Flickr mobil alkalmazás

Az iPad készülékek kapcsán gyakorta hangzik el az a felvetés, hogy a tartalmak fogyasztására szánt legjobb eszközök. A Flickr fotómegosztó portál ezen irányon elindulva alkotott meg egy igazán színvonalas alkalmazást, amely az iPad Air briliáns kijelzőjén teszi élménnyé a fényképek megtekintését, megosztását és esetleges hozzászólások készítését.

A Yahoo! által üzemeltetett Flickr.com oldal az évek alatt a művészi igénnyel készült fényképek megosztásának alapvető helyszínévé vált. Komoly gyűjteményeket, albumokat, különlegességeket lehet itt találni, ismeretséget kötni az alkotókkal, elmenteni a különleges fényképeket, hozzászólásokat tenni.

A Safari böngésző az iOS eszközökön jól kezeli a feladatot, de a Flickr szerkesztők az élmény még tökéletesebb megtapasztalása érdekében olyan felületet alkottak egy alkalmazás formájában, amely szakít a böngésző közvetítő szerepével, és kiemeli a közvetítő elemet a néző és a fénykép közül.Amennyiben már használjuk a Flickr portált, be kell jelentkeznünk, és az alkalmazás későbbi indításakor mindig az általunk követett felhasználók legújabb képei jelennek meg. Az alkalmazás indításakor tehát mindig egy aktuális kép tárul elénk.

A Flickr alkalmazás felületének bal oldalán öt darab funkciót érünk el: a fénykép ikonra bökve az általunk követett felhasználók képei jelennek meg - mindig a legfrissebb kerül a legtetejére, görgetéssel tudunk a régebbiek felé haladni, és természetesen az adott felhasználó nevére bökve megtekinteni a tartalmait, albumait.

Alatta a saját profilunkat találjuk, ahol az összes feltöltött fényképünk mellett a külön szerepelnek a nyilvános fotóink, valamint az albumaink és a kedvenceink is megjelennek. A Flickr portál lehetőséget ad arra, hogy akár az összes képünk feltöltődjön 1 GB méretig, és a portálon válogathatjuk ki, hogy melyiket szeretnénk láthatóvá tenni és melyiket privátnak megtartani, esetleg törölni. A Flickr ezen kívül csoportokhoz való csatlakozást is lehetővé tesz, hogy a hasonló érdeklődési körű felhasználókat közelebb hozzá egymáshoz.A kis csengettyű ikonon a kvázi hírek jelennek meg, ha például valaki követni kezdett minket vagy egy-egy fotónkat a kedvencének jelölte.

Az iránytű ikonra bökve felfedezéseket tehetünk: a Flickr portál által kigyűjtött népszerű és sokak által kedvelt képeket van lehetőségünk megnézni, közülünk szemezgetni, és ezáltal új felfedezéseket tenni. Az alkalmazás itt általában nagyszerű gyűjteményt állít össze, amely persze nem feltétlenül egyezik az érdeklődési körünkkel, a szépség iránti fogékonyságunkra épít. A képeket egyetlen bökéssel nyithatjuk meg, és a kép felületén lehetőségünk van a csillaggal a kedvenceink közé helyezni a fotót, a buborék ikonnal hozzászólást készíteni, a megosztás nyilacskára bökve akár lementeni vagy elküldeni ismerőseinknek. Az információs szimbólumra bökve a kép adatait nézhetjük meg, például hogy milyen fényképezőgéppel készült - itt fedezhetjük fel, mennyire sok kép készül iPhone segítségével.Az iránytű ikon az, amely révén akár órákat tölthetünk a Flickr alkalmazás előtt szebbnél szebb képeket megtekintve, helyeket megismerve.

Az öt funkció legalsó eleme a kereső, amely segítségével szabad szavas keresőmezőhöz férünk hozzá, és fényképeket, személyeket vagy csoportokat is kereshetünk.

A Flickr alkalmazás segítségével a készülék belső kameráját használva akár fényképet is készíthetünk, amely azonnal feltöltődik a profilunk privát részéhez.

A fotófeltöltés eszköze persze sokkal inkább marad a Mac, de a fényképek minőségi és tartalmas fogyasztására igazán remek eszközt nyújt a Flickr alkalmazás az iOS eszközökre, különösképpen az iPad Air és az iPad mini termékekre.


Cikk: Birincsik József | 2015. április 13. 10:32