Az macOS egyik integrált alkalmazása, a Disk Utility / Lemezkezelő kiforrott megoldást kínál arra a célra, hogy egy teljes rendszert egy másik adathordozóra másoljunk minden beállításával és tartalmával együtt. A klónozás funkció hasznos akkor, ha például a gépünkben meghajtót cserélünk, de előnyös lehet akkor is, ha néhány Mac-re szeretnénk ugyanazt az előkészített rendszert költöztetni, hogy ne kelljen minden gépet külön-külön beállítanunk. A funkció ideális lehet rendszergazdák számára akkor is, ha egy rendszer több új gépén nem a legfrissebb operációs rendszer található, de van egy forrás a birtokukban, amelyen megtalálható a legújabb rendszer. A klónozás a Restore / Visszaállítás címke alatt található a programon belül.

Az macOS El Capitan alatt a Disk Utility / Lemezkezelő program alapos átalakításon esett át, így funkciói is másként elérhetőek, mint korábban. A Restore / Visszaállítás parancs például eltűnt az eszköztárból, és helyette az Edit / Szerkesztés menü legfelső eleme lett.

Az eszköztár testreszabásával a Restore / Visszaállítás funkció elhelyezhető az eszköztáron. Ehhez az eszköztár üres területén kell Control-kattintanunk, és a Customize Toolbar… / Eszköztár tesreszabása… elemet kiválasztani. Az így megjelenő palástablakból lehetőségünk van visszahúzni az eszköztárra a Restore / Visszaállítás funkciót, hogy az könnyebben elérhető legyen.

A Disk Utility / Lemezkezelő Restore funkciójának alapja egy forrás és egy céllemez. Alapvető követelmény, hogy a céllemezen elférjen a forrás tartalma - így tehát lehetséges egy 256 GB-os merevlemezről egy 240 GB-os SSD-re költözni, de alapvető igény, hogy az adattömeg kisebb legyen, mint 240 GB, de alapvető igény, hogy az adattömeg kisebb legyen, mint 240 GB., és ne a forrásról fusson az operációs rendszer.

A Restore / Visszaállítás funkció forrása lehet egy Target Disk módban elindított Mac, egy felcsatolt külső adathordozó, illetve egy lemezkép (DMG) is. Noha a Restore / Visszaállítás funkciót leggyakrabban működő rendszerek klónozására szokás használni, természetesen lehetőség van operációs rendszer nélküli adattömegek másolására is - ha például egy archív lemezünket szeretnénk duplikálni az adatbiztonság érdekében, akkor a Disk Utility / Lemezkezelő ezen képességével könnyedén módunk van arra, hogy klónozzuk az adatokat egyik lemezről a másikra.

Megjegyzés: A Restore / Visszaállítás funkció nem tudja másolni azt a rendszert, amelyről a Mac éppen fut. Ha a Mac belső lemezéről szeretnénk klónt készíteni például arra az új lemezre, amelyet a gépbe szeretnénk építeni, akkor hozzunk létre egy macOS telepítő USB kulcsot, és arról indítva a telepítő alkalmazást, futtassuk a Disk Utility / Lemezkezelő programot. Ekkor a Disk Utility / Lemezkezelő az egyébként láthatatlan Recovery HD nevű partíciót is klónozza, vagyis a másolat teljesen azonos lesz a forrással.A Restore / Visszaállítás funkció használata során a Disk Utility / Lemezkezelő felületén a célt mindig úgy tudjuk kiválasztani, hogy a bal oldalon lévő listában rákattintunk. A forrás kiválasztása többféleképpen történhet - alapból az első olyan lemezt ajánlja fel a program, amelyen operációs rendszert talál, tehát például az indítólemezt. Az Image… / Lemezkép… gombra kattintva behívhatunk egy DMG iratot, amely valamely lemez virtuális másolata. A Disk Utility / Lemezkezelő önműködően beilleszti forrásnak azt a partíciót, amelyre a program bal oldali listáján rákattintunk. Ezen kívül a felnyíló menüből ki tudunk választani bármilyen partíciót, amely fel van csatolva a Mac-en.

A Destination / Cél megadása behúzással történik. Ha egy új lemezre kívánunk átmásolni egy korábbi lemezen lévő rendszert, akkor az új lemezt előbb formázni kell, azaz kell rajta lennie egy partíciónak.Megjegyzés: A Disk Utility / Lemezkezelő akkor is végrehajtja a klónozást, ha nincsen partíció a lemezen, ám ekkor a művelet sikertelen lesz.

A partíciók létrehozásáról a Disk Utility / Lemezkezelő programot általánosan bemutató cikkünk foglalkozik részletesebben.
A Disk Utility cikk…

Ha a forrást és a célt is meghatároztuk, fussuk át még egyszer, hogy megfelelő helyen vannak-e a megfelelő lemezek: a forrás, amelyről másolunk, felül helyezkedik el a Source / Forrás felirat mellett. A törlésre kerülő cél, amelyre az adatokat átírjuk alul, a Destination / Cél felirat mellett található.

A Restore / Visszaállítás gombra kattintva a Disk Utility / Lemezkezelő felhívja a figyelmünket, hogy a cél tárhelyet törölni fogja, az azon esetlegesen lévő adatok elvesznek. Ezt tudomásul véve jóváhagyhatjuk a folyamat folytatását.


Gyakori hibák és megoldási tippek a Restore / Visszaállítás funkcióval kapcsolatosan
• Nincs elég szabad hely
Ez a hiba triviálisnak tűnhet, hiszen van olyan eshetőség, hogy tényleg nincsen elég szabad hely. Gyakori jelenség, hogy egy közepes méretű merevlemezről - például 320 GB - költözünk egy kisebb szilárdtest meghajtóra - például 256 GB. Már letöröltünk egy nagyobb adag felesleges adatot, és abban a hitben vagyunk, hogy van elég szabad hely, ám mégis ezt az üzenetet kapjuk. Ilyenkor minden valószínűség szerint törölni kell még némi adatot a lemezről annak érdekében, hogy valóban átférjen a tartalma a másik, kisebb lemezre.

Előfordul olyasmi is, hogy egy 1 TB-os szűz Mac mini lemezről szeretnénk klónozni a frissen érkezett, még használatba nem vett macOS telepítést egy 256 GB-os SSD-re, amelyet a gépbe a merevlemez helyett építettünk. A Disk Utility / Lemezkezelő azonban a 3 GB-os rendszer másolásakor azt írja, hogy nincsen elég szabad hely. Ez a hiba tipikusan akkor fordul elő, ha nem külső telepítőről indulunk, hanem a gyári merevlemezen lévő Recovery HD partícióról indítjuk a rendszert. Ennek a problémakörnek az a megoldása, hogy létrehozunk egy macOS telepítő USB kulcsot, és arról indítjuk a telepítőt. Az így elérhető Disk Utility / Lemezkezelő már gond nélkül átmásolja az 1 TB-os lemezről a kisebb méretű lemezre a szűz operációs rendszer kicsiny adattartalmát.

• "Restore Failure. An error (32) occurred while copying (Broken Pipe)”
A leggyakoribb és legzavaróbb hiba a Disk Utility / Lemezkezelő klónozási műveleteivel kapcsolatosan a fenti üzenet. Ennek a hibajelenségnek általában valami fájlrendszeri hiba az oka, amelyet vagy tudunk javítani a Disk Utility / Lemezkezelő programmal, vagy nem. Előfordul, hogy nem magával a katalógus irattal van gond, és nem a rendszer tehet a hibáról, hanem például egy darab fájl. Előfordult már, hogy egy internetről letöltött MP3 hibája miatt nem volt képes a Disk Utility / Lemezkezelő klónozni. De olyan is történt, hogy egy, a digitális fényképezőgépről hibásan letöltött kép az iPhoto program mappájának mélyén akadályozta a költözést.

Ennek a hibának az a kellemetlensége, hogy előfordulása egyúttal előrevetíti, hogy a klasszikus költöztetés sem fog sikerrel járni. Ilyen esetben apróbb darabonként kell másolnunk a rendszert, szelektálni az adatok között, és azokat kimásolni egy külső adattárolóra. Ha másolási hibával találkozunk, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen meglelhetjük a hiba forrását. Ha nem találkozunk másolási hibával, akkor is célszerű a lehető legtöbb adatot kimásolni külső lemezre, és a szinte lecsupaszított rendszert költöztetni. Ezzel lehetőséget teremtünk a klónozás végrehajtására anélkül, hogy a hiba keresésére akár napokat vesztegetnénk. A kimásolt adatokat pedig a sikeres klónozás után visszamásolhatjuk az immáron másik adathordozóról működő rendszerbe.

• Több partíciós lemezek klónozása
A Disk Utility / Lemezkezelő segítségével lehetőségünk van több partíciós lemezek klónozására, ám mivel a mechanizmus az, hogy egyszerre egy partíciót klónozunk, ezt viszonylag fapadosan kell végrehajtanunk: előbb létre kell hozni a szükséges számú partíciót a cél médián, majd egyesével klónozni a partíciókat az azonos méretű partíciókra.

Tipp: Az macOS használata során nincsen racionális oka a partíciók használatának. Lehetőség szerint célszerű kerülni ezt a funkciót.© MacMagazin. | Cikk: Birincsik József 2014. 09. 07. 23:06
Frissítve: 2015. X. 29. (El Capitan)
 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: