Az Apple még az iOS 5 mobil operációs rendszer egyik fő alapelveként fogalmazta meg a számítógép nélküli üzembe helyezés lehetőségét: a cég filozófiája szerint az iPhone, iPad és iPod touch a számítógépen túlmutató világ termékei, amelyek már képesek akár teljesértékű felhasználói élményt nyújtani, tökéletesen funkcionálisak, így nem vagyunk ráutalva a számítógépre a használatukhoz. A MacMag.hu természetesen a Mac-et tekinti mindenféle Apple termékhez kapcsolódó élményvilág alapjának, amelyeket produktívan képes kiegészíteni a mobil eszközök sokasága. Előny azonban az Apple irányelvével kapcsolatosan, hogy immáron valóban lehetőségünk van arra, hogy egy mobil eszközt úgy kezdjünk el használni, hogy nem kell a Mac-re csatlakoztatva aktiválni, hanem teljesen üzemképes. Ennek egyik fontos eleme természetesen az internet elérés, amely az iPod touch és a GSM kapcsolat nélküli iPad modellek esetén kizárólag a WiFi lehet az alapja.

Az iOS rendszerben az Apple felkészült arra, hogy egy felhasználó akár számítógép nélkül, egy mobil eszközzel és egy AirPort bázissal oldja meg a mindennapi internet elérését: erre van is lehetősége, hiszen mindegyik mobil eszköz sokoldalú internet elérést biztosít, levelezni, böngészni, csevegni és akár videókonferenciázni is lehet velük.

Az újonnan beszerzett WiFi bázisaink - AirPort Express, AirPort Extreme vagy AirPort Time Capsule - beállítása korábban mindenképpen számítógéphez volt kötve, az iOS 5 óta azonban a Settings / Beállítások program és az AirPort Utility / AirPort Segédprogram együttműködésével könnyedén tudjuk akár egy iPod touch érintőképernyőjéről is finomhangolni az eszközeinket. Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram alapból nincsen telepítve semelyik iOS eszközre, de az alapbeállításokhoz nem is szükséges, inkább a bázis későbbi kezeléséhez kell. Az alapbeállításokat a Settings / Beállítások programban végre tudjuk hajtani, csatlakozni tudunk az internetre, és például az AirPort Utility / AirPort Segédprogram alkalmazást is le tudjuk tölteni.

Amikor egy új AirPort bázist üzembe állítunk, az megjelenik a még be nem állított bázisok között, az elérhető WiFi hálózatok listája alatt a Set up an AirPort Base Station… / AirPort bázisállomás beállítása… menüpontban. Ha több bázisunk van, mert nagy ingatlant akarunk lefedni, de mindkettő látszik, akkor a bázis külsején is látható, AirPort ID jelzésű felirat utolsó hat karaktere segíthet azonosítani, hogy melyikkel is kezdünk el dolgozni. (Az AirPort ID gyakorlatilag egy média hozzáférés ellenőrző cím - MAC Address -, amelynek utolsó hat karakterét éppen a célból jeleníti meg magáról a bázis, hogy azonosítani tudjuk. Több bázis beállítása esetén az internetre közvetlenül csatlakozóról célszerű ezt felírni, hogy a megfelelő bázison hajtsuk végre az internet beállításokat, és a többi csak kiterjesztési céllal működjön.)

Ha kiválasztottuk a beállítani kívánt bázist a listából, a Settings / Beállítások alkalmazás alapból új hálózat létrehozását ajánlja fel (Create a New Network / Új hálózat létrehozása), alatta más opciók jelennek meg (Other Options… / Egyéb beállítások…), amelyre azonban praktikusabb már az AirPort Utility / AirPort Segédprogram alkalmazást bevetni.

Itt elnevezhetjük külön a hálózatot és az eszközt. A hálózat neve kiterjesztés esetén azonos lesz, de a bázisoknak azért praktikus egyedi nevet adni, hogy könnyebb legyen megtalálni a megfelelő példányt későbbi adminisztrálás alkalmával. Az iOS - és immáron a Mac alatt futó AirPort Utility is - azonos jelszót ad a bázisnak és a hálózatnak, azaz ha később valamit állítani kívánunk a bázison, akkor az első alkalommal jelszót kell megadni akkor is, ha annak hálózatára már csatlakozva vagyunk. Ugyanígy ha például az iPod touch készülékkel beállított hálózatot később Mac-ről akarjuk módosítani, akkor a Mac-en is jelszót kell megadni. Alapbeállítás szerint ezek immáron azonosak, elkerülve ezzel nem kevés kellemetlenséget olyan felhasználóknál, akik külön jelszót adtak meg, de nyilván a soha többé nem használt eszköz jelszót el is felejtették. (Korábban nem volt szükséges feltétlenül eszköz jelszó megadása, és az AirPort bázisok a public jelszóval voltak elérhetőek. Ma már nem ez a működés módja.)

Amennyiben DHCP alapú internetünk van, amely betárcsázás nélkül, a vezetéken oszt IP címet a kapcsolathoz, a beállításokat követően elegendő újraindítani a bázist, és máris működik a rendszer (tipikus UPC kábeles szolgáltatás). Ha DSL internetünk van, akkor a PPPoE opciók kitöltésével - tipikusan felhasználónév és jelszó páros - kell megadnunk a hozzáférési adatokat, és az újraindítás után az AirPort bázis betárcsázásra utasítja a modemet, amelyen megindul az internet szolgáltatás (tipikus T ADSL szolgáltatás).

Az AirPort bázisokkal kapcsolatos alapbeállításokat tehát az iOS gyári beállító programjában végre tudjuk hajtani.

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram alkalmazás inkább a finomhangolást és frissítést szolgálja, noha elindításával az Apple ígérete szerint ő is látná a még nem konfigurált bázisokat, a gyakorlatban percekig történő várakozás eredményeképp sem lelte meg a beállításra váró AirPort Express állomást. (Érdekes módon meglátott olyan, régebbi B/G-s bázist, amelyet viszont nem tud kezelni, hiszen az új AirPort Utility / AirPort Segédprogram csak az utóbbi évek 802.11n szabványra épülő termékeit képes vezérelni.)

Az alkalmazás használatának első lépése az Edit / Szerkesztés gombra bökést követő jelszó megadás, amelyet az iOS önműködően eltárol a kulcskarikán, így azt többször nem kéri, és 256-bites hardveres kódolással őrzi meg. Az AirPort bázisunk vagy bázisaink listája és topológiája jelenik meg az érintőkijelzőn: az internetet jelképező földgömb alatt láthatjuk, hogy él-e a kapcsolatunk (zöld pötty), illetve hogy a bázisunk a beállításai alapján hozzáfér-e az internethez, valamint több bázis esetén azt is, hogy a bázisok egymással lineáris kapcsolatban vannak - például három bázis egymást kiterjesztve növeli a hálózatot, vagy a modemmel kommunikáló bázisra van például két másik bázis rácsatlakozva. Ennek egyes helységek sávszélesség problémáinak megoldása kapcsán lehet nagy jelentősége, mert előfordulhat, hogy valamilyen akadály miatt a legtávolabbi bázis a főbázissal próbál kommunikálni gyenge minőségben, míg a köztes bázissal nem tud. E topológiai helyzetet képes ábrázolni az AirPort Utililty / AirPort Segédprogram a bázisok kapcsolatának ábrázolásával.

A bázist kiválasztva annak IP címe, helyi hálózati címe (LAN IP-cím), sorozatszáma, és vezérlőszoftver verzió száma is megjelenik. Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram akár arra is képes, hogy egy-egy AirPort bázis vezérlőszoftverét (firmware) frissíteni vagy hiba esetén visszatölteni tudja. A verziószám mellett rendelkezésre álló új vezérlőszoftver esetén a frissítésre utaló jelzés jelenik meg, amelyre bökve letölthető az újabb vezérlőszoftver (firmware). Az ilyen frissítésekhez újra kell indítani a bázist, ami a hálózati kapcsolat ideiglenes leállásához vezet. Maga a szoftver az eszközre íródik, tehát az iOS eszközzel kapcsolatosan tárhely igény nem merül fel a telepítés néhány perces idején kívül.

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram felületén a hálózat kiválasztásával megjelenik az amögött álló bázis, amely az illusztráción egy AirPort Express, a legideálisabb WiFi kiegészítő mobil eszközeink mellé. E felületen teljes értékű beállításokra nyílik lehetőség: módosíthatjuk a vezeték nélküli módot hálózat létrehozásáról kiterjesztésre (azonos néven a WiFI hálózat meghosszabbítása), csatlakozásra vezeték nélküli hálózathoz (ha nem akarjuk kiterjesztésre használni, csak például vezetékes klienst akarunk kiszolgálni vele, vagy kizárólag AirPlay feladata van a bázisnak), illetve ki is kapcsolhatjuk a vezeték nélküli módot például Ethernet alapú AirPlay szolgáltatás esetén.Szabályozhatjuk a biztonsági technológiákat: levehetjük a hálózati jelszót (ez nem érinti az eszközjelszót), illetve a gyárilag alapértelmezett WPA2 Personal helyett egyszerűbb vagy bonyolultabb megoldásokat is választhatunk. A WEP akkor lehet hasznos, ha régebbi, évtizedes eszközzel is csatlakozni kívánunk a WiFi hálózatra. Sajnos régi PC-kkel előfordul, hogy még nem képesek a WPA2 titkosítású hálózatokhoz kapcsolódni, így náluk a kevésbé biztonságos WEP lesz a megoldás. A WPA Enterprise megoldások kezelése és beállítása bonyolultabb és használatuk árnyalatnyival nehézkesebb, így azt akkor célszerű megadni, ha például céges környezetben használjuk a bázist, és kritikus információk áramolnak a vezeték nélküli hálózaton. A WPA2 Enterprise megoldás nem csak erős jelszóval védi a hálózatot, de lehetőséget kínál felhasználói időkorlátok beállítására, és a csatlakozásra felhatalmazott eszközök megadására is, kiszűrve a nem engedélyezett kapcsolatokat.

Az AirPort Express bázis esetén fontos, az iOS eszközöknél pedig roppant előnyös dolog az AirPlay képesség: az eszköz saját hangszórója vagy hang kimenete helyett akár egy Harman/Kardon SoundSticks hangrendszert is csatlakoztathatunk a bázisra, és legyen szó filmnézésről, zenehallgatásról, fotóink háttérzenével való prezentálásáról, a hangzásélmény nagyszerű lesz, és vezeték nélkül áramlik a bázison keresztül a hangszórószettre. Azok számára, akik például iPaden kívánnak az ágyban filmet nézni, az AirPlay szolgáltatás révén arra is lehetőségük van, hogy erősítőt vagy hangprojektort digitális kapcsolaton, optikai hang kábellel kössenek össze az AirPort Express bázissal, és akár vezeték nélkül küldhetnek hangsávot a mozi élményt nyújtó hangrendszerekre.

Az AirPlay beállítások alatt az engedélyezésen kívül lehetőségünk van külön elnevezni az AirPlay készüléket - például Nappali SoundBar 16, vagy Hálószobai SoundSticks -, amelynek akkor van jelentősége, ha a lakásban több készülék is szolgál. Célszerű úgy elhelyezni az AirPort Express bázisainkat, hogy lehetőleg élvezhessük ezen áldásos szolgáltatásukat.

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram Internet Connection / Internet kapcsolat felületén az internet hozzáférést is tudjuk állítani, így választhatunk a legegyszerűbb DHCP, az egyszer megadni szükséges Statikus és a betárcsázós DSL PPPoE között. Amennyiben adatokat kell megadnunk, azokat célszerű a beállítás előtt előkészíteni, pontosítani, hogy megfelelően működjön a hálózat, és ne a telefonos ügyfélszolgálatokkal kelljen bajvívni, mert az időigényes feladat lehet. Érdemes előzetesen tisztázni, hogy pontosan milyen internet kapcsolatunk van, elkerülve a téves beállítások miatti üzemképtelenséget.

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram Advanced / Haladó felületén található sokféle értékes beállítás, amely az alapoktól kicsit eltérő igényeket célozza kielégíteni. Itt megadhatjuk például azt, hogy milyen IP-cím tartományt osszon ki a bázis a WiFi hálózatában lévő eszközöknek (alapból a 10.0.0.1 a kezdőcím), leköthetünk egy-egy címet egy-egy eszköz számára (Reservations / Foglalások), ha azt kívánjuk, hogy például a számítógépünk mindig a 10.0.0.7 címet kapja, míg az iPod touch készülékünké legyen a 10.0.0.2.

Fontos felület még a Wi-Fi Settings / Wi-Fi beállítások pont, ahol megadhatjuk, hogy az AirPort bázisunk milyen rádió módokban üzemeljen: kizárólag 802.11n, vagy legyen kompatibilis a b/g eszközökkel is - például a régebbi iPod touch és iPhone modellek, G3, G4, G5-ös Mac-ek.

Szabályozhatjuk, hogy az AirPort eszközünket kábelen is be lehessen-e állítani, ha például egy számítógép - például Mac mini szerver - ilyen módon csatlakozik rá (Allow setup over WAN / WAN általi beállítás). E felületen tudjuk megnézni a jelszavakat is, ami elsőre talán furcsán hat, hogy az iOS a maga nyers valójában kiírja a jelszavakat, de magához a felülethez csak jelszó révén férhetünk hozzá, tehát ez nem jelent különösebb biztonsági problémát. (Feltűnhetnek a magyar AirPort Utility-ben a sajátos fordítások, és értelmetlennek tűnő rövidítések. Sajnálatosan ezek alapvető elemei a magyar iOS-nek, és kifejezetten gyakori, hogy olyan helyen is van rövidítés, ahol egyébként anélkül is kiférne a tartalom.)

Néhány beállítás módosításakor az AirPort bázist újra kell indítani, amely a hálózati szolgáltatások átmeneti szünetelésével jár. Ez idő alatt az AirPort bázisok sárgán világítanak. Ezt követően esetleges rövid sárga villogás után zölden kezdenek világítani, és újból teljes értékűen használhatóak.

Az iOS segítségével immáron teljes értékűen beállíthatunk minden alap szolgáltatást, amelyhez korábban számítógép kellett. Az Apple ugyan feláldozott bizonyos tudást - nem lehet letiltani a kiterjesztés lehetőségét, DCHP üzenetet küldeni a csatlakozott felhasználóknak, ledobni minden felhasználót egy gombnyomásra, MAC cím alapján szűrni, sugárzási erősséget megadni -, de a felhasználók 98%-ának ezáltal könnyebbé vált az élete és a beállítással kapcsolatos feladatai is.

Az AirPort Utility / AirPort Segédprogram letöltése az iOS rendszerekre…

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József, 2012. 03. 18.
Frissítve: 2015. július 6.


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: