Az iPod touch és iPhone készülékek, de főként az iPad modellek a legjobb felületet kínálják arra, hogy az irodalom legértékesebb vagy éppen hasznos darabjait a birtokunkba vegyük: a készülékek kiváló Retina kijelzője és az Apple által kínált Apple Books / Könyvek alkalmazás fantasztikus olvasási élményt nyújt. Az Apple által üzemeltetett Apple Books Store felületén pedig több és több magyar nyelvű mű jelenik meg, de több egyéb forgalmazó weblapján is vásárolhatunk elektronikus formátumban kiadott könyveket, amely révén akár egész könyvtárunkat magunkkal vihetjük egy iPhone készüléken, ráadásul idézeteket emelhetünk ki és kereshetünk vissza villámgyorsan.

Az Apple Books / Könyvek alkalmazás immáron gyárilag is telepítve van az iOS és iPadOS eszközökre, de az üzembe helyezést követően az App Store-ból is le tudjuk tölteni az Apple Books / Könyvek nevű alkalmazást.

Az Apple Books / Könyvek az Apple ekönyv olvasó megoldása, amely nem csak gyűjti és igényeink szerint kategorizálja a könyveinket, hanem kapcsolatot biztosít az Apple Books Store felülethez, amelyen könnyedén kereshetünk kedvünkre való műveket. A MacMag.hu több cikksorozatának kibővített, multimédia tartalomban gazdag változata is elérhető ekönyv formátumban, amely azért kényelmes, mert internet kapcsolat nélkül is bármikor olvasható, egyes részletek kiemelhetőek, jegyzetek fűzhetőek hozzá, és nem csak az iOS, hanem az macOS rendszerekre is szinkronizálhatóak.

Az Apple Books Store mellett több egyéb helyszínről is lehetőség van ekönyveket beszerezni, például készíthetünk is ilyeneket. Erre az Apple megoldást is kínál: a Pages segítségével van módunk arra, hogy ePub formátumban exportáljunk, amelyet az Apple Books / Könyvek olvasni képes.
eKönyv készítése a Pages segítségével…További lehetőség, hogy PDF-ben letöltünk tartalmakat a Mac-re, például a Magyar Elektronikus Könyvtár által ingyenesen kínált szépirodalmi remekműveket, és azokat a Pages segítségével igényes minőségben átalakítjuk az macOS felületén.

Hasonló célra szolgál az ingyenesen elérhető, adománnyal támogatható Calibre nevű macOS alkalmazás, amely a PDF-ekből képes ekönyveket kialakítani úgy, hogy címlapot is helyez el bennük. Az ePub formátum tulajdonképpen egy stíluslapokkal kiegészült HTML anyag, amelyet ezáltal nem oly bonyolult létrehozni. A Calibre 80% tökéletességgel végzi el az átalakítást - sajnos fennakadásokat okoz, ha a PDF forrás tördelt volt, és például elválasztásokat is tartalmazott, mert ilyenkor a kötőjelek benne maradnak. (A Pages segítségével ez a munkafolyamat pepecselősebben, de hatékonyabban elvégezhető.)
Bővebben a Calibre szoftverről az macOS rendszerekre…

Ezekhez a műveletekhez természetesen a Mac megléte alapvető igény. A Mac-ről egyébként vagy a Finder segítségével tudjuk szinkronizálni, azaz az iOS eszközre áttölteni a könyveket, vagy az iCloud kontónk használatával az Apple felhő alapú tárhelyére töltődnek fel a könyveink, és kerülnek át minden eszközünkre, így a mobil készülékekre is. A mobil készüléken beszerzett, letöltött könyvek pedig szintén átkerülnek a Mac-re.

A Mac-en található könyveket az Books / Könyvek alkalmazás macOS változatával olvashatjuk az macOS Mavericks rendszertől kezdődően (előtte nem volt erre Apple megoldás). Az Apple Books / Könyvek alkalmazásban lévő könyveket a Finder az iOS eszköz csatlakoztatásakor képes áttölteni az eszközeinkre, hogy ott is hozzáférhessünk azokhoz.Az Apple Books / Könyvek olvasási élménynek több remek vonása is van: roppant hasznos, hogy kiemelhetünk részleteket, jegyzeteket írhatunk egy-egy könyvbe anélkül, hogy kárt tennénk benne. Sok esetben találunk rá egy műben nagyon jó gondolatokra, de a papír alapú könyv olvasása közben kényelmetlen ezeket kijegyzetelni. Az ekönyv esetén ez az olvasás felületén megtörténhet, ráadásul könnyedén meg is oszthatjuk a jó idézetet ismerőseinkkel, barátainkkal. A kiemelés egy szón való dupla bökéssel történhet, illetve az ujjunk húzásával. Ekkor megjelenik egy menü, ahonnan a kiemelést kiválaszthatjuk, illetve annak alapértelmezett sárga színét módosíthatjuk más árnyalatra. A kiemelés mellett a kis négyzetre hasonlító ikonra bökve jegyzeteket is fűzhetünk egy-egy kiemelt szövegrészhez. A jegyzetek természetesen kereshetőek, és akár évekkel később visszatérve a műhöz visszaidézhetjük korábbi gondolatainkat, kutatás során sok-sok mű feldolgozásakor könnyedén megtaláljuk az esetleges hivatkozásainkat.

Tipp: Az macOS rendszeren futó Apple Books / Könyvek szoftverben beállítható úgy a megjelenés, hogy a jegyzetek folyamatosan láthatóak legyenek, még könnyebbé téve a használatukat.

Annak érdekében, hogy szemünk ne fáradjon el, az Apple Books / Könyvek éjjel képes önműködően átkapcsolni fekete alapú felületre, illetve a hófehér alap felület helyett szépia tónust is választhatunk, amely visszafogottabb erővel világít a szemünkbe. További lehetőség a sötétszürke alap, amely nem fekete hátterű, de mégis kíméletes a szemhez. Célszerű az olvasásnál a fényerőt visszább venni, hogy a szemünk számára ne legyen kellemetlen és megerőltető az esetleges túl erős fény. Az eltérő méretű AA feliratú gomb alatt nem csak a fényerőt állíthatjuk, illetve a hátteret módosíthatjuk, hanem lehetőségünk van a betűméret szabályozására - kisebb és nagyobb méreteket állíthatunk be az aktuálishoz képest, amely természetesen a könyv oldalszámának módosulásával jár. Illetve az iOS rendszerek szűkös betűcsalád készletéből válogatva módosíthatjuk az Apple Books / Könyvek alkalmazás alapértelmezett és a könyv megjelenítése során használt betűtípusát.

Tipp: E felületen tudjuk beállítani az önműködő éjszakai témára váltást, ha az iOS eszköz azt érzékeli, hogy sötét van. Az Auto-Night Theme opció aktiválásakor az Apple Books / Könyvek önműködően sötét háttérre vált, amint a háttérfény látványosan lecsökken.

Az olvasás közben az aktuális abbahagyáskor könyvjelzőt tudunk elhelyezni a műben. Ez a könyvjelző nem csak az adott eszközön látható, hanem megjelenik más készülékeinken, a Mac-en éppúgy, mint az iPhone, iPod touch vagy iPad modelleken. A lényeg, hogy ugyanaz az Apple ID legyen bejelentkezve: egy iCloud szolgáltatásról van szó.
Bővebben az iCloud szolgáltatásról…

A könyvjelzőinket, a kiemeléseket és a megjegyzéseket az Apple Books / Könyvek iOS alkalmazás felületén a felsorolásra utaló három függőleges pontból és vonalból álló gombra bökve érhetjük el. Ekkor megjelenik a fejezeteket is listázó felület, amelynek három része a Contents / Tartalom, a Bookmarks / Könyvjelzők és a Notes / Jegyzetek. A tartalom alatt a fejezetek címei jelennek meg, illetve a hozzájuk tartozó oldalszám. A könyvjelzők alatt a műben elhelyezett egy vagy több könyvjelző - mivel digitális produktumról van szó, természetesen több helyre is rakhatunk könyvjelzőt, és kiemelhetünk így számunkra fontos tartalmakat. A jegyzetek alatt találhatóak meg azok a szövegrészek, amelyeket kiemeltünk, és azok oldalszáma, valamint a kiemelésekhez fűzött esetleges jegyzetek is. (Ez az macOS rendszeren egyszerűbben áttekinthető, de az iOS eszközök képernyő mérete okán érthető, hogy az Apple Books / Könyvek mobil alkalmazás külön kezeli őket.)© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2011. december 17.
Frissítve: 2015. december 2.; 2021. június 3.


  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: