A kiváló teljesítménye és minősége révén az Advanced Audio Coding (ACC) a magja az MPEG-4, 3GPP és 3GPP2 média szabványoknak, és alapvető választás az internetes, vezeték nélküli és digitális műsorszórásoknak. Az AAC kisebb fájlméretűre tömöríti jobb minőségben a hangokat, mint a korábbi formátumok, többek között az MP3, és a tömörítés mellett a tömörítetlen CD minőséget kínálja.

Az AAC-t az MPEG csoport fejlesztette, amelynek tagja többek között a Dolby, a Frauenhifer (FhG), az AT&T, a Sony és a Nokia is - olyan cégek, amelyek részt vettek az MP3 és az AC3 kifejlesztésében is (utóbbi elterjedtebb nevét Dolby Digital). A QuickTime® szoftverbe épített AAC kodek a Dolby Laboratories hangfeldolgozó technológiáját használja, és változtatható bitrátára (VBR) is lehetőséget kínál egy fájlon belül.

Az AAC a szabadon méretezhető adatrátája és ipari szabványként való elfogadása révén egyre nagyobb teret szerez a piacon. Többek között az iTunes Boltban értékesített zenék is kivétel nélkül AAC formátumban vannak kódolva kiváló minőségben. Az AAC formátumot elfogadhat az ISO MPEG csoport, a DVB és az XM műholdas rádió rendszer is. Ennek eredményeképpen a szabványt több és több QuickTime® kompatibilis eszköz és lejátszó program támogatja.

Az AAC az MP3 formátummal összehasonlítva több területen is jobb eredményekre képes, ezáltal annak utódjává válik például az internet alapú hanganyagok területén. Az AAC kisebb fájlméretek mellett jobb minőséget nyújt. Több sávos audió támogatása van, így akár 48 önálló hang csatornát képes magában foglalni. Akár 96 kHz mintavételezési rátát is támogat, amelynek a jövőben lehet nagy előnye. A fejlettebb kódolási mechanizmus révén kevesebb processzor erőforrásra van szükség a kódoláshoz, amely révén gyorsabban lehet a nyersanyagból kész műsort készíteni, amely az élő internetes műsorszórásnál komoly előny lehet.

A Dolby Laboratories komoly zenehallgatási teszteknek vetette alá az AAC formátumot magukat audiofilnek valló hallgatók és zenei szakértők közreműködésével. A 128 kb/s sztereó AAC fájlokat a hallgatóság nem tudta megkülönböztetni az eredeti, tömörítetlen CD nyersanyag hangjától.

A 96 kb/s tömörítésű AAC nagyjából a 128 kb/s tömörítésű MP3 fájlokkal volt hasonlatos hangázású. A 128 kb/s AAC ennél lényegesen jobb minőségű, a 192 kb/s-224 kb/s MP3 minőségi tartományba illeszkedett.

Egyedül a 64 kb/s AAC formátum kapott kiváló minősítést az internetes rádió sugárzást tesztelő EBU hallgatási teszteken.

AAC formátumú audió anyagot bármely felhasználó létrehozhat Mac-en és PC-n egyaránt az iTunes program segítségével. A QuickTime® program szintén alkalmas ilyen formátumú hanganyagok létrehozására.

Forrás: Apple Sales Training 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: