Az iTunes élményvilágának szerves részét képezi a képi megjelenés is - legyen szó akár a program elegáns felületéről vagy épp a látványos vizualizációról. Ennek az élménynek a része az egyes albumok borítóinak képe, amelyet a program nem csak megjelenít, de a színes kijelzős iPod lejátszókra, iPhone mobiltelefonokra és iPad táblagépekre szinkronizál is, hogy az iPod/iPhone/iPad kijelzőjén is láthassuk az albumok képét.

Az album borítókat az iTunes programablak lejátszó kijelzőjének bal oldalán láthatjuk. Az album borítók képi fájlok, amelyek a zenefájlba kerülnek elmentésre, egész pontosan az ID3 metadata adatsorba. Azaz ha nagy képet rakunk be a borító helyére, az növeli a zenefájl méretét is, így célszerű reálisan indokolt méretű, és JPEG tömörítésű fájlokat használni, de lehetőség szerint akkorát, hogy iPaden való használat esetén ott is szépen mutasson.

Megjegyzés: Az iTunes arbumborítókat több helyen használja, így például lehetőség van képernyővédő beállítására is. A System Preferences / Rendszerbeállítások program Desktop & Screen Saver / Háttérkép és képernyővédő panelen van lehetőség az iTunes Artwork kiválasztására. Ez az összes hozzáadott borító közül válogat.

Az iTunes az aktuálisan hallgatott dal borítóját jeleníti meg a kijelző bal oldalán. Amennyiben nincsen album borító a dalhoz rendelve, lejátszás közben erre a felületre húzhatunk egy kép fájlt, amit borítóként fog használni a program. Ilyenkor kicsit megakad a lejátszás, és a kép hozzáadódik a zeneszámhoz. Egy zenéhez több kép is hozzáadható, de ez nem indokolt. (Nyilván ha a borító mellett például a CD hátoldalát vagy a teljes kis könyv szkennelt képeit is szeretnénk hozzáadni a dalhoz, arra is lehetőség van. Ilyen esetben az iTunes kis nyilakkal enged váltani a képek között.)

Az album borítókat az iTunes a zenefájlokba rakja, így azokat az iPodra másolva is láthatjuk, és teljes iPod/iPhone/iPad kijelzőn is élvezhetjük őket. A megoldás nagyon elegáns, hiszen egy plusz élményt ad az iPod/iPhone/iPad használatához.

A borító képét az iTunes Infó ablakában törölhetjük, vagy cserélhetjük ki, ha például több lenne hozzáadva. Az Infó ablak az iTunes-ban a dal kiválasztásával és a Command + I billentyűparanccsal (Control kattintás > Get Info / Infó mutatása) nyitható meg, és itt az Artwork / Illusztráció felület alatt található a kép. Itt a csúszógombbal kicsinyíteni, újat hozzáadni (Add… / Hozzáadás…) és eltávolítani (Delete / Törlés) tudjuk az éppen kiválasztott borító képét.

Az iTunes Boltból letöltött dalokhoz jár az album borító is, így azokat nem kell külön letölteni. Amennyiben van iTunes kontónk, a program képes arra, hogy letöltse az iTunes-ban tárolt dalokhoz az albumborítót, ha az elérhető az iTunes Boltban. Ehhez a Control-kattintásra felnyíló

Ezen túl az macOS egy másik módon is tudja használni az albumok képét, méghozzá egy látványos megjelenésű képernyővédő formájában, amely a System Preferences / Rendszerbeállítások program Desktop & Screen Saver / Íróasztal és képernyővédő palettáján állítható be. Ott iTunes Artwork néven találjuk meg, és az iTunes-ban tárolt dalok borítóiból válogatva tapétázza ki a képernyőnket.Az iTunes teljeskörű zeneélmény megoldás az Apple-től a Mac és Windows felhasználók számára. Ezt jól példázza kiforrott megoldása az album borítók témakörére is.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2002. október 6.
Frissítve: 2004.; 2006.; 2010. 2011. 09. 18.; 2013. 08. 31.; 2015. április 11.
  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: