A Remote Desktop alkalmazás egyik kellemes vonása, hogy telepítő csomagokat tudunk lefuttatni a távolból akár a felhasználó zavarása nélkül, így például könnyedén tudunk egy szükséges bővítményt vagy meghajtóprogramot telepíteni úgy, hogy közben a kliens gép előtt ülő felhasználó nem szakítja félbe a munkáját, nem is érzékel semmit a műveletből.

A Remote Desktop felületén a telepítő csomagok kiosztásának kétféle opciója van: az egyik, hogy a Remote Desktop használatához konfigurálja a kliens gépet. Ehhez maga a Remote Desktop hoz létre telepítő csomagot (.pkg iratot), amelynek módját az alkalmazás alapjait bemutató cikkünkben részleteztünk. A másik opció, hogy kimondottan szoftver telepítés céljából futtatjuk le a standard telepítőalkalmazásokat az általunk karban tartott gépeken. A .pkg kiterjesztésű tartalmak az Apple által fejlesztett és minden Mac-en biztosított Installer / Telepítő alkalmazás által olvasható csomagok. Ezek használata így külön alkalmazás telepítése nélkül is lehetőséget, és a Remote Desktop egyszerű és hatékony módot kínál a bevetésükre.Az illusztráció során egy meghajtóprogram telepítését kell végrehajtani: a kliens gépeket kell alkalmassá tenni a CalDigital Thunderbolt Station 2 fogadására, és ehhez telepíteni szükséges a gyártó által biztosított meghajtóprogramot. A telepítés módja, hogy kiválasztjuk a klienst vagy klienseket, amelyeken a telepítést végre kívánjuk hajtani, és az eszköztár Install / Telepítés gombjára kattintva megjelenő ablak felső részén, a Packeges / Csomagok mezőben hozzáadjuk az adott telepítőt. Ez történhet egérrel behúzással vagy a plusz jelre kattintva történő hozzáadással. Fontos, hogy nem csak egy, hanem akár egyszerre több csomagot is telepíthetünk.

A csomagok felülete alatt néhány paraméter megadható, így például a telepítés utáni esetleges műveletek, mint az újraindulás: lehetőségünk van észrevétlennek maradni, ha a csomag nem igényli az újraindítást (Don’t restart), tehetünk kísérletet az újraindításra engedve a felhasználónak a mentést, ám ilyenkor a felhasználó elhalaszthatja az újraindítást (Attempt restart, allow users to save documents), valamint módunkban áll egy erőszakos újraindítást végrehajtani, de itt fennáll a kockázata, hogy a gépen épp dolgozó felhasználó adatot veszít el, amely nyomán minden valószínűség szerint átkozódni fog. A funkciót természetesen nem azért építette be az Apple a programba, hogy haragot gerjesszen rendszergazda és felhasználó között, hanem azért, hogy ha ténylegesen épp nincsenek a Mac előtt, de valamely alkalmazás makacsul nem akar kilépni, akkor ne egy kérés álljon akár napokig a gépen, hogy újra szeretné-e indítani a felhasználó, hanem erővel újrainduljon a gép.Megadható még, hogy a telepítés az adott Mac-ről intéződjön, vagy a Mac adja át a feladatot a Task Server / Feladat kiszolgáló célra tartott másik Mac-nek. Ez olyankor lehet indokolt, ha a telepítés hosszabb ideig tart, és nem szeretnénk ezt megvárni, viszont tartunk fenn egy Task Server gépet, amely a távfelügyeleti funkciókat ellátja, és az idő tényező sem befolyásolja a működését - például az adott hálózatban működő Mac mini szerver egészen nyugodtan kiegészíthető ilyen funkcióval is, hiszen helyben sokkal gyorsabban és rugalmasabban végzi el a feladatokat, nekünk pedig elegendő a szerverrel kommunikálni, a kliens gépekkel közvetlenül már ő beszélget.

Ha hiba történik, leállíthatjuk a feladatot az összes kliensen - ennek az a célja, hogyha hibás lenne a csomag, akkor ne települjön minden kliensre fel a hibás tartalom, esetleges tömeges gondokat előidézve.

A biztonság kapcsán is van módunk megadni egyes paramétereket, például kódolni a hálózati kommunikációt, valamint meghatározni, hogy a nem megbízható tanúsítványokat elfogadjuk-e. (A tanúsítvány valójában lehet hiteles attól, hogy nem megbízható, ugyanis csak azon tanúsítvány számít megbízhatónak, amelyet egy tanúsító hatóság - Certificate Authority - hitelesít.)

Korlátozhatjuk is a hálózat használatot, hogy a telepítés érzékelhetően ne terhelje le a hálózatunkat.

A telepítési feladatot lehetőségünk van időzíteni a bal alsó sarokban lévő Schedule… / Időzítés… gombbal, valamint el is menthetjük a feladatot egy későbbi időpontban való lefuttatásra (Save / Mentés), illetve természetesen azonnal elkezdhetjük (Install / Telepítés).

A szoftverek ilyen módon való telepítése igen egyszerűvé és hatékonnyá teszi a Mac használatát. Felmerül persze a kérdés, hogy mi a helyzet napjaink alkalmazásaival, amelyeket a Mac App Store-ból kell letölteni, és semmiféle telepítőjük nincsen.

Ezek használatának és cégen, intézményen belüli terjesztésének több módja is van: például létrehozhatunk egy tökéletesen kész rendszert, amelyet minden újonnan beállított gépre klónozunk. Ennek hátránya, hogy frissítések megjelenésével hamar elavulttá válik, és újra kell alkotnunk a frissítésekkel - természetesen ezt végrehajthatjuk bizonyos időközönként, de mindenképp kell lennie egy lemeznek, amelyen csak ezen célra van fenntartva egy operációs rendszer.

Tipp: Amennyiben rendszeresen kapcsolunk be új gépeket a rendszerbe, a NetRestore nevű macOS funkció lehet a legideálisabb megoldás, amely révén egyszerűen egy hálózati tárolóról tudjuk elindítani a Mac-et, és végrehajtani egy teljes telepítést.

A következő és ideális opció, hogy létrehozunk egy telepítő csomagot, amelyet a Remote Desktop segítségével futtatunk le a hálózatban. A csomag állhat több komponensből is, azaz lehet úgynevezett metapackage (.mpkg), amelyben az egyes komponensek cserélhetőek, például ha újabb változat jelenik meg valamelyik alkalmazásból.

A csomagok létrehozásának több módozata is létezik, például az macOS rendszerben elérhető parancssoros pkgbuild nevű alkalmazás, amely segítségével a Terminal felületen van lehetőségünk telepítő csomagot létrehozni. Ez a csomag nagyon egyszerű: egy fájlt vagy kiterjesztéssel rendelkező mappát (.app; .bundle) helyez el egy adott helyre anélkül, hogy különösebb tervezést vagy programozási igényt felvetne.

Az előkészület mindösszesen annyi, hogy a telepítendő tartalmat a saját rendszerünkön oda kell helyezni, ahol majd a kliens gépeken is szerepelniük kell. Ha például a Hungarian Pro nevű billentyűkiosztást szeretnénk telepítőbe építeni, akkor annak a helyén, azaz a Macintosh HD: Library: Keyboard Layouts mappában kell szerepelnie.

De egy Mac App Store-ból származó alkalmazás telepítése esetén egyszerűen az Applications / Alkalmazások mappából kell hivatkoznunk a Terminal számára az adott programra. (Érdemes a céges Apple ID-t használni a rendszergazda gépen, hogy minden kliens ugyanazzal az Apple ID-vel használja a programot, elkerülve a licenc sértési problémákat, és zökkenőmentessé téve a frissítéseket.) Az alkalmazások telepítése kapcsán egyébként a távasztalon történő Mac App Store bejelentkezés sem különösen nehéz, főleg ha egy Caching Server gyorsítja a programok helyi hálózatban való feltelepülését.

Tipp: A Terminal programban a man pkgbuild parancs beírásával ismerkedhetünk meg a pkgbuild parancssoros alkalmazás képességeivel.

Egy telepítő létrehozása a következő logikával épül fel: a pkgbuild alkalmazásnak adnunk kell egy csomagazonosítót (mintha fejlesztők lennénk, például hu.macmagazin.telepito), egy verziószámot (ezt minden módosításnál változtatni kell felfelé), majd megadni a forrást és a csomag létrehozásának célhelyét.Esetünkben például a HungarianPro.bundle nevű csomag kerül bele a HasznaltMac.pkg telepítőbe, mert ezt az eladásra kerülő használt Mac gépek mindegyikére telepíteni kívánjuk több másik apróbb komponenssel együtt.

A parancs így néz ki:
pkgbuild --identifier com.ijoe.hasznalt --version 1 --component "Macintosh HD/Library/Keyboard\ Layouts/HungarianPro.bundle" "/Users/iJoe/Desktop/HasznaltMac.pkg"Fontos, hogy a különböző paraméterek között szóközt és két kötőjelet alkalmazzunk, és ne kíséreljünk meg sortörést használni akkor sem, ha a weblapon úgy látszik a parancs, mert a Return / Enter billentyű a parancs végrehajtását idézi elő.

Megjegyzés: Egyes operációs rendszerek, például az macOS 10.8 „Mountain Lion” nem igényel abszolút elérést, így ott nem kell Macintosh HD és Users/iJoe előtagot használni.

Ahogyan a csomagot létrehoztuk, máris alkalmazhatjuk a cikk elején megismert telepítési funkciót a Remote Desktop segítségével. A .pkg irat tudja majd, hogy az indítólemez Library: Keyboard Layouts mappájába helyezze el a HungarianPro.bundle nevű csomagot.

A funkció könnyen és egyszerűen teszi lehetővé a különféle tartalmak elhelyezését a kliens gépeken anélkül, hogy a felhasználókat megzavarnánk. A bekapcsolást és adminisztrálást pedig végre tudjuk hajtani olyan időszakokban, amikor éppen az adott gépen nem dolgozik senki.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. 04. 08.  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: