A Remote Desktop alkalmazás egyik nagyszerű vonása, hogy lehetőségünk van például diákok számára, vagy egy kis létszámú előadás hallgatói számára úgy prezentálni a bemutatónkat, hogy a saját Mac gépünk kijelzőjén végzett műveletek teljes egészében megjelennek a kliens gépek kijelzőjén - végezhetünk egy feladatot, vagy éppen mutathatunk be egy Keynote prezentációt, minden gépen az a tartalom jelenik meg, amely a saját Mac gépünkön látható.

A konstrukció a Remote Desktop hivatalos specifikációja szerint akármennyi kliens irányába üzembe helyezhető, csupán a sávszélességen működik, hogy megfelelően működjön a szolgáltatás. Ebből következik, hogy a technológia alkalmazása során törekednünk kell arra, hogy a lehető legjobb hálózati paraméterekkel rendelkezzünk, és ne legyen késés, vagy akadozás a kapcsolat során.

E célra a legideálisabb megoldás természetesen az Ethernet alapú helyi hálózat, de ha ez nem kivitelezhető, akkor érdemes a 802.11ac WiFi kapcsolatot alkalmazni, és lehetőség szerint a telített 2,4 GHz-es sáv helyett az 5 GHz-es hálózatot üzembe állítani, és azon át kommunikálni a többi Mac-kel.

Tipp: Ha csak kis számú Mac irányába szeretnénk előadást tartani azonos WiFi hálózaton, egy próbát megérhet az AirServer nevű alkalmazás, amely bármely Mac-et alkalmassá tesz arra, hogy AirPlay adást fogadjon, így például AirPlay tükrözés alanya legyen. Itt azonban öt eszközben van maximalizálva a működés. Előnye viszont, hogy akár egy iPad kijelzőjén lévő tartalmat is prezentálhatunk a Mac-ről.
http://www.airserver.com/Mac

A Remote Desktop esetén a megosztás célja tehát az, hogy a kijelzőnk tartalmát teljes egészében megjelenítsük a kliens gépeken, amelyek akár a világ másik részén is lehetnek - a lényeg csupán annyi, hogy a program kliens listájára felvegyük őket, és elérhetőek legyenek az adott időszakban. A távolsági oktatás remek lehetősége ez, de természetesen a leggyakoribb alkalmazása mégis tipikusan helyi hálózatban történik, amikor a kijelzőn csak prezentáljuk a tartalmat, a narrációt élő szóban hajtjuk végre.

A megoldáshoz az Interact / Párbeszéd menü Share Screen… / Képernyő megosztása… parancsát kell használnunk.

Tipp: Ha gyakorta használjuk a szolgáltatást, lehetőség van kirakni a Remote Desktop eszköztárára. Ehhez az ablak felső szürke felületén kell Control-kattintani, vagy View / Nézet menü Customize Toolbar / Eszköztár testreszabása parancsát választva megnyitni a palástablakot, ahonnan alapértelmezés szerint nem aktív gombokat helyezhessünk az eszköztárra. Itt találjuk a Share Screen / Képernyő megosztás funkciót, amelyet egyszerűen egérrel húzva helyezhetünk el az eszköztáron. A későbbiek során így nem kell a menüből megkeresni a parancsot, hanem a cél kliensek kiválasztását követően a gombra kell kattintani csupán a megosztás elindításához.Ekkor a Remote Desktop kliens listájáról kiválasztott összes gép számára módunkban áll elindítani a megosztást, de a listához bármikor hozzáadhatunk további gépeket is egyszerű húzással. Ha például valamely diák később érkezik meg a saját Mac-jével, akkor egyszerűen bővíthetjük vele a listát.

A Share Screen / Képernyő megosztása ablakban több paramétert is beállíthatunk: például a forrás számítógépet, amely lehet az adott Mac, de valamely másik számítógép is. Azaz ha van egy kimondottan demonstrálásra szolgáló Mac, amelyen fut a szükséges tartalom, akkor arról is prezentálhatjuk a tartalmat a kliensek számára. Fontos azonban kiemelni, hogy a forrás számítógép lehet akár egy másik, nem Mac gép is a hálózatban, tehát akár alternatív, távfelügyelt operációs rendszer alapján is tarthatunk bemutatót a kliensek számára - ha például azt szeretnénk oktatni, hogy hogyan kell a Mac által megosztott nyomtatót Windows alól elérni, akkor ez egy kiváló lehetőség.

A forrás kijelző kapcsán kiválaszthatjuk, hogy az adott gép összes kijelzője vagy csak a fő kijelzője legyen látható. Amennyiben nincsen több kijelző csatlakoztatva, a beállításnak nincsen jelentősége. Amennyiben azonban egynél több kijelző van, akkor kicsinyítve egymás mellett fog megjelenni a klienseknél a tartalom, így érdemes mérlegelni a beállítást.Felmerülhet a kérdés a gyakorlott felhasználóban, hogy mi a helyzet, ha egy Mac Pro készülékre csatlakoztatott 4K kijelzőről, vagy egy iMac 27” Retina 5K modellről szeretnénk tartalmat bemutatni egy MacBook Air 11” felhasználókból álló csoportnak. A Remote Desktop a hálózati átvitel során lekicsinyíti a kliensek számára a tartalmat, így nem lóg ki semmi, ám tény, hogy lényegesen kisebb lesz a tartalom cél kijelzőkön, mint az adminisztrátori gépen.

Korlátozhatjuk, hogy a kliens gépek felhasználói használni tudják az előadás közben a saját íróasztalukat és gépüket: a Prevent use of local desktop / Helyi íróasztal használatának akadályozása opció kipipálásával tilthatjuk a felhasználókat az aktivitástól.

A kijelző tartalom prezentálását a Share Screen paranccsal indíthatjuk el.

Egyes esetekben a Remote Desktop arról tájékoztat, hogy a kliens gépen a funkció nem fog működni, mert a Remote Desktop Client szoftver nem aktív annak ellenére, hogy azt aktiváltuk. Ilyen esetben az újraindítás hatékony megoldás lehet, valamint az esetleges kilépés az olyan alkalmazásokból, amelyek akadályozhatják, hogy a kliens program megfelelően üzemeljen.

Az aktív képernyő megosztási funkciókat a Window / Ablak menü Active Share Screen Tasks / Aktív képernyő megosztási feladatok menüpontból érhetjük el, amely a Command + 3 gyorsbillentyűvel is aktiválható. Ebben az ablakban a képernyő megosztás indítási időpontját láthatjuk, a megosztott képernyő forrását (This Computer / Ez a számítógép), valamint azt, hogy hány kliens figyeli a megosztást. Az ablak segítségével le is tudjuk állítani a megosztási műveletet a Stop / Leállítás gombra kattintva.

A Remote Desktop Share Screen / Képernyő megosztás funkciója roppant hasznos képesség kisebb méretű közönségnek való testközeli prezentáláshoz akár távolról is.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. április 23-27.

  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: