A System Preferences / Rendszerbeállítások program egy látszólag egyszerű, valójában rendkívül összetett és sokféle beállítási lehetőségeket kínáló felülete a Network / Hálózat panel, ahol a Mac hálózati kapcsolatait tudjuk konfigurálni akár helyszínek szerint csoportosítva, portokat egyesíthetünk és a különféle csatlakozó felületekhez teljesen egyedi paramétereket megadva. Az egyes hálózati kapcsolatok felületének Advanced gombjára kattintva egészen bonyolult beállításokhoz is hozzáférhetünk.

Napjaink számítógépein többféle hálózati port is helyet kap: minden Mac rendelkezik WiFi és Bluetooth képességgel, a Thunderbolt kapu alkalmas IP alapú kommunikációra, az asztali gépeken pedig Ethernet kapu is található. Emellett a Mac mini rendelkezik FireWire 800 kapcsolattal is, amely szintén alkalmas IP alapú kommunikációra, csakúgy, mint az Apple Thunderbolt Display egységen lévő FireWire 800 kapu. Portokat hozhatunk létre virtuálisan - például portegyesítéssel.

Bővebben:
IP a FireWire kapcsolaton keresztül… (2005-ös cikk)
A Thunderbolt kapcsolat…
Portegyesítés…A leggyakoribb hálózati kapcsolat napjaink vezeték nélkülivé vált világában a WiFi, amelynek használata és beállítása viszonylag egyszerű - az esetek többségében a WiFi kapcsolat felépítéséhez nem is kell elindítanunk a System Preferences / Rendszerbeállítások programot, mert azt a gép első üzembe helyezésekor létrehozzuk, és után az macOS WiFi menüjéből könnyedén elérjük, kezeljük.

• Hálózati felületek kezelése, kikapcsolása és hozzáadása
A System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panelen az alapvető hálózati portok be vannak kapcsolva. Néhány esetben azonban manuálisan kell hozzáadni egy-egy új portot. Ha például vásárolunk egy Apple Thunderbolt Gigabit Ethernet Adapter kiegészítőt a MacBook Pro mobil számítógépünkhöz, azt hozzá kell adni a hálózati kapcsolatokhoz, mielőtt használni tudnánk.Ennek módja, hogy a hálózati kapuk listája alatti plusz jelre kattintunk, és ott kiválasztjuk a megjelenő új hálózati felületet. A Network / Hálózat panel érdekessége, hogy a beállításaink után meg kell nyomni az Apply / Alkalmaz gombot. Ez a Mac alatt szokatlan, de a hálózati beállítások esetén érthető, hiszen nem cél, hogy egy menüelem téves kiválasztásával esetleg megszakítsuk a hálózati kapcsolatunkat.

A hálózati kapcsolat eltávolítása ugyanezen a felületen történik: a kiválasztást követően a mínusz jelet kell lenyomnunk.

Ha egy szolgáltatást nem szeretnénk törölni, csak inaktívvá tenni, azt a fogaskerékkel jelzett funkció menü Make Service Inactive parancsával tehetjük meg.

Ugyanebben a funkció menüben van lehetőség arra, hogy az adott hálózati kapuhoz beállítást importáljunk. Ennek akkor lehet jelentősége, ha manuálisan kell megadnunk a hálózati kapcsolat paramétereit. Ilyenkor egy másik, már üzembe helyezett Mac-ről lehetőség van bemásolni a beállításokat.

• Sorrend
A hálózati portok sorrendjét is mód van szabályozni a fogaskerékkel jelzett funkció menüből. Ennek jelentősége, hogy a Mac a megadott sorrendben néz szét a hálózati portokon - ha például nem talál megbízható WiFi hálózatot, akkor a képen látható kép alapján a Display FireWire, azaz az Apple Thunderbolt Display hátán lévő FireWire 800 kapun néz szét. Ennek kevés gyakorlati haszna van, tehát érdemes helyette fentebb helyezni az iPhone USB opciót - így ha az iPhone-ról osztunk meg internetet, akkor a WiFi után a Mac azonnal az USB kapun néz szét, hogy az iPhone éppen oszt-e felé internet kapcsolatot.

A sorrend módosításához a Set Service Order… parancsot kell választani a fogaskerékkel jelölt funkciómenüből. A hálózati kapukat ezt követően csak a megfelelő sorrendbe kell húzni, és a jóváhagyást követően a jobb alsó sarokban lévő Apply gombot lenyomni, hogy a beállítást véglegesítsük.

• Helyszínek
A System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panel egyik hasznos képessége a helyszínek létrehozása. Ennek semmi jelentősége nincsen azok számára, akik mindenhol WiFi vagy DHCP alapú Ethernet kapcsolattal dolgoznak, de előnyös lehet olyankor, ha a cégen vagy intézményen belül valamiféle szigorú információtechnológiai politika van érvényben, és egészen másféle beállításokat kell alkalmazni a hálózathoz való hozzáféréshez.

Ilyen esetben a Location menüből az Edit Locations gombra kell kattintani, és a megnyíló párbeszéd ablakban létrehozni egy új helyszínt - például „munkahely.” Az új helyszín esetén egészen más hálózati kapcsolatokat állíthatunk be - például kikapcsolhatjuk a WiFi és egyéb paramétereket, ha csak az Ethernet kapcsolat engedélyezett. Átváltva erre a beállításra a rendszer tudja, hogy például a manuálisan megadott IP-címünkkel tud majd csatlakozni, és anélkül, hogy újra be kellene állítani valamit, vagy át kellene váltani az Ethernetre a WiFi manuális kikapcsolásával, a rendszer értelmezi, hogy most azon a helyszínen van, ahol a már korábban megadott Ethernet beállításokkal jut hálózathoz.

A helyszínt az Alma menüből is ki tudjuk választani, vagyis viszonylag könnyű és célirányos a váltás: a Location / Helyszín menüből kiválaszthatjuk az alternatív helyszínt. Amennyiben a helyszín automatikus, úgy a rendszer a portok megadott sorrendjében próbál csatlakozni - például az ismert WiFi hálózatok keresésével.

Tipp: Amennyiben nem vagyunk ismert WiFi hálózat közelében, de a helyszín automatikusra van állítva, érdemes kikapcsolni a WiFi kapcsolatot, ugyanis a Mac ilyenkor néhány másodpercenként próbál kapcsolódni a WiFire, és keresi a megbízható hálózatokat, amellyel indokolatlanul meríti az akkumulátort.

A helyszínek használatának nem csak az előre konfiguráltság az előnye, hanem az is, hogy kikapcsolhatunk olyan hálózati kapukat, amelyekre az adott helyen nincsen szükség. Vagyis a helyszín váltással deaktiválódik a WiFi ott, ahol mindig Ethernettel kapcsolódunk - vagy éppen olyan helyen, ahol az iPhone-ról megosztva kapjuk az internetet USB-n keresztül.

• Hálózati kapcsolat létrehozása
Az macOS rendszer üzembe helyezésekor az egyik első művelet, hogy felcsatlakozunk egy WiFi hálózatra, vagy éppen kapcsolódunk vezetékes internet szolgáltatásunkhoz. Ezen a műveleten a gép üzembe helyezésekor túlesünk, így a későbbiek során erre tipikusan már nem kelt sort kerítenünk. A mobil gépeket többnyire csak WiFI kapcsolattal használjuk, a WiFi hálózatokra kapcsolódást pedig mindenki másodpercek alatt megtanulja az macOS WiFi menüjéből.

Előfordul azonban, hogy a boltban üzembe helyezett és frissített iMac számítógépet otthon DSL internet kapcsolattal használjuk, amely PPPoE szolgáltatás, és beállítást igényel. Ebben lehet segítségünkre a hálózati segéd (Network Assistant) alkalmazás, amelyet a System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panel Assist me… gombjára kattintva, és ott az Assistant… gombot választva tudunk elérni. Az így megnyíló Network Setup Assistant program létrehoz egy helyszínt az adott dátummal és idővel. Ennek az a célja, hogy ha valamit rosszul állítunk be, akkor a korábbi hálózati beállításunk még használható maradjon, arra könnyedén vissza tudjunk lépni a helyszínek menüjéből.

A Network Setup Assistant több opciót ajánl fel, amely során ki tudjuk választani a hálózati kapcsolat típusát, és beírni az ahhoz szükséges adatokat. Egyes szolgáltatások - például a helyi hálózathoz való vezetékes kapcsolódás nem igényel beállítást, amennyiben a hálózatban DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) szolgáltatás üzemel. Ez egy olyan hálózati szabvány, amely automatikusan ruházza fel a klienseket a kapcsolathoz szükséges tulajdonságokkal - leegyszerűsítve a képletet: IP címet ad a számítógépeknek.

Amennyiben például kábelmodemünk van, a Network Setup Assistant elmagyarázza, hogy miként csatlakoztassuk azt, és hogy a kapcsolat után indítsuk újra a modemet.

A PPPoE szolgáltatások esetén, mint a DSL kapcsolat, a Network Setup Assistant segít megadni az előfizetői nevet (ez tipikusan egy e-mail cím), illetve a jelszót, illetve lehetőséget ad a szolgáltatás elnevezésére is. Itt több paramétert be tudunk még állítani - például hogy mindig kapcsoldóva legyen a hálózatra a modem, vagy csak akkor kapcsolódjon néhány pillanat alatt, ha a számítógépünk valamilyen internetes kommunikációt kezdeményez - például elindítjuk a Safari böngészőt, és az elkezdi betölteni a kezdőlapunkat.

Előfordul, hogy nem a Mac belső hálózati portjait használjuk, hanem például egy iOS eszközről osztjuk meg a kapcsolatot USB kábelen keresztül. Az iOS eszközök kínálta Personal Hotspot / Személyes hozzáférési pont révén lehetőségünk van például az iPhone mobilinternet előfizetését a Mac irányába megosztani. (Ez WiFI és Bluetooth kapcsolaton keresztül is működik, de az iPhone gyors merülése okán az USB kapcsolat a legideálisabb.)

Az iOS eszközökön a Settings program Cellular és Personal Hotspot felületén van módunk a beállításokat módosítani, illetve aktiválni a megosztást.

A Settings Cellular felületén be kell kapcsolnunk a mobilinternetet (Cellular Data), amennyiben az inaktív, és a jobb sebesség érdekében az LTE kapcsolatot is (Enable LTE), ha a készülék rendelkezik ilyen képességgel. Lentebb görgetve és külön menüben is elérhető a Personal Hotspot / Személyes hozzáférési pont, amely bekapcsolásával WiFi, Bluetooth vagy USB kapcsolatot létesíthetünk a Mac és az iPhone vagy iPad között.

A WiFi kapcsolat négy eszköz számára kínál internet kapcsolatot, ám fontos figyelembe venni, hogy a kliensek számának növekedése lassítja a kapcsolatot, illetve látványosan képes növelni az adatforgalmat. Amennyiben kicsi az előfizetésünk adatkvótája - 1-3 GB -, akkor sok kliens azt hamar el tudja fogyasztani, és utána csak jelképes internet kapcsolat áll a rendelkezésünkre. (Míg külföldön az iPhone mellé tipikusan nagy adatcsomagok járnak - akár korlátlan is -, addig Magyarországon, ahol az LTE lefedettség egyébként viszonylag gyenge, komolytalan adatcsomagokat kínálnak viszonylag drágán.)

Tipp: Az iPhone készüléken érdemes kikapcsolni a mobil internetet, ha azt nem használjuk, ugyanis az eszköz a szolgáltatóval néhány másodpercenként kommunikál, hogy a kapcsolat elérhetőségéről meggyőződjön, és akár egy ilyen kommunikáció jelentősen csökkentheti az adatkapcsolatunk kvótáját.

Egyes szolgáltatók korlátozhatják a Personal Hotspot / Személyes hozzáférési pont. Ilyenkor ez a funkció nem elérhető. Ez nem az iPhone vagy az iOS hibája, hanem a szolgáltató korlátozása.

Megjegyzés: Az iPhone készülék használata esetén lehetőség van Bluetooth Tethering aktiválására is a System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panelen. Ennek lényege, hogy a párosított Mac irányába oszt hálózati kapcsolatot.

Nem ritka az sem, hogy egy mobil szolgáltatótól szerzünk be USB-s modemet, amellyel mobil internetet használunk a Mac-en. Ezen USB modemek mellé azonban a szolgáltató tipikusan biztosít külön szoftvert, amelyen elvégezhetjük a hálózati beállításokat. Ilyesmi elérhető mindegyik szolgáltatótól, ha előfizetés keretében szerzünk be modemet.

Amennyiben küön USB modemet szerzünk be, amely kártyafüggetlen, akkor a modemet gyártó cégtől van mód a szükséges meghajtóprogramot letölteni, amely révén a System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panelen van mód a beállítások végrehajtására. Ilyen modem gyártó például az Option vagy a Huawei. A kártyafüggetlen modemek előnye, hogy nem kell hűségszerződést kötnünk, és külföldön is használni tudjuk a modemet egy helyi mobilinternet előfizetéssel, ha huzamosabb időt töltünk az országhatáron túl. (A szolgáltatók tipikusan korlátozzák vagy nagyon drágán teszik lehetővé a mobil internet előfizetésünk külföldi használatát.)

• Hibaelhárítás
A System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panelje egy több helyről is elérhető dedikált hibakereső és elhárító alkalmazást is tartalmaz, a Network Diagnostics nevű kicsiny programot, amely segít azonosítani, hogy éppen mely ponton akadt el a kapcsolatunk: helyben van a hiba, vagy az internet szolgáltatótól nem jön adat.

Amikor nincsen internet kapcsolatunk, de szeretnénk például behozni egy lapot a böngészőnkben, akkor a Safari néhány próbálkozás után felajánlja a hálózati diagnosztika lehetőségét. Ezt a felületet egyébként bármikor elérhetjük a System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panelen. Az ablak alján lévő Assist me… gombra kattintva ugyanis nem csak az első beállításunkat hozhatjuk létre, de a Diagnostics… gombra kattintva elindíthatjuk a hálózati diagnosztikát is.

Megjegyzés: A Network Diagnostics program a Macintosh HD: System: Library: Core Services mappában elérhető, onnan is megnyitható.

Ennek első felületén helyszínt kell kiválasztanunk, amely a felhasználók nagy többségénél az Automatic opció. Tovább lépve ki kell választani, hogy milyen kapun keresztül érjük el a hálózatot: Ethernet, WiFi vagy más. A kérdés trükkös, ugyanis a Network Diagnostics alkalmazás csak az Ethernet és WiFi kapcsolatok elemzését kínálja. Vagyis ha a mobil internet kapcsolatunk nem működik, arra nem tud tippet adni a program.

Amennyiben Ethernet vagy WiFi kapcsolatot használunk, a Network Diagnostics lépésről lépésre végighalad a helyi beállításokon, ellenőrzi a kapcsolatot az internet szolgáltatóval, megnézi az internet beállításainkat, és ellenőrzi, hogy az Apple szerverével fel tudja-e venni a kapcsolatot.

Egy alattomos hibajelenség, hogy a szolgáltatótól kapott, WiFi bázissal kiegészült modem hálózatának ékezetes nevet adunk, amelyet az látszólag jól jelenít meg, valójában az ékezetet HTML kóddal látja el, és ezért a Mac látszólag tud kapcsolódni, internet mégsem jön a hálózaton. Ha ilyen hibával szembesülünk, mindenképpen nevezzük át a modem képezte hálózatot ékezet nélkülire, hogy a hálózat megfelelően működjön.

A hibajelenségek egy részére megoldást nyújthat a Mac újraindítása, vagy éppen a WiFi egység újraindítása.

Néha megoldást nyújt a következő fájl letöltése, ha a WiFi kártyánk látszólag rendellenesen működik:
Macintosh HD: Library: Preferences: SystemConfiguration: com.apple.airport.preferences.plist Ezen irat letörlésével és a gép újraindításával gyakorlatilag kényszerítjük az operációs rendszert, hogy újra elkészítse a WiFi hardver beállításait. Sok esetben ez segít megoldani az olyan hibákat, mint például az egyébként jó WiFi hálózat véletlenszerű eldobása, az adatátvitel váratlan lelassulása mindenféle magyarázat nélkül, illetve az alvás utáni kapcsolódás nehézségei.

• Portegyesítés
A portegyesítés témakörében egy külön cikkünk született, amely a téma gazdagsága és részletessége okán indokolt.
A cikket ide kattintva van lehetőség tanulmányozni…• További beállítások az Advanced gombra kattintva
A System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panel bármely eleménél elérhető az Advanced… gomb, amellyel mélyebb beállításokat érhetünk el az alapértelmezett néhány paraméternél.

A legtöbb beállítási lehetőség a WiFi alatt található, így a cikknek ezen szekciójában a WiFi kibővített beállításait vizsgáljuk.

- Wi-Fi
A Wi-Fi címke alatt találjuk meg azokat a WiFi hálózatokat, amelyekre a Mac már volt csatlakozva, és amelyek jelszavát eltárolta a kulcskarikán, azaz újból képes csatlakozni. A listához könnyedén adhatunk hozzá és róla távolíthatunk el elemeket. A hozzáadás egyébként önműködően történik, ha a Remember networks this computer has joined opció ki van pipálva. Ennek jelentősége, hogy ha egyszer megadtuk a jelszót egy hálózathoz csatlakozva, akkor a Mac eltárolja az információkat, és később az adott helyszínen újból képes lesz csatlakozni a hálózathoz.

A listáról olykor érdemes lehet törölni is elemeket, hiszen előfordul, hogy például a vonattal utazók a különféle vasúti kocsikon csatlakoznak a fedélzeti internetre, és a listán megjelenik akár több száz ilyen hálózat neve. Ezeket azonban felesleges eltárolni, mivel sok helyet foglalnak a listában, és mindegyik csatlakozásnál el kell fogadni a használati feltételeket.

A Wi-Fi felületen van mód bizonyos lépéseket adminisztrátori hozzáférésre korlátozni. Ilyen például a számítógépek közti hálózat létrehozása, a hálózatok közti váltás és a Wi-Fi ki- és bekapcsolása.

A számítógépek közötti hálózat lényege, hogy ha nincsen Wi-Fi bázis, de szeretnénk például vezeték nélkül adatot cserélni úgy, hogy egy másik közeli Mac-ről elérjük a gépünket, akkor úgynevezett Computer-to-computer network hozható létre a WiFi menüből.

Hasonló téma az Internet Sharing / Internetmegosztás témakör, ahol egy, a számítógépünk által létrehozott hálózatra kapcsolódnak kliensek, hogy elérjék a megosztott internetünket - ha például a Mac-ről akarunk USB modemen át kapott mobilinternetet megosztani egyéb gépek felé. Az internetmegosztásról bővebben…

Rokon terület az AirDrop szolgáltatás, amely az Apple implementációja a Wi-Fi Direct szabványra.
Bővebben az AirDrop képességről…

A hálózatok változtatásának korlátozásával és a a Wi-Fi ki- és bekapcsolásának korlátozásával egy cégen belüli biztonsági előírásokat erőltethetünk rá a céges számítógép felhasználójára.

- TCP/IP
A Transmission Control Protocol/Internet Protocol rövidítése, amelyet akkor kell konfigurálnunk, ha az általunk használt szolgáltatás manuális IPv4 vagy IPv6 cím beállítást követel meg. Az esetek legnagyobb többségében az IP címek kiosztása dinamikusan történik, vagyis ha egy kliens csatlakozik a rendszerbe, akkor az a DHCP kiszolgáló jóvoltából kap egy címet (például 10.0.0.7). Előfordul azonban, hogy a kiszolgáló másként van beállítva, így manuálisan kell a klienseket beállítani. Erre a célra szolgál ez a felület: itt lehetőség van az IPv4 és IPv6 címek megadására, átjáró és router címének megadására. Továbbá a DHCP szolgáltatások esetén kérhetünk új kiosztást a kiszolgálótól (Renew DHCP Lease gomb).

- DNS (Domain Name System)
A hálózati beállításainktól függően itt a helyi router címe jelenik meg. Ezen a felületen egyfajta egyszerűsítési művelet végezhető el, mégpedig olyan formában, hogy általunk gyakorta használt szerverek címei listázhatók, és ha beírunk egy szót a böngészőbe, akkor a rendszer kísérletet tesz arra, hogy a listázott domain neveket végigkeresse, hogy megtalálható-e az adott aldomain. Például ha a Search Domains listába felvesszük, hogy apple.com, majd a böngészőbe beírjuk, hogy support, akkor a rendszer kísérletet tesz a support.apple.com cím betöltésére. (A szolgáltatás nem jelent annyi extrát, hogy érdemes legyen elmerülni benne, hiszen egyszerűbb eltárolni a könyvjelzőt az adott oldalakról.)

- WINS
A WINS beállítási opcióval olyan környezetekben kell dolgoznunk, ahol Microsoft Windows NT vagy Microsoft Windows 2000 Server fut, és az biztosítja az IP címek kiosztását. A WINS a Windows Internet Naming Service rövidítése, amely a NetBIOS környezetben olyan, mint a DNS a domain nevek környezetében. Az macOS alapértelmezés szerint felvesz egy NetBIOS nevet a Mac számára, amely a számítógép nevéből származtatható.

Megjegyzés: A számítógépet a System Preferences / Rendszerbeállítások Sharing panelen tudjuk elnevezni.

A munkacsoport elnevezése alapértelmezés szerint WORKGROUP, amelyet igény szerint módosítani tudjuk, ha a helyi hálózatban más a név. A WINS Servers felületen tudjuk manuálisan megadni a Microsoft Windows NT, illetve Microsoft Windows 2000 Server hálózati címét, amely a kapcsolathoz szükséges. (Ezt a rendszer önműködően kitölti, ha érzékeli a szervert.)

A NetBIOS és a WINS elavultnak számító technológiák, amelyeket a szakirodalmak kihaló félben lévőnek neveznek. Az macOS azonban folyamatos támogatást biztosít hozzájuk, hiszen vannak olyan környezetek, ahol még építenek ezekre a technológiákra.

- 802.1X
Az IEEE 802.1X technológia egy port alapú hálózati hozzáférési szabvány (Port-based Network Access Control; PNAC), egy biztonsági technológia az Ethernet alapú vezetékes és WiFi alapú vezeték nélküli kapcsolatokhoz. A helyi hálózatra csatlakozni kívánó eszközöktől követeli meg a vállalati vagy intézményi hitelesítési mechanizmus használatát.

A 802.1X védettségű helyi hálózatokhoz való kapcsolatra egy, az adott intézmény vagy vállalat által biztosított konfigurációs profil használata szükséges. Ilyen profilt az macOS Server operációs rendszerben lévő Profile Manager funkcióval tudunk létrehozni. A profil fájlt (.mobileconfig) el kell juttatni arra a Mac-re, amely a 802.1X védettségű hálózatra csatlakozni kíván, és ott meg kell nyitni. A System Preferences / Rendszerbeállítások programban erre megjelenik egy addig rejtett Profiles panel, illetve a profil megfelelő rakományának köszönhetően a System Preferences / Rendszerbeállítások program Network / Hálózat panelének WiFi vagy Ethernet eleménél lévő 802.1X beállítás is konfigurálódik. A 802.1X beállítására más mód nincsen, kizárólag a konfigurációs profil telepítése.

A 802.1X hálózatok hitelesítési folyamata három szereplős: az ügyfél Extensible Authentication Protocol (EAP) segítségével kommunikál a hitelesítővel, amely egy hitelesítő szerver által definiált módon üzemel. A hitelesítő szerver szintén EAP segítségével kommunikál, továbbá RADIUS (Remote Authentication Dial In User Service) hálózati protokollt is alkalmaz a hálózat biztonsága érdekében.

A hitelesítő és a hitelesítő szerver nem feltétlenül két különböző számítógép, utóbbi lehet egy folyamat, amely a hitelesítő eszköz - például Mac mini szerver - rendszerén fut a háttérben.

A 802.1X hálózathoz való csatlakozás tipikusan a helyi adminisztrátor együttműködésével és engedélyével történik, így a beállítás során számíthatunk segítségre. Hasznos azonban tisztában lenni azzal, hogy hol keressük a funkciót.

- Proxies
A Proxy beállításokra akkor lehet szükségünk, ha a hálózatunkat egy erős tűzfal védi, és az az internet kapcsolatot akadályozza. Ilyen esetben a proxy szerverek használata vagy az FTP passzív mód alkalmazása (PASV) lehet a megoldás. A proxy egy önálló számítógép a helyi hálózatban, amely hídként működik a tűzfal mögötti felhasználó és az internet között. A használatával a hálózat esetén garantálható a biztonság, az adminisztrátori ellenőrzés és a gyorsítótárak használata (cache).

Utóbbi azonban probléma is lehet, hiszen előfordulhat, hogy nem az internetes lévő friss adatot tölti le a böngészőnk, hanem a proxy gyorsítótárában tárolt régebbi adatot. Ennek kivédésére szolgál a Bypass proxy settings for these Hosts & Domains opció. Ide manuálisan kell felvinnünk azokat a webcímeket, amelyeket szeretnénk mindig az internetről frissen kapni, azaz nem a proxy gyorsítótárból elérni. Előny, hogy lehetőség van a csillag karakterrel segíteni a lista szélesítését: például a *apple.com megadásával a store.apple.com és az itunes.apple.com oldal is frissen jön majd az internetről.

A proxy beállítások során lehetőségünk van kipipálni az önműködő keresést, amikor a Mac a helyi hálózatban megkeresi a proxy szervert vagy szervereket (Auto Proxy Discovery). Az Automatic Proxy Configuration esetén csak a proxy szerver címét kell megadnunk, a többi beállítást automatikusan elvégzi a rendszer.

Amennyiben ettől eltérő metódust választunk, be kell írnunk a proxy IP címét és a port számát, hogy az macOS azonosítani tudja, hol kell keresnie a proxy szervert és melyik porton tud kommunikálni vele. Egyes esetekben felhasználó név és jelszó páros is szükséges.

- Hardware
Ezen a felületen az adott hálózati hardver MAC címét ismerhetjük meg, illetve a konfigurálás módozatát tudjuk módosítani automatáról manuálisra. Erre a legritkább esetekben lehet szükség, a MAC cím ismerete ugyanakkor hasznos, ha az otthoni hálózatunkat például MAC cím alapú szűréssel szeretnénk biztonságosabbá tenni.

• Bluetooth DUN és Bluetooth PAN
Aki elmerül a System Preferences / Rendszerbeállítások Network / Hálózat panel felületében, óhatatlanul összefut két rejtélyes elemmel, amelynek funkcióit a legritkább esetekben használjuk.

A Bluetooth DUN a régi telefonos modemek modern új változata: olyan helyeken, ahol működik még efféle szolgáltatás, a Bluetooth alapon párosított mobiltelefonunk segítségével van mód betárcsázós internet kapcsolatot létesíteni maximum 56 kilobit/másodperces átviteli sebességgel. Továbbá egyes készülékek és modemek mobilinternet elérését is itt tudjuk konfigurálni.

Itt kell beállítani a nem iPhone készülékek GPRS/3G kapcsolatait: a behívószám (Telephone number) megadása - ez lehet egyszerűen „net” - után az Advanced… gombra megnyíló felületen tudunk modem típust választani, és megadni, hogy klasszikus betárcsázós módon csatlakozunk, vagy GPRS/3G kapcsolatot veszünk igénybe. Fontos beállítás az APN (Access Point Name), amely kvázi egy híd a 3G kiszolgáló és a számítógép között. Ez a legtöbb hazai szolgáltató esetén internet vagy net, de lehet ettől eltérő is.

Az e felületen lévő CID (connection identification) 1, amennyiben a szolgáltató nem határoz meg más értéket.

A Bluetooth DUN beállításnál fontos még az Advanced… felület PPP címkéje: itt tudjuk szabályozni a betárcsázós internet néhány paraméterét: kapcsolódjon-e önműködően a Mac, ha az szükséges; rákérdezzen-e bizonyos időközönként a kapcsolat fenntartására; sikertelenség esetén próbáljon-e újratárcsázni. Ezen beállításokat igény szerint célszerű végrehajtani, és a végén az OK gombbal jóváhagyni.

A Bluetooth PAN összetettebb terület: a betűszó a Personal Area Network rövidítése, amely révén egy kvázi Ethernet hálózat jön létre Bluetooth eszközök közötti vezeték nélküli kapcsolatokból. A Bluetooth PAN révén egyszerre több eszköz is kommunikálhat egymással Bluetooth kapcsolaton keresztül. A Bluetooth PAN rendszer képes arra is, hogy nagyobb méretű hálózathoz kapcsolódjon, mint az internet vagy egy céges hálózat.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2014. 09. 01. 23:36

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: