A macOS Mountain Lion egyik kiváló újdonsága volt az iOS-ből eredeztetett, valójában többféle független fejlesztésű alkalmazás - például Growl - formájában jelen lévő értesítési központ szolgáltatás, amelynek lényege, hogyha bármely alkalmazás a felhasználó számára lényegi üzenetet közöl, akkor az egy külön felületen megjelenik a kijelzőn. A szolgáltatást a System Preferences / Rendszerbeállítások Notifications / Értesítések felületén van lehetőség finomhangolni.

Figyelmeztetések és eredetük az macOS rendszerben
A macOS operációs rendszer az évek alatt igen jó szabványát fejlesztette ki annak, ha egy program valamilyen információt kíván közölni: párbeszédablakok esetén a Dokkon ugráló ikonok, esetleges hangjelzés és képernyő villanás utalt arra, hogy valamilyen üzenet vár ránk, ha pedig új levelet kaptunk, vagy a csevegőprogramunkban új üzenetünk érkezett, akkor piros körben fehér szám mutatja, hogy figyelmünkre van szükség.

Az iOS rendszereken - iPad, iPhone, iPod touch - rendkívül népszerűvé vált az a lehetőség, hogy a rendszer egy beugró ablakocskában figyelmeztet, ha bármi miatt a figyelmünkre van szükség: új üzenet érkezett, valaki születésnapja közeleg, vagy egy emlékeztetőnk, amely most nyeri el aktualitását, vagy akár a Facebook közösségi portálon valakinek tetszett az általunk feltöltött fénykép… Az iOS rendszereken egyszerre egy alkalmazás felületét látjuk, tehát ott abszolút indokolt az ilyesmi, hiszen amíg nem lépünk ki a program felületéről, nincsen lehetőségünk érzékelni, hogy például a Mail alkalmazáson egy piros körben egy egyes jelent meg, utalva arra, hogy egy új levelet kaptunk.

A macOS rendszereken ilyen vizuális korlát nincsen, így hát nem is meglepő, hogy a Cupertinóban nem a macOS fejlesztői, hanem az iOS fejlesztő csapata jött elő elsőként a szolgáltatással, és csak később, a macOS Mountain Lion alatt került át ez a képesség a Mac gépek rendszerébe. A szolgáltatás azonban igen hasznos az iOS alatt, és hamar megkedvelték a Mac felhasználók is, még ha némi finomhangolást igényel is a szolgáltatás használata a gyári lehetőségekhez képest.A figyelmeztetések kikapcsolása, elkerülése
A hosszúra nyúlt bevezető után tekintsük át, mit is tudunk testre szabni a Notifications / Értékesítések panelen!

Az első és legfontosabb lehetőség az értesítésekkel kapcsolatosan a kikapcsolás lehetősége: előfordul, hogy filmet nézünk a gépen, vagy éppen egy prezentációt játszunk le egy ügyfélnek, és nem akarjuk, hogy folyton megzavarjon minket egy-egy értesítés. (A Messages / Üzenetek alkalmazás például alapértelmezés szerint minden üzenetet megjelenít a kijelzőn, így azt bárki olvashatja anélkül, hogy magát a Messages / Üzenetek programot megjelenítené.) Az értesítések legkönnyebben az Alt billentyű nyomva tartása mellett a rendszer jobb felső sarkában lévő értesítési központ ikonjára kattintva kapcsolható ki. Ha az Alt billentyűt lenyomjuk, az ikon szürkére vált, és bár a felülethez hozzáférünk, a képernyőn beugró figyelmeztetés ablakok nem fognak megjelenni, amíg vissza nem kapcsoljuk a szolgáltatást a nap folyamán, vagy amíg a naptár át nem lép a következő dátumra. (Az értesítések másnap azért kapcsolnak vissza, hogy ha elfelejtenénk a manuális visszakapcsolást, ne maradjunk le semmi fontos dologról.)

Ha az Alt billentyűt lenyomva kattintunk az értesítés központ ikonjára, majd ismét rákattintunk az ikonra, megnyitva az értesítési központ felületét, láthatjuk, hogy a Show Alerts and Banners csúszógombja az Off álláson van.

Az Apple arra is gondolt, hogy ha például kivetítőre tükrözzük a kijelzőnket, akkor ott ne jelenjenek meg az üzenetek. Ilyen esetben automatikusan kikapcsol az értesítések megjelenítése anélkül, hogy manuálisan bármit is állítottunk volna. Mivel megannyi kreatív és vezető beosztású szakember használja a Mac-et prezentálásra, az Apple alapvetőnek tartotta megelőzni az esetleges kellemetlenségeket azzal, hogy kivető csatlakoztatásakor és a kijelző tükrözésekor a rendszer nem dob a képernyőre olyan tartalmat, ami nem a felhasználó kezdeményezésére nyílik meg.

Ne zavarj! funkció (Do Not Disturb)
Az Apple a macOS Mavericks megjelenésével (az iOS 7 fejlesztésével párhuzamban) bemutatta azt a szolgáltatást, amely révén a felhasználók megadott időszakokra kikapcsolhatják az értesítéseket. Ha például éjjel aktív a számítógépünk, de nem akarjuk, hogy felvillanjanak értesítések, esetleg hangjelzések zavarják az álmunkat, akkor aktiválhatjuk, hogy például este 22 óra és reggel 7 óra között ne üzemeljen a funkció. Ezt a System Preferences / Rendszerbeállítások program Notifications / Értesítések paneljén a Do Not Disturb / Ne zavarj felületen van mód aktiválni: itt megadható szabadon, hogy mely időszakban ne zavarjanak. Ha például 16 és 18 óra között nyelvórán vagyunk, szintén kikapcsolható a zavarás.

Ezen a felületen láthatjuk a fentebb említett gyári beállítást, miszerint a Mac nem ad figyelmeztetéseket, ha projektorra vagy televízióra tükrözzük a képet. Amennyiben mindig szeretnénk megkapni értesítéseinket, akkor kikapcsolható a tiltás a When mirroring to TVs and projectors opció deaktiválásával.

Ugyanitt tudjuk szabályozni, hogy fogadjunk-e FaceTime hívásokat a Do Not Disturb / Ne zavarj időszakban. Alapbeállítás szerint senkinek sem engedünk ebben az időszakban hívást, de megadhatjuk például, hogy az iPhone készülék gyorshíváslistáján lévő személyek (Favorites / Kedvencek) hívhassanak akkor is, amikor az értesítéseink le vannak tiltva a nyugodt pihenésünk érdekében. Vagy engedélyezhetjük, hogy bárki tudjon hívni (Everyone / Mindenki). További okos opció az ismételt hívások átengedése (Allow repeated calls). Ennek lényege, hogy ha valaki egynél többször hív a tiltott időszakban, akkor a Mac a második hívást átengedi annak érdekében, hogy ne maradjunk le sürgős hívásról. A rendszer tehát feltételezi, hogy aki másodszor is telefonál, annak fontos mondanivalója lehet.A Do Not Disturb funkció nem csak a System Preferences / Rendszerbeállítások programban állítható be, hanem módunk van az értesítési központon is elérni a gombját: ha kicsit lefelé görgetünk, akkor fentről lehúzzuk az egyébként elbújtatott gombot, amivel ki- és bekapcsolható a zavarást tiltó funkció. Amennyiben itt kapcsoljuk be az Alt billentyű nyomva tartása mellett fentebb bemutatott funkciót, akkor is másnap visszakapcsol automatikusan az értesítési szolgáltatás. Erre szövegesen figyelmeztet is az értesítési központ.

Az értesítések és az értesítési központ testre szabása

A System Preferences / Rendszerbeállítások programban be tudjuk állítani, hogy egy program milyen figyelmeztető ablakot dobjon be: None / Semmi, Banners / Szalaghirdetések, Alerts / Jelzések. Amennyiben egy program részéről nem kérünk értesítéseket, úgy a None / Semmi opciót kell kiválasztani. Ilyenkor a program megnyitásával és megtekintésével tudjuk ellenőrizni annak tartalmát, illetve természetesen az ikonon megjelenik az újdonságra utaló szám piros körben, tehát a korábbi jelzést az újdonságra nem befolyásolja a beállításunk, csak az értesítések jellegzetes megjelenése marad el.

A szalaghirdetés és a jelzés között annyi a különbség, hogy a jelzés két gombot is tartalmaz, a View / Bezárás (valójában megjelenítés) és a Snooze / Szundikálás (valójában az üzenet nyugtázása, de a megnézés aktuális kihagyása) gombokat, és csak valamelyikre kattintva tűnik el, míg a szalaghirdetés csak megjeleníti az üzenetet, majd magától eltűnik akár felhasználói interakció nélkül is. A szalaghirdetésre kattintva megjelenik az adott figyelmeztetés tartalma, tehát új levél esetén a Mail program Inbox / Bejövő fiókja, benne a levéllel. Hogy mely programnál melyik a praktikus, azt minden felhasználó el tudja dönteni magának néhány nap használatot követően.

Kritikus elemet képez a Messages / Üzenetek alkalmazás, amelynek aktív felhasználóit idővel zavarhatja, hogy mindig minden egyes üzenet tartalma értesítés formájában is megjelenik. Ezt természetesen a Messages / Üzenetek programot kiválasztva a listából módosítani tudjuk.

A System Preferences / Rendszerbeállítások Notifications / Értesítések felületén tudjuk meghatározni azt is, hogy a kijelző jobb oldalán helyet foglaló, a jobb felső sarokban lévő gombra kattintva megjelenő értesítés központ milyen sorrendben jelenítse meg a figyelmeztetéseket. Ezt a Sort Notification Center / Értesítési központ rendezése felnyíló menüből tudjuk szabályozni, amely alapból idő alapú, vagyis a figyelmeztetést adó programok típusától függetlenül a legfrissebb kerül felülre, és a legrégebbi van alul. (Hogy pontosan mennyi figyelmeztetést jegyezzen meg a rendszer, azt szintén a panelen lévő Show in Notification Center / Megjelenítés az Értesítési központban felnyíló menüben szabályozhatjuk: itt 1, 5, 10 és 20 darab legutóbbi értesítés tárolása és megjelenítése között választhatunk.)

Az idő alapú megjelenés praktikus lehet, de az Apple lehetőséget ad arra is, hogy programok szerint kategorizálva jelenjenek meg az üzenetek, amelynek szintén megvannak a maga előnyei, hiszen például egy Game Center figyelmeztetés nem kerülhet legfelülre, egy fontos munkahelyi Calendar / Naptár figyelmeztető vagy egy Reminders / Emlékeztetők bejegyzés fölé, elvonva a figyelmet a szakmai feladatról. Ehhez a Sort Notification Center / Értesítési központ rendezése felnyíló menüből a Manually / Kézzel opciót kell választani, és ezt követően a programokat a listán tetszés szerint húzhatjuk a számunkra ideális sorrendbe - például a Calendar / Naptár és a Reminders / Emlékeztetők alkalmazásokat felülre, a Messages / Üzenetek és Game Center alkalmazásokat legalulra. Ennek hatására az értesítéseink a kijelző jobb oldalán e sorrendnek megfelelően jelennek majd meg.

A macOS Yosemite rendszerben az Apple jelentősen továbbgondolta a Notifications / Értesítések felület tudását, és részben a Dashboard / Műszerfal tudását igyekezett belesűríteni ebbe az egységes felületbe. Újdonságot jelentett továbbá, hogy immáron a fejlesztők számára is nyitott ez a felület, lehetőségük van olyan alkalmazásokat alkotni, amelyek beépülnek a Notification Center / Értesítési központ felületére.

Elősként lássunk, mint tudjuk módosítani, bővíteni a Notifications / Értesítések megjelenését! Amint a felület legaljára görgetünk, ott az Edit / Szerkesztés gomb jelenik meg, amely jóvoltából egyrészt eltávolíthatunk számunkra lényegtelen elemeket - ha például nem érdekelnek a részvényárfolyamok, akkor lehetőség van azok kijelzését kikapcsolni, és helyette például egy hasznos számológépet helyezni az oszlopba. Egyéb programok, például a Calendar / Naptár, illetve az iTunes is képes ide beépülni - a naptárunk az aznapi bejegyzéseket jeleníti meg, míg az iTunes az éppen játszott dalt, amelyet vezérelni is tudunk - hangerő állítás, léptetés, megállítás és elindítás, valamint az éppen játszott dalon belüli léptetés lehetősége kínálkozik fel.

A Social / Közösségi felületről a linkedin, a Facebook és a Twitter kontónk használatával van lehetőség új gondolatokat megosztani a barátainkkal. Ugyanezzel az opcióval tudunk üzenetet küldeni az iMessage kontónk használata segítségével.Ha az Edit / Szerkesztés gombra kattintunk, megjelenik az App Store gomb is, amelyre kattintva a Mac App Store-nak a Notification Center Widgets / Értesítési központ szerkentyűk felülete érhető el - kissé el van rejtve ez a gomb, így nem könnyű a hozzáférés. Itt a cikk születésekor 24 minialkalmazást volt mód elérni, amelyek között a Blogo webnapló készítő alkalmazás kiegészítőjétől kezdve az akku állapot kijelzőn át a gitárhangolóig sokféle megoldás megtalálható. Egy rendkívül hasznos minialkalmazás a Parcel - Delivery tracking nevű kiegészítő, amely révén például UPS küldeményeink állapotáról kapunk értesítéseket, amint valami változás történik velük az útjuk során.

A frissen telepített szerkentyű jelenlétére utaló jelzés a Notification Center / Értesítési központ alján jelenik meg: 1 New / 1 új felirat utal arra, hogy telepítésre került egy minialkalmazás. A gombra kattintva elérjük a szerkesztési felületet, ahonnan új szerkentyűket adhatunk az értesítési központhoz, többek között ezt az újonnan letöltött példányt is.

Az értesítési központ elemeit a szerkesztés közben szabadon felcserélhetjük, hogy a legideálisab sorrendet érhessük el.

Weblapok értesítési funkciói

A macOS Mavericks egyik újdonságaként mutatta be az Apple 2013. végén a Safari weblap értesítéseket. A szolgáltatás lényege, hogy ha egy-egy kedvelt és gyakorta nézett lapon újdonságok jelennek meg, akkor egyetlen engedélyezést követően mindig kapunk értesítést arról, ha a lapon új tartalom vár ránk.

A szolgáltatás nem annyira kötődik a System Preferences / Rendszerbeállítások programhoz, mivel ott csak a megjelenés sorrendjét és típusát tudjuk állítani, mégis az értesítés témába vág. Beállításait a Safari programmenü Preferences / Beállítások parancsára megnyíló ablak Notifications / Értesítések felületén tudjuk elérni: itt láthatjuk az összes olyan lapot, amely valaha az engedélyünket kérte arra, hogy tartalmakat jelenítsen meg az értesítési központunkban. Bármely lap engedélyét megvonhatjuk, és az Allow / Engedélyezés állapotról a Deny / Tiltás állásra kapcsolhatjuk át. Lehetőségünk van törölni is egy lapot a listáról, ekkor azonban újra engedélyt fog kérni, ha meglátogatjuk. Törölni az adott lapot kijelölve a Remove / Eltávolítás gombra kattintva tudunk, vagy a Remove All / Mind törlése gombra kattintva tudjuk teljesen üríteni a listát.Amennyiben nem szeretnénk, hogy bármely weblap értesítések küldésére kérjen engedélyt, akkor az ablak alján lévő opció (Allow websites to ask for permission to send push notifications) deaktiválásával tudjuk tiltani az efféle kéréseket.

Miként építheti bele egy fejlesztő a weblapjába az Apple Push Notification szolgáltatást?
Íme egy angol nyelvű cikk egy szakblogon a témáról…

Today / Ma - aktualitások az értesítési központ felületén

Az Apple a macOS Yosemite rendszerben mutatta be az új nézet elemét, az adott napra vonatkozó összes hasznos információt kínáló Today / Ma nézetet. Ezen a felületen nem jelennek meg a nem fogadott hívásaink és a weblapok hírei, cserébe viszont láthatjuk, hogy az adott napra a naptárunk tartalmaz-e aktualitással bíró bejegyzéseket, milyen időjárás lesz, pontosan hanyadika és milyen nap van. Ezen kívül bekapcsolhatunk néhány szerkentyűt, amely aktualitással bírhat, illetve természetesen a számológépet és az iTunes kijelzést is.

A Today / Ma nézet roppant kényelmessé teszi az értesítési központ használatát, hiszen a beállított jelzések és figyelmeztetések időpontjától függetlenül teszi gyorsan elérhetővé az aktualitással bíró tevékenységeket. A felület legalsó részén a másnapi programunkra utaló információkból kapunk szemelvényt.

© MacMag.hu Cikk: Birincsik József, 2012. 08. 27.
Frissítve: 2014. V. 7. (macOS Mavericks; Retina; Web; Share) | 2015. április 30. 20:48 (Yosemite; Notification widgets)  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: