Macintosh fogalomtár


Színkezelés nyomtatás előtt

Az Aperture szoftverben lehetőség van arra, hogy a PDF könyvek, illetve a nyomtatásra szánt fotók a nyomtatás előtt színkezelésen essenek át.Továbbá arra is mód van, hogy a szerkesztés során már eleve úgy végezzük el a munkát, hogy a megfelelő nyomtatási eszköz beállításai alapján készüljön el a kép. A művelethez a View menü > Proofing Profile almenüjéből ki kell választanunk a nyomtatási eszköz ICC profilját. Amennyiben egy nyomda fogja készíteni az anyagot, úgy lehetőség van arra is, hogy a nyomdától előzetesen elkérjük az eszköz platformfüggetlen ICC profil fájlját, amely révén már az Aperture-ben ennek megfelelően tudjuk optimalizálni a képünket, és a nyomtatáskor nem ér kellemetlen meglepetés.

Ha a nyomtatási munkát befejeztük, célszerű kikapcsolni az Onscreen Proofing opciót.A másik lehetőség, hogy nyomtatásnál választjuk ki a megfelelő profilt. Az Aperture nyomtatási ablakában a ColorSync Profile felnyíló menüből ki tudjuk választani, hogy mely nyomtató típusra optimalizálva készüljön el például egy PDF fájl, amit a programmal létrehozunk, így ha később azon lesz nyomtatva, akkor már a monitoron láthatjuk a végeredményt, és nem a nyomtatáskor derül ki, hogy egyes színek javításra szorulnak. Az Aperture a Save as PDF… gombra kattintva nyomtatás helyett egy PDF fájlba írja ki a fényképeket vagy albumot.File menü > Print Image… ablak


Alulexponált és túlexponált felületek kijelzésére az Aperture fel van vértezve egy menüből bekapcsolható, erőteljes megjelenésű funkcióval. A View menü > Highlight Hot & Cold Areas (mutasd a forró és a hideg területeket) funkciója révén élénk piros színnel láthatjuk a túlexponált, fehérre kiégő részeket, míg sötétkék színnel láthatjuk az alulexponált, feketébe hajló felületeit a képnek.


A MacMag.hu korábbi oktatócikk sorozataihoz hasonlatosan az Apple kiváló fotó utómunka szoftveréről, az Aperture programról is részletes bemutatót készített. A cikkek előnye, hogy lineárisan haladva is fel lehet fedezni a programot, de az egyes cikkek célirányosan megismerve is bemutatnak egy-egy feladatkört, hogy a lehető leghatékonyabban segítsék a tudás gyors elsajátítását.

1., Bevezető az Aperture-höz és az oktató cikkekhez

2., Szilvásváradi Állami Erdei Vasút Mk-48-as mozdonyaiKönyv, képes album készítés az Aperture fotóiból

A cikkből kiderül, hogyan lehet roppant egyszerű módon látványos megjelenésű, akár PDF-ben is exportálható fotóalbumot, bemutató könyvet készíteni az Apple fotószoftverével.


3., Fényképek behozatala az Aperture-be

A későbbi használat és csoportosítási igények során igen hasznos lehet, ha már az importáláskor társítunk bizonyos információkat a képeinkhez, sőt, akár képkorrekciót is végezhetünk a fotókon az importáláskor.

4., Lupé: Az Aperture okos és sokoldalú nagyítója

A cikkből megismerhető a lupé eszköz, illetve az egyes kontextusok nagyítási lehetőségei, valamint lupé megjelenési formái.

5., Az Aperture felületének eszközsávja (toolstrip)

Sokoldalú és egyszerű szerkesztési lehetőségek a kép megjelenítő panel alatt állítható érzékenységű ecsetekkel és képmódosító eszközökkel.

6., Places - Képek helyszín alapú rendszerezése

Az Aperture képes a fényképek GPS adatai alapján azokat térképen elhelyezni. Amennyiben nincsen a gépünkben GPS modul, manuálisan is térképre helyezhetjük a képeket, ezt követően pedig helyszín alapján is kategorizálhatjuk őket.

7., Faces - Arckép alapú csoportosítás

Ötletes és érdekes kategorizálási opció valósítható meg az arcképek alapján történő gyűjtéssel.

8a., iCloud Photo Stream

Az iCloud szolgáltatás révén fizikai csatlakoztatás nélkül van mód a legújabb képeink szinkronizálására az iOS eszközeinken való prezentáláshoz, illetve az azokon készült fényképek áttöltésére az Aperture-be. A szolgáltatás révén akár Apple TV-n tudjuk bemutatni a legújabb fotóinkat.

8b., iCloud megosztott fényképadatfolyamok

Az iCloud kontónk jóvoltából úgy oszthatunk meg képeket, hogy csak a célközönség láthatja azokat, és nem kerülhetnek illetéktelenek szemei elé.

9., Webgaléria készítés az Aperture szoftverrel

Az Aperture segítségével egyszerű és letisztult, célirányos felépítésű internet alapú galériákat hozhatunk létre a fényképeinkből. A beállítási opciók kellően rugalmasak ahhoz, hogy a képekből eléggé sokat mutassunk, de az oldalak is gyorsan töltődjenek be.

10., Flickr kontó használata az Aperture-rel

Az Apple professzionális fotószoftveréből képeket oszthatunk meg a Flickr fotómegosztó webhelyen. A program beépített feltöltő bővítményt tartalmaz, amelyet egyszerű beállítást követően a szolgálatunkba állíthatunk.

11., Kategorizálási és csoportosítási megoldások

Albumok, okos albumok, prodzsektek, kulcsszók megadása, kezelése és szervezés kulcsszók alapján…

12., Aperture mozgó képes bemutató (diabemutató) készítés

Sokoldalú és változatos fénykép bemutatókra nyílik lehetőség a programmal GPU alapú támogatással.

13., Alapvető retusálási megoldások (tárgy) (Spot & Patch)

Az Aperture kétféle megoldást kínál a fényképek apróbb hibáinak kijavítására. Az egyik a homogén felületeket szinte észrevétlenül javító Spot eszköz, a másik pedig a pixeleket klónozó és odébb másoló Patch eszköz.

14., Árnyak és fények: Highlights & Shadows

Az Aperture Highlights & Shadows beállítási lehetőségei fénnyel szemben készített fényképek megfelelő világosság állításához.

15., Recovery és Definition funkciók

Két hasznos funkció a képek minőségének javítására. A Recovery a fehérre kiégett égbolt hangsúlyosságát csökkenti, a Definition pedig a kép élességét javítja a kontraszt helyi emelésével.

16., RAW Fine Tuning

A RAW nyersképek sokféle szerkesztési és képjavítási lehetőséget kínálnak, amelyekre az Aperture izgalmas eszköztárral áll a rendelkezésünkre.

17., Mozgóképek használata

Napjaink digitális fényképezőgépei egyre jobb minőségben képesek mozgóképet is rögzíteni. Az Aperture 3 egyik újdonsága ennek megfelelően az volt, hogy immáron képes kezelni a fényképezőgépekről származó mozgóképek többségét és alapvető szerkesztési műveleteket alkalmazni a felvételeken annak érdekében, hogy például egy mozgó fotóbemutató (slideshow) során alkalmazni tudjunk részleteket a hasonló témájú felvételből. Ez ízlésesen alkalmazva akár képes feldobni is a bemutatót, hiszen a mozgókép stílusban remekül illeszkedik az állóképek közé.

18., Kötegelt munkavégzés az Aperture-ben (Lift & Stamp)

Ha több képen szeretnéd ugyanazokat a módosításokat elvégezni, az Aperture igen egyszerű és hatékony megoldást kínál a számodra.

19., Fekete-fehér effektusok (Black & White, Presets)

Bzmot 333 kopottanA kissé haladó képességű hobbifotósok hamar felismerik, hogy bár a színes képek gyönyörűek, olykor egy fekete-fehér képnek sokkal nagyobb ereje van, sőt, akár még szebb is lehet, mint a vele azonos színes fénykép. Az Aperture program profi fotósoknak készült, így az általuk igényelt eszköztárat kínálja fel, tehát az eszközökkel való kisebb ismerkedés és tanulás nyomán a várt eredmény nem maradhat el. Ehhez kíván segédletet adni ez a cikk, bemutatva a teljes munkafolyamatot és a használt eszközöket is.

20., Adatbiztonság az Aperture szoftverben:
Széf létrehozása fényképeink számára


A széf egy okos és kényelmes megoldása az Aperture-nek - legyen szó a hardver hibából adódó biztonsági mentések előnyéről, vagy a könnyed átköltözésről egy másik Mac-re.

21., Exportálás, publikálás a programból

Eredeti és feldolgozott képek kiírása fájlokba a programból. Önálló Aperture Library exportja archiválási céllal.

22., Képtár exportálása és egyesítése

Az Aperture segítségével projektek exportálhatók önálló képtárakként, illetve a képtárak igény esetén egyesíthetőek is.

23., Feltöltés FTP szerverre Automator program révén

A cikk segítségével programozási ismeretek nélkül egyszerű kis alkalmazás készíthető, amely a Fetch FTP kliens segítségével FTP szerverre tölti fel az Aperture-ben kiválasztott fényképeket.

24., Nyomtatási produkció

Profi nyomtatási megoldások az Aperture fotószoftverben.

25., Költözködés Aperture-ből a Photos alkalmazásba

Az Apple már nem fejleszti az Aperture programot. Tartalmát át tudjuk költöztetni a kisebb tudású, de felhő alapú támogatással kiegészült, modern és új Photos / Fotók alkalmazásba.

Cikkek: MacMag.hu 2006-2017.


 

Digitális fotózás
Fényképezéssel foglalkozó dedikált különszámunk bemutatja a Mac és a fotózás régi viszonyát, az Apple megoldásait a témára, illetve hasznos kiegészítőket akár a hobbi, akár a profi fényképezés szolgálatában.