A MacMag.hu oldalt az
iJoe.hu Apple Kereskedés tartja fenn.

Cikkek, termékek a Mac világból:Finder alapismeretek ekönyv
Nagy részletességű, 187 oldal hosszúságú elektronikus kiadvány az Apple Books Store-ban a Finder felületrőlÜdvözöljük a MacMag.hu lapján!
Ez a weblap az Apple technológiával kapcsolatos megoldásokat, oktatóanyagokat, termékeket és lelkes Macintosh felhasználókat ismertet a magyar Mac közösség részére.

Boot Camp és Windows 10 a Mac-en
Hány kijelzőt kapcsolhatok a Mac-re?
Apple videóadapterek kompatibilitása
Numbers: Képletek és függvények MacBook Pro 15" 2016 és 2017 akku csere program részletei… 

Kapcsolat:
Birincsik József
Email: ijoe@ijoe.hu


AIINO Stark MacBook Pro 13" tokok (július 1.)

A mobil számítógépek tokjai az utóbbi évtizedben két kategóriába rendeződtek: az ultradrága, dedikáltan az adott géptípushoz kínált megoldások, mint az Apple által gyártott bőrtokok, vagy az elképesztően olcsó, alsó kategóriás, általában univerzális méretű, lötyögős megoldások, amelyek azért megvédik a gépet, még ha nem is elegánsan. Az AIINO velencei tervező csapatának célja az volt, hogy a kettő között alkosson egy olyan megoldást, amely nem túl drága, ugyanakkor illeszkedik a MacBook Pro 13” és MacBook Air 2016-tól megjelent minden generációjára, puhán borírtja és védelmezi azokat, és több praktikus extrával is kiegészül.Az AIINO Stark rendkívül elegáns kivitelű tok, amely a MacBook Pro 13” és MacBook Air modellekhez halványszürke, sötétszürke és kék színben érhető el halszálka mintázattal. Ez távolról egyfajta átmeneti szürke árnyalatnak tűnik, a gyakorlatban azonban halványszürke és fekete színkombinációból áll össze. A tok belseje halványszürke, plüss jellegű burkolat, amely igen puha, finom, karcmentes védelmet biztosít. A cipzáraktól egy megerősített réteg választja el a gépet, amelynek szintén újszerű, a velencei építészetből kölcsönzött egyedi piros-fehér motívuma van. Az AIINO Stark MacBook Pro tároló rekesze két cipzárral csukható össze, így az elhelyezés függvényében választhatjuk meg, hogy hol helyezkedjenek el a kocsik a cipzáron. A rutinos szemlélőnek feltűnhet, hogy az AIINO Stark egy harmadik, a sarkán lévő cipzárral is rendelkezik: ennek célja, hogy a töltésre lehetőség legyen akkor is, amikor a gép a tokban van. Ilyenkor csak kinyitjuk ezt a harmadik cipzárt, és csatlakoztathatjuk a MacBook Pro 13” és MacBook Air modellhez akár a MagSafe kábelt, akár egy USB-C töltőkábelt, mindkét porthoz hozzáférünk. Végül pedig a hely maximálisan hatékony kihasználása érdekében a tok belsejében van egy cipzárral zárható belső zseb, ahová kábeleket, adaptereket rakhatunk be, és vihetünk magunkkal bárhová, ahol szükségünk lehet egy videó átalakítóra vagy egy USB-C USB-A fordító megoldásra. Ez a rekesz tökéletesen el van választva a géptől, így nem kell attól tartani, hogy tartalma megnyomja a MacBook Pro 13” és MacBook Air kijelzőjének tetejét.
Az AIINO Stark MacBook Pro 13" tok cslaád…

Csődbe ment az Enjoy, az Apple termékeket üzembe helyezéssel kiszállító vállalkozás (július 1.)

Mióta az Apple Store-okat megálmodó Ron Johnson elhagyta az Apple-t új kihívásokat keresve, egyre másra vall kudarcot a vállalkozásaival. Előbb a J. C. Penney nevű kiskereskedelmi üzletláncot próbálta forradalmasítani, és a primitív x,99-es árakat kerek számokra cserélni, illetve emelni a kiskereskedelmi kommunikáció kultúráját. Majd tavaly 250 millió dollárnyi befektetést sikerült összeszednie annak érdekében, hogy tőzsdére vigye a 2014-ben alapított vállalkozását, amely nem csak kiszállítja, hanem be is üzemeli az Apple termékeket. Johnson úgy gondolta, hogy az embereknek pénzt ér meg az, hogy szakértő személyzet szállítja ki az eszközöket, és azokat a vásárló kérdéseire válaszolva helyezi üzembe. Az Apple együttműködő volt, és beindította a Delivery with Setup szolgáltatását, amelyet a Johnson által e célra alapított Enjoy nevű cég biztosított számos régióban az Egyesült Államokban. A szolgáltatás azonban nem volt annyira népszerű, hogy életképes maradjon a COVID mélypont utáni fellendülő időszak ellenére sem. Ráadásul az Apple teljesen együttműködő partner volt: nem került pénzbe az extra szolgáltatás, hanem az Apple a saját haszonkulcsából vállalta a vevők számára ezt a lehetőséget, és fizette ki az Enjoy szolgáltatási díját.A cég közleményében az áll, hogy „július elsejével megszüntetik a kiszállítási szolgáltatást, hogy üzleti prioritásaikra fókuszáljanak”, de a szövegezés ellenére gyakorlatilag csődöt jelentettek. Johnson nem vette figyelembe, hogy a szakértő üzembe helyezés manapság már nem annyira érték, mint 15 éve volt: napjainkban az embereknek kevésbé van ideje ilyesmikre, és inkább maguk fedezik fel a funkciókat, még ha így a képességek 40-70%-áról le is maradnak. Tény az is, hogy közvetlenül a kibontás utáni élmény alapvetően Apple ID regisztráció vagy annak adatainak beírása, amit szakértő felügyelet nélkül is bárki képes megtenni, illetve amikor másfél órán át próbál valaki visszaemlékezni, hogy mi volt a jelszava, nem is biztos, hogy szerencsés, ha egy egyenruhás fiú áll a háttérben türelmetlen szánalommal.
A MacRumors.com írása Ron Johnson újabb kudarcáról…

Digitimes: Júliusban felpöröghet a MacBook Pro gyártás (július 1.)

Humán erőforrás és logisztikai gondok miatt sem lehetséges, hogy a kínai Apple gyártópartnerek, főként a Quanta Computers a koronavírus járvány előtti teljesítményére pörgesse fel gyártási kapacitásait. Júliusban azonban a Digitimes szerint ezek a tényezők rendeződnek, és nem a jelenlegi 10-20% kapacitással fognak termelni, hanem folyamatosan érik majd el a korábbi teljesítményt, segítve az Apple-nek megvalósítani a gyártási elvárásait. Az Apple március óta gyakorlatilag elképesztően gyéren szállított MacBook Pro modelleket, amely komoly forgalomkiesést okozott a cégnek és a kereskedőknek egyaránt. A korábban megszokott 2-3 hetes egyedi konfiguráció szállítás számos esetben 5 hónapra növekedett, és az Apple jelenleg is 5-7 hetes szállítási idővel vesz fel rendeléseket, amelyeket aztán 8-20 hétre módosít a viszonteladói felületen. A helyzet az Amerikai Egyesült Államok elkényeztetett vásárlóinak különösen szokatlan: a MacRumors.com számolt be róla, hogy egy április 6-án rendelt gépet május 18-25. közé igazolt vissza az Apple, de az eszközt még mindig nem szállították le, ellenben most július 7-21. közötti ködös szállítási időt jeleznek előre. Nem csoda hát, hogy az Apple javítani szeretne ezen a paraméteren. (A február-márciusi rendelések szintén mostanában csorognak, mivel áprilisban és májusban több hétig konkrétan álltak a gyárak, és semmi nem érkezett.)
A MacRumors.com írása a helyzetről…
A DigiTimes eredeti cikke a gyártók küzdelmeiről…

VOCOlinc: LED-szalagon 5 és 10 méter hosszúságban is (június 30.)

A vidám és hangulatos esték vonzó kellékét alkotta meg a népszerű HomeKit izzójával hamar ismertté és kedveltté vált VOCOlinc cég: a ragasztható LED-szalag előnye, hogy szintén teljes mértékben illeszkedik az Apple HomeKit keretrendszerébe, miközben az árazása a megszokott, rendkívül barátságos mértékű, minősége pedig kiváló, látványosan nagy fényerőre képes. A VOCOlinc LED-szalag relatíve kis méretű doboza a filmtekercsre emlékeztető csévélő gurigán tartalmazza magát a hardvert, amelyhez egy soktűs, egyértelmű irányzékkal csatlakoztatható kapcsolós kábel illeszthető. A termék a szokásos 2 méteres mellett immáron 5 méteres és 10 méteres változatokban is elérhető, hogy tovább fokozza a kreatív szabadságunkat, és látványos vizuális alkotások létrehozására is lehetősége nyújtson a falunkon. A LED-szalag vége egy különálló tápegységhez csatlakozik, amely európai és brit fejet tartalmaz, cserélhető kivitele révén azonban a világ bármely táján használható megfelelő tápcsatlakozó illesztékkel. A gyártó ragasztó anyagokat is biztosít a termékhez: mind a kapcsoló felragasztható, mind a LED-szalag rögzíthető a falon vagy bútorzaton ilyen módon. Ennek elérésére a szalag háta ragasztó réteg, amelyet két személy együttműködésével profin fel lehet ragasztani szinte bárhová. A ragasztó használata előtt célszerű mérlegelni a hőtágulás jelentette problémákat, mert ezek hatással lehetnek a ragasztás tartósságára.
A VocoLinc LED szalag termékvonala…

Július 15-én kezdődhet az M2 MacBook Air forgalmazása (június 30.)

Az Apple az M2-es MacBook Pro 13” modelleket viszonylag dinamikusan tudta szállítani, némi meglepetést okozva az utóbbi időszak több hónapos várólistáival - természetesen az M1 Max processzoros MacBook Pro, az M1 Ultra processzoros Mac Studio és számos más konfiguráció változatlanul az elméletben létező termékkategória, a gyakorlatban alig-alig látni ilyenekből szállítást. A MacRumrors.com amerikai kiskereskedelmi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a MacBook Air M2 processzoros változatának szállítása 2022. július 15-én, pénteken indulhat meg világszerte.Hogy ez pontosan mit jelent, nehéz megmondani: az Apple az utóbbi időben összehoz egy első szállítást, de a második nem rá két hétre, hanem két hónapra történik, vagyis a piaci elérhetőség akár jelentősen csúszhat is. Nem beszélve az egyedi konfigurációkról (CTO), amelyek hagyományosan 2-3 héttel később érkeznek meg. Az új MacBook Air modellek zseniális formai változásokon mentek keresztül, és megkaptak olyan, a felhasználók által régóta visszavárt funkciókat, mint a MagSafe töltési lehetőség. Javult a beépített kamera, nőtt a kijelző mérete és felbontása, és megjelent egy vonzó fekete szín, amely sokak számára lesz kívánatos.
A MacRumors.com híranyaga a témában…

15 éve van piacon az iPhone (június 29.)

2007. komoly lépés volt az Apple történetében: megjelent a piacon az iPhone készülék, amelyet Steve Jobs úgy jelentett be, hogy még nem volt az övé az iPhone márkanév. A januári bejelentést követően a telefon 2007. június 29-én került forgalomba, a bejelentéskor még a Cingular lett volna a kizárólagos forgalmazó, de azt közben felvásárolta az AT&T, így aztán a piacra már az AT&T kizárólagos előfizetésével került. Mivel az Apple kezdetben csak az Egyesült Államokban árusította a készüléket, aki a világon hozzá akart jutni, amerikai forrásból volt rá lehetősége, és aztán fel kellett törni a szoftvert, hogy a kártyafüggőségi paraméter gyógyítható legyen.Érdekesség, hogy míg a későbbi, iPhone 3G és iPhone 3GS modellek esetén az Apple feloldotta világszerte a kártyafüggőséget bizonyos év eltelte után, addig az iPhone első generációjánál nem volt ilyen nagyvonalú, és az mindig szolgáltatófüggő maradt. Az Apple ekkoriban vezette be azt az érthetetlen gyakorlatot, hogy bizonyos termékeik csak egyes piacokon árusította - ez utána az iPad, az Apple TV, az Apple Watch és a HomePod termékkör esetén is így lett, jelentős károkat okozva az egyes régiók helyi kereskedői számára, hiszen az igény úgyis eléri a termék beszerzését a szabad piacokon keresztül, még ha az Apple logisztikai gátakat is szab csak térképeken létező országhatárokra hivatkozva. Az első iPhone 499 dolláros induló áron került forgalomba, és 74 nap alatt több mint 1 millió darabot adott el a cég belőle. Most az iPhone 13 Pro induló modell 999 dollárba kerül, és egy negyedév alatt a cég 40-50 millió darabot értékesít a készülékek különböző típusaiból.
Steve Jobs utálta azt az élményt, amit a mobiltelefon gyártók nyújtottak, és azt a metódust, amivel a szolgáltatók a készülékeket kínálták. Mindkét gyakorlatot szerette volna forradalmasítani, ezek közül az egyik sikerült, hiszen átformálták a mobiltelefonok élményvilágát. A szolgáltatókat eleinte sikerült megregulázni, de a kedvezményes előfizetésbe csomagolt könnyebb vásárlás révén ezek a cégóriások továbbra is saját kedvükre árulhatják a telefonokat, és sokszor az Apple kultúrától merőben eltérő stílusban értékesítenek iPhone modelleket.
Az iPhone legsikeresebb formaterve a négyes modellnél jelent meg, amelytől a hatosnál elfordult az Apple, ám a tizenkettesnél visszatért ehhez a formátumhoz. Az évek alatt rengeteget fejlődött a kijelző technológia, a kamera, újfajta azonosítási módokat talált fel az Apple, és számos olyan képességgel bővült a készülék, amelyet az első modell megjelenésekor még elképzelni is kevesen tudtak.
Visszaemlékezés a MacRumors.com oldalon…

Az AppleInsider szerzőjét nem nyűgözte le az új MacBook Pro 13” modell (június 28.)

Arról már korán jelentek meg hírek, hogy az alapmodell 256 GB-os SSD-je lassabb, mint az M1 alapmodell 256 GB-os SSD-je. Szerencsére ez a nagyobb méretű SSD verziók esetén nem áll fenn. Nyilván az Apple spórolni akart magának egy kis bónuszra valót azzal, hogy valahonnan lassabb SSD-ket rendelt. Ez nem ritka az Apple világban. Az AppleInsider azonban nagyon szőrös szívű - cáfolják azt, hogy Pro modellnek nevezhető valami, amin összesen kettő darab Thunderbolt 4 kapu található, és ismét elzongorázzák az adapterek szükségességét. Talán ez 7 évvel az USB-C megjelenését követően, amikor már az olcsóbb PC-s kiegészítők, külső merevlemezek, pen drive-ok alapból USB-C kapuval kerülnek forgalomba, nem biztos, hogy releváns, de a Delock révén a 15 éves nyomtatónkhoz is tudunk venni 2990 Ft-ért egy USB-C kábelt, és egyetlen adapterre sem lesz szükségünk.A kritika kapcsán jogos ugyanakkor, hogyha jobban felszereljük a gépet, több memóriát és tárhelyet szeretnénk, akkor hamar eljutunk a MacBook Pro 14” árkategóriájába. Érdekes módon a cikk nem említi meg előnyként a Touch Bar jelenlétét, ami pedig a mostohagyerekké válása ellenére egy zseniális fejlesztés volt az Apple részéről. A cikk a vége felé annyira kritikus, hogy szerintük pusztán arról van szó, hogy az Apple túlságosan sok MacBook Pro 13” alumínium vázat gyártott le, és ezért maradt a piacon ez a gép. Ehhez azért tegyük hozzá határozottan és udvariasan, hogy a MacBook Air és a MacBook Pro között fontos eltérés a hűtés: ha a MacBook Air nagy terhelésnek van kitéve, ami nem csak professzionális használatot jelent, hanem mondjuk az iPhone segítségével készített fényképeink iCloud Drive-on keresztül történő szinkronizálódását követő automatikus elemzés elkezdése melegben, akkor a gép visszafogja a teljesítményét, mivel más módon nem tud hűlni. A MacBook Pro ezzel szemben ilyenkor tudja szabályozni az aktív hűtését, és sokkal tovább tud nagy teljesítményt leadni - miközben nyilván ő is visszaveszi a teljesítményt, ha a ventilátor ellenére intenzív a terhelés és melegedés.
Az AppleInsider hiperkritikus cikke…

Gyors SSD régebbi Mac gépekbe, valamint modern Sonnet foglalatokba és PCIe kártyákba (június 26.)

A Crucial immáron több mint egy évtizede kínál gyors és megbízható szilárdtest meghajtó modulokat különféle igényekhez és kapacitásokhoz igazítva. A PCIe 3.0 technológiát alkalmazó NVMe SSD modellek csúcsát képezi a Crucial P5 sorozat, amely elődeihez képest valóban a csúcsra járatja az olvasási és írási sebességet, ezáltal számos kreatív szakterületen ideális választás a meglévő architektúrába építésre. A Crucial P5 meghajtó a Gen 3 NVMe technológiát alkalmazza, és a Micron 3D NAND moduljaira épül. Hardver szintű titkosítás támogatás van beépítve a meghajtóba, adaptív hőmérsékleti védelemmel is rendelkezik az SSD, amely ráadásul nagy igénybevételre van tervezve több év megbízható működéssel. A gyártó 5 év garanciát biztosít a termékre, amelyet 1200 TB adatmozgatásig (TBW) garantál. Vagyis az SSD sebességét 1200 TB adatforgalomig tartja fenn biztosan, utána ezt a teljesítményt nem garantálja a gyártó, illetve efölött további garanciát sem vállal a termékre, ha azt öt évnél előbb elérnénk.A Crucial P5 meghajtói az anyacég, a márkát birtokló és az Apple számára megannyi komponenst szállító Micron üzemeiben készülnek. A termékben a Micron Advanced NAND flash memóriája van felhasználva, amely nagyban hozzájárul a gyorsasághoz és a várható hosszú élettartamhoz. A Crucial minden meghajtót egyesével tesztel a szállítás előtt, ezáltal a meghajtók jó eséllyel tökéletesek a kibontás pillanatától kezdődően. A nagy teljesítményű meghajtók sebességének másik kulcsa a PCI Express szabvány 3.0 generációja, amelyet az Apple is használ számos termékében. Az NVMe (Non-Volatile Memory Express) technológia a gyors PCIe szabványra épül, és a piacon lévő legtöbb SSD szintén ennek harmadik generációját támogatja. Ezek sebesség csúcsa jelenleg 3400 MB/s körüli olvasásnál vannak, ahogyan a Crucial P5 SSD is garantál, és amelyhez 3000 MB/s írási sebesség is társul, amely kiemelkedőnek mondható egy különálló, beszerelhető NVMe Gen 3 SSD esetén. A Crucial P5 meghajtó ideális választás azok számára, akik nagy felbontású videókat szerkesztenek, tartalmat hoznak létre vagy éppen tervező alkalmazásokban nyitnak meg óriási, összetett fájlokat.
A Crucial P5 M.2 PCIe szilárdtest meghajtók…
A Sonnet M.2 4x4 PCIe kártya NVMe SSD foglalatokkal…
A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock…
Blitz Micro Mac mini 2014 M.2 SSD adapter…
Blitz Micro Apple > szabvány M.2 adapter…

A MacMag.hu 2002. február óta számol be a Mac világ friss híreiről. Régebbi írásaink a felnyíló menüből választhatók ki.