WatchOS 7 - WWDC előtti kívánságlista

A WWDC előtt számos írásmű jelenik meg arról, hogy egyes amerikai újságírók milyen fejlesztéseket várnak az Apple-től. Ugyan ilyen jellegű álom cikk elsősorban az iPod termékvonal kapcsán jelent meg, és ott nem vált valóra, legyen egy írás a watchOS 7 és az Apple Watch termékről is!

Amikor az ember régóta használ Apple termékeket, sajnos van egy távlati visszatekintése a cég tevékenységére, és bizony az Apple-lel kapcsolatosan jellemzővé vált, hogy a kezdetekkor a cég tudott meglepetést okozni, és olyan termékeket előállítani, amiről nem tudtuk, hogy szükségünk van rá, de aztán nem tudtunk már élni nélküle. Most valahogy ez az élmény hiányzik: előre tudjuk áprilisban, hogy a szeptemberben bemutatandó iPhone készülékek melyikéből lesz hiánycikk még novemberben is, illetve az Apple számos megúszós termékfrissítést is végrehajtott: Steve Jobs Apple-jénél nem volt jellemző, hogy meg akartak úszni egy frissítést, de az iPad mini, az iPod touch vagy éppen az idei évi Mac mini „frissítés” arról szól, hogy nem volt semmi a cég tarsolyában, de kellett valami híranyag, ezért aztán kidobtak valamit, amiben semmi innováció, fejlesztés, ötlet nem volt. Említhetnénk az iWork csomag szoftvereinek tízes verzióra emelését a semmiből egy apró verzión belüli frissítés ürügyén, de azt a jelenséget is, hogy egy Pride Apple Watch szíj hangsúlyosabb hír a cég weblapján, mint egy fontos Final Cut Pro újítás.

Valljuk be: az Apple Watch Series 5 esetén is össze kellett kutyulni a híranyagokban a watchOS 6 szoftveres újdonságait az óra hardveres újdonságaival ahhoz, hogy frissítésként lehessen eladni, hogy immáron a szoftver támogatja az óra állandó világítását, vagy iránytű és nemzetközileg is tudunk segítséget hívni, ha van térerő.

Persze ki mondta, hogy minden évben kell valami forradalmi vagy annak beállított újdonság? Steve Jobs azt mondta, hogy az Apple átáll a kétéves fejlesztési ciklusokra, hogy mindent tökéletesre tudjanak csiszolni. Tim Cook csapata bemutat egy sor újdonságot a WWDC-n, amelyek vagy hibákkal vannak tele a megjelenésükkor, vagy az x.4-es verzióban jelennek meg…

Ez a jelenség standard az Apple Watch operációs rendszere, a watchOS esetén is. Maga a hardver zseniális lenne, és őszintén megvallva semmi nem indokolja, hogy évről évre lecseréljük a legújabbra, hiszen mondjuk egy Series 4 óra és egy Series 5 óra között viszonylag csekély különbséget tudunk felfedezni. Az Apple marketing gépezetének alapja viszont arról szól, hogy termelik az újdonságokat: akár megszüntetnek funkciókat, hogy aztán két verzióval később újdonságként mutassák be őket.

Az Apple Watch hardver kiválóságának azonban számos esetben rontja a megítélését a watchOS szoftver, amely nem él a hardver intelligens lehetőségeivel, és számos dolgot bután közelít meg.

Nézzünk hát egy listát arról, hogy mit kellene fejlesztenie az Apple-nek, és mi az, amiről szinte biztosan nem ejtenek majd szót a WWDC-n a marketingtől átfűtött újdonságok bemutatása kapcsán.

1. SMS szinkron
Bár az iMessage világában nem túl gyakori, hogy az ember SMS-t használna, akinek nincsen iPhone-ja, az is előszeretettel pötyög a Facebook Messanger nevű alkalmazásába, az Apple ökoszisztéma alkalmas arra, hogy az SMS üzeneteket fogadja és szinkronizálja egymás között. Az Apple Watch azonban részben kivétel: fogadni képes SMS üzeneteket, az iPhone-ra kapott üzenetek megjelennek, de ha törlünk egy üzenetet, az óráról nem törlődik, nem tűnik el, a törlés rész nem szinkronizálódik. Nehéz megindokolni, hogyha a szinkron félig működik, akkor a másik fél vajon miért nem?

2. Biztonsági mentés állapot jelzés
Ha valaki gyakran cserél órát, bizonyára találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az Apple Watch költözés esetén mód van biztonsági mentésből visszaköltözésre. A biztonsági mentés akkor történik meg, hogyha az iPhone és az Apple Watch azonos WiFi hálózaton és töltőn is van. Igen ám, de ha sürgősen kellene mentenünk, leköltözni az óráról, mert éppen eladjuk, szervizben hagyjuk, stb., akkor nem tudunk mit tenni, csak bízni abban, hogy a háttérben lezajlik a folyamat, mert sem a Watch alkalmazásban, sem az óra felületén nincsen semmi információ, ami arról tájékoztatna, hogy egyébként biztonsági mentés zajlik. Az új órára visszatöltésig azt sem tudjuk, hogy lezajlott a mentés, hogy a mentések mennyi helyet foglalnak az iPhone felületén, illetve hogy mikori az utolsó mentés. Ezen paramétereken hasznos lenne fejlesztenie az Apple-nek, mert a felhasználók nagyobb biztonságban érzik magukat, ha látják, hogy van biztonsági mentésük, és ezt egy kezelőfelületen az operációs rendszer meg is tudja erősíteni.

3. Intelligens edzés érzékelés
Ez a terület annyiféle fejlesztési igényt felvet, hogy nem lehet egyetlen bekezdéssel letudni, mivel számos edzés esetén látszik, hogy megírták, de aktívan nem használták. Az edzések használata során érződik leginkább az, hogy megváltozott az Apple: régen a megoldások olyanok voltak, hogy belefutva egy-egy helyzetbe azt tapasztaltuk, hogy „de jó, valaki gondolt erre is”, míg manapság az a jellemző, hogy „de jó lett volna, ha ezt a jó ötletet nem hagyják abba 80% megvalósításnál!”

a. Kerékpározás, evezés - jellegzetes mozgások, gépi tanulás nélkül
Az Apple Watch marketing filmje szerint műholdakkal kommunikál, ismeri a térképet, és bámulatos erejű processzor van benne. A termék gépi tanulásra is képes.

Felmerül tehát a kérdés, hogyha az Apple Watch a térképen érzékeli, hogy kerékpár úton haladok, de a kéz mozgásából nem következtet gyaloglásra, illetve a sebesség is magasabb a gyalogos tempónál, a pulzus magas, ami sportolásra utal, akkor vajon miért nem képes megállapítani, hogy a felhasználó valószínűleg kerékpározik, és rákérdezni, hogy elindítson-e ilyen edzést? Illetve ha huzamosabb ideig minden nap ugyanazon az úton kerékpározunk, akkor miért nem tanulja meg a gépi tanulás bajnoka ezt az információt a számunkra?

Az Apple a watchOS 4-et úgy reklámozta, hogy önműködően érzékeli az edzés elejét és végét: való igaz, séta és futás, illetve ellipszismozgás esetén pár perc után rákérdez, hogy ezt a tevékenységet folytatjuk-e, és képes visszamenőlegesen mérni a teljesítményünket onnantól, ahol elkezdte ezt érzékelni. Semmilyen más mozgás esetén nem tud azonban ilyet: hiába van rajta GPS képesség, és akár az iPhone-nal kommunikálva tudja a térkép alapján, hogy egy tavon vagyunk, és evezésre emléketető mozgást végzünk, nem ajánlja fel, hogy elindítsa az evezést edzést.

b. Figyelmetlen hajcsár
Ha már az indulást nem veszi észre az Apple Watch magától számos sportág esetén, azt ügyesen érzékeli akár túrázás, akár kerékpározás esetén, hogy megálltunk pihenni, vagy éppen egy jelzőlámpánál. Ennek előnye, hogy ha tényleg megálltunk, és nem megyünk tovább, nem felejtjük el leállítani az órán az edzést, így az óra nem merül le teljesen a nap közepére. Igen ám, de ha tovább haladunk, és erre a párbeszédre nem reagálunk, mert éppen zöldre váltott a lámpa, felkeltünk ülő helyzetünkből, ittunk vizet a túránk során, és megyünk előre, az óra nem veszi figyelembe, hogy immáron ismét mozgásban vagyunk: amíg az agresszív és zavaró párbeszédablakával nem kezdünk valamit, addig bizonyos időközönként bökdös. Hiába gurulunk lejtőn lefelé 45 km/órával biciklivel, hiába kocogunk tovább egy telefonbeszélgetés után, amíg nem reagálunk a Stop / Pause / Dismiss trióból valamire, addig folyton bökdösni fog.

Ez egy borzasztó buta dolog az Apple Watch, illetve a watchOS részéről, hiszen közben mér, ám valaki elfelejtett megírni a Workout / Edzés alkalmazásba egy olyan tudást, hogy amennyiben az elindított mozgás ismét a nyugvó állapottól eltérő adatokat produkál, akkor a párbeszéd ablakot automatikusan tekintse elvetettnek, vagyis az operációs rendszer szépen nyomja le a Dismiss gombot, és hagyja sportolni a felhasználót.

Elképesztően zavaró, amikor kerékpározás közben azzal kell foglalkozni, hogy a bökdöső órát rendre parancsolja az ember: kifordított bal kézzel, a kormányt jobb kézzel elengedve az órára bökni azért, hogy az felfogja, hogy tovább haladtunk, és zajlik a sportolás, nem kell leállítani. Hasonló helyzetek előfordulnak túrázáskor is, amikor a figyelmet elvonja az, hogy a 10 perce lezajlott rövid vízvételező pihenő megállása miatt még mindig gyötör az óra mondjuk hegyoldalon mászás közben…

Figyelmetlen programozói teljesítményről van szó: egyszerűen azok a srácok, akik a gép előtt ültek, valószínűleg nem voltak olyan élethelyzetben, hogy ezt a problémakört felismerték volna, és így a végfelhasználó számára kellemetlen élményt nyújt az óra használatának ezen területe.

c. Evezés valahol, valamerre
„Műholdakkal kommunikál - és mutatja az időt” - hangzott az Apple Watch Series 5 reklámja. Ebben a reményben indulhatunk evezni egy tavon vagy egy folyón, hiszen az Apple Watch rendelkezik GPS képességgel, bizonyára szép vonalat rajzol a térképre arról, hogy a vízen merre haladtunk és milyen tempóval. A reménnyel szemben sajnos a válasz az, hogy bizony nem. Az Apple Watch ugyan rendelkezik olyan hardveres komponensekkel, amely alapján pontosan tudná, hogy merre haladtunk evezés közben, de sajnos ezt nem figyeli, mert a szoftveréből ez a képesség kimaradt.

d. Ne bökdöss a nyílt vízen!
Számos esetben éreztem azt, hogy vannak a Workout / Edzés alkalmazásban olyan funkciók, amiket csak megírtak, de nem használtak aktívan az Apple programozói. A vízzel kapcsolatos sportok szinte mind ilyenek. Megbocsátható, hogy az óra nem tudja tökéletesen értelmezni, hogy mikor fordulunk meg úszás közben a medence szélén, és elszúrja a hosszokat, ha beltéri medencében vagyunk. A kézmozdulatok eltérhetnek, GPS jel nincsen, fogadjuk el, hogy körülbelül jók a mérések, de kimaradhat egy-két fordulás.

Nem megbocsátható azonban az, amikor úszás közben kis pihenőt tartva az Apple Watch egy párbeszéd ablakot nyom a felhasználó arcába arról, hogy megállt-e azért, mert éppen megállt szusszanni egyet a medence szélén, vagy a vízibicikliző ismerősök járművébe kapaszkodik kettő perc pihenés céljából.

A párbeszéd ablak ilyenkor azért abszurd, mert mély vízből eleve nem nagyon tudunk az órával foglalkozni, másrészt az óra le is van zárva, hogy a vízből kijőve működjön a kifröccsentő hatás. Vagyis éppen egy mély tó van alattunk, vagy egy úszómedencében vagyunk, de az Apple Watch elvárná, hogy a digitális korona tekerésével feloldjuk a víz elleni zárást, majd lenyomjuk az edzés lezárása, szünet vagy mégsem gombot.

És itt visszakanyarodunk a b. ponthoz: hiába folytatjuk az úszást, az óra addig bökdös, míg valamit meg nem nyomunk. Tehát ha egy tóban úszunk, akkor a parton feloldva az órát lehetőségünk van azt mondani, hogy igen, most már lezárhatja az edzést. Hihetetlen, de az Apple szakemberei nem gondoltak bele abba, hogy az óra egyrészt a vízben ne dobáljon párbeszéd ablakokat - GPS alapján tudhatja, hogy a felhasználó medencében vagy tóban van -, másrészt megint csak nem gondoltak arra, hogy figyeljék, hogy a szünet után újraindult-e a mozgás, és a mozgás újraindulása esetén figyelmen kívül hagyják a felhasználó bökdösését és a párbeszéd ablakot.

4. Home / Otthon alkalmazás - lomha váltás
Az Apple Watch felületén is elérhető a Home / Otthon alkalmazás kicsiny változata, amely segítségével lehetőségünk van kapcsolni, állítani, utasítani okos otthonunk darabjait. Igen ám, de hiába érünk haza, a watchOS felületén csak sok-sok idő elteltével realizálódik, hogy már nem az előző helyszínen vagyunk, és például hazaérve még mindig a munkahelyi okos eszközök jelenetei látszódnak. A dolog azért érdemes, mert Siri utasításával a watchOS eléri az adott helyszín eszközeit, de a felületén még mindig a korábbi helyszínt mutatja.

5. Books / Könyvek - Miért nem olvashatunk az éles Retina kijelzőn?
Nem vitatom, hogy az Apple Watch felületén való olvasás nem lenne az elsődleges, de ha már került Books / Könyvek alkalmazás az órára, akkor tudhatna többet annál, minthogy kiírja, hogy nincsen hangoskönyvünk. Az Apple Watch viszonylag nagy tárhellyel rendelkezik ahhoz, hogy a négy száz kilobyte-os könyveket rá lehessen szinkronizálni, és ha folyamatosan követné, hogy az iCloud könyvtárunkban hol tartunk az olvasásban, melyik könyvet olvassuk épp, akkor olyan időszakokban, amikor nem vesszük elő a telefont az olvasáshoz, de szívesen ütnénk el néhány percet hasznosan, akár az óra felületén is lehetne olvasni.

Nem vitás, hogy kis kijelzőről van szó, és emiatt sokat kellene lapoznunk, de ha a Mail segítségével leveleket olvashatunk, akkor ugyanígy tíz soronként akár könyvet is jeleníthetne meg az Apple Watch, ha már iCloud alapon része az ökoszisztémának. Valószínűleg ezzel a képességével sokkal többen élnének, mint ahányan hangoskönyveket hallgatnak az óráról.

6. Nagybetűs nézet - szétesett kezelőfelület
Az Apple annyira szeretne mindenkinek órákat eladni, hogy nem foglalkozik azzal sem, ha a kisegítő lehetőségek a felhasználói élmény rovására mennek. A vastag betűk mellett a rosszabb látású felhasználók számára lehetőség van arra, hogy nagyobb betűket állítsanak be. Ezzel nem is lenne baj, ám az Apple lehetővé teszi azt is, hogy extrém nagy méretű betűk jelenjenek meg az óra viszonylag kicsi kijelzőjén, ezzel szétessenek az interfész elemek, különálló sorokba törjenek egész szavak.

Nincsen baj azzal a törekvéssel, hogy a rossz látásúak is használni tudják az órát, bár erre a célra egyszerűbb lenne valami hangos felolvasó funkció mondjuk a szó végigsimogatása esetén. Az azonban biztosan állítható, hogy a legnagyobb betűméret használata esetén egyszerűen senki nem tesztelte az óra használatát magyar lokalizáció mellett. Mivel a magyar szavak és kifejezések sok esetben hosszabbak az angol változatnál, előfordul, hogy a kisegítő lehetőségek ilyen módon való használata esetén gombok kerülnek szóval befedésre, és egész egyszerűen vannak olyan funkciók, amik nem érhetőek el azért, mert a lokalizált szó a nagy betűméret okán túl hosszú, rálóg a gombra, kapcsolóra.

Megjegyzés: A watchOS legújabb frissítése kapcsán a legnagyobb szövegméretet kisebbre vette az Apple, így a szétesés problémaköre megoldódott. Cserébe a rossz látásúak nem tudják a korábbi maximális méretre állítani az óra kezelőfelületének szövegeit.

7. Ébresztés - Szinkront az iPhone-nal!
Szándékosan a végére maradt egy olyan elem, amely az órához talán legjobban kapcsolódik, és amely okán talán csak kevesen használják az Apple Watch-nak ezt a klasszikus óra funkcióját. Az óra rendelkezik három narancssárga ikonnal, amelyek funkciója ránézésre nem egyértelmű, de tanulható. Itt egyébként jól tetten érhető az a fajta design irányzat, amikor a való életre hasonló tárgyakról alkották az ikont, illetve amikor valami vékony idealizált formaterv jelenik meg - az előbbi esetben egyértelmű, hogy mit várhatunk az alkalmazástól, a másik esetben azonban kipróbálnunk és tanulnunk szükséges.

A három narancssárga óra ikon közül az egyik az ébresztés, amely azonban nincsen szinkronban az iPhone ébresztő funkciójával, vagyis szinte bármit tudunk csinálni az Apple Watch felületén, amely kihat az Apple ökoszisztéma elemeire, de például az iPhone ébresztését nem tudjuk bekapcsolni rajta, mert nem jelennek meg azok az ébresztési időpontok, amelyeket a telefonon használunk. Az Apple Watch felületén a watchOS teljesen független időpont beállításokat kínál, és ilyenkor az ébresztés nem csak akkor történik meg, ha az óra a karunkra van véve éjszakára, hanem minden esetben, ellenben az iPhone néma lesz.

Vagyis az ébresztőóra funkció esetén az Apple Watch valami okból teljesen különállóan működik az iPhone-tól, és még csak kiválasztani sem tudunk lehetőséget arra, hogy ugyanazok az ébresztési időpontok legyenek kiválaszthatóak mindkét eszközön.

Ez furcsa megoldás az Apple-től, amely minden területen a szinkronizáltságot tartja szem előtt.

Cikk: Birincsik József - 2020.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: