Az iPad megjelenésével kapcsolatos egyik legizgalmasabb szoftveres fejlesztés az Apple részéről az iWork irodai csomag mobil verziójának elkészítése. Az iPaden futtatható iWork csomag nem egy butított változata a Mac-es verziónak, hanem egy teljesen új megjelenése a megszokott látványos és színvonalas irodai alkalmazásainknak, olyan módon megalkotva, hogy az ujjunk hegyével legyünk képesek a sikeres produkciók létrehozására.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy az iPaden lévő, magyarnak nevezett billentyűzet megoldás hatékony gépelésre használhatatlan, így ha rendszeresen akarunk magyarul, ékezettel gépelni, akkor mindenképpen praktikus egy Bluetooth billentyűzet beszerzése ezekhez a folyamatokhoz. (Az ékezetek hatékonyabb elérésére, mint az Apple-féle nyomva tartás és húzás, léteznek áthidaló alkalmazások az iPadre, például egy olyan szoftver, amely a standard billentyűzet fölé helyezi az ékezeteket.)

A Keynote alkalmazás; Ismerkedés és téma választás
A Keynote alkalmazás első indításakor egy rövid bemutató keretében az Apple egy létrehozott prezentációval foglalja össze, hogy miként is kell a programját használni - a Keynote az ésszerűség jegyében mindig tájkép módban, tehát vízszintesen döntve indul el. A bal felső sarokban lévő New Presentation gombra kattintva érhetjük el azt a felületet, amelyen témákat választhatunk a prezentációnak. A gyakorlott Keynote felhasználóknak elsőre feltűnik, hogy nem teljesen ugyanaz a kínálat, mint a Keynote Mac-en futtatható változatában: vannak új témák, amelyek az asztali verzióban nem szerepelnek, és hiányoznak is bizonyos témák. Az Apple aszerint válogatta össze a témáit, hogy a kisebb kijelzőn és érintéssel vezérelve könnyebben tudjunk dolgozni. Ennek ellenére igen látványos és kívánatos témák elérhetőek az iPaden.

Esetünkben a Renaissance nevű témát választjuk, amely kellemes zöld hátterével barátja a gyengébb minőségű kivetítőknek, régies stílusa révén pedig kitűnően illeszkedik a témához.A téma kiválasztása után a már megszokott, feltöltött tartalmú lap jelenik meg, amelyen minden kép helytartó szerepet játszik, azaz célja a stílus ábrázolása, de a helyét kitölthetjük saját képünkkel, vagy akár teljesen meg is változtathatjuk a megjelenést. (A Renaissance téma esetén különféle ínyenc ételek láthatók a képeken. Ezeket egyesével mind-mind ki tudjuk cserélni.)

[A prezentációban használt képek egy MobileMe galériából kerültek letöltésre, amelynek megjelenítésekor egyszerűen csak rá kell bökni a képre, és a Safari program máris felajánlja a kép mentését vagy másolását. Az így lementett képekhez a Keynote program hozzáfér az iPaden.]

Képek kiválasztása és hozzáadása; Helytartó képek kicserélése
A prezentációban lévő helytartó kép jobb alsó sarkában található egy körben lévő kis szimbólum, amelyet a Keynote felső menüjén is felismerhetünk: ez a kép választásának gombja. (Lásd jobbra!) A helytartó képek alapvetően azért vannak jelen, hogy a helyükre a saját képeinket helyezzük el, és ezt könnyíti meg a sarkukban lévő gépválasztó gomb. (Egy képet bökéssel kijelölve a felső menüben lévő ikonra kattintva is tudunk a helyére képet választani.)

A képeket a Keynote program az iPaden lévő fotógalériákból, vagy a lementett képekből tudja elérni - utóbbi helyre sorolhatók a képernyőfotók is, vagy éppen a Safari böngészőből lementett fotók. Ha az új képet kiválasztjuk a helytartó helyére, a Keynote azt azonnal be is helyezi.

A képre duplán kattintva a maszkot van módunk állítani. A maszk használatára akkor van szükség, ha a képnek csak egy részét szeretnénk kiemelni, például rá akarunk közelíteni egy részletre, vagy nem középen van a kép fő tartalma, és ezért be szeretnénk igazítani. A maszk lényege, hogy a kép egy bizonyos részét kitakarja, az nem jelenik meg, csak az általunk fontosnak tartott központi rész marad látható. A dupla bökésre megjelenő maszk csúszógomb felület ennek megfelelően csak belenagyít a kép közepébe, amelyet aztán szabad kézzel húzhatunk, igazíthatunk valamely irányba. Ha a megjelenéssel elégedettek vagyunk, a Mask gombra kattintva véglegesíthetjük a szerkesztést.A kép megjelenése szempontjából előnyös a régies jelleg: a Keynote program menüjéből elérhető Inspector menüelem az aktuálisan kiválasztott prezentáció elemek finomhangolását teszi elérhetővé, így például a kép kiválasztásával a menüben lévő kis i szimbólumra kattintva a képkeretek (Style) és képelrendezés (Arrange) paramétereihez férhetünk hozzá. Az elrendezés révén a különféle rétegek között mozgathatjuk a képet, azaz hátrébb rakhatjuk, ha egy része kitakar például egy szöveget vagy egy másik képet, továbbá tükrözhetjük függőlegesen (Flip Vertically) és vízszintesen (Flip Horizontally). A stílus alatt hatféle izgalmas képkeretet találunk, a keretek alatti gombra bökve elérhető Style Options alatt pedig ezeket tudjuk igény szerint módosítani, változtatni, valamint további tizennégy keret típushoz is hozzáférhetünk. (A menükben egyszerűen az ujjunk húzásával tudunk lefelé görgetni, kiválasztani valamit pedig simán bökéssel.)

Szöveg elhelyezése és szerkesztése
Az első képkockán található a prezentáció címe és alcíme, amelyeket szintén bökéssel és dupla bökéssel tudunk szerkeszteni. A puszta átíráson kívül megannyi más lehetőség kínálkozik a szöveggel kapcsolatos feladatokra. Az átíráshoz csak bökjünk a szövegre, a felcsúszó billentyűzet segítéségvel szabadon tudunk szerkeszteni, illetve külső Bluetooth billentyűzet használatával hatékonyan is.

A szöveget bökéssel kijelölve a Keynote program menüjében i betűvel jelölt Inspector menüben a szöveg megjelenésére vonatkozó információkat érhetjük el, úgy mint stílus (Style), szöveg beállítások (Text), illetve elrendezés a rétegek között (Arrange).

A stílus felület alatt a szöveg néhány szín, keret és háttér variációja közül választhatunk, illetve a Style Options… (stílus opciók) gombra kattintva újabb lehetőségeket tárhatunk fel, így a stílushoz illeszkedő színek (Fill) felületét. Az Apple-re jellemző, hogy nem enged olyan színt választani, ami ízléstelenül mutatna a prezentációban, tehát a rikító kékre citromsárgával írt PowerPoint prezentációk világát már itt kizárják a lehetőségek közül. A szövegnek lehetnek telt színei, illetve kicsit kopottas, vakolatra emlékeztető megjelenése, illetve lehet üres is, ha a körvonalat szeretnénk megjeleníteni.

Fedezzük fel, hogy az Inspector menüből egy gombbal kiválasztott alfunkciós felületen az opciómenük is megváltoznak: a szöveg esetén a Style/Text/Arrange helyett a Style felület Style Options almenüjét választva a Fill/Border/Effects alfunkciók jelennek meg!

A Fill opció mellett a keret (Border) jelenik meg, ahol az éppen kiválasztott szöveg keretét kapcsolhatjuk be, és stilizálhatjuk. A bekapcsoláshoz csak az erre szolgáló csúszógomb oldalra tolása szükséges, amely az iOS felületén jólismert tológomb megoldással működik. Ez alatt színt választhatunk szintén kötött kínálatból (Color), beállíthatjuk a keret vastagságot (Width), és választhatunk keret stílust a precíz vonaltól a szaggatott és pontvonalon át a krétarajzra emlékeztető vonalig. Mind-mind jól néz ki, de praktikus a prezentáció témájához, komolyságához illő módon választani.

Az Effects felületen a szövegre és keretére vonatkozó árnyékot kapcsolhatjuk be (Shadow), amely négyféle stílusban, különböző megvilágítási sémák alapján elérhető, illetve a szöveg és keret láthatóságát (Opacity) is szabályozhatjuk, ha finomítani szeretnénk a szöveg megjelenésének markánsságát. A láthatóság visszavételével az finoman beleolvad a háttérbe, vagy 0% esetén el is tűnik.

A Style felület és alfunkciós felületeinek megismerése után térjünk vissza a szöveg beállítások menüjére. Az Inspector menünk mindig van balra mutató "vissza" gomb, amely az alfunkciókban való kalandozásból a menü eredeti felületére vezet vissza. Itt kiválaszthatunk a szöveg beállítások (Text) felületet.

A szöveg beállítások alatt azon paramétereket adhatjuk meg, hogy az éppen kiválasztott szövegrész milyen stílusú legyen: főcím, alcím, bekezdés, kisebb méretű bekezdés, felsorolás, kis méretű felsorolás, képaláírás, címke (sötét alapon átlátszó szöveg), vagy sötét címke (a háttéren vastag fekete szöveg). Emellett itt állíthatjuk be, hogy a szöveg telt (félkövér), dőlt, aláhúzott vagy áthúzott legyen-e. A menü alján található a Text Options… (szöveg opciók) gomb, amely révén bővebb beállításokra is lehetőség van. Ez a felület a Mac OS X szöveg palettájára emlékeztet: a betűméret (Size), szín (Color), betűcsalád (Font), elrendezés (Alignment) és margó (Insert Margin) beállításait érhetjük el itt. (Az iPad csak betűcsaládok egy szűk választékát támogatja, és utólag nem tudunk rá betűcsaládokat telepíteni.)

Az első oldal megszerkesztésével végezve megismertük az alapvető szerkesztési lehetőségeket, illetve azok fellelhetőségét. A Keynote program bal alsó részén lévő plusz jelre kattintva tudunk új képkockát hozzáadni a prezentációhoz, amely különféle gyárilag definiált megjelenésekkel segíti az ideális stílus megtalálását: van szöveges, felsorolást tartalmazó, képekkel teli vagy éppen üres stílusú képkocka is.

(A képkockák sorrendjét később is tudjuk változtatni, tehát ha itt nem a megfelelő sorrendre sikerül ráérezni, akkor egyszerűen a szerkesztő felületen tartsuk nyomva az ujjunkat az áthelyezni kívánt képkockán, és azt húzzuk lentebb vagy fentebb annak függvényében, hogy hátrébb vagy előrébb szeretnénk tenni. Ezzel a módszerrel teljesen megváltoztathatjuk a sorrendet az igényeinknek megfelelően.)

Ha átgondoltuk a tartalmak megjelenését és az előadás felépítését, akkor hozzáadhatjuk a prezentációhoz a további oldalakat, amelyeket majd testre kell szabnunk.

Áttűnési effektusok


A prezentációk fontos és látványos eleme az áttűnés, amely terén a Keynote nem mindennapi képességekkel rendelkezik. Az áttűnések hozzáadásához egy külön szerkesztői felület áll rendelkezésre, amelyet a Keynote programmenü felületén lévő elfordítot négyzet szimbólumra kattintva érhetünk el.

A szerkesztési felület lehetőséget ad a képkockák közötti átmenetek kiválasztására és tesztelésére, illetve az egyes prezentáció elemek animálódására is. Bökjünk rá például egy képre vagy szövegre, s a Keynote máris felajánlja a megjelenéskori és eltűnéskori animáció hozzáadásának a lehetőségét (build in, build out). Az effektus (Effects) kiválasztásakor a program azonnal demonstrálja is, hogy az adott áttűnés miképp fog megjelenni. Az opciók (Options) felület alatt pedig finomhangolhatjuk annak megjelenését: például mozgás esetén beállíthatjuk az irányt, illetve hogy az adott elemre vonatkozó effektus önműködően az előző képkocka végével vagy a prezentáció indításával kezdődjön (After Transition), avagy bökésre, előadói interakcióra animálódjon (On Tap). Az animációk a Keynote-ban alapból igen gyorsak. Ha szeretnénk, hogy a közönséget lenyűgöző áttűnések között egy korty folyadék elfogyasztására is lehetőségünk nyíljon, állíthatjuk lassabbra is az effektust az Options felületen egy csúszógomb segítségével.A következő elemek (például a kép után a szöveg vagy alcím) animálódásánál az Options felületen azt is lehetőségünk van megadni, hogy a legelőször animált tartalommal egy időben vagy azt követően történjen a tartalom megjelenése. Szintén megadhatjuk, hogy bökésre történjen a megjelenés. Ennek azért van jelentősége, mert előfordulhat, hogy az előadás során a teljes képkocka egésze fejezi ki a megfelelő tartalmat, de az is gyakori, hogy egy-egy bökésre megjelenő kulcsgondolatok kifejtésével építjük fel a beszédet, ilyenkor pedig hasznos, ha bökésenként külön jelennek meg az egyes elemek az előadás tempójának megfelelő ütemben. Az Options felületen a második elemtől kezdődően azt is kiválaszthatjuk, hogy a következő tartalom bökésre (On Tap), az első tartalom animálódásával együtt (With Build 1), vagy az első tartalom animálódása után (After Build 1) jelenjen meg.

Itt van jelentősége a sorrend (Order) paraméternek, ahol megadható, hogy milyen sorrendben jelenjenek meg az elemek. Például az első bökésre a főcím, majd bökésenként sorban az alcímek, tételek egy előadás során.

A képkockákra bökve pedig megadhatjuk, hogy azok hogyan tűnjenek át egymásba. Egy képkockán megadott áttűnés effektus mindig az adott képkocka eltűnését, és átváltozását a másik képkockába határozza meg. Az adott képkockára bökve egy áttűnés menü jelenik meg, ahol egyrészt az effektusok széles köréből választhatunk (Effects), másrészt megadhatjuk, hogy mennyi idő legyen az áttűnés, és bökésre (On Tap), vagy az előző áttűnés lezárultával történjék (After Previous Transition). (Utóbbinak akkor van jelentősége, ha például egy kirakatban ismétlődő prezentációt kívánunk létrehozni az iPaden.)

A beállításainkat a menü helyén megjelenő kékesszürke sáv lejátszás gombjával tudjuk ellenőrizni. Ekkor életszerű körülményeket szimulálva játssza le a Keynote a prezentációt, tehát bökéssel tudjuk vezérelni, és megjelenik minden áttűnés, amit beállítottunk. Ha elégedettek vagyunk a megjelenéssel, a Done gombra kattintva tudjuk véglegesíteni a beállításokat.

A kész prezentációt lejátszhatjuk kivetítőre az iPadről közvetlenül például az iPad VGA adapter segítségével, vagy a különféle megosztási lehetőségek révén továbbküldhetjük e-mailben, letölthetjük a Mac-re vagy pulbikálhatjuk megtekintésre az iWork.com oldalra kollégáknak.
A publikálásról és megosztásról bővebben egy külön cikkünk számol be…

A cikk során készített prezentáció az iWork.com oldalon…

Cikk: 2011. 01. 09. Birincsik József MacMag.huEgy sikeres Keynote előadás kellékei:
Apple iPad dokk konnektor VGA adapter
Just Mobile Upstand alumínium állvány
TwelveSouth Compass összecsukható iPad állvány
Apple iPad 10 Watt falitöltő
Just Mobile AluPen toll az érintőkijelzőhöz