Az Apple az eszközeit általában, így a macOS operációs rendszert is úgy alkotta meg, hogy az jól használható legyen azok számára is, akik valamilyen nehézséggel élnek: valamely érzékszervük nem megfelelő intenzitással működik, és ezért nem tudják a Mac gépet az alapvetően elgondolt módon használni. Az ezzel kapcsolatos beállításokat gyűjtötte össze a cég a System Preferences / Rendszerbeállítások program Accessibility / Kisegítő lehetőségek panelén, amely azonban több olyan beállítást is tartalmaz, amely az átlagfelhasználók számára sem hasztalan.

Látással kapcsolatos beállítások
• Kijelző
Az Accessibility / Kisegítő lehetőségek panel első felülete a kijelzővel kapcsolatos extrákat tartalmazza:
• az inverz megjelenési mód egy bizonyos szembetegségnél segítség, és előnye, hogy mindig erős fekete alapon jeleníti meg fehérrel a szövegeket
• a fekete-fehér beállítás (szürkeskála) kivonja a színárnyalatokat a képből, mintha az fekete-fehér kijelző volna• a DIfferentiate withouth color / Megkülönböztetés színek nélkül általánosan, rendszer szinten alakzatokkal ábrázol bizonyos állapot információkat, amelyeket a programok színekkel - például piros, sárga, zöld - jelölnének. Jó példa erre a Messages / Üzenetek program állapotsora, de az iBooks Author program Glossary / Szójegyzék felülete is
• az Increase Contrast / Kontraszt növelése opcióval a rendszer finom lágy vizuális megjelenése tehető élessé vagy élesebbé, ezáltal a szövegek könnyebben olvashatóak azok számára, akiknek látási nehézségei vannak
• a Reduce Transparency / Áttetszőség csökkentése opció a macOS Yosemite rendszerben bemutatott rendszerszintű áttetszőség vizuális elemet kapcsolja ki.
Ezzel kapcsolatosan már jelent meg egy cikkünk…A Display / Kijelző felületen állítható manuálisan a kijelző kontrasztja csúszógomb segítségével, valamint a kurzor méret. Utóbbi azért is praktikus, mert ha Retina kijelzős MacBook Pro modellünket skálázott felbontással használjuk, a kurzor igen kicsi, és néhány pillanatot igényelhet, amíg megtaláljuk. Ezt segíti a megnövelt kurzorméret.

A felülete közvetlen kapcsolatot nyújt a Displays / Kijelzők panel irányába, ahol a kijelzővel kapcsolatos egyéb beállításokat érhetjük el.

• Nagyítás
A folytatásban a rendszer nagyítási funkciója található (Zoom), amely olyan megoldás, amit ténylegesen használhatnak azok is, akiknek egyébként nincsen látási nehézségük, de például meg akarnak mutatni valamit egy közelükben lévő felhasználónak, és ehhez felnagyítják a saját kijelzőjük tartalmát.

Itt alapvetően négyféle beállítási lehetőséget találunk meg: az egyik opció, hogy billentyűparancsokra működjön a nagyítás, amely látszólag nagyon egyszerű, de ha jobban megnézzük, akkor látható, hogy angol kiosztás szerint elérhető karaktereket is tartalmaznak a parancsok, amely miatt némelyikhez az fn billentyűt is hozzá kell adnunk. (Fejből azt is kevesen tudják, hogy hol található a \ karakter.)Ennél praktikusabb tehát az egér használata nagyításra: ez úgy működik, hogy egy módosító billentyűt nyomva tartva a görgetésnél is ismert kétujjas kézmozdulattal tudunk nagyítani. Ha például a Control billentyű van kiválasztva, ahogy az illusztráción is látszik, akkor a Control nyomva tartása mellett történő görgető mozdulatra a kijelző felnagyításra kerül. (Use scroll gestures with modifier key to zoom)

Apróbb figyelmesség, hogy a képek simítására is mód van (Smooth images), amely révén a szemnek kellemesebb, nem annyira szögletes, képkockás felületet látunk a nagyítás során.

A nagyításnál lehetőség van arra, hogy a karakterkurzort kövesse a nagyított felület (Zoom follows the keyboard focus), ha nem ez van beállítva, akkor egy, az aktuális egérkurzor körüli téglalapot nagyít a rendszer, és amikor annak határát eléri az egérkurzor, odébb ugrik az egész nagyított rész.

Tipp: A nagyításból visszatérni szintén a módosító billentyű - például Control - lenyomásával, és ellentétes irányú görgető kézmozdulattal tudunk.

A nagyítás stílusát is kiválaszthatjuk a felületen: itt a praktikus Fullscreen / Teljes képernyős opció azt jelenti, hogy a nagyítás során a Mac egész kijelzőjét használjuk, míg a Picture-in-Picture / Kép-a-képben megoldás révén csak egy kisebb méretű téglalapban történik nagyítás, mintha egy nagyítóval néznénk a kijelzőt.

A More Options… / További opciók… gombra kattintva még néhány finomságot érhetünk el: beállítható a maximális és minimális zoom mértéke (szorzó értékekkel), valamint megadható, hogy a felnagyított kijelző mikor mozogjon: tartsa mindig középen az egérkurzort és folyamatosan mozogjon ennek érdekében; az alapértelmezett beállítás szerint csak akkor mozduljon el, ha az egérkurzor eléri a kijelző szélét; próbálja középpontban tartani az egérkurzort, de csak akkor mozgassa a kijelzőt, ha a kurzor jelentősebben elmozdul. Az alapértelmezett beállítás és az utolsó opció viszonylag kényelmes. A legelső opció kimondottan irritáló és bántja a szemet, hiszen az egérkurzor legkisebb mozgására elmozdul az a felület, amelyre fókuszálunk.

• VoiceOver - hang alapú tájékoztatás a rendszer eseményekről
Végezetül pedig a VoiceOver következik a látással kapcsolatos beállítások között. A VoiceOver az Apple márkajelzése a hang alapú, vizuális érzékelés nélküli vezérlésre: ez a funkció részben a látási nehézséggel küzdő felhasználók hang alapú tájékoztatására szolgál, részben pedig több eszköz esetén bárki számára hasznos funkciót nyújt. Ez a szolgáltatás üzemel az iPod shuffle készüléken, amikor bemondja a dalcímeket és albumokat - tekintve, hogy az eszközön nincsen kijelző, így funkciója mindenki számára azonosan hasznos, függetlenül attól, hogy megfelelően látnak-e vagy sem.A VoiceOver bekapcsolásával aktiválhatjuk a rendszer hang alapú segédlet opcióját, amely magyar operációs rendszer esetén magyar nyelven szólal meg. A VoiceOver beállításai nem elsősorban ezen a panelen, hanem a különálló VoiceOver Training és VoiceOver Utility felületen érhetőek el.

Média lejátszással kapcsolatos segédbeállítások
• Descriptions / Leírások
A videóanyagok a beszéd nélküli szakaszokon olykor leírásokat tartalmaznak, hogy a filmet azok is élvezhessék, akik nem látják azt. A Descriptions / Leírások felületen kapcsolhatjuk be, hogy a rendszer a film nézése közben - ha elérhető - lejátssza a leírásokat hangként.• Captions / Feliratok
A felület másik opciója a filmek felirataival kapcsolatos, és a hallási problémákkal élők számára nyújt segédletet. Azon filmek esetén, amelyek különálló sávban játsszák vissza a feliratokat, tehát nem egy ráégetett elemről van szó, módunkban áll a feliratok stílusát állítani. Ezt tesztelhetjük például az Apple YouTube csatornáján, ahol minden videót feliratoznak is, és különálló Text Track található a QuickTime videóban. Az itt végrehajtott beállítások rendszer szinten szabályozzák a QuickTime alapú visszajátszás felirat stílusait és megjelenését.

Hallással kapcsolatos beállítás
Az Accessibility / Kisegítő lehetőségek panel hallással kapcsolatos (Hearing) felüeltén az Audio opciót érhetjük el: itt mindössze kettő beállítás található. Az egyik lehetőség, hogy amikor a rendszer valamilyen figyelmeztetést szeretne közölni, akkor nem hangeffektust ad, hanem villant egyet kijelzőn. Ha ilyen fehér villanást látunk, akkor hang nélkül is tudjuk, hogy valamilyen figyelmeztetés vár ránk valamelyik alkalmazásban.A másik lehetőség, hogy a sztereó hangot monoként játssza vissza a rendszer, amely elsősorban a hang kimenet használata közben, fejhallgatóval történő zenehallgatásnál lehet fontos azok számára, akik egyik fülükre nem hallanak. Ilyen esetben mindkét hangsugárzóból ugyanaz a hang szól, így nem marad ki a hang egy része akkor sem, ha valaki csak egy fülére hall.Interacting / Közreműködés felület
Ez a sajátos magyar fordítású panelrész a rendszer és a felhasználó párbeszédére, interakciójára utal, és olyan esetekben segít, amikor valamelyik beviteli eszköz használatával kapcsolatosan nehézségeink vannak. Ez lehet állandó nehézség, de időszakos is - például be van gipszelve az egyik kezünk, és ezért nehezebben érünk el bizonyos billentyűparancsokat.

• Billentyűzet
A billentyűzet kapcsán kettő beállításra van módunk: a Sticky Keys / Beragadós billentyűk opció jóvoltából egy billentyűparancs leütésekor nem kell nyomva tartanunk egyszerre több billentyűt, hanem ha lenyomjuk akár külön a Command, Alt, Control, Shift gombokat, akkor azok beragadnak, nagy méretben megjelennek a kijelző jobb felső részén, lehetőséget adva arra, hogy kényelmesen lenyomjuk a parancs többi résztvevő billentyűjét.

A megoldás használata természetesen sokkal lassabb, mint ha két kézzel használnánk a rendszert, de a lényeg, hogy a funkció rendelkezésre áll azok számára, akiknek hasznos.Az Options… / Beállítások… gombra kattintva néhány apróságot szabályozhatunk: például megadható, hogy ötször lenyomva a Shift billentyűt bekapcsolja a Sticky Keys / Beragadós billentyűk funkciót. A rendszer tud hangjelzést adni, ha egy parancsbillentyű lenyomásra kerül (Beep when a modifier key is set), illetve beállítható, hogy a kijelző mely részén jelenjenek meg a lenyomott billentyűk - ez alapértelmezés szerint a jobb felső sarok, de bármely másik sarok is lehet.A másik beállítási lehetőség a felületen a lassú billentyűk bekapcsolása. A rendszer bizonyos késés után a hosszan nyomva tartott billentyűt elkezdi kettőzni. Ez a felhasználók többségének nem jelent gondot, ám akinek mégis, az bekapcsolhatja a lassú billentyűk opciót, amellyel a kettőzés jelentősen megnövekszik, ráadásul hangot is tud adni a rendszer, ha egy billentyű lenyomását elfogadta, segítve ezzel a kéz felemelését.

• Egér és ujjkövető
Az egér és az ujjkövető (a rendszer magyar verziójában is trackpad) felületen e két beviteli eszköz dinamizmusa csökkenthető.

Az egérkurzort a numerikus billentyűzet gombjaival mozgató Enable Mouse Keys / Egérbillentyűk engedélyezése opció révén a kurzor mozgatása az Apple USB billentyűzet oldalsó gombjaival, a mobil Mac-en az fn lenyomásával történik. Ennek akkor van jelentősége, ha valaki például súlyos kézremegést okozó betegsége miatt nem tud az egeret vagy az ujjkövetőt megfelelően használni, és a gombok lenyomása könnyebben kivitelezhető a számára.Az Options… / Beállítások… gombra kattintva tudjuk elérni azt a beállítást, hogyha a Mouse Keys / Egérbillentyűk funkció aktív, akkor a véletlen hozzáérések elkerülése érdekében kikapcsoljuk a beépített ujjkövető érzékelését a mobil számítógépen. Valamint megadhatjuk, hogy az Alt billentyű ötszöri lenyomására aktiválódjon a Mouse Keys / Egérbillentyűk funkció. Ha az egérkurzor vezérlésére szolgáló billentyűket nyomva tartjuk, a kurzor mozgása folyamatos: ennek sebességét tudjuk itt szabályozni.

A Mouse & Trackpad felületen tudjuk szabályozni továbbá az egér dupla kattintás sebességét, valamint a Spring-loaded folders / Rugósan betöltődő mappák (önnyíló mappák) sebességét, késését. Az macOS egyik legnagyszerűbb képessége a Spring-loaded folders / Rugósan betöltődő mappák (Önnyíló mappák), amelyek lényege, hogyha föléjük húzunk egy tartalmat, akkor megnyílnak, vagyis ha egy mappán belüli mappába szeretnénk valamit behelyezni, akkor egyetlen egérművelettel meg tudjuk azt oldani, és nem kell megnyitni a mappát dupla kattintással, majd a benne lévő mappát dupla kattintással, hanem csak megragadni az áthelyezendő tartalmakat, és az egér nyomva tartása mellett hagyni, hogy a mappák kinyíljanak maguktól. Ennek sebességét szinte mindenkinek szabályozni szükséges, mivel vannak, akik nem szeretik, ha nagyon gyorsan működik a funkció. Az ős Mac felhasználók azonban még a leggyorsabb nyílást is lassúnak tekintik, és első dolguk a csúszógomb Short / Rövid opcióra húzása.Megjegyzés: Az önnyíló mappák beállításait korábban a Finder Preferences / Beállítások ablakának Advanced / Kibővített felületén találtuk. Ezt helyezte át az Apple az Accessibility / Kisegítő lehetőségek panelre.

Végül pedig egy olyan beállítás, amely már a Mac OS 9-ben is jelen volt a rendszerben, és bár az Apple ide-odahelyezgette az évek alatt, még mindig megtalálható: Ignore built-in trakpcad when mouse or wireless trackpad is present / A beépített ujjkövető figyelmen kívül hagyása vezeték nélküli ujjkövető vagy egér csatlakoztatása esetén. Ennek lényege, hogy elkerülendő a véletlenszerű bevitelt a MacBook belső ujjkövetőjéhez való hozzáéréssel, amikor külső beviteli eszközt használunk, letilthatjuk a belső ujjkövető érzékelését.

Megjegyzés: Ez az opció korábban a Mouse / Egér panelen volt megtalálható.A Trackpad Options… / Ujjkövető beállítások… és Mouse Options… / Egér beállítások… gombok további finom beállításokat tartalmaznak, mint a görgetési sebesség, és a görgetés lendület megtartó volta (with inertia).

• Switch Control / Kapcsolóvezérlés
Ez a felület különféle tanítható külső segédberendezések használatát teszi lehetővé: a hozzákapcsolódó Panel Editor / Panelszerkesztő segítségével a csatlakoztatott hardver egység gombjait taníthatjuk, hogy különböző rendszerelemeket érjünk el és vezéreljük velük. E felületen alapvetően bekapcsolni és felfedezni tudjuk az eszközöket, minden kiegészítő beállítása, programozása a panelszerkesztőn történik.

• Dictation / Diktálás
Az macOS Yosemite rendszerben az Apple magyar nyelvű diktálási funkciót is bemutatott, azaz az operációs rendszer felismeri a szöveget, amelyet mondunk neki. Az Accessibility / Kisegítő lehetőségek panelen arra van lehetőség, hogy parancsokat adjunk meg és hangoljunk finomra, amelyekkel hang alapon tudjuk utasítani az operációs rendszert és az alkalmazásokat.

A diktálásról és szövegfelismerésről egy külön cikkünk számol be részletesen…

Az Accessibility / Kisegítő lehetőségek panel legalsó sorában lehetőség van engedélyezni a menüsoron a kisegítő lehetőségek menüelemét (Show Accessibility status in menu bar / Kisegítő lehetőségek állapotának megjelenítése a menüsoron).

© MacMagazin. | Cikk: Birincsik József 2015. június 8.

 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: