A Remote Desktop alkalmazás egyik kitűnő vonása, hogy az Automator program segítségével sokféle ismétlődő feladatot automatizálhatunk, illetve akár minialkalmazások mentésével, akár a munkafolyamat eltárolásával könnyedén előhívhatunk olyan műveleteket, amelyekre egynél többször lehet szükség.

Ez remekül hangzik, de mit is takar a gyakorlatban? Az Automator alkalmazás az Apple megoldása arra a célra, hogy parancsokat adjunk a programjainknak anélkül, hogy azokat közvetlenül kezelnünk kellene. Az Automator egyszerű kezelhetősége révén már akkor megéri bevetni, ha legalább egynél többször alkalmazunk egy több lépésből álló folyamatot. Tegyük fel például, hogy a kezelésünkben álló gépek felhasználói nagyon vigyázni szeretnének a Mac-jükre, és feltelepítik a nyitott biztonsági kaput, a MacKeeper alkalmazást, amely után rendre megjelennek az adware alkalmazások: a Safari böngészőben egy keresésre megnyílik három másik lap különféle hirdetésekkel, a Google kereső helyett valami más épül be a gépbe, stb.

Természetesen megtehetnénk, hogy bejelentkezünk távoli asztal hozzáféréssel a gépre, átmásoljuk az idevágó AppleScriptet, lefuttatjuk azt, újraindítjuk a gépet, és tájékoztatjuk a felhasználót arról, hogy a gép újra használható. De mennyivel egyszerűbb, ha csak gépet kell választanunk, és a többit a Remote Desktop elvégzi helyettünk!

Az Automator felületén többféle alkalmazás és szolgáltatás csoport közül tudjuk összevadászni az ikonnal jelzett Remote Desktop eseményeket, parancsokat. Ha szűkíteni szeretnénk a műveleteket csak a Remote Desktop programra, akkor a parancsok fölötti kereső mezőbe célszerű begépelni, hogy „remote”, amely kellően szűkíti a találatokat.

Megjegyzés: Természetesen több alkalmazás tudása is vegyíthető, így a szűrés nem kötelező - a Remote Desktop használata után végrehajthatunk egy Finder műveletet is, de esetünkben teljes egészében a Remote Desktop tudására van szükség.

Az első lépés, hogy kiválasztjuk a számítógépet az aktuálisan elérhető gépek közül. Választhatunk listát is, ha csoportosan az összes gépen szeretnénk lefuttatni valamit. E célra a Choose Remote Computer / Távoli számítógép kiválasztása parancs szolgál, illetve hasonló célú a Choose Computer List / Számítógép lista kiválasztása, ám a lista használata esetén az összes gépre érvényes lesz a művelet, amely a csoportban megtalálható.

Mielőtt az érdemi lépéseket végrehajtanánk, lehetőség van figyelmeztetni a felhasználót, hogy mentsen el mindent, mert újra kell indítani a gépet. Arra is mód van, hogy erőszakosabbak legyünk, és lezárjuk a gépet, amíg a folyamat le nem fut. Üzenetet a Send Text Message / Szöveges üzenet küldése paranccsal tudunk továbbítani. A kijelzőt a Lock Screens / Képernyők lezárása paranccsal tudjuk zárolni, és az Unlock Screens / Képernyők feloldása paranccsal nyitni a folyamat után. Ekkor azonban nem adunk módot a felhasználónak arra, hogy az adatait elmentse, és egy munkára használt gép esetén szakmai kárt, egy privát gép esetén bosszúságot okozhatunk.

Az adware eltávolításra egy AppleScript szolgál, így a parancs következő része az Execute AppleScript / AppleScript végrehajtása parancs, amelybe egy miniprogramocska szövegét kell beillesztenünk. Az AppleScript tesztelhető a zöld körben lévő lejátszás gombbal, illetve ellenőrizhető a megfelelősége a kalapács ikonnal. Ha nem akarjuk lefuttatni, csak a szintaktikai megfelelőségét ellenőriznénk, akkor a kalapácsra kell kattintani.

Az érintett AppleScript lefuttatása után a Mac-et újra kell indítani, amiről a felhasználót jó előre értesítettük, tehát volt ideje elmenteni a tartalmakat, de ezen a helyen is megadhatjuk a lehetőséget, hogy mentse a még nem mentett tartalmait. A Restart Computers / Számítógépek újraindítása parancs opciódoboza a User can save changes or cancel / A felhasználó elmentheti a változásokat vagy megakadályozhatja az újraindítást.

Végül pedig az újraindítást követően a Safari böngészőt elindíthatjuk, demonstrálva, hogy immáron nem fertőzött a gép adware alkalmazás által: a Start Remote Application / Távoli alkalmazás indítása parancs segítségével elindíthatjuk a Safari böngészőt.Egyszerű, öt lépésből álló munkafolyamatot hoztunk létre, amelyet újrahasznosíthatunk mindannyiszor, amikor olyan eset áll fenn, hogy egy felhasználó gépe adware-ekkel lesz teleszemetelve. A folyamatot elmenthetjük alkalmazásként (Application) és munkafolyamatként (Workflow) is.

Az Automator nem csak hibaelhárító technikai támogatásra hasznos, hanem például bolti vagy kiállítási számítógépek nap végi vagy napközbeni karbantartására is. A nyilvános számítógépek közös vonása, hogy azokat elállítják, a Desktop / Íróasztal felületére szemetelnek, a böngészőt átméretezik, esetleg oda nem illő lapot nyitnak meg, stb.

A Remote Desktop alkalmas arra, hogy ezeket a problémákat elhárítsa, az Automator pedig segít abban, hogy egyetlen alkalmazás elindításával (vagy egy munkafolyamat futtatásával) egy sor beállítást végrehajtsunk a kliens gépen, visszaállítva azt az eredeti állapotára.

A kiválasztás a fent leírt módon történhet vagy konkrét gépre vagy listára vonatkozóan. A Remote Desktop segítségével megadhatóak a Finder beállításai (Set Remote Finder Prefs / Távoli Mac Finder beállításai), amely azért praktikus, mert ezeket hajlamosak elállítani a felhasználók.

Beállíthatunk háttérképet (Set Desktop Picture / Háttérkép beállítása), valamint bezárhatjuk a Finder és a Safari ablakokat (Close Every Window in Finder / Minden Finder ablak bezárása; Close Every Safari Window / Minden Safari ablak bezárása).

Megjegyzés: A Set Desktop Picture / Háttérkép beállítása parancs a kiválasztott távoli Mac gépeken a rendszergazda gép háttérképét állítja be. Külön nem tudjuk definiálni, hogy mi legyen a háttérkép.

Megnyithatjuk a cég weblapját a Safari böngészőben (Open URL in Safari / Webcím megnyitása a Safari böngészőben) - itt a szövegmezőben kell megadni a címet. (Lehetőség van az új ablakban nyitásra - Display in new window / Megjelenítés új ablakban -, de mivel bezártuk előzőleg az összes Safari ablakot, ez mindenképpen új ablakban nyílik majd meg.)

Nagyon fontos lehetőség, hogy a Safari ablak méretét is meghatározhatjuk - sokszor fordul elő, hogy a demó gépet megnéző felhasználók hozzányúlnak a böngészőhöz, teljes képernyőre rakják vagy széthúzzák az ablakot, amely egy iMac kijelzőjén eléggé furcsán mutat. A Set Browser Dimensions / Böngésző ablak kiterjedés beállítása paraméterrel definiálható, hogy mekkora legyen a Safari ablak - például 1024 szélességű, és az ablak tetejétől az aljáig érő. Beállíthatjuk azt is, hogy a képernyő közepén szerepeljen (Center on Screen / Rendezés középre).Végül pedig módunk van elrejteni a többi esetleg futó alkalmazást (Hide Other Applications / Egyéb alkalmazások elrejtése), törölni a Desktop / Íróasztal elemeit (Delete Desktop Items / Íróasztal elemeinek törlése), és üríteni a kukát (Empty Trash / Kuka ürítése).

A műveletsor egyszerű és célirányos - az Automator alkalmazás Remote Desktop parancsainak és funkcióinak megismerésével lehetőségünk van még összetettebb megoldásokat alkotni, ám a példák talán megmutatják azt, hogy mennyire felgyorsíthatjuk az ismétlődő, kreativitást nem igénylő munkafolyamatokat azzal, hogy a rendszer beépített tudását használva automatizáljuk a feladataink egy részét.

© MacMag.hu | Cikk: Birincsik József 2015. 04. 07. 00:38  


     Keresés a lap tartalmában a Google motorja segítségével: