A Remote Desktop alkalmazás működésének alapja az úgynevezett riportok létrehozása. A riportok a számítógép szoftveres és hardveres paramétereiről, a hozzá csatlakoztatott perifériákról, a felhasználói tevékenységről, a hálózati működésről is szólhatnak, de a program arra is képes, hogy összetett Spotlight keresést futtasson le egy távoli gépen.

A riportok használatához az eszköztárban található Reports gombot kell megnyomnunk, és kiválasztani azt a gépet vagy gépeket, amelyen távolról műveletet szeretnénk lefuttatni. A riportok tartalma alapján hajthatunk végre különféle műveleteket a távoli gépeken.

Mielőtt érdemben vizsgálnánk egy riport készítési szituációt, ismerjük meg, hogy melyik riport pontosan mire való!

• System Overview Report / Rendszer áttekintő riport
A távoli Mac összes hardveres komponensét képes kigyűjteni a Remote Desktop, így a processzor típust, az operációs rendszert, a tárhelyet, a WiFi képességet, a hálózati kapcsolatokat, a kijelző felbontását, a csatlakoztatott perifériákat, az akkumulátor állapotot, a nyomtató információkat, a távoli hozzáférés beállításait, illetve régebbi szerver számítógép esetén a külső fényjelek jelzését. Ez a riport gyakorlatilag az macOS rendszer segédprogramjai között lévő System Information / Rendszerinformáció program tartalmával megegyező adatokat gyűjt.

A mobil gépek felügyelete és karbantartása kapcsán fontos információ lehet az akku állapot. Erről a Power / Táp felületen kaphatunk információt. Ha a kis háromszöggel jelzett Power / Táp beállítást lenyitjuk, akkor alatta több paraméter beállítására is lehetőségünk van, hogy mi is szerepeljen a riportban. Itt találjuk a Battery Max Charge (mAh) / Akku maximális töltöttsége (milliamperórában), a Battery Cycle Count / Akku ciklus számláló és a Battery Condition / Akku állapot opciókat, amelyek az adott Mac System Information / Rendszerinformáció tartalmát kérdezi le. Ezek hiteles információk, ellenben például sok divatos ingyenes kiegészítővel, amelyek sokszor fals adatot olvasnak ki az akku állapotáról.

A különböző információknak nem szükséges mindegyikét kigyűjteni: a pipák segítségével deaktiválhatjuk azokat a paramétereket, amelyekre nincsen szükségünk. A kész riport a System Overview Report ablakban jelenik meg, amelyben a vizsgált gépek egymás alatt kerülnek felsorolásra, az adatok pedig egymás mellett jelennek meg, illetőleg az ablak tetején különféle címkék láthatóak, amelyek a különböző adat típusokat takarják - Computer, Software, Storage, WiFi, Network, Display, Remote Desktop, stb.

A riportot lehetőségünk van nyomtatni, és a nyomtatási ablakból akár PDF-ben exportálni a Save PDF… opció kiválasztásával, vagy az Export gombra kattintva további formátumokban megosztani vagy eltárolni.• File Search / Irat kereső
A kereső működésének mechanizmusa egyszerű: kritériumoknak való megfelelőség alapján keres, azaz kettő felnyíló menüvel van lehetőségünk kiválasztani, hogy a keresett irat megfelel-e valamilyen paraméternek. Ehhez a kereső riport felületén a Find items whoe / Keresd azon fájlokat, amelyek sor alatt a felnyíló menüből a name / neve opciót választva a következő felnyíló menü contains / tartalmazza vagy is / ez lehetőséget megadva végül a sorvégi mezőbe be kell gépelnünk a keresőszót.Nem elhanyagolható paraméter, hogy a távfelügyelt gépen a Remote Desktop csak az indítólemezt nézze át (Only search startup disk / Csak az indítólemez keresése), vagy a felcsatolt többi lemezt is, amely azonban lényegesen több időt igényelhet.

A felület középső részén pipákkal választhatjuk ki, hogy a riport milyen adatokat tartalmazzon - ezek standard fájl információk, mint elérési út, kiterjesztés, módosítási és létrehozási idő, méret, típus, láthatóság, verziószám, tulajdonos és hozzáférési jogok.

A riport készítés ablakának jobb felső sarkában találjuk a Template / Sablon felnyíló menüt, ahol arra van módunk, hogy egy gyakorta ismétlődő keresésből létrehozzunk egy gyorsan elérhető keresési típust. Például egy iskolai gép esetén rákereshetünk távolról, hogy a diákok végeztek-e már a rájuk bízott feladattal, és az előre megadott fájlnév használatával elmentették a lemezükre a kész iratot.

A Template / Sablon menüből a Save as Template… / Mentés sablonként… opciót kell választanunk, és egy találó nevet adni a kereső sablonnak. Később ezen kritéiumokat nem kell részletesen megadnunk, hanem rögtön kereshetünk a beállításunk alapján.Ismerkedjünk meg a bal alsó sarokkal is! Itt található a Remote Desktop riport készítő időzítője: a Schedule… / Időzítés… gombra kattintva megadható, hogy a gazda Mac mikor futtassa le az adott riportot, és az is beállítható, hogy bizonyos időnként újra végrehajtsa a riport begyűjtését. Itt az is megadható, hogy a program minden két napban készítsen egy riportot a megadott kritériumok szerint. Ez ideális lehet például a gépek használati adatainak elemzéséhez, de azt is láthatjuk, hogy mely kolléga milyen programokat használt a leggyakrabban munkaidőben - ha például számadatokat kellene feldolgoznia, akkor gyanús lehet, ha a Safari többet fut, mint a Numbers.

Megjegyzés: A Remote Desktop harmadik verziójának egyik óriási újítása volt a Spotlight alapú kereső megoldás, amely révén akár távoli gépeken is lehetőségünk van az Apple macOS 10.4 „Tiger” verziójában bemutatott Spotlight technológiáját használni, és nem csak a fájlnevek alapján keresni, hanem különféle metaadatokat is kiaknázni a keresés során, mint az iratok tartalma, vagy egyéb fájlrendszeri információi. Ennek használata a Remote Desktop program eszköztárának Spotlight gombjára kattintással történik.

• Software Version Report / Szoftver verzió riport
A Remote Desktop a kiválasztott gépekről begyűjti a rajtuk lévő alkalmazásokat, illetve összeveti azokat a gazda Mac-en lévő alkalmazások verzióival is. (Ha a gazdagépen olyan alkalmazás fut, amely a kliens gépen nem látható, akkor ott a 0.0 verziószám jelenik meg.)• Software Difference Report / Szoftver különbség riport
Ez a jelentés kimondottan a gazda Mac-en lévő alkalmazások verzióját hasonlítja össze a kliens gépek szoftver verzióival. Ez hasznos tudás lehet annak nyomon követésére, hogy esetleg valamely felhasználó még nem töltött le egy szükséges frissítést, és azt a rendszergazda akár távolról kezdeményezheti.

A keresés alapértelmezés szerint az alkalmazásokat vizsgálja, ezen belül lehetőségünk van csak az Applications / Alkalmazások mappára szűkíteni a keresést (Limit local search to Applications Folder). A programokon túl a betűcsaládokat (Fonts / Betűk), illetve a telepített csomagokat (Installed packages) is össze tudjuk hasonlítani. (Sok alkalmazás nem a Mac App Store-ból származik, hanem külön telepítője van, amelynek formátuma package / csomag, ezért is pkg a kiterjesztése az ilyeneknek. Ezek a telepítést követően hagynak maguk után egy kis méretű azonosítót a Macintosh HD: Library: Reciepts mappában.)• Storage Report / Tárhely jelentés
Ez a riport típus a kliens Mac-ek tárhely adatairól jelent: a gépben lévő vagy ahhoz kapcsolt hardver adatai, annak neve és fájlrendszer, valamint a biztonsági mentésre szolgált hardver részletes adatai találhatóak itt meg.

• USB Devices Report / USB eszköz jelentés
A Mac-hez kapcsolt USB eszközök neve, gyártója, sebessége, azonosítója és tápellátási adatai.

• FireWire Devices Report / FireWire eszköz jelentés
A Mac-hez kapcsolt FireWire eszközök neve, gyártója, sebessége, azonosítója és tápellátási adatai.

• Memory Report / Memória jelentés
A kliens Mac gépekben lévő memória mérete, sebessége és típusa.

• Expansion Card Report / Bővítő kártya jelentés
A belső bővítési opcióval rendelkező Mac gépek bővítőkártya adatait gyűjti be a riport: a kártya nevét, típust, memóriáját, revízióját, gyártó azonosítóját, ROM revízióját és a foglalat nevét (PCI Express vagy ExpressCard|34).

• Network Interfaces Report / Hálózati kapcsolatok jelentése
Részletes adatokat gyűjt be a kliens gépek hálózati csatoló felületeiről, azok működéséről, kimeneti és bemeneti sebességéről, és általános aktivitásáról.• Network Test Report / Hálózati teszt jelentés
Kimondottan a hibásnak vélt hálózati paraméterekkel rendelkező Mac-ek vizsgálatára szolgál: a hálózathoz kapcsolódó, de indokolatlanul lassú gépek esetén van lehetőség arra, hogy a ping nevű hálózati tesztszolgáltatáshoz hasonlatosan megnézzük, hogy válaszol-e a Mac, és hogy a válaszadás mennyire sikeres. Előfordul, hogy minimális hálózati kapcsolat van, de nem minden csomag megy át, hanem valamennyi csomag elveszik (packet loss). E riport segítségével a szoftveres és hardveres hibák közti különbségeket tesztelhetjük, és lehetőségünk előzetesen távolról megvizsgálni egy rendellenesen működő Mac-et.

Tipp: Ha a WiFi kapcsolattal vannak problémák, akkor a Macintosh HD: Library: Preferences: SystemConfiguration mappa com.apple.airport.preferences.plist és esetleges korábbi tárolt változatait (com.apple.airport.preferences.plist~orig) célszerű törölni, majd a Mac-et újraindítani. Ez sok esetben segít a bajban, ha szoftveres eredetű a hiba.

• Administration Settings Report / Adminisztrációs beállítások jelentése
A Mac kliens Remote Desktop adminisztrációs beállításai, így a külső hozzáférési jogosultságok és a különböző adatokra vonatkozó beállítások kerülnek a riportba. Gyakorlatilag azt tudjuk megnézni, hogy az adott kliens gépen milyen hozzáféréseink vannak a távfelügyeletre vonatkozóan.

• Application Usage Report / Alkalmazás használati jelentés
A fentebb felvázolt rendszergazdai megfigyelés keretében ezen riport az, amely segítségével meg tudjuk nézni, hogy egy kliens gépen milyen alkalmazások futnak, és azokat milyen arányban használja a tulajdonos vagy felhasználó. Ezen a felületen lehetőségünk van időszakot beállítani dátumok szerint, amelyre a jelentés vonatkozik.

• User History Report / Felhasználói előzmények jelentése
Ezen riport segítségével azt követhetjük nyomon, hogy az adott Mac-re ki jelentkezett be, mikor tette ezt, és mennyi ideig használta a gépet, illetve mikor jelentkezett ki onnan.

A Remote Desktop alkalmazás riportjai segítségével hatékonyan gyűjthetünk be adatokat az általunk kezelt gépekről, ezáltal a megfelelő műveleteket tudjuk célirányosan elvégezni a klienseken.

Rendszeradatok SQLite adatbázisban
A Remote Desktop által készített rendszerriportokat a program systeminformation nevű SQLite adatbázis formátumban is elkészíti a rendszer egy láthatatlan helyszínén, hogy azok könnyedén felhasználhatóak legyenek. A program mindig a legfrissebb változatot tárolja el, így az felülíródik új riport lekérdezésekor. Mivel a felülírás megkérdezés nélkül történik, így a riportokra csak olvasható iratként célszerű tekintenünk.

A hozzáféréshez az Apple biztosítja a parancssoros sqlite3 alkalmazást, amely rendszer adminisztrátori jogokkal hozzáférhető.

A systeminformation nevű adatbázis ennek segítségével ilyen módon kérhető le a Terminal alkalmazásban:
sudo sqlite3 /var/db/RemoteManagement/RMDB/rmdb.sqlite3 "select * from systeminformation"

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. IIII. 2-8.  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: