A VLC ingyenes, nyílt forráskódú, platformfüggetlen multimédia lejátszó alkalmazás, amely szinte az összes elérhető videó és hang formátumot képes visszajátszani, továbbá támogatja a legtöbbféle médiasugárzási protokollt, és bármely arra alkalmas Mac-en képes a többcsatornás hang visszajátszásra is. Felhasználók körében szerzett népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy az idegen nyelvű filmekhez kínál feliratfájlokat is képes betölteni és a filmen megjeleníteni.

Megnyitás a VLC-vel
A kezdő Mac felhasználók egyik gyakori problémája, hogy még át nem tért PC-s ismerőseiktől vagy szürkülő Windows-os múltjukból van egy sor AVI fájl a birtokukban, amelyet a Mac alatt lévő QuickTime Player csak ritkán képes megnyitni. A fájlokra duplán kattintva általában azok a QuickTime felületén hibaüzenetet generálnak.

Léteznek a QuickTime tudását kibővíteni képes kodek csomagok, de ezek általában az elsők, amelyek egy rendszerfrissítés során valamely más alkalmazással összeakadnak, a böngészőprogramokban média visszajátszási hibákat idéznek elő. Ezen paramétereik miatt ezek használata nem javasolt.

Itt jön a képbe a VLC, a VideoLAN Client nevű nyílt forráskódú, ingyenes, a fejlesztők odaadó lelkesedése nyomán elkészített csomag, amelynek célja, hogy minden platformon minden videóformátum lejátszható legyen, sőt, még olyan történelem előtti anyagok is, mint a sokak számára emlékként sem élő Real Media formátuma.

Ahhoz, hogy a Mac bizonyos fájlokat ne a QuickTime segítségével próbáljon megnyitni és ütközzön kudarcba, egy ilyen fájlt ki kell választani a Finder, a Mac hátterében futó fájlkezelő felületén. A kattintást követően a File / Fájl menü Get Info / Info mutatása parancsát kell választanunk, vagy lenyomni a Command + I billentyűparancsot. Az így megnyíló ablakban találjuk a program hozzárendelést az adott fájlhoz - esetünkben az AVI kiterjesztésű régi videóhoz. Az Open with / Megnyitás ezzel menüből ki kell választanunk a QuickTime Player helyett a VLC-t.

Megjegyzés: Ha a Mac-en fut Parallels Desktop vagy VMWare Fusion virtualizáló alkalmazás, akkor egy sor Windows szoftver is megjelenik itt, mint opció. Ne ezeket válasszuk, mivel virtuális környezetben videót visszajátszani kevésbé hatékony.

Amennyiben az adott fájlt átállítottuk, még ne csukjuk be az Info ablakot, hanem a Change All… / Összes változtatása… gombra kattintva utasítsuk a macOS rendszert, hogy a jövőben minden AVI kiterjesztésű fájlt a VLC-vel nyisson meg.

Ugyanezen séma szerint szabályozhatjuk más, nem szabványos vagy a QuickTime által nem támogatott formátumok visszajátszását is. Így például az FLV (Flash Video) vagy az említett Real Media (RM) kiterjesztéseket is.

Figyeljük meg, hogy a beállítás után az AVI fájl elvesztette a QuickTime ikonját, és helyette VLC ikonja lett!

Ezen beállítást követően a VLC nyitja meg dupla kattintásra az így hozzáférni kívánt fájlokat.

A VLC - bár tartalmát maga a média határozza meg - természetesen úgy működik, mint bármely másik program: vannak menüi és van ablaka, ahonnan szintén lehetőségünk van fájlok megnyitására.

A VLC nevéhez híven képes például a helyi hálózati média kiszolgálókról is lejátszani tartalmakat - e funkciót próbálja megvalósítani az iOS alatt futó társalkalmazása, amely még igen kezdeti stádiumában van a kiforrottságnak.

A program emellett médiafolyamokat is képes megnyitni, amelyhez általában egy webcím áll a rendelkezésünkre.

DVD és BluRay lejátszása
A VLC egyik kedvező képessége, hogy nem csak fájlokat tud lejátszani, hanem olyan elavult formátumokat is, mint a DVD, vagy olyan modern, de a Mac-en sosem támogatott közvetítő közegeket, mint a csúcs minőségű BluRay.

Megjegyzés: A BluRay-hez a Mac nem biztosít hardveres gyorsítást, emiatt a visszajátszás szoftveres, és ennek megfelelően a nagyobb felbontású tartalmaknál nem mindig tökéletes. Az ilyen tartalmakat kicsinyíthetjük valamely más alkalmazással.

A VLC program Open Disc… / Lemez megnyitása… parancsával választhatunk tényleges lemezt, vagy annak másolatát, virtuális lemezképet, illetve a DVD-n jellemző VIDEO_TS mappát, vagy a BluRay lemezen szokásos BDMV mappát. A lemezről lehetőségünk van az ott jelen lévő felirat kínálatból válogatni, illetve különálló feliratfájlt is betölthetünk, ha az rendelkezésünkre áll.

A VLC virtuális lemez lejátszási képessége igen hasznos azoknak, akik tartva az optikai lemezek pár éve után bekövetkező elhalálozásától lemásolták a lemezeiket, és szeretnék évek múltán visszanézni őket. Ekkor nem kell Apple USB SuperDrive-ot elővennünk, hanem elegendő felcsatolni a virtuális lemezképet, és a VLC képes a videó mellé a megfelelő hangsávot és feliratfájlt is betölteni a DVD-ről, hogy kedvünkre nézhessük azt. Az egyetlen különbség, hogy jelenetválasztásnál nem kell a DVD lejátszó elavult hangját hallgatnunk, és várakoznunk, mert a virtuális lemezképről mindez azonnal megvalósul.

A VLC kedvező vonása például a macOS rendszerben lévő DVD Player / DVD lejátszó alkalmazással szemben, hogy készíthetünk fotót a filmről, így például egy zárt blogon vagy Facebook profilon is használható a kép a DVD-ről, amennyiben a tartalom tulajdonosa ezt lehetővé teszi.

Hang: Optikai kimenet és térhangzás
A VLC egyik remek képessége volt néhány évvel ezelőtt, hogy a rendszer igényeitől függetlenül képes volt arra, hogy az optikai kimenet felé irányítsa a film hangját, és ha volt többcsatornás, például 5.1-es térhangzás, akkor azt is érvényesítse.

Ennek beállításait a VLC programmenü Preferences… / Beállítások… pontja alatt találjuk az Audio / Hang panel alatt. Itt van lehetőség kipipálni a Use S/PDIF when available opciót, amely révén azon Mac gépeknél, amelyek rendelkeznek optikai hang kimenettel, a VLC az analóg kimenet helyett ezt az opciót használja. Ugyanitt találjuk a Force detection of Dolby Surround / Dolby térhangzás érzékelésének erőltetése opciót is, amely révén a rendszer számára kényelmes sztereó helyett a program képes a nyersanyagból a térhangot megszólaltatni.

Napjaink Mac gépei már nem tartalmaznak optikai hang kimenetet, mert az Apple valamiért szakított ezzel a minőségi szabvánnyal, és sajnos a legtöbb gép csak analóg minijack hang kimenettel rendelkezik. Digitális hangot valamilyen HDMI adapteren keresztül, az S/PDIF-nél árnyalatnyival gyengébb minőségben tudunk kihozni a gépből. A térhangzás érzékelési kísérlete azonban előnyös paramétere a programnak, hiszen ha HDMI hangrendszerünk vagy házimozi erősítőnk van a Mac-hez kapcsolva, lehetőségünk van a térhangok megszólaltatására.

A VLC kényelmes és hasznos kiegészítője a Mac alatti videólejátszásnak, praktikus kiegészítése a rendszer saját videó lejátszási képességeinek. Természetesen a szórakozásnak vannak kényelmesebb módjai, mint a számítógépről való videólejátszás - például az Apple TV és a rajta elérhető megannyi szolgáltatás -, de ettől függetlenül jó ha tisztában vagyunk a VLC alkalmazás lehetőségeivel, ha a leggyakoribb digitális előfordulási helyünk a Mac.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2006. március 16.
Frissítve: 2018. február 5.


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: