Az Apple az iOS 6 rendszerében mutatta be mobil készülékeinek egyik igen vonzó képességét, mégpedig a körpanoráma készítés lehetőségét. Ez az opció az iPhone 4S modellektől kezdődően, az iPod touch 5. generációtól, valamint az iPad modellek felhasználói számára is elérhető. Mi több, az iPhone modellek hátoldali kamerájának mindhárom lencséjével készíthető panoráma, így a közelítés és látószög igényekhez is igazíthatjuk a kreatív produkciót.

A körpanoráma készítés bámulatosan egyszerűvé vált a néhány évvel ezelőtti megoldásokhoz képest, amikor is ezernyi képből kellett összeilleszteni a fotókat, hogy egy úgynevezett QuickTime Virtual Reality tartalom szülessen. Ez a feladat most sem lett egyszerűbb, így aki például weblapon körbeforgatható panorámát szeretne, esetleg olyat, amiben felfelé is lehet nézni, annak továbbra is állványra, fényképezőgépre, és egy e célra szolgáló speciális alkalmazásra lesz szüksége.

Ha kis történeti kitekintésre vágyunk: az Apple úttörő volt a panorámaképek készítése terén! A '90-es évek végén a cég QuickTime VR Authoring Studio nevű szoftvere volt a piac meghatározó alkalmazása a panoráma készítéshez. Ez a csak Mac-re elérhető alkalmazás akkoriban nagyban hozzájárult a digitális képekből épített panorámák elterjedéséhez. Az Apple sajnos megszüntette e szoftver fejlesztését, és a Flash alapú megoldások kezdtek elterjedni, amelyek igénytelenebb, erőforrás pazarló megoldások voltak. A területen egyébként a svájci RealVIZ cég vitte tovább az Apple hagyományait a Stitcher nevű alkalmazásával, amelyet később felvásárolt az AutoDesk, amely aztán meg is szüntette a program fejlesztését.

Az iOS segítségével olyan, 270 fokban körültekintő panorámaképet tudunk készíteni, amely szalagként ki van terítve, tehát előttünk már a kész, téglalap alakú kép jelenik meg, azaz nem egérrel vagy ujjal körbeforgatható virtuális valóság, hanem egy extra széles fotó. Ez persze nem csökkenti az élmény vonatkozást, amivel a szolgáltatás használata jár, és természetes, hogy a Flickr és más fotómegosztók nagyon hamar megteltek az Apple mobil eszközökkel készített panorámákkal.Az Apple az elmúlt években több olyan céget vásárolt fel, amely a digitális fényképezés minőségének javítását célzó megoldásokat alkotott. Ilyen technológiából származik a panorámakép készítés is, amely szoftveresen viszonylag egyszerű: vízszintes vonalban kell mozgatnunk körben a kezünket, és ezzel kvázi nagy látószögű képet rögzítünk. A megoldáshoz az eszközünk a filmkameráját használja, tehát kvázi mozgóképből készülnek az átfedést nyújtó sávok, amelyek a 270 fokos körvonalat felépítik. A dolog nagyszerűsége, hogy mobil eszközeink, például iPhone készülékünk relatíve apró kamerája külön kiegészítés nélkül nagy látószögű képességgel vérteződik fel.

A panorámakészítés akár az érettebb korosztály számára is gyermeki örömöket idézhet elő, nem beszélve arról a lehetőségről amit városnézés közben például egy iPhone kínál a területre!

A funkció használatához a Camera / Fényépező alkalmazást kell elindítanunk, és ott a módok között görgetve a Panorama / Panoráma lehetőséget kell kiválasztani.

Az iOS segít a jó minőség eléréséhez: egy vonalat mutat középen, amelyen egy nyíl halad. A nyíl hegyével a vonalat követve tökéletesen vízszintes képet készíthetünk. Aki ösztönösen tud jó vízszintes felvételt készíteni, annak nem érdemes a vonalat nézni, mert zavaró lehet, hogy a nyíl a kamera lefelé mozgatására felfelé mozdul ki, így korrigáláskor éppen ellentétesen reagálunk. Aki viszont kimért tempóban szeretne jó minőségű panorámát készíteni, annak a vonal nyújtotta segédlet igen hasznos lesz.

A felvétel készítésével kapcsolatban fontos információ, hogy az eszköz a filmkameráját használja, vagyis nem ugyanazt a képet fogjuk látni, mint a fényképezőgép esetén. A filmkamera használatakor kicsit közelebb kerül hozzánk a tartalom, némileg lecsökken a látható felület. Az iOS ügyel a kamera épségére is, és a fényérzékenységet némileg visszaveszi. Ezt általában nem vesszük észre, de ha este készítünk felvételt, akkor elképzelhető, hogy teljesen élvezhetetlen lesz a kép. Az összehasonlítás kedvéért íme két kép, amelyek azonos időben, azonos fényviszonyok között készültek: az egyik a fényképező funkciót használva, a másik a panoráma funkciót használva. A fényerő minimális visszavétele érthető, hiszen a körbefordulás közben érheti a szenzort erős fény, amely akár kárt is tehetne benne. Így hát a panoráma készítés előtt az iOS némileg csökkenti az érzékenységet, ezáltal védve a technikát. Ez persze felveti, hogy jó panorámaképet elsősorban ideális fényviszonyok között készíthetünk.

A panorámakészítéskor ugyanúgy a fényképezőgépet tartalmazó gombbal kell exponálni, csak éppen az exponálás tovább tart, maximum 270 fokos körív leírásáig. Nem kötelező természetesen 270 fokot fordulnunk: a fényképezőgépet ábrázoló középső gomb lenyomásával le tudjuk állítani a műveletet, majd a Done gombra kattintva fejezhetjük be a panoráma fotózást. Ha a körbefordulás üteme túl gyors, az eszköz figyelmeztet (Slow Down / Lassabban). Ez azért fontos, hogy kellő részletgazdagsággal tudjon képet rögzíteni az eszköz. A panoráma felépítése ugyanis gazdag átfedéseket igényel, amely nem valósul meg, ha túl gyorsan mozgatjuk körbe az eszközt.

A panoráma készítés sokféle kreatív lehetőséget kínál, és akár életterünk teljesen unalmas elemeiből is tudunk látványos tartalmat létrehozni. A felvételek megjelenése látványos és akár vicces is lehet.

A dolog sajátossága, hogy az így készült fotókat a legkevésbé a mobil eszközünkön élvezhetjük, hiszen ott nagyítás nélkül egy vékony csíkban jelennek meg. A közösségi megosztó oldalak sem kimondottan vannak az efféle panorámaképekre optimalizálva. Egy saját blogon vagy a Mac-re áttöltve azonban sok élményt nyújt egy-egy ilyen fotó.

Az iPhone sorozat aktuális csúcs változata 16176 x 3896 képpontos panorámaképet rögzít, amely 63 megapixeles.© MacMag.hu | Cikk: 2012. 12. 16. Birincsik József
Frissítve: 2016. július 4.; 2022. november 30. és december 1.


  

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: