.

Az MPEG-4 további előnye, hogy támogatja a VBR-t, azaz a változó bit rátát. Ezáltal képes a tartalomnak megfelelően kisebb vagy nagyobb méretű képkockákat tömöríteni. Vagyis egy gazdag, színes kép nagyobb, egy fekete képkocka kisebb méretet foglal, és együttesen adnak egy átlagot, amit a felhasználó állít be a belátásának megfelelően.
 
A hang formátuma az AAC (Advanced Audio Coding), ami az MP3 tömörítésnél jobb minőségű. A beszédhang 60-70 kilobitnél már élvezhető, de itt is van lehetőség javításra - és a kis méretek miatt van is mozgásterünk. Alapból egyébként 96 kilobites a hang, és sztereó. Az AAC formátum dinamikusan terjed a világban, ami többek között a 2003. áprilisában bemutatott iTunes Music Store-nak is köszönhető.
Ez a formátum egyébként 128 kbps-en nyújtja azt, amit az MP3 160 kbps-en, vagyis kisebb méreten képes a CD minőségre.

A QuickTime egy zseniálisan összetett szoftver, és mivel az Apple teljes körű megoldásokat kínál, a QuickTime videó megoldásai is teljes körűek: így lehetőség van a QuickTime anyag internetes szórásra való optimalizálásra is - és természetesen a QuickTime Streaming Server használatával. A nézők pedig QuickTime Playerrel képesek lejátszani a tömörített anyagot akár egy gyengébb teljesítményű számítógéppel is - mint már többször utaltam rá, a MacMag.hu első számú gépe a cikk születésekor egy 366MHz-es indigó iBook.

Emellett persze az iMovie-s filmeket is lehet MP4-be exportálni - ha esetleg nemDVD-re vagy kazettára szánjuk őket -, és a kész termék szintén megtekinthető a QuickTime Playerben.

A QuickTime Playert több millió felhasználó tölti le mind Macintosh, mind pedig Windows platformra, és máig több olyan nagyszerű média létezik, amely csak QuickTime lejátszóval tekinthető meg, vagy abban a legjobb minőségű. Az MPEG-4 a maga nagyszerű lehetőségeivel biztosítja a QuickTime népszerűségét a médialejátszók piacán.