A Final Cut Pro X többféle megosztási lehetőséget kínál a kész produkciók számára nyers videófájlként éppúgy, mint az Apple eszközök irányába. Utóbbi funkció nagyon fontos, hiszen nem csak hogy olyan formátumot kapunk végeredményként, amely az Apple készülékein tökéletesen lejátszható, de mindezek elterjedt képarányokat és tömörítési szabványokat is jelentenek, amely más eszközökön való használatra is kiváló.

A megosztás a Final Cut Pro X felületén a jobb felső sarokban lévő, felfelé mutató nyílra kattintva kezdeményezhető.

A megosztás legegyszerűbb módja, amikor az úgynevezett mesterfájlt exportáljuk. Ez alapértelmezés szerint a videó és a hang csatornát is publikálja, szabványos H.264 kódolású, és a forrásanyag, azaz a produkció felbontásában kerül exportálásra, vagyis nem lesz kisebb nála. Ezt a módozatot szokás alkalmazni olyankor, ha például további feldolgozásra kerül a film, de nem szeretnénk a teljes produkciót átadni, mert a például a szerkesztések már véglegesítve vannak.Tipp: Amennyiben másik alkalmazás tudását használva kívánunk szerkeszteni, a Final Cut Pro X alkalmazás XML támogatása révén lehetőségünk van több program tudását kiaknázni ugyanazon produkció feldolgozása során.
Bővebben a Final Cut Pro XML körtúráról…Az exportra vonatkozó beállításokat, illetve a megosztás menü elemeinek tartalmát és sorrendjét a Final Cut Pro X programmenü Preferences… almenüjéből elérhető beállítási ablak Destinations felületén tudjuk elérni. Itt az egyes megosztási célpontok paramétereit, illetve azok sorrendjét is meghatározhatjuk. Legfelül található a Master File beállítás, amely a Final Cut Pro X felületén lévő megosztás felnyíló menüből is legfelül érhető el.

A mesterfájl exportja tipikusan nagy méretű fájlt hoz létre, amely a legjobb minőséget biztosítja. Amennyiben a kódolást módosítani kívánjuk, és a tömörített H.264 helyett valamely tömörítetlen formátumot kívánjuk használni, lehetőségünk van kétféle tömörítetlen, illetve néhány Apple ProRes veszteségmentesen tömörített formátum közül választani. További opció még, hogy a jelenet határ jelzőket (Chapter Marker) is tudjuk exportálni, így az olyan alkalmazásokban, amelyek támogatják a jelenet választást, arra módunk van. Ilyen például a QuickTime Player.

Az Apple eszközök irányába való megosztás némileg szűkebb választási lehetőségeket kínál, viszont végeredménye garantáltan olyan H.264 kódolású anyag, amelyet tökéletesen és akadás mentesen vissza tudnak játszani az eszközök.

A Final Cut Pro X gyárilag kétféle előre megalkotott export opciót kínál (720p és 1080p), de a program 10.2.3-as változatától kezdődően támogatja a 2160p, közismert nevén 4K (3840 x 2160 képpontos) anyagok megosztását is.

Az Apple Devices 720p és az Apple Devices 1080p formátumok esetén az 1280 x 720 képpontos és az 1920 x 1080 képpontos videó a végeredmény, és a Final Cut Pro X a H.264 kodeket használja, optimális beállítás szerint jobb minőségben (Better Quality). Ennél a beállításnál is lehetőségünk van a jelenethatárok megtartására - ez például Apple TV készüléken való visszajátszásnál előnyös lehet.

Ahhoz, hogy 4K felbontásban exportáljunk Apple eszközökre, kétféle lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy valamely előre elkészített beállítást használva minden alkalommal manuálisan átállítjuk a felbontást. Ennél elegánsabb azonban, ha az Apple Devices 720p és 1080p mintájára létrehozunk egy Apple Devices 4K nevű export előbeállítást, amely természetesen a megosztási menüben is megjelenik majd.

Ahhoz, hogy új export előbeállítást hozzunk létre, a Final Cut Pro X programmenüből elérhető Preferences felületet kell felkeresnünk. Itt a Destinations felületen találjuk az Add Destination gombot, amely felkínálja az összes megosztási lehetőséget. Az Export File funkción duplán kattintva létrehozunk egy üres, beállításra váró megosztási előbeállítást. Ennek alapból másféle az ikonja, mint az Apple Devices 720p vagy 1080p, de a Format (formátum) menüből az Apple Devices opciót választva azonnal ugyanolyra változik, mint a másik két, gyári előbeállítás.

Ezt követően csak finomhangolni szükséges: a kodeket a H.264 Faster Encode beállításról a H.264 Better Quality, azaz jobb minőség favorizálására érdemes átállítani. A felbontás esetén pedig kiválaszthatjuk az iOS eszközök által támogatott legnagyobb felbontást, a 4K-nak is nevezett 2160p, azaz 3840 x 2160 képpontos felbontást. (Ez a 4K eltér például az iMac modellek 4K - 4096 x 2304 képpont - felbontásától, és valójában nem éri el a 4000 képpontot, de elterjedt elnevezése 4K, vagy Ultra HD.)

Szintén kiválaszthatjuk, hogy megmaradjanak-e a produkció során esetleg létrehozott jelenethatárok, valamint hogy az exportálás után mely alkalmazás legyen hozzárendelve a fájlhoz, mint lejátszásra hivatott macOS program.

Az Export File 1 elnevezésű előbeállítást dupla kattintással tudjuk például Apple Devices 4K névre módosítani, követve az Apple által kínált analógiát. Ugyanezen a felületen, tehát a Preferences ablak Devices részén tudjuk módosítani a sorrendet is: egyszerűen egérrel megragadva fentebb húzhatjuk az Apple Devices 4K beállítást, hogy az a megosztás menüben előrébb szerepeljen.Tipp: A lista alatti mínusz jellel el tudjuk távolítani a menüből a felesleges tartalmakat. Ha például soha többé nem szeretnénk 720p-s produkciót exportálni, vagy biztosan nem írunk DVD-t, akkor a menüben felesleges ezen jelenléte. Az eltávolítás természetesen nem végleges, bármikor újra hozzáadhatjuk a listához a programnak ezt a tudását.

A Final Cut Pro X praktikus export előbeállításai segítségével nem kell manuálisan válogatni a kodekek között, nem kell a felbontással vívni, mert a végeredmény biztosan olyan lesz, amilyen a beállítás alapján várható.

Az exportálás folyamatát a Final Cut Pro ablak bal felső részén elérhető Background Tasks gombra kattintva figyelhetjük meg: ez kördiagrammal a folyamat közben is illusztrálja annak menetét, ha befejezte a műveletet, akkor pipa látható a körben, illetve rákattintva egy külön paletta nyílik meg, ahol a Final Cut Pro által végzett műveletek sora látható. A program szünetelteti az erőforrásigényes műveleteket, ha valamilyen munkát végzünk a felületén annak érdekében, hogy a munkafolyamat ne akadozzon. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy az exportálás a lehető leggyorsabb legyen, addig érdemes beszüntetni minden egyéb tevékenységet a programmal. Ha nincsen ilyen célunk, akkor nyugodtan dolgozhatunk, a Final Cut Pro csak az inaktív időszakokban kezd bele az exportálással kapcsolatos számításokba, ezáltal folyamatosan maximális teljesítménnyel tudjuk használni a programot. A sikeres exportálás eredményét a macOS népszerű értesítés formájában közli: a jobb felső sarokban egy kicsiny ablak jelenik meg, tájékoztatva arról, hogy a feladat elvégzésre került.

© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2016. február 9. 21.38
Frissítve: 2017. augusztus 23.; 2017. szeptember 7. (Notification)