A Spotlight a macOS 10.4 "Tiger" operációs rendszer egyik kiváló újdonságaként mutatkozott be, és a macOS későbbi változatainak is alapvető keresőmotorja maradt. A Spotlight révén név mellett tartalom és speciális tulajdonságok alapján is kereshetünk az iratokban, mappákban - felgyorsítva egy keresés sebességét. A Spotlight alapja az úgynevezett metadata vagy magyarosan metaadat, amely a fájl tartalmán kívüli adatokat is rögzít és tartalmaz. A Spotlight a felső menüsor jobb oldalán lévő kis nagyító ikonnal, vagy a Control+Szóköz billentyűparanccsal érhető el.

Mit is jelent a metaadat? A metaadat nagyon leegyszerűsítve adat az adatról, vagy a görög jelentést követve adat túl az adatokon. Ez olyan információkat is tartalmaz, amelyek nem találhatóak meg magában az iratban, hanem annak jellemzőiből, annak adataiból dolgozik. Egy fényképet nézve annak adattartalma maga a kép, amit megörökített. De ha tudjuk róla, hogy az a nyíregyházi állatkertben készült, és a rajta lévő barnamedve négy éves, illetve a kép színes és A4-es lapra van nyomtatva, az már adat az adatról. Nagyjából ezt az információt jelenti a metaadat.Gyárilag minden Mac rendszere indexelve érkezik, azaz ha új rendszert indítunk, az rendelkezik egy alap indexszel. Amikor új rendszert telepítünk, vagy költözünk régi Mac-ről, akkor az új rendszer újraindexeli a személyes állományainkat. Az indexelés némi időt igénybe vehet. Az indexelés folyamatát a Spotlight nagyítójának közepén egy pötty villogása jelzi.
Ekkor a következő mappákat indexeli:
- Documents, Movies, Music és Pictures mappák
- Kuka, azaz Trash minden felcsatolt meghajtón
- ~/Library/Metadata/
- ~/Library/Caches/Metadata/
- ~/Library/Mail/
- ~/Library/Caches/com.apple.AddressBook/Metadata/
- ~/Library/PreferencePanes/
- Macintosh HD/Library/PreferencePanes/
- Macintosh HD/System/Library/PreferencePanes/
- Macintosh HD/Applications

Ezen túl gyári beállítás szerint az összes olyan mappát is indexeli a Spotlight, amit később a felhasználói profilunkon létrehozunk, vagyis a felhasználói fiók (Home mappa) (~) bármely tartalmát. A Spotlight ezen túl képes keresni bármely külső adattároló, felcsatolt lemezkép, optikai média tartalmát is, ennek azonban alapfeltétele az indexelés.Megjegyzés: A macOS a felcsatolt külső lemezeket indexeli, és rajtuk elhelyezi az index iratot, hogy későbbi felcsatoláskor gyors legyen a keresés. Az írásvédett lemezek, mint egy optikai lemez vagy egyes hálózati meghajtók esetén az indexelés minden alkalommal újra megtörténik.


  A Spotlight finomhangolása
 

A System Preferences / Rendszerbeállítások Spotlight paneljén, illetve a Spotlight menü alsó menüpontjában érhetők el azok a beállítások, amelyekkel a kereső technológia használatát és működését finomhangolhatjuk. Megadhatjuk, hogy mi legyen az a tartalom, amit a Spotlight indexeljen: pipákkal jelölhetjük meg azokat a tartalmakat, amelyeket szeretnénk a folyamatos indexelésbe bevonni. Alapértelmezés szerint minden aktív, de ha vannak olyan tartalmak, amelyekben nem előny, ha a Spotlight keres, akkor azok elől el tudjuk venni a pipát.

Fontos tudása ennek a felületnek, hogy a találatok sorrendjét is szabályozhatjuk: az itt listázott adat típusokat szabadon húzva meghatározhatjuk azt a sorrendet, amelyben a Spotlight kereső felületén majd megjelennek a találatok, ha egy bizonyos kulcsszót többféle adattípus is tartalmaz. Ha például a Movies adattípust felülre húzzuk, akkor a találati lista tetején jelennek majd meg az adott kulcsszót tartalmazó adatok.Megadható a Spotlight menüjének és ablakának gyorsbillentyűje is, illetve deaktiválhatóak is azok. Ennek azért van jelentősége, mert ha a magyar mellett esetleg másik billentyűkiosztást is használunk, akkor az azok közti váltásnak is éppen Command + szóköz a billentyűparancsa, mint a Spotlight keresőmenünek. A két parancs között konfliktus lesz, amire a rendszer fel is hívja a figyelmet, tehát valamelyiket ki kell kapcsolnunk, vagy meg kell változtatnunk. A Spotlight menu keyboard shortcut felirat mellett ennek megfelelően sárga felkiáltójel jelenik meg, amelyre kattintva át tudunk lépni a System Preferences / Rendszerbeállítások Keyboard / Billentyűzet paneljére, és ott a Shortcuts / Gyorsbillentyűk felületen módosítani tudjuk valamelyik parancsot.
 


  Hol ne keressen a Spotlight?
 

Előfordul, hogy nem kívánjuk azt, hogy minden tartalmat indexeljen a Spotlight. Ha többen is használják a kereső technológia képességeit, akkor felmerül az igény bizonyos tartalmak elrejtésére. Ennek egyszerű módja, ha a mappa létrehozásakor a ".noindex" kiterjesztést is hozzátesszük a mappanévhez. Ebben az esetben a Spotlight nem nézi át ezt a mappát, és ebbe összegyűjthetjük a privát tartalmainkat. A másik opció a System Preferences / Rendszerbeállítások Spotlight panelen lévő Privacy / Adatvédelem fül, ami alatt (+) és (-) jelekkel szervezhetünk tartalmakat. Ha egy mappát el akarunk rejteni a nagyközönség elől, akkor egyszerűen ide kell elhelyezni, és a Spotlight nem fogja indexelni és keresni azt a mappát.


  Az Info ablak előnyei; Címke (Tags) alapú gyűjtés a Finderben
 

A Spotlight segítségére lehetünk, ha az Info ablakban elhelyezünk olyan kulcskifejezéseket, amelyek alapján később vélhetően keresgélni fogunk. Az ablak Spotlight Comments mezőjébe szabadon fogalmazhatunk - segítve a későbbi célirányos keresést és találatot.
Az Info ablakról egy külön cikkünk szól…

A macOS Mavericks rendszer egyik újdonsága a Finder felületen a címkék (tags) alkalmazása. Ez a megoldás a Spotlight által generált okos mappákhoz hasonló (ezekről a cikk későbbi részében bővebben lesz szó). Szintén a Finder Info ablakán van lehetőség ezek szerkesztésére, illetve minden klasszikus mentési ablakban is módunkban áll hozzáadni egy irathoz. Természetesen gyakori, hogy az iratot nem a felhasználó hozza létre, hanem letölti valahonnan - internetről, fényképezőgép memóriakártyájáról, levél csatományból -, ilyen esetben hasznos, hogy az Info ablakban mód van a címkék szerkesztésére.

A címkék alapján a Finder ablakok bal oldalán automatikusan gyűjtemények szerveződnek: a macOS képes értelmezni azt a metaadatot, hogy a felhasználó egy bizonyos irathoz hozzáadott valamilyen jelzőt. A Finder oldalsávján lévő gyűjtemények természetesen nem jelentik az iratok elmozdítását a helyükről, csupán egy intelligensen változó hivatkozásgyűjteményt.

 


  Meglévő tartalmak újraindexelése a Spotlight működési zavarainak elhárítása érdekében
 


Előfordulhat, hogy a Spotlight nem végez tökéletes munkát jogosultsági vagy más hibákból kifolyólag, és szükségessé válik az újraindexelés. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a Spotlight beállítások között, a System Preferences / Rendszerbeállítások program Spotlight paneljén a Privacy / Adatvédelem fül alá behúzzuk az egész meghajtó ikont (ezzel törlődik az index), majd eltávolítjuk, aminek a hatására a beállítások alapján újraépül az indexfájl.

 


  A Spotlight gyakorlati használata: okos mappák, okos gyűjtemények
 

A Spotlight legnagyobb előnye a keresésen túl, hogy beleépül a rendszerbe, és folyamatosan frissülve képes álruha gyűjteményeket, virtuális fájlokkal teli virtuális mappákat létrehozni, amelyek nem igényelnek számottevő tárhelyet, viszont lényegesen leegyszerűsítik egy fájl megtalálását.

Ha lefuttatunk egy keresést a Finderben (Command + F), akkor ott lehetőség van arra, hogy a Save / Mentés gombra kattintva a keresési kritériumok alapján olyan mappát hozzunk létre, amelybe folyamatosan belekerülnek azoknak a fájloknak és mappáknak a hivatkozásai, amelyek megfelelnek a keresési kritériumoknak. Vagyis ha szeretnénk, hogy az összes Xserve-ről szóló tartalom egy helyen elérhető legyen, de például a weblapokon lévő képek kicsi szeletei ne jelenjenek meg, akkor lefuttathatunk egy olyan keresést, ami a 80 KB-nál nagyobb (beállítás a keresési ablak (+) jelével), Xserve termékkel kapcsolatos fájlokat gyűjti össze.

A dolog nagyon rugalmas, és mivel folyamatosan frissül, ezért roppant hasznosan bele tud épülni az életünkbe. Végül már nem is kell tudnunk, hogy egy-egy fájl hol van, nem kell az elrendezéssel foglalkozni, hiszen egy-egy okos mappában bármikor elérhetjük. A keresési kritériumok pedig nagyban specializálhatók: például ha Apple sajtófotókat szeretnénk gyűjteni, akkor be lehet állítani akár azt is, hogy CMYK színkiosztású képeket gyűjtsön a Spotlight, vagy 1 MB-nál nagyobb képeket…


A Finderben a Spotlight nagy szolgálatot tesz, és a logikája más-más programokban is használható.

De felhozhatjuk példának a születésnap vonalat is, ahol a Spotlight azt ellenőrzi, hogy a Contacts / Kontaktok (címtár) névjegyen kinek mikor van születésnapja, és egy okos csoportba gyűjti azokat, akiknek 10 napon belül évfordulójuk lesz. Így garantáltan nem kerüli el a figyelmünket. Ehhez csak hozzunk létre egy okos csoportot (Smart Group) a Contacts / Kontaktok (címtár) program csoportokat listázó felületének bal alsó rakán lévő plusz jelre kattintva az Alt billentyű nyomva tartása mellett. Erre egy palástablak nyílik le, ahol egyrészt elnevezhetjük a csoportot (Smart group name / Intelligens csoport neve), illetve megadhatjuk a kritériumokat, amelyek a Contacts / Kontaktok (címtár) programban tárolt összes adat alapján szűkíthetők, tehát akár olyan abszurd csoportokat is létrehozhatunk, hogy az összes Petra nevű, @me.com végződésű email címmel rendelkező, Szentendrén lakó ismerősünket listázzuk. Az abszurd példa is jól mutatja, hogy mennyire jól szűrt csoportokat hozhatunk létre a Contacts / Kontaktok (címtár) programban tárolt adataink alapján.A Mail is hasznát veszi a Spotlight képességeinek. Itt egyszerűen megszűnik a manuális szervezés: a leveleket nem kell többé csoportosítani, hanem egyetlen helyen tárolhatjuk: a Spotlight egy levelet akár több helyen is megjelenít aszerint, hogy milyen feltételeknek felel meg. A leveleket szervezhetjük megannyi adat szerint, gyakorlatilag minden adat szerint

Egy ilyen okos postaláda létrehozásához a következőket kell tenni: a Mail program postaládák alatti felületén található fogaskerékre kattintva a New Smart Mailbox… / Új intelligens postafiók… opciót kell választani, nevet adni a postaládának, meghatározni, hogy milyen feltételek teljesüljenek a postaláda tartalmát illetően, majd OK-vel jóváhagyni. Ekkor néhány pillanat alatt a Spotlight motor kikeresi az odavágó leveleket, és anélkül, hogy eredeti helyükről elmozdítaná őket, berakja az okos postaládába mindegyiket.


  A Spotlight extra funkciói; Keresés szinte bármilyen adat alapján
 

A Spotlight használatával kapcsolatban érdemes lehet ismerni pár olyan hasznos funkciót, amely néhány extra képességgel egészíti ki a programot. Ha például a Command billentyűt nyomva tartjuk egy találati elemre kattintva, a Finderben megnyitjuk azt a mappát, azt a helyet, ahol az adott irat található. Ez akkor praktikus, ha nem akarjuk megnyitni az adott dokumentumot vagy mappát, vagy nem azzal a programmal akarjuk megnyitni, amelyik alapból hozzá van rendelve. Például megkeresünk egy képet, amit a Preview / Megtekintő nyitna meg, de azt mondjuk egy Pages szövegbe szeretnénk behúzni illusztrációként. Ha a Command gombot nyomva tartjuk, akkor nem nyitja meg a Preview / Megtekintő, hanem megjelenik a Finderben, és ott megragadva be tudjuk húzni a Pages-ben, vagy fel tudjuk használni bármely programban.A Spotlight kereső Finder ablakban való használata (Command + F) során megfigyelhetjük, hogy milyen paraméterek, milyen finomhangolás segítségével tudjuk szűkíteni a találatokat. A Finder ablakok jobb felső sarkának kereső mezőjét használva a Spolightot lehetőségünk van plusz jelekre kattintva különféle kritériumokat megadni, például hogy csak képeket vagy PDF-eket keressen a kereső. Ugyanez a paraméter elérhető a Spotlight menüben is a képernyő jobb felső sarkán, amelynek használatához egyszerűen be kell gépelnünk, hogy „kind: image“, vagy „kind: pdf“. Ezen túl megadhatunk névrészletet is, tehát például ha egy kézikönyvet keresünk, akkor beírhatjuk, hogy „kind: pdf kézikönyv“, ezzel minden olyan PDF fájlt megkeres a rendszer, amelyben szerepel a kézikönyv megnevezés.

Természetesen lehetőség van bonyolultabb adatok szerinti keresésre is: például ha tudjuk, hogy utoljára mikor nyitottunk meg egy fájlt, de nem találjuk a neve alapján, mert rosszul emlékszünk a nevére, tartalmára, akkor beírhatjuk, hogy „last open date: 2011.06.17.“, és a megadott dátum szerinti fájlokat fogja megkeresni a rendszer. Fontos, hogy ha magyarra van állítva a System Preferences / Rendszerbeállítások Language & Text / Nyelv és szöveg paneljének dátum formátuma, akkor év.hónap.nap. formátumban kell megadni a dátumot, ha angolon van hagyva, akkor hónap/nap/év formátumot kell használnunk.

A Spotlight kereső Finder ablakban való használata (Command + F) esetén a Kind / Fajta feliratra felnyíló menü legalsó, Other… / Egyéb… feliratú gombja nyitja meg igazán a Spotlight kereső lehetőségeinek végtelen tárházát. Előfordul ugyanis, hogy nem emlékszünk egy kép nevére, de tudjuk, hogy az kisebb, mint 1 MB és JPEG a kiterjesztése. Vagy éppen tudjuk, hogy az egyik grafikai munkánk tartalmaz Alpha csatornát, de véletlenül Untitled néven mentettük el, mint sok másik iratot, és így nem tudjuk könnyen megkeresni. A Spotlight akár képes listázni az összes olyan videófájlt, amely a Logic Pro egy filmzene produkciójában felhasználásra került, de kereshetünk fotót az ƒ érték alapján, filmet az egyik jelenet szöveges tartalma alapján, vagy email csatományt annak nyomán, hogy kiknek küldtük tovább az adott tartalmat… Ezek a kiragadott példák a Spotlight keresőtechnológia már-már végtelen keresési lehetőségeinek széles tárházát igyekeznek alátámasztani.AND, OR, NOT
A keresésnél nem csak szavakat adhatunk meg, hanem frázisokat is, azaz több szóból álló kifejezéseket. Itt van jelentősége annak a képességnek, amely révén megadhatjuk, hogy a Spotlight az egynél több szóból álló keresési parancsokat miként kezelje.Például rákereshetünk arra, hogy „Steve Jobs“, amely esetben minden olyan találat megjelenik, amelyben a „Steve“ és a „Jobs“ szó szerepel. Ez egyenértékű a „Steve OR Jobs“ keresési feltétellel. Ha csak olyan tartalomra kívánunk rákeresni, amelyben maga Steve Jobs neve szerepel, akkor a „Steve+Jobs“ formátumot kell használnunk, amely pedig a „Steve AND Jobs“ keresési kritériummal azonos. (Ha a plusz jeles formátumot használjuk, abban az esetben a Spotlight azt a találatot is kiadja, amely esetlegesen ebben a formátumban tartalmazza a frázist. Ezért praktikusabb az AND szó használata.) Amennyiben olyan találatokat kívánunk megkeresni, amelyek tartalmazzák a Steve szót, de nem a Jobs-ot, akkor a „Steve-Jobs“ formátum a praktikus - itt szintén előfordulhat, hogy például a webről letöltött, kötőjellel tagolt fájlnevekre is rátalálunk, például Steve-Jobs-biography.pages. Ha azt szeretnénk, hogy Steve Jobs találat ne legyen, csak más Steve-ekről szóló fájlok, akkor a „Steve NOT Jobs“ szöveget gépeljük a Spotlight keresőbe. Ekkor tehát minden fájlt megtalálunk, amelyben a Steve szó szerepel és a Jobs nem.


  Spotlight kereső az iCloud Drive szolgáltatáson
 

Az Apple a macOS rendszerek fejlődése kapcsán több olyan lépést végrehajtott, amelyek az iOS rendszerek könnyed felhasználói élményét igyekeznek átültetni a számítógépek világába. Ennek egyik eleme az iCloud integráció, és a hozzá kapcsolódó, alapból 5 GB méretű, de kedvező áron bővíthető tárhely szolgáltatás, az iCloud Drive. Ennek segítségével egyrészt arra van módja bármely felhasználónak, hogy az egy programon belüli munkákat az adott Apple ID-t használó összes eszközre szinkronizálni tudja: az iOS eszközeinken éppúgy, mint a Mac gépeinken megjelennek az iCloud Drive-on tárolt dokumentumok. (Az Apple úgy oldotta meg a technológiát, hogy az azonos helyi hálózatban lévő eszközök egymással még az előtt szinkronizálnak, hogy az iCloudra feltöltődne a tartalom.)

A másik fontos változás az iCloud Drive megjelenésével kapcsolatosan, hogy az ott tárolt iratainkhoz többé nem fájlkezelőben, azaz nem a Finder felületen férünk hozzá, hanem az adott programban. Az iCloud Drive által tárolt TextEdit / Szövegszerkesztő iratokat ezen a programon belül keressük, hiszen ott kívánjuk őket elérni, és nem a fájlrendszerünkben kutatunk irántuk. Az azonban változatlan igény, hogy a tartalmak között keresni kívánunk.Ennek megfelelően a Spotlight technológia az iCloud Drive tartalmát is áttekinti, az Apple a metaadat alapú keresést integrálta a hálózati szolgáltatásába is. A dokumentumok között minden esetben a megnyitás ablakban tudunk keresgélni (Command + O; File > Open / Fájl > Megnyitás parancs). Ennek az ablaknak a jobb felső sarkán található a Spotlight keresőmező. Alapvető változás, hogy a ez a keresőmező csak az adott alkalmazáshoz kapcsolódó dokumentumok között keres. Ez roppant logikus dolog, hiszen ha a TextEdit / Szövegszerkesztő program megnyitás ablakában keresünk egy iratot, akkor nagy valószínűség szerint nem Keynote prezentáció után kutatunk. Utóbbit természetesen a Keynote programban keresnénk.

A Spotlight az iCloud Drive esetén is teljes körű tartalomkeresési képességekkel rendelkezik.


  A Spotlight mint számológép
 

A Spotlight egy okos képessége, hogy számolni is képes: ha beírunk egy matematikai műveletet, akkor nem csupán rákeres az adott műveletet tartalmazó összes dokumentumra, hanem arra is alkalmas, hogy a műveletet elvégezze, kiszámolja. Ezek lehetnek akár összetett műveletek is, tartalmazhatnak zárójelet, a Spotlight a Calculator / Számológép program tudását használva megbirkózik vele.Tipp: A szorzáshoz használt csillag az Alt + Shift + ? billentyűparanccsal érhető el a MacBook Air és MacBook Pro gépek magyar billentyűzeten, valamint az Apple Wireless Keyboard vezeték nélküli billentyűzeten. Aki rendszeresen szeretne a mobil gépén matematikai műveleteket végezni, annak érdemes telepíteni a KeyRemap4MacBook kiegészítőt, amely aktiválja a beépített numerikus billentyűzetet, amelyet 2008-tól lehagy a gépeiről az Apple.

© MacMag.hu Cikk: Birincsik József 2005. március 19.
Frissítve: 2011. 06. 20.; (Retina; macOS 10.9) 2014. IIII. 13.; 2014. X. 4. (macOS Yosemite)


 


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: