Yann Arthus-Bertrand mindig is a természet szerelmese volt. Jóval azelőtt, hogy világhírű fényképész lett volna, egy francia természetvédelmi terület gondozásával foglalkozott. Aztán 30 évesen a feleségével úgy határoztak, hogy Kenyába utaznak a nagymacskák viselkedését tanulmányozni.

Ez a döntés nem csak az első könyve (Oroszlánok) megjelenéséhez vezetett, hanem lehetőséget adott az alacsony légi felvételek készítésének elsajátításához. Amikor visszatért Franciaországba, hamar keresett fotográfus lett: természet, sport és más kültéri fényképek specialistája. 1989-ben kezdett szervezni a francia fényképészek körében egy légifelvételek készítésével és gyűjtésével foglalkozó mozgalmat. A légi fotózással összefüggésben jelent meg nagysikerű könyve "A Föld a levegőből" címmel, amelyet már az ENSZ kulturális alapja támogatott. Az brit Apple riportere váltott néhány mondatot az elfoglalt világhírű fényképésszel, amit most a MacMag.hu lokalizál.

Miért választotta a Mac-et?
Nos, nem vagyok egy számítógép megszállott, de a Mac nagyon izgalmas lehetőségeket kínál. Igazából már 1989-ben is használtam Mac-et, és nagyon tetszett az eleganciája és egyszerűsége. Az Apple már réges régen olyan termékeket készít a kreatív piac számára, amelyek inspirálnak! Mik a digitális munka előnyei?
Az új generációs vívmányok nagyszerűek és hihetetlenül hatékonyak. Nagyszerű, hogy akár 120x180cm-es nyomatokat is készíthetek. Egyre jobb lesz. És mivel amolyan "gyorstüzelő" fényképész vagyok, egy témáról akár többszáz képet is hajlamos vagyok készíteni. Az analóg korszakban sem érdekelt, hogy mennyi tekercs fogy el - volt úgy, hogy évi 3-5 ezer tekercset használtam. Ami igazán fontos egy profi fényképésznek, az a minőség. Szóval a digitális technika igazából a jelentős költségmegtakarítás terén érintett meg.

Hogyan helyezi bele a művészetébe a digitális technológiát?
Nem tartom magam művésznek, sokkal inkább egy üzenet közvetítőjének. Inkább egy fényképész-vállalkozó vagyok humanista üzenettel. A digitális technika messzebbre enged az alkotásban, kicsit túl lehet lépni a realitásokat, ami ugyanakkor arra is lehetőséget kínál, hogy elveszítsük az ismeretét, hogy mi valós és mi fikció. Én és a munkatársaim arra törekszünk, hogy a felvételeinkből a tökéletest hozzuk ki, és nem arra, hogy elferdítsük a valót.
Mi másra használja a Macintosh-t?
Naprakészen tartom a weblapunkat. És komoly gondot fordítunk arra, hogy a havi 4 millió oldalletöltést regisztráló kifejezze az üzenetet: "Mindannyian felelősek vagyunk a bolygóért, amin élünk." Nemrég vettem egy iPodot is, amit mindenhová magammal viszek, és sok-sok remek dal van rajta.

Yann Arthus-Bertrand nemrégiben kezdte el felfedezni a videózás területét, hogy még összetettebben tudja kifejezni üzenetét. A munkafolyamat során a világ minden területén filmeztek egyetlen videókamerával. A felvételt egy MacBook Pro mobil számítógépen rögzítették, és Mac Pro munkaállomásokon zajlik a munka további része az Apple Final Cut Pro szoftverével.

Kapcsolódó tartalmak:
Yann Arthus-Bertrand weblapja

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: