A MainStage képes a program régebbi verziójában létrehozott produkciók megnyitását azzal a céllal, hogy megőrizze a kompatibilitást a régebben létrehozott tartalmakkal, koncertekkel. Az Apple rengeteget fejlesztette a MainStage hangszereit és bővítményeit az évek alatt, így e területen jelentős változások voltak, de fontosnak tartották megőrizni a lehetőséget arra, hogy a régebbi produkciók változatlanul felépüljenek az új változatban, és ne kényszerűen alakítsuk át a koncerteket, hanem csak akkor, amikor az új eszközöket megismertük és optimálisnak találjuk.

Többek között ez az oka, hogy a MainStage Legacy Instruments gyűjteménnyel egy új felhasználó általában nem találkozik, mivel nem nyit meg régi produkciót. E hangszerek ennek ellenére bárki számára elérhetőek, és például olyankor is ideálisak lehetnek, ha egy régebbi, gyengébb paraméterekkel rendelkező Intel alapú Mac gépen szeretnénk koncertet szerkeszteni vagy MIDI-billentyűzettel zenélni.



A régi hangszerek gyűjteményét úgy érjük el, hogy az Option ⌥ (korábbi Alt) billentyűt nyomva tartva kattintunk az Input mezőre vagy az ott lévő aktuálisan aktív hangszer jobb oldalára, hogy a hangszer választó felnyíló menü megjelenjen. Ekkor a szokásos elemek mellett a Utility sor alatt vonallal elválasztva megjelenik a Legacy menüelem, amelyből 25 különböző célú hangszer választható ki. (Korábban megállapítható volt az az analógia, hogy ezek a GarageBand programban elérhető hangszerek megfelelői, de azóta a GarageBand is sokat fejlődött, és ott is tovább léptek már ezek a hangszerek.)

Megjegyzés: Ha kiválasztunk egy régi hangszert, és újabb régi hangszert szeretnénk helyette választani, szintén nyomva kell tartani az Option ⌥ billentyűt, mert a menüben ilyenkor a Legacy sorban csak az aktuálisan aktív hangszer látható.

A Legacy Instruments gyűjtemény mondhatni lefedi a hangszerekkel kapcsolatos igényeinket, kellően változatos a kínálata, hogy sokféle eszközön tudjunk játszani MIDI-billentyűzet segítségével.

Általánosan megállapítható, hogy ezeknek a régi típusú virtuális hangszereknek nagyjából egy logika szerint épül fel az ablaka: lefelé és felfelé mutató nyilakkal, a szám fölötti egérkurzor húzással kiválható állítási móddal, illetve jobbra csúszógombbal tudjuk szabályozni a hangszer által támogatott módosítható értékeket, így a hangerőt (Volume), a felívelés idejét (Attack), a nyugvás idejét (Release), valamint a vágófrekvenciát (Cutoff).

Néhány hangszer esetén változtatható a polifónia paramétere (Voices), valamint más paraméterek is módosíthatóak, illetve moduláció és burkoló is szabályozható kevésbé látványos módon, mint a MainStage hagyományos hangszereiben.

Minden esetben a hangszeren belül lehetőségünk van további opciók közül választani: például a Voice elem esetén a Mixed Choir / Vegyes kórus alapértelmezett paramétere 30-féle kórus típus részét képezi, vagyis huszonkilenc eltérő kórus típust választhatunk helyette a kreatív igényeink szerint. Ugyanez a módozat a többi hangszer esetén is fennáll, vagyis a Legacy Instruments menüből a hangszert kiválasztva a MainStage Edit felületén az ablak középső részén tudunk változtatni az alapértelmezés szerinti hangszeren és annak altípusain.



Megjegyzés: E változtatás a hangszer külön beállítási ablakában nem látszik, mert ott szürkével jelenik meg az aktuálisan kiválasztott eszköz, mintha nem lenne választási lehetőség.

Amennyiben régi Mac gépünk van, és azon szeretnénk hatékonyan, túlzott processzor terhelés nélkül játszani, vagy régebbi koncertet szeretnénk megnyitni a MainStage programban, a régi hangszerek támogatása, megnyitási és kiválasztási lehetősége mindenképpen ideális útirányt jelenthet. Természetesen a program igazi erejét és a magasabb felhasználói élményt a modern virtuális hangszerek használata jelenti.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2023. november 2.

 



 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: