Az Apple az iOS 6 rendszerében mutatta be mobil készülékeinek egyik igen vonzó képességét, mégpedig a körpanoráma készítés lehetőségét. Ez az opció az iPhone 4S modellektől kezdődően, az iPod touch 5. generációtól, valamint az iPad 9,7", iPad mini és iPad Pro modellek felhasználói számára elérhető, a régebbi eszközökre üzletpolitikai okokból nem kínálta fel az Apple.

A körpanoráma készítés bámulatosan egyszerűvé vált a néhány évvel ezelőtti megoldásokhoz képest, amikor is ezernyi képből kellett összeilleszteni a fotókat, hogy egy úgynevezett QuickTime Virtual Reality tartalom szülessen. Ez a feladat most sem lett egyszerűbb, így aki például weblapon körbeforgatható panorámát szeretne, esetleg olyat, amiben felfelé is lehet nézni, annak továbbra is állványra, fényképezőgépre, és egy e célra szolgáló speciális alkalmazásra lesz szüksége.

Ha kis történeti kitekintésre vágyunk: az Apple úttörő volt a panorámaképek készítése terén! A '90-es évek végén a cég QuickTime VR Authoring Studio nevű szoftvere volt a piac meghatározó alkalmazása a panoráma készítéshez. Ez a csak Mac-re elérhető alkalmazás akkoriban nagyban hozzájárult a digitális képekből épített panorámák elterjedéséhez. Az Apple sajnos megszüntette e szoftver fejlesztését, és a Flash alapú megoldások kezdtek elterjedni, amelyek igénytelenebb, erőforrás pazarló megoldások voltak. A területen egyébként a svájci RealVIZ cég vitte tovább az Apple hagyományait a Stitcher nevű alkalmazásával, amelyet később felvásárolt az AutoDesk, amely aztán meg is szüntette a program fejlesztését.

Az iOS segítségével olyan, 270 fokban körültekintő panorámaképet tudunk készíteni, amely szalagként ki van terítve, tehát előttünk már a kész, téglalap alakú kép jelenik meg, azaz nem egérrel vagy ujjal körbeforgatható virtuális valóság, hanem egy extra széles fotó. Ez persze nem csökkenti az élmény vonatkozást, amivel a szolgáltatás használata jár, és természetes, hogy a Flickr és más fotómegosztók nagyon hamar megteltek az Apple mobil eszközökkel készített panorámákkal.

Az Apple az elmúlt években több olyan céget vásárolt fel, amely a digitális fényképezés minőségének javítását célzó megoldásokat alkotott. Ilyen technológiából származik a panorámakép készítés is, amely szoftveresen viszonylag egyszerű: vízszintes vonalban kell mozgatnunk körben a kezünket, és ezzel kvázi nagy látószögű képet rögzítünk. A megoldáshoz az eszközünk a filmkameráját használja, tehát kvázi mozgóképből készülnek az átfedést nyújtó sávok, amelyek a 270 fokos körvonalat felépítik. A dolog nagyszerűsége, hogy mobil eszközeink, például iPod touch-unk relatíve apró kamerája külön kiegészítés nélkül nagy látószögű képességgel vérteződik fel.

A panorámakészítés akár az érettebb korosztály számára is gyermeki örömöket idézhet elő, nem beszélve arról a lehetőségről amit városnézés közben például egy iPod touch kínál a területre! Az iPod touch új generációja egészen meglepő minőségű kamerával van felszerelve, és a Loop csuklópánt jóvoltából a klasszikus fényképezőgép élményt is visszahozza - a csuklónkon lóg városnézés közben. (Annyi különbséggel, hogy kvázi súlytalanul.)

A funkció használatához a Camera / Fényépező alkalmazást kell elindítanunk, és ott a módok között görgetve a Panorama / Panoráma lehetőséget kell kiválasztani.

Az iOS segít a jó minőség eléréséhez: egy vonalat mutat középen, amelyen egy nyíl halad. A nyíl hegyével a vonalat követve tökéletesen vízszintes képet készíthetünk. Aki ösztönösen tud jó vízszintes felvételt készíteni, annak nem érdemes a vonalat nézni, mert zavaró lehet, hogy a nyíl a kamera lefelé mozgatására felfelé mozdul ki, így korrigáláskor éppen ellentétesen reagálunk. Aki viszont kimért tempóban szeretne jó minőségű panorámát készíteni, annak a vonal nyújtotta segédlet igen hasznos lesz.

A felvétel készítésével kapcsolatban fontos információ, hogy az eszköz a filmkameráját használja, vagyis nem ugyanazt a képet fogjuk látni, mint a fényképezőgép esetén. A filmkamera használatakor kicsit közelebb kerül hozzánk a tartalom, némileg lecsökken a látható felület. Az iOS ügyel a kamera épségére is, és a fényérzékenységet némileg visszaveszi. Ezt általában nem vesszük észre, de ha este készítünk felvételt, akkor elképzelhető, hogy teljesen élvezhetetlen lesz a kép. Az összehasonlítás kedvéért íme két kép, amelyek azonos időben, azonos fényviszonyok között készültek: az egyik a fényképező funkciót használva, a másik a panoráma funkciót használva. A fényerő minimális visszavétele érthető, hiszen a körbefordulás közben érheti a szenzort erős fény, amely akár kárt is tehetne benne. Így hát a panoráma készítés előtt az iOS némileg csökkenti az érzékenységet, ezáltal védve a technikát. Ez persze felveti, hogy jó panorámaképet elsősorban ideális fényviszonyok között készíthetünk.

A panorámakészítéskor ugyanúgy a fényképezőgépet tartalmazó gombbal kell exponálni, csak éppen az exponálás tovább tart, maximum 270 fokos körív leírásáig. Nem kötelező természetesen 270 fokot fordulnunk: a fényképezőgépet ábrázoló középső gomb lenyomásával le tudjuk állítani a műveletet, majd a Done gombra kattintva fejezhetjük be a panoráma fotózást. Ha a körbefordulás üteme túl gyors, az eszköz figyelmeztet (Slow Down / Lassabban). Ez azért fontos, hogy kellő részletgazdagsággal tudjon képet rögzíteni az eszköz. A panoráma felépítése ugyanis gazdag átfedéseket igényel, amely nem valósul meg, ha túl gyorsan mozgatjuk körbe az eszközt.

A panoráma készítés sokféle kreatív lehetőséget kínál, és akár életterünk teljesen unalmas elemeiből is tudunk látványos tartalmat létrehozni. A felvételek megjelenése látványos és akár vicces is lehet.

A dolog sajátossága, hogy az így készült fotókat a legkevésbé a mobil eszközünkön élvezhetjük, hiszen ott nagyítás nélkül egy vékony csíkban jelennek meg. A közösségi megosztó oldalak sem kimondottan vannak az efféle panorámaképekre optimalizálva. Egy saját blogon vagy a Mac-re áttöltve azonban sok élményt nyújt egy-egy ilyen fotó.

Az iPod touch 10800 x 2332 képpontos panorámaképet rögzít, amely 18 megapixeles.
© MacMag.hu | Cikk: 2012. 12. 16. Birincsik József
Frissítve: 2016. július 4.


  

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: