A digitális adatfeldolgozás lassan a szakmai és hobbiélet összes területét meg hódítja, és miután a fejlesztésbe fektetett összegek megtérülnek a cégeknek, az árak is egyre barátibb szintre zuhannak a minőség emelkedésével.

A digitális fényképezés gyökerei egyébként az 1950-es évekig nyúlnak vissza, és a technika szorosan együtt fejlődött a televíziózásban is használt videókamerákkal. Már ekkor is CCD-re kerültek a felvételek, de a technika árszínvonala révén csak a NASA és a kormányzat kémhivatalai engedhették meg a használatát.

A nagy lépés 1986-ban történt, amikor a Kodak kifejlesztette az első 1,4 megapixeles érzékelőt, ami 13x18-as méretben már kulturált minőségű képet adott vissza. 1991-ben a Nikon F3 kamera, amellyel együtt a kodak egy teljes színkezelési és képfeldolgozási rendszert szállított, az első digitális fényképezőgép volt a professzionális fényképész piacon. A termékcsomag csillagászati áron nyújtott 1,3 megapixelbe sűrített lehetőségeket a szakembereknek.

Az első valódi digitális fényképezőgép, amely képes volt a számítógépekkel együttműködni, és az ára is elfogadható szintre süllyedt, az Apple Computer QuickTake 100 fényképezője volt, amelyet a cég 1994. február 17-én mutatott be. A termék aztán a Kodak, a Casio és a Sony mérnökeit is hamar megihlette, és ezek a cégek is elkezdtek olyan termékeket gyártani, amit vásároltak az emberek.

Az Apple QuickTake 100 fényképezőgép egy monstrum volt, mint minden ilyen technika abban az időben. 640x480 pixeles képeket tudott rögzíteni, ami akkoriban megfelelt az átlagos kijelző felbontásnak. A gép 25 fényképet volt képes eltárolni a memóriájában. Az Apple a termék Mac verzióját jelentette meg először, amelyet néhány hónappal később követett a Windows változat. A gép roppant egyszerű módon működött: a korábbi profi próbálkozásokkal szemben nem kellett bonyolult SCSI megoldásokkal szenvednie a felhasználóknak, egyszerűen csak egy soros kábelen zajlott az adatátvitel az összekapcsolás után. A fényképezőben nagyon sok automatikus színkorrekciós megoldás volt, amelyek javítottak a képminőségen. A termék egy új, QuickTake formátumba mentette a fájlokat, amelyeket a QuickTime technológia az átvétel után tudott TIFF, PICT, JPEG vagy tömörített PICT formátumba konvertálni.

A QuickTake egy nagyszerű fényképező volt, amely olyan megoldásokat tartalmazott 1994-ben, amelyek manapság is meghatározzák a fényképezőgépeket. >Elmondhatjuk, hogy a '90-es években az Appe indította el tehát a digitális fényképezés forradalmát, amelynek gyümölcsei a kétezres évek közepére értek be.

A képrögzítés technikája az évek alatt annyit fejlődött, hogy míg korábban a digitális fényképezőgépek is csak kompromisszumos képrögzítésre voltak alkalmasak, manapság egy iPhone olyan minőségű képeket rögzít, amely a felhasználók nagy része számára kielégítő. Az ilyen képek akár magazinok címlapját is képesek uralni, és az Apple telefonkészülékének kamerái a világ legnépszerűbb fényképezőgépeivé váltak - évtizedekkel az első QuickTake kamera után.

Az Apple különféle fejlesztő cégek felvásárlásával és saját tudományos tőkéjének használatával rendeteg lépést tesz annak érdekében, hogy mobil eszközei jó minőségben rögzítsenek képeket: innovatív lencserendszer, emelt látószög és a nagy dinamikatartomány támogatása, páratlan stabilizációs megoldások és rengeteg gépi tanulás a processzorok ereje révén jellemzi a fényképezőket, amelyeket a cég alkalmaz. A felhasználókat az Apple olyan extrákkal örvendezteti meg, mint a 270°-os panoráma készítési lehetőség, amely révén majdnem teljes kört írhatunk le egy fényképen.
Panorámafotó készítés az iOS rendszerekben…


Az Apple a mobil eszközeiben elhelyezett kamerákon túl fontos szereplője a fotós szoftverpiacnak is: minden Mac-en gyárilag telepítve található meg az Photos / Fotók alkalmazás, amely segítségével úgy gyűjthetjük a képeinket, hogy azok tökéletesen kategorizálva, jól áttekinthető módon helyezkednek el. Az Photos / Fotók alkalmazással javíthatunk a képeken, effektusokat alkalmazhatunk, felismertethetjük az arcképeket, és akár a térképen is elhelyezhetjük a fotókat. Ráadásul a program képes helyben, a számítógépen elemezni a képeket, így akár téma alapján is tudunk keresni a gyűjteményünkben.Minden Mac-en megtalálható az Image Capture alkalmazás, amely segítségével a digitális fényképezőnk vagy iOS eszközünk fényképeit tudjuk letölteni a Mac tárhelyére. A Photos / Fotók alkalmazás természetesen szintén képes importálni, de az Image Capture nem vesződik az előnézeti képek elkészítésével, hanem villámgyorsan letölti a kártya vagy a mobil eszköz képeit, hogy azt mielőbb újból használni tudjuk. Ismerete praktikus, ha gyorsan kell felszabadítani a memóriakártyánkon helyet.

A digitális fényképezés ma mind a professzionális, mind az otthoni piacon népszerű, és a jó minőségű technika mobiltelefonokba beépített volta révén a tömegek számára elérhető. Ezért igazán nagyszerű, hogy az Apple kellő komolyságot fordít erre a területre, és mind szoftveres, mind hardveres fejlesztésekkel örvendezteti meg a felhasználóit.

Cikk: Birincsik József, 2002. április
Újragondolva: Birincsik József, 2004. augusztus 1.
Frissítve: 2013. 08. 24.; 2022. december 1.

Források: Apple.com, About.com


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: