A System Preferences / Rendszerbeállítások program egyik alapvetőnek tekinthető panele a Displays / Kijelzők felület, amely az iMac, MacBook Air, MacBook Pro saját belső kijelzőjét, illetve a gépre kapcsolt kijelzőket egyaránt képes beállítani, elrendezni, elforgatni, ICC profillal módosítani. A macOS Mavericks rendszertől kezdődően akár vezeték nélkül, egy Apple TV segítségével az AirPlay Mirroring / AirPlay tükrözés technológiával is lehetőségünk van a Mac-hez külső kijelzőt csatlakoztatni, amelynek beállítása szintén ezen a felületen történik. A macOS 10.12.4 Sierra operációs rendszertől kezdődően a Mac gépek támogatják a Night Shift funkciót, amely révén az esti fényeknél kevésbé kékes a kijelző, hanem a szem számára olyankor barátságosabb sárgás fényekbe öltözik. A macOS 10.15 "Catalina" operációs rendszertől kezdődően ezen a felületen is kiválaszthatjuk a Sidecar / Oldalkocsi funkciót támogató iPad modellt, mint kijelzőt kiterjesztő felület. (Ennek a funkciónak külön beállítási felülete van, amelyről külön cikk is szól.)
Bővebben az Apple TV készülékről…
Bővebben az AirPlay Mirroring / AirPlay tükrözés technológiáról…
A Sidecar / Oldalkocsi funkcióról külön írásunk szól…

A macOS 12 “Monterey” operációs rendszerben a Displays / Kijelzők panel felülete jelentősen átalakult, logikusabb és célirányosabb megjelenést kapott. Egyszerűbben láthatjuk át a kijelzők egymáshoz viszonyított elhelyezkedését, így tudni fogjuk, hogy az egérkurzor a Mac kijelzőjének szélétől merre fog kihaladni.

• A felület egy kijelző használata esetén
A Display / Kijelző panelen a megjelenítőre, mint hardverre vonatkozó alapvető beállítások találhatók meg: itt válthatunk a támogatott felbontások közül. Az Apple által alkalmazott kijelzők - illetve a monitorok úgy általában - több felbontást (Scaled / Méretezett) támogatnak az optimális (Best for display) mellett. A most forgalomban lévő Retina LCD kijelzők többféle felbontást támogatnak, de nem minden felbontáson olyan éles és szép a képük - a Retina kijelző lényege a normál LCD kijelzőkkel szemben, hogy egy képpontot négy képpont alkot. Ezáltal a szélek finomak, minden részlet éles. A legszebb a megjelenés a tényleges natív kijelző felbontás negyedén van.

A kijelzők elérhető legnagyobb felbontásukat úgy nevezik, hogy natív felbontás. Ez arra utal, hogy a kijelző ennyi képpontot tartalmaz. Például egy tizenhárom hüvelykes MacBook Air Retina kijelzője 2560 x 1600 képpontból áll össze. Ezzel összefüggésben így a legideálisabb Retina felbontása 1280 x 800 képpont. Ez azonban komolytalanul nagy betűket és szűkösen megjeleníthető tartalmakat eredményez, emiatt skálázott felbontást használunk, és általában az 1440 x 900 képpontnak megfelelő felbontással használjuk ezeket a gépeket.Némi önkritika az Apple részéről, hogy az iMac modellek kivételével minden, kijelzővel rendelkező Mac gépe, a MacBook Air és a MacBook Pro is skálázott, a saját Retina felbontásánál nagyobb területet megjelenítő felbontással indul el. Ez azt is eredményezi, hogy bár fantasztikus a képminőség, nem az elérhető legjobbat kapjuk. Ezen a téren tehát fejlesztenie szükséges az Apple-nek, hogy a natív felbontás negyedén tudjuk használni a kijelzőinket, ahogyan az iMac vagy a Pro Display XDR esetén ez adott.

A natív felbontás a macOS rendszerben nem használható a Retina kijelzők esetén, hiszen akkor minden tartalom nagyon apró, a normál Retina felbontásnak megfelelő megjelenés nyolcada lenne.Az Apple operációs rendszer szinten oldja meg azt a feladatot, hogy minden tartalom és alkalmazás megfelelően jelenjen meg, azaz egy Retina kijelzőre optimalizált alkalmazás nem hatalmas méretben látszik a kijelzőn, hanem a megszokott méretében, ám sokkal részletgazdagabb módon.

• Fényerő állítás csúszógombbal
A Brightness / Fényerő állítási opcióval a kijelző fényereje szabályozható, gyakorlatilag az F1 és F2 gombok szoftveres változata ez a csúszógomb. A belső fényérzékelővel szerelt gépeken a Brightness / Fényerő alatt található a külső fényviszonyokhoz való alkalmazkodás opciója is (Automatically adjust brightness / Fényerő automatikus beállítása). Ha nem akarjuk, hogy a Mac visszavegye a kijelző fényerejét, ha sötétben vagyunk, akkor ezt kell kikapcsolni. Ilyenkor kézzel, az F1 és F2 gombokkal szabályozhatjuk a kijelző fényét. Fontos, hogy ez nincsen közvetlenül összefüggésben a világító billentyűkkel, azok ettől függetlenül is világítanak.

A MacBook Pro modellek újabb tagjain lévő Touch Bar felületen szintén elérhetőek a klasszikus funkciógombok: ezek vagy az FN billentyű nyomva tartásával, vagy a Touch Bar jobb oldalán lévő állandó gomboktól balra található kis, balra mutató nyílra bökéssel hozhatóak elő.• Több kijelző használata és elrendezése
A Mac-hez többféleképpen csatlakoztathatunk külső kijelzőt: közvetlenül kábellel, átalakító segítségével, illetve vezeték nélkül.

A közvetlen csatlakoztatás úgy valósulhat meg, ha a monitornak azonos kábele van, mint a Mac kimenete. Ez a mostani termékvonal esetén a Thunderbolt vagy USB-C kapcsolatot, illetve a Mac mini és Mac Pro esetén a HDMI kimenetet is jelenti. Átalakítóval gyakorlatilag bármilyen cél kapcsolatra tudunk jelet küldeni: régebbi Thunderbolt 1 és 2 kapcsolatra az Apple Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt Adaptere segítségével, Mini DisplayPort, DisplayPort, HDMI, DVI vagy VGA kijelzőre is. Erre a területre számos megoldás létezik, bármely kijelző típust meg tudjuk hajtani a Mac-ről általában az elérhető legnagyobb felbontással.

A vezetékes kapcsolatok esetén a csatlakoztatásat követően a Mac érzékeli a külső megjelenítőt, és azonnal háttérképpel látja el az adott másodlagos monitort. Néhány Mac egynél több kijelzőt is képes meghajtani, így ezekhez ilyen módon több külső kijelző is kapcsolható.Ezektől függetlenül van lehetőség arra, hogy az AirPlay technológiát használva a macOS Catalina rendszertől kezdődően elérhető Sidecar / Oldalkocsi funkció használatával iPad készüléket alkalmazzunk második kijelzőként. Ezt a bal alsó sarokban lévő Add Display menüből választhatjuk ki, és az iPad neve alapján tudunk választani az esetlegesen megjelenő több modell közül.

A macOS korábbi verzióival ellentétben a macOS Monterey rendszertől kezdődően már nem jelenik meg minden monitoron beállítás panel. Az Apple korábban ezt tartotta logikusnak, ám sokaknak szokatlan volt, hogy szétesik a System Preferences / Rendszerbeállítások program több ablakra, így egyetlen központi helyen, a fő kijelzőn jelenik meg csak a program, és ott van mód állítani a csatlakoztatott összes kijelző paraméterein.Amennyiben egynél több kijelzőt használunk, a panelen alapból az elrendezési felülete jelenik meg, a kijelzők felbontására és színére vonatkozó beállításokat pedig az alsó Display Settings… / Kijelző beállítások… gombra kattintva érhetjük el.

A Sidecar / Oldalkocsi kijelző esetén itt állíthatunk be olyan paramétereket, hogy tükrözze vagy kiterjessze a Mac képernyőjét az iPad, de akár főképernyővé is válhat. Továbbá a Sidebar / Oldalsáv nevű, parancsbillentyűket és gyors gombokat tartalmazó felület pozíciója, illetve a Touch Bar helye határozható meg. Az Apple Pencil felhasználók számára a dupla koppintás funkció itt is kiaknázható.A Displays / Kijelzők panel látványosan, a háttérképnek megfelelő illusztrációval jeleníti meg azt a helyzetet is, amikor a Sidecar / Oldalkocsi kijelző mellett további monitor van a géphez kapcsolva. Számos Mac - például a MacBook Pro 16”, a Mac mini vagy a Mac Pro - képes arra, hogy egynél több kijelzőt is meghajtson. Ezeknél hasznos, hogy a panelen rögtön láthatjuk az elrendezést, és odébb tudjuk mozgatni a kijelzőket a számunkra kívánt elrendezés szerint. (Korábban az elrendezés külön felületen jelent meg, ám az Apple a macOS Monterey rendszerben ezt praktikusan újragondolta.)

Az elrendezést egyszerűen húzással tudjuk alakítani és módosítani. Illetve az egér nyomva tartásával a kijelző kerete is elkezd pirosan jelezni, ahogyan a panelen is látható, hogy könnyedén azonosítsuk a monitort egy több kijelzős elrendezésű munkafelület esetén.

• Colour / Szín: A kijelző színprofiljának szabályozása


A System Preferences / Rendszerbeállítások program Displays / Kijelzők panel ad lehetőséget az adott kijelző színprofiljának beállítására is. Itt elsősorban meglévő színprofilok szerint választhatunk, mint a gyári profil (Color LCD, Pro Display P3, iMac, stb.), illetve kiválaszthatunk egy általános RGB profit, egy szabványos sRGB profilt, és az Adobe RGB-t. Mindegyiknek eltér valamiben, és számos esetben alapvető például nyomdai előkészítés esetén a használatuk.

Maga a hardver az Apple által gyárilag ajánlott legfelső profilt támogatja. Ha nem szeretnénk szoftveresen módosított profilt használni, akkor a felnyíló menüben a vonal fölött elhelyezkedő profilok közül kell választanunk. Ott csak a hardver által natívan támogatott profilok találhatóak meg. Alatta más, szoftveresen eltérő profilokat találunk, valamint olyan módon változtatott gyári profilokat, amelyek eltérnek a hardver natív képétől. Az alsó vonal alatt van mód a kalibrálásra, és így egyedi színprofil létrehozására is.Amikor kalibráljuk a kijelzőt szoftveresen vagy hardveresen, a kalibrált profil is ebben a listában fog megjelenni, és itt tudjuk később kiválasztani. A kalibráció egy ICC fájlban is megtalálható lesz a rendszerben.

• Kalibrálás a rendszer Display Calibrator / Kijelző kalibráló segédprogramjával
Az Apple alapból igen szép képmegjelenéssel kínálja a kijelzőit: az első élményt, amit egy Mac-hez kevésbé értő felhasználó megállapít a kijelzőre tekintve, hogy gyönyörű képe van. A hozzáértő felhasználók számára persze feltűnik, hogy alapból kissé "erőtlen", esetleg túl kékes a kijelző. Ezt az állapotot hivatott megoldani a kalibrálás lehetősége, amelyet az Apple a Display Calibrator Assistant / Kijelző kalibráló segéd programmal van mód végrehajtani manuálisan.Megjegyzés: A kijelző kalibrálása egy külön tudományág. A manuális kalibrálással ugyan remek eredményeket lehet elérni azon a területen, hogy ízlésünkhöz igazítsuk a képet, számunkra tetszetős végeredményt érjünk el, de a professzionális szintű kalibrálás, a pontos és színhelyes kijelző elérése mindenképpen céleszközzel történik. Erre a célra az iJoe.hu például kalibráló eszközzel végzett kalibrálást kínál az ügyfelei számára, de a piacon több kalibráló hardver megvásárolható, ha magunk szeretnénk a kijelzőinket kalibrálni.

Nagyon fontos tehát szem előtt tartani, hogyha pontosságra, színhelyességre törekszünk, akkor szakszerűen kalibrált kijelzőn végezzük a munkánkat! Ez kiemelten fontos a különféle dtp feladatok esetén, a fotófeldolgozás, nyomdai előkészítés során.


Az általános felhasználás terén azonban a legideálisabb, ha a szemünkre hallgatunk, hiszen ízlésünk szerint határozhatjuk meg, milyen is az a kép, amit nap mint nap látunk. Az Apple beállítási segédje nem enged igazán durva torzulásokat, ha jól végigkövetjük a beállítást, akár még a profit megközelítő eredményt is elérhetünk, de mindenképpen erőteljesebb, határozottabb képet alkotunk.

A System Preferences / Rendszerbeállítások program Color / Szín címkéje alatt található a Calibrate… / Kalibrálás… gomb, amellyel lehetőségünk van kezdeményezni a kijelző kalibrálását. Ez a gomb a fentebb már említett Display Calibrator Assistant / Kijelző kalibráló segéd alkalmazást nyitja meg, amely szakértő módban (az első felületen kipipálható Expert Mode) öt lépésben segít a kijelző hardveréhez legideálisabb ColorSync profilt létrehozni, majd két végső lépésben egyéb hardveres beállításokkal finomítani a képalkotást.Az első öt lépés a kijelző natív fényerejével kapcsolatos beállításokat finomítja: előbb a bal, majd a jobb oldalon lévő golyót megragadva tudjuk úgy szabályozni a kijelzőt, hogy a csíkos felületen az Apple logó minél kevésbé látszódjon, minél inkább beleolvadjon a háttérbe. Ehhez az Apple is azt javasolja, hogy távolodjunk el a kijelzőtől, amennyire csak lehet, illetve szükség esetén kicsit hunyorítsunk. Amikor a legkevésbé különül el az Apple logó a háttérből, akkor a legideálisabb a beállítás. A jobb eredmény érdekében a fényerőt öt különböző felületen tudjuk szabályozni. Ha jó munkát végeztünk, akkor a legvégén az Apple logó már nem is látszik a felületen.További lépésben a kijelző gamma értékét állíthatjuk be, amely nagyon-nagyon leegyszerűsítve a kontraszttal van összefüggésben, majd az optimális fehér értéket állíthatjuk be. Mindkét beállítási értéknél lehetőség van a kijelző natív értékét használni. Ezeket akkor érdemes módosítani, ha a kijelző valamiért nem tűnik tökéletesnek. Ha például enyhén sárgás árnyalatú, akkor a fehér pontot valamelyest el kell tolni a natív értékből, hogy ezen állítani tudjunk. A színhőmérséklet állításával Kelvin értékek szerint tudjuk módosítani a fehér pont helyét a skáln: 5.000 és 9.000 Kelvin közti értékek megadásával. Az illusztráción látható képen például az látható, hogy a kijelző natív fehér pontja 6509 Kelvin színhőmérsékletű fehér.A gamma elnevezés az analóg világból maradt ránk, és elnevezése a koordinátageometria egy görbéjére utal. Ezt a görbét a képet alkotó fénysűrűség (világosság = luminance), illetve a katódsugárcsöves megjelenítő képtartalmát meghatározó videójel feszültségének aránya rajzolja ki. A gamma értéke ebben a nemlineáris képletben egy szorzótényező, amely a gammagörbe koordinátarendszerben kirajzolódó vonalát meghatározza.
A képlet: fényerő (L) = gamma érték (γ) x videójel feszültség (U), azaz L = γ x U.
Ez a gamma érték a macOS rendszerekben (és hagyományosan minden Mac gépen az utóbbi évtizedekben) 2,2.
A System Preferences / Rendszerbeállítások Displays / Kijelzők panelen található Color / Szín felület szoros összefüggésben áll a ColorSync Utiltiy / ColorSync segédprogram nevű programmal, amely a Mac rendszer színkezelője. Egy profil megnyitásával az Open Profile / Profil megnyitása gombra kattintva a ColorSync Utilty / ColorSync segédprogram nyitja meg az ICC profilt, amely a kijelző kalibrációs adatokat tárolja. A ColorSync Utility / ColorSync segédprogram segítségével a hozzáértők elemezni tudják az aktuális kalibrációt.
Bővebben a színkezelés és a Mac viszonyáról…

• Night Shift: Fehéregyensúly váltás a sötétben
A Night Shift szolgáltatás révén a Mac képes arra, hogy a kijelző fényét melegebb tónusúra állítsa, vagyis a gyárilag hűs (és pontos) LCD színvilág helyett egy sárgásabb árnyalatkört jelenítsen meg, amely azonban az este folyamán segíti azt, hogy a szervezetünk a kékes fény hatására ne szüneteltesse annak a hormonnak a termelését, amely a pihentető alvásunkat segítené. (A melatonin nevű hormont a sötétedéskor kezdi el termelni a szervezetünk, ám a kijelzők kékes fénye ezt gátolja, mivel a szervezet úgy érzékeli, hogy napfény éri a szemünket. Ezáltal nem érezzük késztetve magunkat az alvásra, a szervezetnek pedig az alváshiány komoly károkat tud okozni hosszabb távon.)

A Night Shift egy olyan funkció, amely gyakorlatilag összetiporja mindazt, amire a kétezres évek eleje óta vártunk: a színhelyes TFT kijelző helyett valami sárgás képet ad vissza. Ez azonban nem a grafikus, fotófeldolgozó vagy éppen fényelő kreatív szakemberek bosszantását célozza, hanem a számítógép előtt ülő tömegek egészségén próbál javítani, hogy ne a Mac legyen az oka, hogy az este Facebookot görgető fiatalság esetleg nem alszik el időben.A Night Shift funkciót beállíthatjuk úgy, hogy napnyugtától napkeltéig önműködően aktiválódjon, valamint manuálisan is. A manuális bekapcsolás esetén a következő napkeltéig tudjuk aktiválni a funkciót, vagyis az Apple-nek sem az a célja, hogy a tökéletes P3 színskálás kijelző helyett valami sárga borzalmat használjunk, hanem hogy az adott időszakban tényleg ne világítson a napfény színhőmérsékletén a kijelző. A gyárilag erősen sárgás árnyalaton a csúszógomb segítségével lehetőségünk van finomítani. A Colour Temperature / Színhőmérséklet csúszógomb kevésbé melegtől a nagyon meleg árnyalatokig ad lehetőséget a finomhangolásra.

• AirPlay Mirroring / AirPlay tükrözés
A macOS Mavericks operációs rendszer egyik újdonsága az Apple TV irányába történő kijelző tükrözés, az úgynevezett AirPlay Display / AirPlay kijelző. Ennek lényege, hogy gyakorlatilag vezeték nélkül van mód külső megjelenítőt használni. A szolgáltatás alapja egy WiFi hálózat, és az arra csatlakozó Apple TV. A Mac az Apple TV irányába küldi a képet, amely közel valós időben megjelenik a külső megjelenítőn.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Displays / Kijelzők panel alsó részén található az AirPlay Display / AirPlay kijelző felnyíló menü, ahonnan kiválaszthatjuk a cél Apple TV készüléket. Szintén ez alatt van mód arra, hogy bekapcsoljuk a felső menüsoron megjelenő kijelző menüt, amelyből könnyebben tudunk AirPlay tükrözésre használatos kijelzőt választani.
Bővebben az Apple TV készülékről…
Bővebben az AirPlay Mirroring technológiáról…

©2009. MacMag.hu Cikk: Birincsik József
Frissítve: 2014. IIII. 5-6.; 2015. április 22. (Yosemite); 2019. április 14. [Night Shift; Mojave]; 2021. június 14., 25., 28. (Monterey)
  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: