A MainStage élő fellépésekhez alkotott alkalmazás egyik alapvető és hasznos bővítménye a Playback, amely nevének megfelelően pontosan azt teszi, amit várunk tőle: hangszeres beavatkozás nélkül képes visszajátszani egy zenei fájlt, amely lehet alapja a saját hangszeres játékunknak, vagy háttere a vokális produkciónak. A Playback bővítmény megjelenhet koncert szinten, illetve a szerkesztés szintjén is.

A Playback bővítmény használatának legegyszerűbb módja, hogy egy kompatibilis fájlt a Channel Strips / Csatorna sávok felületére húzunk. Ekkor egy fekete függőleges vonal jelenik meg a sávok között, és oda hozzáadunk egy önálló új sávot, amelyen a Playback bővítmény van aktiválva. Kompatibilis fájl lehet AIFF, WAV vagy CAF fájl, 16- és 24-bites egyaránt, de a tapasztalatok szerint akár tömörített fájlokkal is megbirkózik a program, noha természetesen a minőségi visszajátszás érdekében mindenképpen magasabb minőségre érdemes törekedni.
A CAF fájlformátumról bővebben egy külön írásunk számol be…

A Playback bővítményt természetesen a klasszikus módon a Channel Strips jobb felső részén lévő plusz jelre kattintva, és ott a Software Instrument elem kiválasztásával új sávot létrehozva menüből is ki tudjuk választani. Ennek előnye, hogy manuálisan választhatunk a mono és sztereó háttér között - utóbbi esetben a bal és jobb csatorna útját is megválaszthatjuk, vagyis egy koncert esetén a hang irányát, hardveren belüli továbbítását is mód van szabályozni. (Ez nem közvetlenül a Playback bővítményhez tartozik, hanem a MainStage alapvető használatához koncert előkészületeként.)

Amennyiben nem az egyszerű Channel Strip felületre húzást választottuk, akkor a Playback bővítmény segítségével is be tudunk hívni hangfájlt, amelyet szeretnénk a háttérben megszólaltatni. Amennyiben ez Apple Loop vagy a Logic Pro segítségével alkotott, onnan behívott hang, számos alapvető információ, mint a tempó megjelenik, így azt tudjuk szabályozni. Amennyiben más forrásból származó fájl, általában nincsen tempó információ, így nyújtás, lassítás, gyorsítás nem érhető el. E paramétereket a bal alsó részen található Sync / Szinkron opció aktiválhatósága határozza meg: amennyiben a Sync bekapcsolható, a forrásfájl rendelkezik tempó információval, amennyiben az Off állás nem módosítható, akkor nincsen ilyen információ a fájlban.A Playback bővítmény palettájának közepe a hullámforma megjelenítésére szolgál, amelynek közepén található a lejátszófej. Üres bővítmény esetén itt csak a kék háttér látható, de amint betöltünk egy fájlt - akár a jobb felső részen lévő File elem segítségével a mapparendszerből, akár húzással a Finder felületéről -, a hullámforma kerül fekete színnel ábrázolásra.

Balra ez alatt a lejátszás vezérlő gombokat találjuk: az első gombbal a sáv elejére ugorhatunk - amennyiben a lejátszás folyik, akkor a sáv elejéről fog folytatóni az ugrást követően -, mellette a lejátszás gomb található, amely elindítja vagy megállítja a sáv bejátszását, jobbra tőle pedig az ismétlődő lejátszás (loop) gomb, amely a végére ért sávot újra lejátssza, amíg le nem állítjuk.A Playback bővítmény támogat jelzéseket a sávon, vagyis ha egy részletet újra és újra visszajátszunk - például egy próbán vagy koncerten a gitáros elnyújtott szóló produkciójának hátterében megjelenő ütőhangszersáv újra történő lejátszása érdekében -, akkor arra is mód van, hogy az ismétlődő lejátszás az adott jelzések (markerek) közötti részt játssza le és és újra, amíg ezt ki nem kapcsoljuk.

A markerek további funkciója, hogy a hullámforma ábrázolás alatti gombsor jobb szélső két gombja révén az előző és a következő markerre tudunk lépni, vagyis navigálási lehetősége is van.

Már itt meg kell említeni, hogy a MainStage program Playback bővítményének gombjai és funkciói térképezhetőek, vagyis a koncert során látott felületre kihelyezhetünk egyes gombokat és funkciókat, illetve azokat olyan hardverekre is programozhatjuk, mint az IK Multimedia cég népszerű iRig Pads terméke, amely MIDI-jelet küld a Mac felé, és ezzel tudunk elérni bizonyos szoftveres funkciókat.

Tipp: Az iRig Pads MIDI-térképezéséről más kontextusban írtunk már bővebben…

A File sor mellett található fogaskerék ikonra kattintva egy felnyíló menüt érünk el, ahol egyrészt azt állíthatjuk be, hogy az adott zenefájl akkor induljon, amikor kiválasztjuk a szettet (patch) - ez koncert vagy próba közben hasznos, hiszen rögtön a választásnál dinamikusan elindul a háttérzene -, vagy a lejátszás indításával kezdődjön a lejátszás - ennek is van előnye, ha nagyobb függetlenséget szeretnénk a bejátszással.

A bejátszás indítását a hullámforma alatti gombsor jobbról negyedik és harmadik gombjai is segítik: a visszaszámlálás (Count-in) révén fel tudunk készülni a bejátszás indulására, a metronóm pedig az ütemet segít folyamatosan hallani.

Jobbról az ötödik gomb az elhalkulás aktiválása, vagyis lekeverés esetén nem csak véget ér a sáv, hanem finoman halkul el (fade out).

A fentebb említett fogaskerék ikonra elérhető menüben érhetjük el a Flex Mode lehetőséget, amely a Logic Pro forrásból származó zenefájlok vagy az Apple Loops klipek esetén használható. Továbbá bármely olyan fájl esetén, amely tartalmaz tempó (ütem) információt. Itt öt lehetőség él: Slicing, Rhythmic, Speed, Polyphonis és Monophonic.

A Slicing (szeletelés) esetén az ütős hangszerek képezte háttérhez igazítja a program a bejátszott zenét, de nem változtatja meg annak sebességét. A Speed opció esetén a koncert eltérő tempójához igazítható a háttérben bejátszott zene tempója, azaz üteme. Itt azonban fontos tudni, hogy nagyobb mértékű eltérés esetén kellemetlen hangélményben lehet részünk - mint amikor egy régi magnó húzza a szalagot. Ezt a nyújtást csak minimális tempó eltérés esetén érdemes használni. A Rhythmic opció a polifonikus ritmikus hangokhoz hasznos, mint a gitár és a billentyűs játékok. Itt a háttérben bejátszott sávot a MainStage igyekszik a ritmushoz igazítani. Ennek megfelelően a Polyphonic opció is hasonló módon működik, de összetettebb elemzés eredményeként nyújtja a háttérben bejátszott hangsávot a vezető hangszerekre.

Csoportok használata
A Playback bővítmény támogatja azt a logikus és kézenfekvő lehetőséget, hogy egy koncert során egynél több zenei tartalmat játsszunk vissza egy időben, illetve összességében több tartalom is megszólaljon eltérő időben. E célra szolgál a Groups funkció, amely a Playback paletta jobb alsó részén érhető el. Ezt természetesen használhatjuk más célokra, például egy-egy háttérzene alternatív verzióinak bejátszására is.

Egy Playback bővítményt egyszerűen a Group menüből egy számot választva helyezhetünk csoportra. A MainStage 100 csoportot támogat, amely természetesen több mint elég egy fellépés esetén. Egy Playback tartalmat egyszerűen a Group menüből egy számot választva tudunk egy csoporthoz hozzáadni, és ha egy másik számot is szeretnénk ebbe a csoportba helyezni, akkor ugyanazt a csoport számot kell kiválasztani.

A csoportok használata esetén a lejátszás vezérlés a csoport összes tagjára hat, vagyis minden, egyszerre bejátszott hangsáv esetén él a megállítás és indítás, az ismétlés, az elhalkulás, illetve a markerek közti ugrás.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2023. október 4-8.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: