Az iTunes program forrás listájának ötödik eleme a Radio nevű, amely internet alapú rádiócsatornákat gyűjt össze és tesz egyszerűen elérhetővé és hallgathatóvá. Az iTunes támogatja a szabványos és elterjedt médiafolyam formájában sugárzott internetes rádiókat, így ezen a listán kívül más rádióadókat is behozhatunk a zenetárba, és azokat internet kapcsolat mellett meghallgathatjuk.

Az iTunes 25 kategóriába rendezi a regisztrált rádióadókat, amely a cikk születésekor 546 darab különálló csatornát jelent. A különböző kategóriák (Blues, Jazz, Top40/Pop stb.) előtt kis háromszögek találhatók, amelyeket lenyitva az adott kategóriában lévő regisztrált adásokat találjuk meg. Az adás mögött az is fel van tüntetve, hogy milyen minőségben szól: 40 K, 64 K, 128 K stb. Ez arra utal, hogy milyen tömörítéssel kerül lejátszásra az adás, amely utal a minőségre, illetve a sávszélesség igényre, amit a rádió hallgatása felvet.

Ezekre duplán kattintva máris hallgathatjuk az adást, amely értelemszerűen internet kapcsolatot igényel, és amely lefoglalja a sávszélességünk egy töredékét. Emiatt aztán ezeket a rádiókat mindenképpen nagyobb sávszélesség mellett, tehát nem GPRS és telefon modemes internet, hanem DSL, kábeles vagy fejlettebb internet szolgáltatások mellett tudjuk megfelelően élvezni.

A Radio kategória alatt található rádióadásokat mindig el tudjuk érni, ha az iTunes internet kapcsolatban van. Léteznek azonban még az itt listázott adásokon kívül más rádiók is, amelyek ugyan nincsenek regisztrálva az iTunes által használt adatbázisban, de elérhetők az interneten és hallgathatók az iTunes program segítségével. Ezeket az iTunes nem rádióként, hanem médiafolyamként (stream) nyitja meg, de gyakorlatilag teljesen úgy kezeli őket, mint rádiók, csak éppen nem a Radio pont alatt jelennek meg, hanem az iTunes zenetárban a dalok között, illetve a Playlists felületen egy Internet Songs nevű dallistához is automatikusan hozzáadódnak.

Ahhoz, hogy ilyen médiafolyamot megnyissunk, az iTunes File menüjének Open Stream… parancsát kell választani, amely az Command + U billentyűparanccsal is elérhető. Ide be kell gépelni az adott rádióadás elérését, és az iTunes ezt meg is nyitja, és máris élvezhetjük például a Sláger Rádió adását az iTunes-ban.

Ezek a rádiók általában a weblapjukon közzéteszik az online elérésüket, így onnan csak Control kattintani kell az elérésen, és a Safariban a Copy Link opciót választva máris a vágólapon van a médiafolyam címe, amelyet az iTunes Open Stream ablakába toldva (paste) azonnal hallgatni tudjuk az adott rádiót. Ez az adás neve előtt egy kis rádió jellel ellátva kerül be a zenetárba.

Az iTunes segítségével tehát a hagyományos rádiók internetes adásait is könnyedén hallgathatjuk meg. Emellett érdemes megismerkedni az újfajta hang alapú adások, a podcastok hallgatásával, amelyet az iTunes szintén maximálisan támogat.Tudom-e AirTunes megoldással AirPort Express bázisra küldeni az iTunes-ban hallgatott rádiókat?

Természetesen igen, mivel ezek az iTunes-ban tökéletesen lejátszható formátumok, és az AirTunes csupán annyiban befolyásolja a lejátszást, hogy megadhatjuk, a géphez kapcsolt hangszórón, vagy az AirPort Express-hez kapcsolt hangtechnikán át szólaljon meg a zene.

Hogyan tudom felvenni a rádióadásokat?

Egy kiváló program erre a célra a WireTap, ami a megjelölt hangcsatorna - kimenetek, bemenet, stb. - hangját veszi fel. Tehát megadhatjuk, hogy vegye fel a külső hangszórón kimenő hangot, és ha azon szól a rádió, akkor fel tudjuk venni az adását.
../wiretap/

  

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: