A QuickTime VR (QTVR, QuickTime Virtual Reality) az Apple által kifejlesztett kép formátum, amely a QuickTime alapú szoftverekben és a QuickTime böngésző bővítményben egyaránt elérhető tudást biztosít. Jelentősége, hogy fényképészeti eljárással alkotott panorámaképek megtekintését teszi lehetővé többféle betekintési szögből.

A létrehozás lényege, hogy valamely külső szoftverrel kocka lapokra vagy hengerre helyezzük el a téglalap alakú képeket úgy, hogy azok között átfedés legyen. A szoftver ezen átfedéseket „hajlítja” egy képpé, amely 360 fokban körbejárható, a QuickTime Player alkalmazás vagy bármely QuickTime bővítményt használó böngésző adott felületén körbeforgatható. Kocka panorámának nevezzük azt a felvételt, amelynek teteje és esetleg alja is van - az alsó lapra általában a logó kerül, és az összeillesztés révén kör alakzatot formál. Körpanoráma az a megoldás, amikor egy hengerre rakjuk fel a fotókat, és azok vízszintesen körbetekerhetők, mintha egy helyben állva megfordulnánk.



A panoráma készítésre léteznek különleges megoldások is: van speciális panoráma állvány, létezik mozgókép rögzítő megoldás, de speciális halszemoptika is, amely nagyon kis számú exponálással körbeér.

Az Apple az iOS újabb verzióiba integrálta a panoráma fotózást, amely azonban nem ér körbe, csak a henger egy hányadát fedi.
Bővebben az iOS panoráma készítésről…

A panoráma képeken lehetőség van hivatkozásokat elhelyezni, amelyekre kattintva egy weblap vagy egy újabb panoráma nyitható meg. Ilyen megoldást alkalmaztak a Louvre esetén, ahol az egyes helyiségeket úgy tudtuk virtuálisan bejárni, hogy az ajtó környékére kattintva a következő helyiségbe léptünk át. (Azóta sajnos a weblap Flash alapú lett, így az átkattintások helyett menürendszerből válogathatunk, amely kevésbé praktikus, és nem annyira életszerű a virtuális séta.)

A Voyager360.com lap mögötti csapat többféle szálláshely számára készít sajnos szintén Flash alapon publikált virtuális valóság tartalmakat, amelyek a Louvre korábbi megoldásához hasonlóan bejárhatóak.
http://voyager360.com

A QuickTime VR produkciók készítésének több alkalmazása is létezett az idők folyamán: egy időben még a digitális fényképezőgépek mellé adtak ilyeneket, sőt, maga az Apple is készített egy QuickTime VR Authoring Studio nevű szoftvert, amely sajnos nem fejlődött tovább, noha izgalmas megoldás volt a feladatra. A svájci RealViz cég fejlesztett egy Stitcher nevű remek és kiforrott szoftvert, ám az AutoDesk a cég felvásárlása után ezen alkalmazás fejlesztését megszüntette, jelenleg még a 2009-es utolsó változat elérhető.

A QuickTime VR egy speciális formája, amely egy időben szintén nagyon népszerű volt, az Object VR, amikor is nem a kamera forog körbe, hanem egy tárgy van körbefotózva. A művelethez egy forgóasztalra van szükség, és 10 fokonként lefotózva a tárgyat arról olyan QuickTime anyagot készíthetünk, amely révén az adott tárgy körbeforgatható. A kétezres évek elején még minden Apple termékről volt az Apple oldalán ilyen bemutató. Ennek a technológiának a divatja kikopott, manapság már nem szokás körbeforgatható módon prezentálni egy-egy terméket…

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2002. február
Frissíteve: 2015. VI. 25.; 2015. november 2.




 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: