Alma menü: a képernyő bal felső sarkában lévő menü, amely a számítógép működésére vonatkozó alapvető parancsokat tartalmaz, mint alvás, újraindítás, kikapcsolás, kijelentkezés.

Alvás: az az állapot, amikor a számítógép minimális energia felhasználással, inaktív de bekapcsolt állapotban van. Ilyenkor csak a legszükségesebb eszközök vannak áram alatt, és felhasználói aktivitásra a számítógép rendkívül rövid idő alatt újra aktivizálódik. A Macintosh számítógépek a légzésre emlékeztető halványuló és felerősödő fényjelzéssel jelzik, hogy alvó állapotban vannak. Elalszik egy hordozható számítógép, ha összecsukjuk vagy elfogy a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges áram tartalék.

Ablak: olyan állandó megjelenésű felület, amely egy állományt, illetőleg egy vagy több elemet tartalmaz (mappa). Az ablakok megjelenését négy vagy öt gombbal tudjuk módosítani: az ablakok bal felső sarkában lévő gombokkal bezárás, minimalizálás és optimalizálás funkciók érhetők el, a jobb felső sarkában (nem minden ablak esetén) az ablakban megjelenő menü terület kapcsolható ki és be, a jobb alsó sarkán lévő redőzött terület megragadásával és húzásával pedig az ablak átméretezhető.

Ablak minimalizálás: amikor egy ablakot a bal felső részén lévő három gomb középső darabjának lenyomásával a dokkban helyezünk el, mert éppen nincsen szükség arra, hogy aktív legyen, de nem akarjuk bezárni. A minimalizált ablak a dokkban való rákattintással tehető újra aktívvá.

Ablak optimalizálás: az ablak bal felső részén lévő három gomb jobb oldali darabja, amellyel az ablak tartalmához optimalizálható az ablak mérete, illetve az optimalizált méret állítható vissza az eredetire.

Alma vagy Command billentyű: a Macintosh számítógépeknek ez a parancs billentyűje, része minden alapvető billentyűparancsnak (bezárás, kilépés, megnyitás).

AutoSync: az iTunes programnak a a funkciója, amely révén kapcsolás után azonnal képes automatikusan egyeztetni az iTunes adott zenei gyűjteményeit vagy a teljes zenetárat az iPod eszközzel.

Apple esemény (Apple Event): az operációs rendszer és a programok működése során úgy nevezett Apple események történnek. Egy Apple esemény egy olyan parancs, amely kihat a program vagy az operációs rendszer működésére. Ha például Ön azt a parancsot adja a Mac-nek, hogy Kapcsolj ki..., akkor lefut egy Apple esemény, amely minden programnak kiadja a kilépés parancsot. Az Apple események többsége a felhasználó által is kontrollálható az AppleScript nyelv megismerésével.

Aqua: a macOS felhasználói felületének elnevezése: azaz az ablakok, gombok, folyamatábrák mind-mind az Aqua felület részei. (Grafikus felhasználói felület, GUI)

AppleScript: a Mac OS saját belső programnyelve, amely az egyszerű angolra emlékeztet, de komolyabb lehetőségei is vannak. Az AppleScript parancsok egy-egy Apple eseményt (Apple Event) hajtanak végre, amely tulajdonképpen az operációs rendszer és a szoftverek működésének alapja. Az AppleScriptben írt alkalmazások, segédprogramok, szkriptek más programnyelvekbe is implemetálhatók, így a Cocoa vagy a RealBasic nyelvekbe is.
Kapcsolódó weblap: AppleScript oldalak az Apple.com-on

AppleTalk: Macintosh számítógépek kommunikációs protokollja. Mivel az Apple teljes mértékben a szabványos TCP/IP kommunikációt támogatja, így az AppleTalk az utóbbi időszakban a háttérbe szorult. Reinkarnációjának a sokkal univerzálisabb és elterjedtebbé váló Rendezvous tekinthető.
Kapcsolódó cikk: Rendezvous technológia

AIM: AOL Instant Messanger, az America Online chat szolgáltatása, a világ legnagyobb azonnali üzenetváltója. Ehhez biztosít hozzáférést az iChat szoftverünk.
Kapcsolódó cikk: iChat AV oktatóanyag, iChat és a telefonköltségek vége

ADC: Apple Display Connector, a legmodernebb monitorcsatlakozó, amely a digitális képi információ mellett a működéshez szükséges áramot is szállítja, illetve két USB eszköz ellátására is alkalmas. Az Apple TFT kijelzői által használt csatlakozó. (Az Apple 2004-ben a nagyobb kompatibilitás kedvéért visszatért a DVI szabványhoz. Ma már nem gyárt ADC-s kijelzőket.)
Kapcsolódó cikkek: Apple Cinema Display termékcsalád

AirPort Extreme: Fejlett vezetékmentes kommunikációs protokoll, amely nagy sebességű, viszonylag nagy hatótávolságú. Macintosh és Wintel alapú számítógépek között is működik. Az IEEE802.11g szabványon alapul, de magában foglalja az IEEE802.11b szabványt is, amelyre a korábbi AirPort technológia és a WiFi épül.
Kapcsolódó cikk: AirPort Extreme termék, Rendezvous technológia, Internet megosztás AirPorton vezetékek nélkül

AirTunes: Az AirPort Express vezetékmentes WiFi bázis és az iTunes 4.6 vagy későbbi szoftver kínálta lehetőség, amely révén az AirPort Express bázishoz kapcsolt HiFit vagy hangszórókat az iTunes általá játszott zene vezetékek nélkül megszólaltatja. Az AirTunes révén az egész házat bezengheti az iTunes zenéje ugyanazon a hálózaton át, amelyen keresztül internet elérést vagy nyomtatást bonyolítunk.
Kapcsolódó cikk: AirPort Extreme termékcsalád, Az AirTunes szolgáltatás, Rendezvous technológia, iTunes szoftver

AIFF, Audio Interchange Format: Általános platformfüggetlen tömörítetlen audió formátum, amelyet a legtöbb videószerkesztő program is képes befogadni és szerkeszteni. Általában 8 és 16 bites a mélysége, a mintavételezése pedig 8 és 48 kHz közötti lehet.
Kapcsolódó cikkek: iTunes zenedoboz szoftver, Final Cut Express

AC-3: Egy csúcsminőségű több csatornás digitális audió kodek, amelyet a Dolby fejlesztett ki. Ismertebb neve e Dolby Digital.

AAC (Advanced Audio Coding): Az MPEG-4 audió sávja, amely a nagy méretű hangállományokat rendkívül kis méretre tömöríti össze, ezáltal könnyebb internetes terjesztést, tárolást és cserét lehetővé téve. Az AAC 128 kilobit/másodperces adatrátával CD minőséget produkál, ezáltal fejlettebb kodekké lép elő az előző generációs MP3-nál. Az AAC az iTunes Music Store szabványos formátuma, amely teljes mértékben támogatja az ID3 adattárolást, amelynek keretében képeket - albumborítókat - is képes eltárolni egy zenei fájlban. Az AAC - mint minden zenei tömörítés - veszteséges. A nagyobb kilobit érték jobb minőséget jelöl.
Kapcsolódó cikkek: iTunes zeneszoftver, iTunes Bolt, iPod zsebzenész, iPod nano

AVI (audio-video interleaved): A Microsoft digitális videó formátuma, amely a képkocka ráta (fps) látszólagos fenntartásával képes jó minőségű tömörítésre. (A szabványos AVI formátum nem egyezik meg az elterjedt DivX formátumokkal.)

Audio Units: A macOS valós idejű hang szűrő formátum szabványa, amely egységesíti az operációs rendszerre írt hangszerkesztő programok működésének alapjait, ezáltal könnyebb átjárhatóságot és egyszerűbb fejlesztést tesz lehetővé.
Kapcsolódó cikkek: macOS Core Audio technológia, Power Mac G5 és a zeneszerkesztés