Az iMovie alkalmazás 2013 őszén bemutatott tízes változata némileg változtatott azon a módozaton, ahogyan a program a nyersanyagokat és a munkafájlokat tárolja. Az iMovie immáron nem csak egy filmszerkesztő, amiben megnyitunk egy filmet, szerkesztjük azt, majd külön felhasználásra megosztjuk, hanem benne tudjuk gyűjteni a mozgóképeinket projektek és események szerint gyűjtve.

A programba importált felvételek, az elvégzett munkákat tartalmazó render fájlok, a hanganyagok és a kész tartalmak mind-mind egy bizonyos iMovie Library nevű fájlba kerülnek, amely csak látszólag fájl, valójában egy mappa, amelyet az iMovie fájlként nyit meg és olvas be.

Az Apple részéről nem ritka ez a fajta megoldás: a Photos / Fényképek is hasonló elven működik. Ezzel elzárja a lehetőséget a felhasználótól, hogy véletlenül töröljön a Finder felületen egy olyan iratot, amelyre az iMovie-nak szüksége lehet.

Az iMovie 10 első elindításakor létrehoz egy iMovie Library nevű iratot, amelyet a program felületén szabadon átnevezhetünk - például az illusztrációkon látható iMovie filmtár névre. Ebbe a filmtárba az iMovie frissíti a korábbi produkcióinkat, és a későbbiek folyamán itt tárolja az összes iMovie-hoz kapcsolódó tartalmunkat.

Tekintve, hogy több mobil gép esetén igen kicsi a belső tárhely, logikus megoldás lehet külsőn tárolni az anyagokat, amelyhez egyszerűen csak ki kell húzni az iMovie Library nevű fájlt a gyors külső meghajtóra, például egy Crucial X6 külsó SSD meghajtóra, a Mac-ről pedig törölni azt a másolást követően. Ekkor az indítást követően az iMovie újból létrehoz egy üres iMovie Library fájlt, amellyel nem vagyunk sokkal előrébb.

Amennyiben az iMovie indításakor nyomva tartjuk az Alt billentyűt, akkor nem a program töltődik be, hanem egy Open Library / Könyvtár megnyitása feliratú ablak, amelyben kiválaszthatjuk a mapparendszerből a használni kívánt iMovie Library iratot - esetünkben tehát a külső meghajtón elhelyezett példányt.

A Locate… gombra kattintva tudjuk megkeresni, hogy hol is található az iMovie Library, és megmutatást követően az iMovie azt nyitja meg. Fontos dolog, hogy ha külső meghajtón tároljuk az iMovie Library iratot, akkor mindig legyen felcsatolva a külső lemez már a programindítást megelőzően, különben az iMovie mindig új iMovie Library iratot hoz létre a Mac-en.

Az Alt billentyűvel indítás akkor is hasznos, ha például tartalom, tematika szerint kívánunk létrehozni gyűjteményeket. Például a munkánk során használt iMovie produkciókat nem akarjuk belekeverni a családi videóink közé. Ekkor az Alt billentyűvel indítást követően nem megmutatjuk a használni kívánt iMovie Library iratot, hanem a New… gombra kattintva új iMovie Library fájlt hozunk létre. A név megadásánál már akár utalhatunk is arra, hogy milyen tartalmú videók lesznek itt elérhetőek.

Az Open Library / Könyvtár megnyitása ablakban az iMovie emlékezni fog a korábbi választásainkra, így később már nem kell a Locate… gombot használni, egyszerűen csak az adott iMovie Library nevére kattintani, és a Choose gombbal megnyitni.

Az iMovie program File / Fájl menüjében is lehetőségünk van betölteni másik filmtárat például egy később felcsatolt lemezről akár a már nyitva lévő filmtár nyitva hagyásával. Ezt az Open Library / Könyvtár megnyitása menüből tudjuk megtenni, ahol láthatóak a rendszerben lévő és ahhoz kapcsolt iMovie Library iratok. Több iMovie Library használata esetén ügyelnünk kell arra, hogy importálásnál a megfelelő példányt válasszuk ki célként, illetve az egyes filmtárak közötti átjárásnál plusz tárhely igény is felmerülhet - ha a külső meghajtón lévő filmtárból másolunk filmet a belső meghajtón létrehozott produkcióba, akkor a klip két meghajtón foglal helyet.

Az iMovie a következő logika szerint kezeli az iMovie Library megnyitás témáját: ha elérhető a gépen vagy a géphez csatolt lemezeken iMovie Library, akkor a legutóbb megnyitott példányt nyitja meg. Ha nem elérhető egy sem, akkor üres újat hoz létre. Így egyrészt ügyelnünk kell arra, hogy ha külső lemezt használunk, az fel legyen csatolva, másrészt a megnyitáskor vegyük figyelembe, hogy az esetleges magán jellegű tartalmaink helyett az Alt billentyű használatával a publikus iMovie Library iratot nyissuk meg.

Az iMovie Library kezelés jóvoltából könnyedén átmásolhatjuk egy Mac-ről a másikra az iMovie tartalmainkat, nem kell vesződnünk a forrásanyagok összeszedésével, ha például helyhiány miatt külső tárolóra másolnánk.

A több iMovie Library alkalmazása igazán rugalmassá és szervezetté teszi a program használatát.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2013. 11. 29. 18:20
Frissítve: 2015. november 9.; 2021. március 5. (Crucial X6); 2022. október 19.; 2022. október 26. (iMovie 10.3.5)

 

     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: